Vala maailman helpoimmat perustukset

Tässä jutussa annetaan ohjeet yksinkertaisen ja tukevan pilariperustuksen tekemiseen. Sen avulla voit saavuttaa ammattimaisen lopputuloksen!

Ensimmäisenä päivänä valetaan yksi pilari kenkä joka nurkkaan. Toisena päivänä nurkkien kenkiin kiinnitetään palkit, joihin on jo ruuvattu kiinni loput pilari kengät. Kun loput reiät täytetään betonilla, kengät asettuvat paikoilleen kuin itsestään.

Johdanto

Perustus

Hyvä perustus on todella tärkeää, jotta sen päälle rakennettava rakennus kestää pitkään. Perustuksen pitää kestää rakennettavan rakennuksen painon, joten on tärkeää, että perustus on vahva ja rakennettu oikein. Hyvän perustuksen valaminen ei tarvitse olla vaikeaa.

Perustuksia löytyy moneen eri lähtöön, mutta jos rakennat pienrakennuksia on silloin helpoin ratkaisu rakentaa yksinkertainen pilariperustus.Yksinkertainen pilariperustus ei ole pelkästään helppo tehdä, se on myös halvin tapa tehdä perustus.

Perustukset helpolla tavalla

Yksinkertaisen pilariperustuksen valamiseen tarvitaan vähemmän materiaaleja ja aikaa kuin tavallisen sokkelin valamiseen. Pilareiden saaminen samaan linjaan voi kuitenkin olla vaikeaa. Voit ratkaista ongelman kokonaan jakamalla valun kolmelle työpäivälle.

Älä kaiva turhaan

Pilariperustuksen rakentaminen on periaatteessa helppoa ja ainakin paljon helpompaa kuin tavallisen sokkelin valaminen. Pilariperustuksen tieltä ei tarvitse siirtää tonnikaupalla maata ja valaa sen tilalle yhtä paljon betonia. Vala vain muutama pilarikenkä kiinni kuoppiin ja ruuvaa alaohjauspuut kiinni pilarikenkiin.

Aivan suorat linjat

Pilariperustuksen tekeminen on tavallista sokkelia helpompaa myös siksi, että siinä on vain yksi ongelma. Pilareita ei ole helppo saada suoraan linjaan.

Paljonko maksaa perustuksen rakentaminen?

Perustuksen hinta riippuu tietenkin koosta ja menetelmästä. Yksinkertainen pilariperustus on halpa, sillä se ei vaadi paljon työtä eikä paljon materiaaleja.

Vala perustukset useana päivänä

Yksi tapa helpottaa pilariperustuksen valamista on jakaa työ usealle päivälle työn määrää lisäämättä. Perustukset valetaan useassa osassa.

1. päivä: Perustukset valetaan ilman kenkiä
Ensimmäisenä päivänä maahan valetaan ontot putket. Niihin asennetaan myöhemmin pilarikengät. Putkien ei tarvitse olla tarkasti oikeilla paikoillaan.

2. päivä: Vala tolpat nurkkiin
Toisena päivänä valetaan tolppa jokaiseen nurkkaan.

3. päivä: Vala loput kengät kerralla
Loput pilarikengät valetaan kiinni vasta kolmantena päivänä ja sen jälkeen, kun ne on kiinnitetty alaohjauspuuhun. Siten mikään ei voi mennä pieleen.

LUE MYÖS: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Näin pilariperustus valetaan

Pilariperustuksen maanalainen osa täytetään betonilla. Maan pinnan yläpuolelle jäävä osa valetaan muoviputkeen.

Putkea nostetaan ylös betonista sen verran, että pilarikengän vartta jää näkyviin korkeintaan 5 cm.

Muoviputket säädetään langalla suoraan linjaan ja oikeaan korkoon. Putkien ympärillä oleva kuoppa täytetään melkein kokonaan betonilla.

Putki täytetään eristeellä, kunnes betoni on kuivaa. Seuraavana päivänä eriste poistetaan putkesta, pilarikenkä valetaan kiinni putkeen ja se tuetaan kiinni putken yläreunaan.

Muoviputkien asemesta voidaan käyttää pahvirullia. Ne on helppo poistaa lopuksi, jolloin näkyviin jäävät vain pilarikenkien kaulat ja pyöreät betonitolpat. Pilarin alaosa voidaan peittää kivillä tai ruoholla.

Ohjeet

01
1. Päivä: vala pilarit maahan 4 Vaihe

Ensimmäisenä päivänä pilarit valetaan maahan. Jokaiseen pilariin valetaan kiinni väliaikaisesti tukittu putki. Pilarikengät valetaan myöhemmin kiinni putkiin millintarkasti.
Putket nousevat hieman maan yläpuolelle, mutta pilari jää kokonaan maan alle: sen pinta jätetään vähintään 5 cm maan pinnan alapuolelle.

