Mikä pizzauuni on paras?

Kysymys

Haluaisin ulos oman pizzauunin, mutta en ole varma, rakentaisinko itse puu-uunin vai ostaisinko kaasulla toimivan uunin. Mikä on paras pizzauuni?

Vastaus

Pizzauunien laadussa on suuria eroja, ja niitä on saatavana myös useita erilaisia malleja. Monet harrastajat ovat sitä mieltä, että parhaat pitsat valmistetaan aidossa kiviuunissa.

Toisaalta kaasukäyttöinen pizzauuni on erittäin helppokäyttöinen.

Täältä voit lukea lisää sekä kaasulla toimivan että puulämmitteisen pizzauunin eduista ja haitoista.

Kaasulla toimiva pizzauuni vs. puulämmitteinen pizzauuni

Suurin ero on tietenkin siinä, miten pizzauuni sytytetään. Kummassakin mallissa on hyvät ja huonot puolensa.

  • Puulämmitteinen pizzauuni

Monet pizzauunien asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että parhaat pitsat valmistetaan aidossa kivi- tai pizzauunissa.

Tämä johtuu siitä, että puulämmitteisessä pizzauunissa poltettavat puut antavat pitsalle herkullisen savuisen ja aidon maun.

Parhaan pizzauunin valmistat tietenkin itse.

Voit ostaa pizzauunin rakennussarjana, mutta oman puulämmitteisen pizzauunin rakentaminen on itse asiassa helppoa ja edullista.

Lue lisää täältä: Rakenne maailman helpoin pizzauuni

Puulämmitteisen pizzauunin sytyttäminen on helppoa, eikä se vaadi erikoispuuta tai -kokemusta.

Puulämmitteisen pizzauunin etuna on, että voit käyttää tuhkan uudelleen. Voit esimerkiksi käyttää sitä pieninä määrinä lannoitteena.

Jos sinulla on kanoja, voit käyttää tuhkaa mukavan pölykylvyn luomiseen kanoille.

Täältä voit lukea lisää pizzauunin sytyttämisestä ja tuhkan hävittämisestä: Pizzauuni – näin sytytät pizzauunin

Puulämmitteinen pizzauuni lämpenee hitaammin kuin kaasulla toimiva, mutta kuumettuaan se voi säilyttää lämmön todella pitkään.

Lisäksi voit rakentaa juuri omaan käyttöösi sopivan kokoisen pizzauunin, jolloin tilaa ja paistamisaikaa on koko perheen pitsojen valmistamiseen.

LUE MYÖS: Kotitekoisen pitsan resepti

  • Kaasupizzauuni

Kaasulla toimiva pizzauuni kuumennetaan tietenkin palavan kaasun avulla. Siksi se kuumenee vauhdilla ja saavuttaa nopeasti ihanteellisen pitsan paistolämpötilan.

Useimmat kaasulla toimivat pizzauunit ovat pieniä, joten ne sopivat hyvin terassille.

Kaasulla toimivan pizzauunin suuri haitta on se, että siinä ja grilleissä käytettävästä kaasusta on maksettava. Kaasulämmitteiselle pitsauunille on oltava myös paikka, jossa sitä säilytetään, kun se ei ole käytössä. Se voi vaatia ylimääräisen puutarhapöydän tai ylimääräistä tilaa varastossa tai terassilla.

Jos sinulla on jo kaasugrilli, kaasulla toimiva pizzauuni on kätevä, sillä voit käyttää samaa kaasupulloa sekä grillissä että pitsauunissa.

Jotkut pitsaharrastajat ovat sitä mieltä, että kaasulla lämmitetyssä pizzauunissa valmistetuissa pitsoissa ei ole samaa aitoa makua kuin puulämmitteisessä pizzauunissa valmistetuissa pitsoissa, mutta jos uskot, että kaasulla toimiva pitsaauuni on oikea valinta, sinun kannattaa ostaa se.

    Lisää samasta aiheesta Pizzauuni