Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opi käyttämään kipsilevyjä 5 minuutissa

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Markkinoilla on paljon erilaisia kipsilevyjä, joita käytetään eri tarkoituksiin. Tässä jutussa esitellään erilaisia kipsilevyt ja miten niitä käytetään.

Valitse oikea kipsilevy

Kipsilevyissä on eroja. Seiniin, lattiaan ja kattoon käytetään erilaisia levytyyppejä.

Pikaopas: kipsilevyt

Ajatus kahden paperikerroksen väliin puristetusta kipsimassasta keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1894. Kipsilevyjen käyttö yleistyi rakentamisessa kuitenkin vasta 1940-luvulla. Kipsilevyt rajoittavat tulen leviämistä ja vaimentavat ääntä, joten ne sopivat loistavasti väliseiniin, kattoihin ja lattioihin.

Väliseinien rakentaminen kipsilevyistä on nopeaa. Kipsilevyjä on helppo leikata ja asentaa, ja markkinoilla on paljon erilaisia kipsilevyjä. Tässä jutussa esitellään erilaiset kipsilevyt ja niiden käyttötarkoitukset. Esittelemme myös kipsilevyjen tarvikkeet ja näytämme, miten leikkaat kipsilevyjä.

Klikkaa linkkiä ja hyppää suoraan jutun loppuosaan.

MIHIN KIPSILEVYJÄ KÄYTETÄÄN?

Kipsilevyt seiniin

SEINÄT
Kipsilevyseinä rakennetaan rungosta ja levyistä. Runkotolppien väliin asennetaan eristeet. Runko tehdään joko liimapuutolpista tai metallirangoista.

Kipsilevyt katossa

KATOT
Kipsilevyt voi ruuvata suoraan vanhaan puukattoon. Levyt voi ruuvata myös puutai metallikoolauksiin. Kattoa voi laskea alaspäin uuden koolauksen avulla.

Kipsilevyt lattiassa

LATTIAT
Jos lattiaan asennetaan laattoja, lattialämmitys tai äänieristys, lattiaan voidaan asentaa kerros kuitukipsiä ennen pintakerrosta.

Miten kipsilevy ruuvataan kiinni?

Kipsilevyjen asentamisessa pitää varmistaa, ettei ruuvin kanta painu pintapahvin läpi. Levyt eivät tartu kunnolla kiinni, jos ruuvit väännetään liian syvälle.

Kipsiruuvien kannassa on kaareva alapinta, joka ei revi pahvia rikki.

Kaksikerroksisen kipsilevyseinän rakentamiseen tarvitaan pitkiä ja lyhyitä ruuveja. Pitkien ruuvien pitää olla niin pitkiä, että ne yltävät molempien kerrosten läpi ja tarttuvat lujasti kiinni levyjen takana olevaan runkoon.


Ruuvinkannat eivät saa jäädä törröttämään pahvin pinnalle, sillä niitä ei voi tasoittaa piiloon. Ruuvaamiseen voi käyttää ruuvauskärkeä, jossa on syvyysrajoitin. Se lopettaa vääntämisen, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä.

Toimitus suosittelee: Uusi kipsilevykatto salamannopeasti

ERILAISIA KIPSILEVYJÄ

Erilaisia kipsilevyjä: Tavallinen kipsilevy

TAVALLINEN KIPSILEVY
Kaksi paksua kartonkia kovan kipsiytimen ympärillä. Suorat reunat. Useita eri paksuuksia, tavallisin 13 milliä. Paino noin 13 kg/neliö.

Erilaisia kipsilevyjä: Reunaohennettu kipsilevy

REUNAOHENNETTU KIPSILEVY
Levyjen saumat pitää tasoittaa siististi. Se on helpointa levyillä, joissa on ohennetut reunat. Kavennetuissa reunoissa on tilaa sekä saumanauhalle että tasoitteelle.

Erilaisia kipsilevyjä: Akustiikkakipsilevy

AKUSTIIKKAKIPSILEVY
Rei’itettyjä kipsilevyjä, joita käytetään esimerkiksi alaslasketuissa katoissa. Levyjen pienet reiät vaimentavat melua ja hälinää. Joidenkin levyjen reiät ovat niin pieniä, ettei niitä näe kunnolla.

Erilaisia kipsilevyjä: Kuitukipsilevy

KUITUKIPSILEVY
Kipsilevy, jossa on 80 prosenttia kipsiä ja 20 prosenttia paperikuituja. Erittäin vahva kipsilevy, jonka kestävyys vastaa kahta tavallista kipsilevyä.

Erilaisia kipsilevyjä: Taivutettava kipsilevy

TAIVUTETTAVA KIPSILEVY
Jotkut kipsilevyt on suunniteltu kaareviin rakenteisiin. Myös tavallista, kostutettua kipsilevyä voi taivuttaa. Levyn sopiva kostuttaminen vaatii harjoittelua.

Erilaisia kipsilevyjä: Märkätilakipsilevy

MÄRKÄTILAKIPSILEVY
Märkätilakipsilevyt ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tavalliset kipsilevyt. Märkätilalevyt on kuitenkin vahvistettu lasikuiduilla, ja levyt on kyllästetty kosteuden torjumiseksi.

Tärkeää!

Kylpyhuoneeseen suositellaan märkätilalevyjä, jotka kestävät rakenteisiin mahdollisesti pääsevää kosteutta. Märkätilalevyjä käytetään samalla tavalla kuin tavallisia kipsilevyjä.

KIPSILEVY: TARVIKKEET

Kipsilevy - Tarvikkeet: Levyhissi

LEVYHISSI
Levyhissi on lähes välttämätön apuväline, kun kattoon asennetaan isoja kipsilevyjä. Levy nostetaan hissin päälle ja veivataan kattoon. Molemmat kädet jäävät vapaaksi ruuvaamiseen.