Matalan pilariperustuksen voi tehdä vain routimattomaan maahan. Routivalla maalla perustuksen pitää olla routa suojattu tai lähteä routarajan alapuolelta.

1

Viritä lanka pilarikenkien linjalle. Jos nurkkiin laitetaan vain yksi keppi, naru haittaa kaivamista. Kannattaa virittää kaksi keppiä joka nurkkaan kuvan esittämällä tavalla.

2

Kaiva reiät ja täytä ne osittain karkealla betonilla. Betoni voidaan ostaa valmiina tai sekoittaa itse (1 osa sementtiä, 3-4 osaa mursketta tai pikkukiviä). Täytä 25 cm maan pinnasta. Poista linjalangat.

3

Paina 30 cm pitkät putket märkään betoniin. Tuki putket sitä ennen esimerkiksi tupolla mineraalivillaa. Pilarit valetaan yleensä seinän kantavien tolppien kohdalle.

Pilariperustuksen valaaminen putkiin 4

Säädä putket kohdilleen samalla, kun täytät ne betonilla. Säädä putket oikeaan linjaan ja korkoon lankojen avulla. Viimeiset millit säädetään kuitenkin vasta sitten, kun pilarikengät valetaan kiinni.

02
2. Päivä: vala kengät nurkkiin 4 Vaihe

Seuraavana päivänä betoni on kuivunut putkien ympärille. Nyt pilarikengät on helppo valaa tarkasti paikoilleen, koska ne voidaan kiilata oikeaan korkoon putken yläreunasta.

Jos rakentamisella on kiire, voidaan kaikki kengät valaa samalla kertaa. Aikataulun venyttäminen yhdellä päivällä kuitenkin helpottaa työtä, sillä pilarikengät voidaan valaa tässä vaiheessa vain nurkkiin, eikä muita kenkiä tarvitse hienosäätää märkään betoniin.

1

Täytä putket hienolla betonilla. Muista ensin poistaa villatuppo putkesta! Sekoita betonista notkeaa, jotta se painuu helposti pohjaan asti. Jos teet massan itse, sekoita yksi osa sementtiä kolmeen osaan hiekkaa.

2

Tiivistä betoni koputtamalla kevyesti putken kylkeen, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Täytä putki yläreunaan asti ja tasoita pinta lastalla.

3

Paina pilarikengän kaula märkään betoniin ja tiivistä betoni uudelleen. Koputa putken kylkeen, jotta betoni tarttuu lujasti kiinni tankoon.

4

Säädä pilarikengät suoraan linjaan langoilla ja tue ne palkin alapinnan korkoon esimerkiksi puukapuloilla. Pilarikengän kaulan pitäisi nousta ylös betonista vain noin viisi senttiä.

03
3. Päivä: vala loput kengät paikoilleen 2 Vaihe

Kolmantena aamuna pilarikengät ovat lujasti paikoillaan nurkissa, ja pohjalankut voidaan ruuvata niihin kiinni. Sitä ennen lankkuihin ruuvataan kiinni loput pilarikengät, jotta ne voidaan nostaa oikeille paikoilleen.

Enää pitää valaa kiinni loput kengät. Ei ole väliä, täytetäänkö putket ennen pohjalankkujen asentamista vai vasta sen jälkeen.

Rakennuksen koko määrittää, kannattaako pohja koota osissa vai nostaa paikalleen valmiina kehikkona.

1

Asenna palkit nurkissa oleviin kenkiin sen jälkeen, kun olet täyttänyt tyhjät putket tuoreella betonilla. Voit täyttää reiät myös jälkikäteen, jos haluat käyttää enemmän aikaa pilarikenkien asetteluun.

2

Ruuvaa lankut kiinni nurkkiin. Tasoita uusien pilarikenkien ympärille valettu betoni koputtamalla putken kylkeen. Jos lankut ovat hieman kieroja, ne voidaan suoristaa lopuksi.

Materiaalit

• Karkeaa betonia
• Hienoa betonia
• 100 mm:n viemäriputken pätkiä, 30 cm pitkiä
• Palkkia
• Pilarikenkiä
• Kulmarautoja ja -nauloja.

3D-malli

3D-malli: Pilariperustuksen rakenne
3D-malli

Pisteperustus

Tolppakenkiä, putkia ja betonia. Tukevan perustuksen tekemiseen ei tarvita muuta.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Valaa pilariperustus putkiin
3D-malli

Valetaan putkiin

Tolppakengät valetaan kiinni 10 sentin putkiin, jotta työ sujuu helposti.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Perustus