Kipsilevy: Valitse oikea kipsilevy

Kipsilevyissä on eroja. Seiniin, lattiaan ja kattoon käytetään erilaisia levytyyppejä.

Pikaopas: kipsilevyt

Ajatus kahden paperikerroksen väliin puristetusta kipsimassasta keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1894. Kipsilevyjen käyttö yleistyi rakentamisessa kuitenkin vasta 1940-luvulla. Kipsilevyt rajoittavat tulen leviämistä ja vaimentavat ääntä, joten ne sopivat loistavasti väliseiniin, kattoihin ja lattioihin.

Väliseinien rakentaminen kipsilevyistä on nopeaa. Kipsilevyjä on helppo leikata ja asentaa, ja markkinoilla on paljon erilaisia kipsilevyjä. Tässä jutussa esitellään erilaiset kipsilevyt ja niiden käyttötarkoitukset. Esittelemme myös kipsilevyjen tarvikkeet ja näytämme, miten leikkaat kipsilevyjä.

Klikkaa linkkiä ja hyppää suoraan jutun loppuosaan.

Miten kipsilevy ruuvataan kiinni?

Kipsilevyjen asentamisessa pitää varmistaa, ettei ruuvin kanta painu pintapahvin läpi. Levyt eivät tartu kunnolla kiinni, jos ruuvit väännetään liian syvälle.

Kipsiruuvien kannassa on kaareva alapinta, joka ei revi pahvia rikki.

Kaksikerroksisen kipsilevyseinän rakentamiseen tarvitaan pitkiä ja lyhyitä ruuveja. Pitkien ruuvien pitää olla niin pitkiä, että ne yltävät molempien kerrosten läpi ja tarttuvat lujasti kiinni levyjen takana olevaan runkoon.

Ruuvinkannat eivät saa jäädä törröttämään pahvin pinnalle, sillä niitä ei voi tasoittaa piiloon. Ruuvaamiseen voi käyttää ruuvauskärkeä, jossa on syvyysrajoitin. Se lopettaa vääntämisen, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä.

Toimitus suosittelee: Uusi kipsilevykatto salamannopeasti

Tärkeää!

Kylpyhuoneeseen suositellaan märkätilalevyjä, jotka kestävät rakenteisiin mahdollisesti pääsevää kosteutta. Märkätilalevyjä käytetään samalla tavalla kuin tavallisia kipsilevyjä.

Näin työskentelet kipsilevyjen kanssa

Kipsilevy on monikäyttöinen rakennusmateriaali, josta on helppo leikata sopivia palasia. Unohda sahaaminen, sillä kipsilevy katkeaa nopeasti ja helposti paksuteräisellä mattopuukolla. Voit harjoitella leikkaamista parilla levynkappaleella, ennen kuin käyt kokonaisen levyn kimppuun.

Kipsilevyn leikkaaminen

HELPPOA: Kipsilevy on monella tavalla muita rakennuslevyjä helpompi materiaali. Suurin osa töistä onnistuu käsityökaluilla.

VINKKI: KATTOON ASTI

Sekä uusiin seiniin että vanhojen seinien pintaan kannattaa ostaa kipsilevyjä, jotka yltävät lattiasta kattoon asti. Pitkät levyt vähentävät leikattavien levyjen määrää, eikä levyihin tule vaikeasti tasoitettavia, reunaohentamattomia vaakasaumoja.

Lopputulos on siistimpi, sillä reunaohentamattomien vaakasaumojen tasoittaminen on vaikeaa. Jos seinät ovat niin korkeat, että levyjä on pakko jatkaa, voit käyttää joka puolelta ohennettuja, ensisijaisesti kattoon tarkoitettuja kipsilevyjä.

KUITUKIPSI: NÄIN LEIKKAAT LEVYT

Vahvat kuitukipsilevyt sopivat mainiosti seiniin, joille on tarkoitus ripustaa jotain painavaa. Yksikin kerros kuitukipsiä riittää. Levyn sahaaminen on kuitenkin tavallista kipsiä vaikeampaa. .

Kuitukipsi: Näin leikkaat levyt

Sahaa kuitukipsilevy aluksi lähes kokonaan poikki upotussahalla. Jätä levyä ehjäksi puoli senttiä, ja halkaise levy taitamalla. Työstä syntyy paljon pölyä, joten liitä sirkkeli pölynimuriin tai sahaa levy ulkona.

KIPSILEVYJEN LEIKKAAMISEEN TARVITTAVAT TYÖKALUT

1. MATTOPUUKKO Terävä mattopuukko ja paksu terä katkaisevat myös erikoiskovat kipsilevyt. Vaihda terä usein, sillä se tylsyy nopeasti ja repii kipsiä leikkaamisen sijaan.

2. LEVYSUORAKULMA Levysuorakulma tai T-viivain helpottaa ja nopeuttaa levyjen leikkaamista. Levysuorakulmaa voi käyttää myös levyjen mittaamiseen. Voit käyttää leikkaamiseen myös pitkää suorakulmaa, mutta levysuorakulma on yhtä aikaa sekä mitta että suorakulma. Levysuorakulmat sopivat usein kaikkien rakennuslevyjen katkaisemiseen.

3. PISTOSAHA, KÄSISAHA JA REIKÄSAHA Suorat linjat on helppo katkaista mattopuukolla. Kaarevat muodot voi sahata esimerkiksi pistosahalla, johon on kiinnitetty tavallinen puuterä. Pienet viilaukset on helppo tehdä käsisahalla tai multicutterilla. Kuppiterä eli reikäsaha sopii parhaiten pistorasiaa varten porattavan reiän tekemiseen.

4. KIPSIHÖYLÄ Kipsihöylä on hyvä lisä työkaluvalikoimaan. Se liikkuu kevyesti levyn reunaa vasten ja poistaa reunoilla olevat rosot tehokkasti.