Tuppilauta – tämä on hyvä tietää

Tuppilauta on ulkonäöltään rouhea ja luonnollinen ja se on siksi suosittua verhoilumateriaalia esimerkiksi mökeissä ja laavuissa. Tästä artikkelista voit lukea lisää tuppilaudasta ja perehtyä muun muassa siihen, mihin ja miten tuppilautaa voi käyttää.

Mitä tuppilauta on?

Tuppilauta on sahattu niin, että puun luonnollinen reuna on säilytetty. Siksi tuppilauta näyttää rouhealta ja luonnolliselta.

Tuppilaudat erottuvat muista materiaaleista siten, että lautoja ei höylätä eikä sahata reunoilta, joten ne näyttävät luonnollisilta ja "viimeistelemättömiltä".

Mitä tuppilauta maksaa?

Tuppilautojen hinnat vaihtelevat, mutta näkemällä hieman vaivaa saatat löytää tuppilautaa edullisesti pieniltä paikallisilta sahoilta.

Lautoja on saatavana myös eri puulajeista, joiden hinnat vaihtelevat.

Mihin tuppilautaa käytetään?

Luonnollisen ja uniikin ulkonäkönsä ansiosta tuppilaudat sopivat erinomaisesti luonnolliseen ympäristöön, minkä vuoksi niitä käytetään usein mökkien ja laavujen julkisivuverhouksessa tai luontoon sulautuvina kaiteina ja aitoina.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna rouhea ja tukeva aita

Saatavana on myös sisäkäyttöön tarkoitettua tuppilautaa, joka luo rustiikkisen vaikutelman.

Tuppilautaa käytetään myös vankkojen ulkokalusteiden valmistukseen esimerkiksi mökeille. Yleisesti ottaen tuppilautaa voi käyttää monissa erilaisissa rakennusprojekteissa. Vain mielikuvitus on rajana.

Tässä on muutamia projekteja, joissa on käytetty tuppilautaa.

Tuppilautaverhoilu – miten tuppilauta asennetaan?

Seinän verhoilussa tuppilauta on mahdollista asentaa joko vinovuori- tai lomalaudoituksena. Eli joko pysty- tai vaakasuoraan.

Asennatpa tuppilaudat sitten pysty- tai vaakasuuntaisesti, asenna laudat siten, että laudan kapein puoli osoittaa ulospäin. Se tarkoittaa itse asiassa, että sisälape tulee sisäänpäin, mikä eroaa tavallisesta periaatteesta, koska sisälape on luonnollisesti parhaiten suojattu säältä ja tuulelta. Toisinpäin käännettäessä ne kuitenkin näyttäisivät kummallisilta seinällä.

Tuppilaudat voidaan asentaa samalla tavalla kuin tavanomainen puuverhous ylä- ja alapuolisilla laudoilla. Ensin siis asennetaan kerros alapuolisia lautoja, joiden väleihin jätetään raot ja tämän jälkeen kerros yläpuolisia lautoja peittämään raot. Alalautojen ei tarvitse olla tuppilautaa. Itse asiassa alalautoina kannattaa käyttää muita lautoja, joissa on suorat reunat, koska silloin rakojen peittäminen on helpompaa eikä julkisivuun tule halkeamia.

Täältä voit lukea lisää lomalaudoitustekniikasta.

Jos käytät tuppilautaa koristeverhouksena, etkä halua peittää sitä ylä- ja alapuolisilla laudoilla, varmista, että tuppilautojen alla on jonkin muuntyyppinen säänkestävä verhoilu.

Tuppilautojen kunnossapito

Tuppilauta on luonnontuote, joka laajenee ja kutistuu ajan myötä, kun materiaali altistuu lämpötilan vaihteluille ja monenlaiselle säälle. Tuppilaudasta saattaa myös erittyä pihkaa.

Jos haluat parantaa laudoituksen kestävyyttä tai muuttaa sen ilmettä, voit käsitellä tuppilaudat puunsuoja-aineilla.

Tässä artikkelissa voit tutustua rakennusohjeisiin, joissa verhoilemme laavun tuppilaudoilla ja käsittelemme sen sitten puunsuoja-aineella.
LUE LISÄÄ: Rakenna laavu

    Lisää samasta aiheesta Puu