Kipsilevy - Tarvikkeet: Kulmasuojalista

KULMASUOJALISTA
Kipsilevyissä on paljon hyvää, mutta ne eivät ole kovin kestäviä. Etenkin levyjen nurkat särkyvät helposti. Sen vuoksi ulkonurkkiin asennetaan muovinen tai metallinen suojalista, joka peitetään tasoitteella.

Kipsilevy - Tarvikkeet: Nurkkavasara

NURKKAVASARA
Muoviset kulmasuojalistat liimataan kiinni, mutta metallilistat ruuvataan levyihin. Metallilistat voi kiinnittää myös

nurkkavasaralla, joka lyö kulmasuojalistan kiinni levyyn yhdellä iskulla.

Näin työskentelet kipsilevyjen kanssa

Kipsilevy on monikäyttöinen rakennusmateriaali, josta on helppo leikata sopivia palasia. Unohda sahaaminen, sillä kipsilevy katkeaa nopeasti ja helposti paksuteräisellä mattopuukolla. Voit harjoitella leikkaamista parilla levynkappaleella, ennen kuin käyt kokonaisen levyn kimppuun.

Kipsilevyn leikkaus

HELPPOA: Kipsilevy on monella tavalla muita rakennuslevyjä helpompi materiaali. Suurin osa töistä onnistuu käsityökaluilla.

NÄIN LEIKKAAT KIPSILEVYT

Kipsilevyn leikkaus apuna viivoitin

1. Ohjainkisko tai pitkä vatupassi on hyvä viivoitin pitkien levynkappaleiden leikkaamiseen. Kuminen alapinta pitää kiskon paikallaan, joten se ei pääse liikkumaan veitsen mukana.

Kipsilevyn leikkaus mattoveitsellä

2. Kasaa nippu kipsilevyjä työpöydäksi kahden pukin päälle. Leikkaa ylimmän levyn pinnassa oleva kartonki rikki mattopuukolla. Levyä ei tarvitse leikata poikki pintaa syvemmältä.

Kipsilevyn napsauttaminen poikki

3. Vedä kipsilevyn reuna työpöydän laidan yli ja napsauta levy poikki kevysti painamalla.

Kipsilevyn takana olevan pahvin leikkaaminen rikki mattoveitsellä

4. Leikkaa sen jälkeen levyn takana oleva pahvi rikki mattopuukolla. Voit katkaista taustapahvin yläpuolelta, eikä levyä tarvitse kääntää ympäri.

Kipsilevy reunan siistiminen

5. Siisti levyn reuna lopuksi veitsellä tai kipsihöylällä, jotta reunasta tulee täysin tasainen.

VINKKI: KATTOON ASTI

Sekä uusiin seiniin että vanhojen seinien pintaan kannattaa ostaa kipsilevyjä, jotka yltävät lattiasta kattoon asti. Pitkät levyt vähentävät leikattavien levyjen määrää, eikä levyihin tule vaikeasti tasoitettavia, reunaohentamattomia vaakasaumoja.

Lopputulos on siistimpi, sillä reunaohentamattomien vaakasaumojen tasoittaminen on vaikeaa. Jos seinät ovat niin korkeat, että levyjä on pakko jatkaa, voit käyttää joka puolelta ohennettuja, ensisijaisesti kattoon tarkoitettuja kipsilevyjä.

KUITUKIPSI: NÄIN LEIKKAAT LEVYT

Vahvat kuitukipsilevyt sopivat mainiosti seiniin, joille on tarkoitus ripustaa jotain painavaa. Yksikin kerros kuitukipsiä riittää. Levyn sahaaminen on kuitenkin tavallista kipsiä vaikeampaa.

Kipsilevy: Näin leikkaat kuitukipsilevyt

Sahaa kuitukipsilevy aluksi lähes kokonaan poikki upotussahalla. Jätä levyä ehjäksi puoli senttiä, ja halkaise levy taitamalla. Työstä syntyy paljon pölyä, joten liitä sirkkeli pölynimuriin tai sahaa levy ulkona.

KIPSILEVYJEN LEIKKAAMISEEN TARVITTAVAT TYÖKALUT

1. MATTOPUUKKO Terävä mattopuukko ja paksu terä katkaisevat myös erikoiskovat kipsilevyt. Vaihda terä usein, sillä se tylsyy nopeasti ja repii kipsiä leikkaamisen sijaan.

2. LEVYSUORAKULMA Levysuorakulma tai T-viivain helpottaa ja nopeuttaa levyjen leikkaamista. Levysuorakulmaa voi käyttää myös levyjen mittaamiseen. Voit käyttää leikkaamiseen myös pitkää suorakulmaa, mutta levysuorakulma on yhtä aikaa sekä mitta että suorakulma. Levysuorakulmat sopivat usein kaikkien rakennuslevyjen katkaisemiseen.

3. PISTOSAHA, KÄSISAHA JA REIKÄSAHA Suorat linjat on helppo katkaista mattopuukolla. Kaarevat muodot voi sahata esimerkiksi pistosahalla, johon on kiinnitetty tavallinen puuterä. Pienet viilaukset on helppo tehdä käsisahalla tai multicutterilla. Kuppiterä eli reikäsaha sopii parhaiten pistorasiaa varten porattavan reiän tekemiseen.

4. KIPSIHÖYLÄ Kipsihöylä on hyvä lisä työkaluvalikoimaan. Se liikkuu kevyesti levyn reunaa vasten ja poistaa reunoilla olevat rosot tehokkasti.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin