Rakenna itse kasvihuone

Kasvihuone pidentää kesäkautta. Kasvihuone on rakennettu puusta, jossa on rapattu sokkeli. Kattorakenne on rakennettu siten, että voit asentaa takan. Kasvihuoneessa on tilaa sekä kasveille että perheenjäsenille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
Noin 2.000-2.500 €

Johdanto

Itse rakennetusta kasvihuoneesta saat pihallesi upean keitaan.

Kasvihuoneessa voit sekä kasvattaa kasveja että rentoutua perheen ja ystävien seurassa. Kasvihuoneella voidaan pidentää ulkokautta koko vuoden kestäväksi.

Rakenna itse kasvihuone

Jos unelmoit kasvihuoneesta, silloin on monta hyvää syytä rakentaa se itse. Kun rakennat kasvihuoneen itse, voit tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluat.

Kasvihuoneen rakentaminen on iso projekti, mutta oikeilla materiaaleilla, oikealla yleiskatsauksella ja tällä rakennusohjeella, se ei voi mennä täysin pieleen.

Rakennamme kasvihuoneen puusta ja seinät lasista. Kasvihuoneen kestävä perustus rakennetaan leca-harkoista. Lattia on helpointa tehdä laatoista. Voit tehdä kasvihuoneen lattiasta persoonallisen latomalla siihen tiiliä tai hienoja luonnonkiviä.

Kasvihuoneen puunrunkoinen katto

Puurunkoinen katto katetaan lasilla ja alumiinilistoilla

Kasvihuoneen perustukset sokkeli ja laatoitus

Matalan valuanturan päälle rakennetaan sokkeli. Anturan sisäpuoli laatoitetaan.

Kasvihuoneen seinät ja ikkunat

Kasvihuoneen seinät rakennetaan puulankuista, joihin lasit kitataan kiinni.

Rakennusohjeissa saat:

 • Kasvihuoneen työpiirustukset
 • Videon
 • 3D-mallit
 • Vaihe vaiheelta ohjeet
 • Materiaalilistan

Ohjeet

01
Rapattu sokkeli 8 Vaihe

Rapattu sokkeli antaa kasvihuoneelle ilmettä ja muodostaa valetun anturan kanssa vakaan perustan lasipinnoille.

Kasvihuoneeseen kohdistuvat vaatimukset riippuvat paljon sekä maaperästä että ilmastosta, johon rakennus perustetaan. Tässä kohteessa maa on hiekkapitoinen ja vettä hyvin suodattava, joten riittää, että kasvihuoneelle valetaan matala antura ja sen sisälle jäävä alue täytetään sepelillä ja myöhemmin laatoilla. Sokkeli tehdään anturan päälle. Jos maaperä on savista tai kosteaa, perustus tulisi kaivaa routimattomaan syvyyteen (noin metriin).

Kasvihuoneen perustusten kaivaminen kaivurilla 1

Kasvihuoneen alta poistetaan 40 cm maata. Ensin kaivetaan reunalinjat teräviksi käsin ja loput vuokrakaivurilla. Alue katetaan kuitukankaalla ja 25 cm:n sepeli- tai sorakerroksella.

Kasvihuoneen anturan valaminen 2

Antura valetaan muottiin (e). Betonia vahvistetaan 8 mm:n raudoitusteräksellä (f), joka sidotaan yhteen ja nostetaan muotin keskelle. Valettu betoni tärytetään.

Kasvihuoneen perustusten valaminen 3

Anturan sisälle jäävä alue täytetään asennussoralla (c) tai kivituhkalla (d), tiivistetään levytäryttimellä ja oikaistaan anturan ylälinjaan. Alue katetaan myöhemmin laatoilla (m).

Rakenna sokkeli kasvihuoneelle 4

Sokkelin koko mitataan anturavalusta. Varmistamme, että kaikki elementit sopivat myöhemmin yhteen ottamalla mitat sokkelin päälle tulevasta alasidepuusta (A).

Kasvihuoneen kulmaharkot asennetaan linjaan 5

Kulmaharkot asennetaan hyvin tarkasti sokkelin ulkoreunojen mukaan kiristettyjen narujen linjaan. Käytä kulmissa kokonaisia harkkoa, ja sovita niitä talon sisäsivun linjassa.

Kasvihuoneen sokkeli rakennetaan leca-harkoista 6

Sokkeli tehdään leca-harkoista. Harkkojen väliin levitetään ohut laastikerros (j); sen verran, että sokkeli saadaan vakaaksi ja harkkojen yläpinta vaateriin. Tarkista korkeus huolellisesti.

Kasvihuoneen umpiseinän sokkeli porrastetaan 7

Ovea vastapäätä olevan umpiseinän sokkeli porrastetaan. Umpiseinän muurausta voi olla hyvä vahvistaa vaakasaumoihin asennettavilla raudoitusteräksillä (F).

Kasvihuoneen sokkeli rapataan kahteen kertaan 8

Sokkeli rapataan kahteen kertaan. Ensin karkealla laastilla (j), jolla saadaan siisti ja tasainen pinta ja lopuksi hienommalla laastilla (k), jolla pinnasta saadaan sileä.

02
Sivut puuta ja lasia 10 Vaihe

Kasvihuoneen seinät rakennetaan puurunkoina, joihin lasit kitataan kiinni. Vaakalautoja limitetään, jotta ilmeeseen saadaan hieman vaihtelua.

Seinärunko rakennetaan vakiokokoisesta puutavarasta, mutta laseja ympäröivien pystytolppien ja vaakapienojen ulkopintaan työstetään huullokset ikkunalaseja varten. Tämä on iso työ, mutta vaihtoehtona on käyttää listoja, jotka maksavat ja vähentävät valoa. Sisäreunoihin jyrsitään koristeprofiilit. Tähän ei mene kohtuuttomasti aikaa. Kasvihuone henkii jo taitavan käsityön tuntua. Koko urakka vie aikaa - tämän kasvihuoneen puutavara on jyrsitty, maalattu ja sahattu valmiiksi talvi-iltoina.

Kasvihuoneen alasidepuu rakennetaan kolmikerroksiseksi 1

Alasidepuu rakennetaan kolmikerroksiseksi: ensin bitumihuopa (L), sen päälle kiinnitetään nauloilla alin kestopuinen alasidepuu (A) ja sen päälle ylin alasidepuu (G).

Kasvihuoneen neljä kulmatolppaa 2

Kaikki neljä kulmatolppaa rakennetaan kahdesta 45 x 120 mm:n höylätystä rakennesahatavarasta (D). Ne kiinnitetään alasidepuuhun (G ja A) tukevilla kulmaheloilla.

Kasvihuoneen kulmatolppien sisäpuolelle asennetaan lauta 3

Kulmatolppien (N) sisäpuolelle asennetaan lauta, jonka yhteen sivuun on jyrsitty huullos ja profiili samaan tapaan kuin pystytolppiin (D). Pitkän sivun yläsidepuu (J) kiinnitetään.

Kasvihuoneen pystytolpat kiinnitetään ruuvaten ala ja yläsidepuihin 4

Pystytolpat (H) kiinnitetään ala- (G) ja yläsidepuihin (J) viistoon ruuvaten (tai heloilla). Ohjaamme tolpat tarkasti paikoilleen parin valmiin vaakapienan (M) avulla.

Kasvihuoneen vaakapienat asennetaan tolppien väliin 5

Vaakapienat (M) asennetaan tolppien (H) väliin. Käytämme jälleen valmiiksi sahattuja kappaleita ohjainapuna ja kiinnitämme pienat puristimilla.

Kasvihuoneen pienan pään kiinnittäminen 6

Pienan (M) toinen pää on usein helppo ruuvata kiinni, sillä ruuvit voi kiinnittää tolpan ulkopinnasta (H) pienan päädystä sisään.

Kasvihuoneen pienan toisen pään kiinnittäminen 7

Pienan (M) toinen pää on joissakin kohdin hiukan vaikeampi kiinnittää, sillä tolpan toisella puolella on jo piena. Tällöin ruuvit tai naulat voi kiinnittää viistoon.

Kasvihuoneen yläpalkkien kiinnitys 8

Päätyjen yläpalkit (E) kiinnitetään kulmatolppien (D) päälle. Päätypalkit tulevat kerrosta ylemmäksi kuin sivujen yläsidepuut (J) ja ne asetetaan 45 mm tolppareunasta sisäänpäin.

Kasvihuoneen lyhyiden alasidepuiden kokoaminen 9

Päätyjen lyhyet alasidepuut kootaan samaan tapaan kuin sivuilla. Ensin tulee bitumihuopa (L), joka nostetaan pystysivuille, sitten kestopuu (A) ja päällimmäiseksi höylätty lauta (G).

Kasvihuoneen tolppien ja pienojen kiinnitys 10

Tolpat (H) ja pienat (M) kiinnitetään päätyihin kuten sivuilla tehtiin. Huomaa vaakaura ylimmässä alasidepuussa (G). Uraan asennetaan ikkunapelti (U), joka kiinnitetään ruuveilla.

03
Lasi kiinnitetään huullokseen kitillä 4 Vaihe

Kasvihuonetta varten on leikattava paljon lasia - ellei laseja ole hankittu valmiina ja rungon mittoihin sovitettuina niin, että niissä on pari millimetriä ”pelivaraa”. Ennen kuin lasit voidaan asentaa, ala- ja yläsidepuut (G ja J) varustetaan huulloksella. Huullos tehdään kapeasta listasta (T), joka kiinnitetään tolppien (H) ja kulmatolppien laudan (P) huulloslinjaan.

Tämän jälkeen lasit asennetaan nykyaikaisella kitillä. Se on perinteisen pellavaöljykitin ja nykyaikaisen polymeerikitin välimuoto, ja kun ostat sitä saumapistooliin sopivissa patruunoissa, saat pikku harjoittelun jälkeen lasit nopeasti paikoilleen.

Kasvihuoneen huullokseen pursotetaan kittiä 1

Huullokseen pursotetaan vana kittiä.

Kasvihuoneen lasi painetaan vanaan 2

Lasi painetaan vanaan ja se kiinnitetään lyhyillä naulaimen nauloilla.

Kasvihuone: Reunojen ympärille pursoteaan kittiä 3

Kaikkien reunojen ympärille pursotetaan paksu vana kittiä.

Kasvihuone: Kitti silotetaan sormella 4

Kitti silotetaan saippuavedessä kostutetulla sormella. Saimme hyvää harjoitusta, ennen kuin pääsimme kiinnittämään 110. lasia.

04
Katto puuta ja lasia 10 Vaihe

Kasvihuoneen katto rakennetaan seinien tapaan puiseksi rungoksi, joka kannattelee ikkunoita. Räystäslauta kannattelee räystästä ja vesikouruja.

Kasvihuoneen katto muistuttaa ensialkuun seiniä, joissa lasit on asennettu puurungon huulloksiin. Näin kirvesmiehemme olisi myös voinut rakentaa, mutta seistessään ison, karkaistusta lasista mittaan leikatun lasipinon äärellä hän päätti asentaa lasit puurungon päälle silikonivanoihin ja kattaa lasien reunat alumiiniprofiileilla. Sadevesi valuu lasia pitkin räystäspellille, josta se kulkeutuu räystäslautaan kiinnitettyyn sadevesikouruun.

Kasvihuoneen harjapalkki asetetaan keskitolppine päälle 1

Harjapalkki (B) asetetaan päädyissä keskitolppien (F) päälle. Puu on niin järeää, että osat voi hyvin nostaa ja ruuvata yhteen, vaikka rakennetta ei vielä ole jäykistetty.

Kasvihuoneen kannattimien asentaminen 2

Kannattimet (K) asennetaan ja niiden sahauslinja merkitään. Uloimmat jatkuvat keskitolpan (F), kattopalkin (B) ja yläsidepuun (E) yli. Tämän vuoksi yläsidepuuta vedettiin sisäänpäin.

Kasvihuone: Kannattimet kiinnitetään alareunasta yläsidepuuhun 3

Kannattimet (K) kiinnitetään alareunasta yläsidepuuhun (J) kulmaheloilla, kun ne on tuettu kiilalla. Kannattimet jätetään ylipitkiksi, jotta ne voidaan katkaista mittaan vasta koottuina.

Kannattimet kiinnitetään kasvihuoneen harjapalkkiin kulmaheloilla 4

Kannattimet (K) kiinnitetään ylhäällä harjapalkkiin (B) kulmaheloilla tai viistoon ruuvaten. Tarkista säännöllisesti, että kannattimet eivät työnnä harjapalkkia paikaltaan.

Kasvihuone: Päädyt varmistetaan harjapalkkiin kiinnitettävällä erikoishelalla 9

Päädyt varmistetaan harjapalkkiin kiinnitettävällä (B) erikoishelalla, jotta tuuli ei horjuta kattoa ja taloa. Asenna palkin (B) ja tolpan (F) väliin tarvittaessa vinojäykiste (C).

Kasvihuone: Rimat kiinnitetään kannattimiin 5

Rimat (N) kiinnitetään kannattimiin (K) niin, että ne jäävät 5 mm niiden yläreunasta. Osa rimapäädyistä kiinnitetään kannattimien läpi (kuten pienat) ja toiset viistoon ruuvaamalla.

Kasvihuone: Vaakarimojen väliin kiinnitetään kapeat listat 6

Vaakarimojen (N) väliin kiinnitetään kapeat listat (T) kannattimiin (K). Kun rimat sijoittuvat 5 mm kannattimien yläpinnasta, kannattimiin saadaan huullos laseja varten.

Kasvihuoneen kannattimet sahataan edestä 7

Kannattimet (K) sahataan edestä niin, että räystäslauta saadaan niihin kiinni. Palkkien yläpinnasta sahataan 10 mm pois räystäspeltiä varten, jotta sen pinta tulee huullostasoon.

Kasvihuone: Räystäslauta kiinnitetään kannattimien päätyyn 8

Räystäslauta (R) kiinnitetään kannattimien päätyyn ja räystäspelti (V) ruuvataan kiinni. Räystäslautaan kiinnitetään sadevesikouru (Z) kiinnikkeineen.

Kasvihuoneen lasien asentaminen 10

Lasit asennetaan, kun kaikkiin huulloksiin on pursotettu silikonia. Alas on kiinnitetty kolme muovialuslevyllistä ruuvia, jotta lasit eivät liu’u alaspäin. Reunat katetaan alumiiniprofiileilla (X).

05
Tulisija vaatii kiinteän katon 3 Vaihe

Katon viimeinen osa katetaan vanerilevyillä ja verhoillaan kattohuovalla lasin sijaan. Näin tulisijan teräshormi voidaan viedä katon läpi. Nyt kasvihuonetta voidaan lämmittää hyvillä mielin, jos tilaa halutaan käyttää myös talvisaikaan.

Kasvihuoneen katon aukko peitetään vanerilla 1

Aukko peitetään vedenkestävällä vanerilla, joka katetaan itsekiiinnittyvällä kattohuovalla.

Kasvihuoneen katolle asennetaan kattohuoppa 2

Kattohuovan päälle asennetaan kattopaanut.

Kasvihuoneeseen asennetaan tulisija 3

Lopuksi kasvihuoneeseen asennetaan tulisija ja teräshormi vedetään katon läpi. Teräshormeja voi ostaa peitelistoineen, vuorauksineen ja tarvikkeineen rakennustarvikeliikkeistä.

Materiaalit

Perusta ja sokkeli

 • Kuitukangas (a)
 • Sepeliä/soraa (b)
 • Asennussoraa (c)
 • Kivituhkaa (tarvitt.) (d)
 • Muottilautoja (e)
 • Raudoitusterästä, 8 mm (f)
 • Valmiiksi sekoitettua betonia (g)
 • Leca-harkkoja (h)
 • Harkkolaastia, 2-4 mm (j)
 • Sokkelilaastia, 0-2 mm (k)
 • Laattoja tai betonikiviä (m)

Seinät ja katto

21 x 120 mm:n kestopuuta

 • Alin alasidepuu (A)

45 x 145 mm:n rakennepuutavaraa

 • Kattopalkit (B)
 • Vinojäykisteet (C)

45 x 120 mm:n rakennepuutavaraa

 • Kulmatolpat (D)
 • Katon päätypalkki (E)
 • Keskitolppa (F)

45 x 95 mm:n puutavaraa

 • Ylin alasidepuu (G)
 • Tolpat (H)
 • Sivujen yläsidepuut (J)
 • Kattokannattimet (K)

45 x 70 mm:n puutavaraa

 • Vaakapienat (M)

45 x 45 mm:n höylätt. puutavaraa

 • Kattoruoteet (N)

21 x 95 mm:n höylätt. puutavaraa

 • Kulmatolpan lauta (P)
 • Räystäslauta (R)
 • Tuulilaudat (S)

21 x 33 mm:n höylätt. puutavaraa

 • Ikkunalasian huulloslistat (T)

Alumiini- tai muovipinnoitettuja teräsprofiileja

 • Vesipenkki (U)
 • Räystäät (V)
 • Räystäslautojen profiililistat (W)
 • Peite- (X) ja harjaprofiili (Y)

Lisäksi

 • Kattohuopaa (L)
 • Vesikourut (Z), kourukiinnikkeet
 • Lasia
 • Kulmaheloja ja ruuveja
 • Betoninauloja
 • Ruostumattomia puuruuveja
 • Naulain ja nauloja
 • Ikkunakittiä patruunoittain
 • Silikonia (sis. homeensuoja-aine)
 • Muovialuslevyllisiä ruuveja
 • Kattohuopaa ja -paanuja
 • Tarvitt. ikkunat ja ikkunahelat
 • Lasinen pariovi

Ovet tilataan mittaan tai rakennetaan itse. Voit myös kunnostaa vanhat ovet, kuten kirvesmiehemme tekee.

Vie aikaa

Työ vie lähes koko kesän, jos urakkaan on valmistautunut etukäteen.

Hinta

Noin 2 000-2 500 €

Vaikeusaste

Työvaiheet ovat melko yksinkertaisia, mutta urakka on iso. Haasteena työn huolellinen suunnittelu ja tarkka toteutus.

Piirustus

Kasvihuone on kooltaan 3 x 5 metriä ja sovitettu jo olemassa olevien ikkunoiden mittoihin. Käytä piirustusta inspiraation lähteenä ja mitoita se esim. vakiokokoisten ikkunoiden mukaan.

Rimat (N) ja listat (T) asetetaan 5 mm kannattimien (K) yläpintaa alemmaksi, jolloin laseille muodostuu huullos. Räystäspelti (V) upotetaan kannattimiin, jotta sadevesi valuu lasilta pellille. Lasien välit katetaan alumiiniprofiileilla (X) ja lasien alareunat katetaan lopuksi räystäspellillä.

3D-malli

3D-malli: Rakenna kasvihuone
3D-malli

Rakenna itse kasvihuone

Kasvihuone tulisijalla

Avaa 3D-malli

3D-malli: Kasvihuoneen perustukset
3D-malli

Rapattu sokkeli

Sokkeli ja antura muodostavat tukevan pohjan laseille.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Kasvihuoneen puurunko
3D-malli

Kasvihuoneen runko

Kiinnitä huomiota korotettuun sokkeliin.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Kasvihuoneen lasien asennus
3D-malli

Lasien asentaminen

Lasit kiinnitetään huulloksiin kitillä.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Kasvihuoneen kiinteä katto
3D-malli

Kasvihuoneen katto

Tulisijan yläpuolelle on asennettu kiinteä katto, joka estää ikkunoiden murtumisen.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

TEKNIIKAT: Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

VINKIT: Suojaa ikkunalasi kuljetuksen ajaksi

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TEKNIIKAT: Huopapaanujen asentaminen

Huopakatto on helppo tehdä pienistä paloista

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …