Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tuppilauta – tämä on hyvä tietää

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tuppilauta on ulkonäöltään rouhea ja luonnollinen ja se on siksi suosittua verhoilumateriaalia esimerkiksi mökeissä ja laavuissa. Tästä artikkelista voit lukea lisää tuppilaudasta ja perehtyä muun muassa siihen, mihin ja miten tuppilautaa voi käyttää.

Tuppilauta – tämä on hyvä tietää

Mitä tuppilauta on?

Tuppilauta on sahattu niin, että puun luonnollinen reuna on säilytetty. Siksi tuppilauta näyttää rouhealta ja luonnolliselta.

Tuppilaudat erottuvat muista materiaaleista siten, että lautoja ei höylätä eikä sahata reunoilta, joten ne näyttävät luonnollisilta ja "viimeistelemättömiltä".

Mitä tuppilauta maksaa?

Tuppilautojen hinnat vaihtelevat, mutta näkemällä hieman vaivaa saatat löytää tuppilautaa edullisesti pieniltä paikallisilta sahoilta.

Lautoja on saatavana myös eri puulajeista, joiden hinnat vaihtelevat.

Mihin tuppilautaa käytetään?

Luonnollisen ja uniikin ulkonäkönsä ansiosta tuppilaudat sopivat erinomaisesti luonnolliseen ympäristöön, minkä vuoksi niitä käytetään usein mökkien ja laavujen julkisivuverhouksessa tai luontoon sulautuvina kaiteina ja aitoina.

Saatavana on myös sisäkäyttöön tarkoitettua tuppilautaa, joka luo rustiikkisen vaikutelman.

Tuppilautaa käytetään myös vankkojen ulkokalusteiden valmistukseen esimerkiksi mökeille. Yleisesti ottaen tuppilautaa voi käyttää monissa erilaisissa rakennusprojekteissa. Vain mielikuvitus on rajana.

Tässä on muutamia projekteja, joissa on käytetty tuppilautaa.

Tuppilautaverhoilu – miten tuppilauta asennetaan?

Seinän verhoilussa tuppilauta on mahdollista asentaa joko vinovuori- tai lomalaudoituksena. Eli joko pysty- tai vaakasuoraan.

Asennatpa tuppilaudat sitten pysty- tai vaakasuuntaisesti, asenna laudat siten, että laudan kapein puoli osoittaa ulospäin. Se tarkoittaa itse asiassa, että sisälape tulee sisäänpäin, mikä eroaa tavallisesta periaatteesta, koska sisälape on luonnollisesti parhaiten suojattu säältä ja tuulelta. Toisinpäin käännettäessä ne kuitenkin näyttäisivät kummallisilta seinällä.

Tuppilaudat voidaan asentaa samalla tavalla kuin tavanomainen puuverhous ylä- ja alapuolisilla laudoilla. Ensin siis asennetaan kerros alapuolisia lautoja, joiden väleihin jätetään raot ja tämän jälkeen kerros yläpuolisia lautoja peittämään raot. Alalautojen ei tarvitse olla tuppilautaa. Itse asiassa alalautoina kannattaa käyttää muita lautoja, joissa on suorat reunat, koska silloin rakojen peittäminen on helpompaa eikä julkisivuun tule halkeamia.

Täältä voit lukea lisää lomalaudoitustekniikasta.

Jos käytät tuppilautaa koristeverhouksena, etkä halua peittää sitä ylä- ja alapuolisilla laudoilla, varmista, että tuppilautojen alla on jonkin muuntyyppinen säänkestävä verhoilu.

Kuinka tuppilaudat asennetaan?

Tuppilautojen kunnossapito

Tuppilauta on luonnontuote, joka laajenee ja kutistuu ajan myötä, kun materiaali altistuu lämpötilan vaihteluille ja monenlaiselle säälle. Tuppilaudasta saattaa myös erittyä pihkaa.

Jos haluat parantaa laudoituksen kestävyyttä tai muuttaa sen ilmettä, voit käsitellä tuppilaudat puunsuoja-aineilla.

Tässä artikkelissa voit tutustua rakennusohjeisiin, joissa verhoilemme laavun tuppilaudoilla ja käsittelemme sen sitten puunsuoja-aineella.
LUE LISÄÄ: Rakenna laavu

Tuppilauta puunsuoja-aineet
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin