Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Väkivahva asennusliima

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Liimalla on helppo kiinnittää koukkuja, peilejä ja listoja. Nykyaikaiset asennusliimat ovat todella vahvoja ja kestävät jopa 295 tonnin painon neliömetriä kohti. Älä kuitenkaan liimaa mitä tahansa, sillä liimattua esinettä voi olla vaikea irrottaa.

Asennusliima: Listat ja paneelit voi liimata asennusliimalla.

Asennusliima on väkivahvaa. Katso, miten kiinnität painavat esineet.

Asennusliimalla on erityisominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voi käyttää todella monipuolisesti. Asennusliima tarttuu melkein kaikkiin materiaaleihin joitakin muoveja ja kumeja lukuun ottamatta.
Asennusliiman ote pitää myös silloin, kun liimattavan esineen ja alustan välissä on pieni rako. Asennusliima on joustavaa, ja se säilyttää lujuutensa esineiden tärinästä ja liikkeistä huolimatta.

Asennusliiman paras ominaisuus on hyvä kantavuus. Esimerkiksi Bostikin Maxi Bond Xtreme-asennusliima kestää 295 tonnin painon neliömetriä kohti. Kannattaa silti muistaa, ettei vahvinkaan liima sovi kiinnittämiseen, jos alusta ei kestä esineen painoa.

Näihin asennusliima sopii hyvin

Asennusliima tarttuu lähes kaikkiin huolellisesti puhdistettuihin pintoihin. Liimaa kannattaa käyttää etenkin kylpyhuoneessa, sillä sen avulla laatat ja vesieriste pysyvät ehjinä.

Mihin asennusliimaa käytetään?

Asennusliima: Asennusliimaa voi käyttää peilin liimaamiseen.

1. Peili on helppo kiinnittää seinään asennusliimalla. Älä kuitenkaan laske sen varaan, että saat peilin myöhemmin irti kokonaisena.

Asennusliima: Käsipyyhekoukut on helppo liimata asennusliimalla.

2. Käsipyyhekoukut on helppo liimata seinään rikkomatta laattoja.

Asennusliima: Listat ja paneelit voi liimata asennusliimalla.

3. Jalka- ja peitelistat voi kiinnittää liimalla.

Asennusliima: Wc-pöntön voi liimata kiinni lattiaan.

4. Wc-pöntön voi liimata kiinni lattiaan. Lattialämmitys ja viemärit pysyvät ehjinä, kun rakenteisiin ei tarvitse porata reikiä.

Valitse oikea liima

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia asennusliimoja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Jotkut asennusliimat kestävät enemmän liikettä ja tärinää kuin toiset, joillakin voi liimata metallia metalliin, osa kestää kovaa kuumuutta ja tietyt liimat kovettuvat nopeasti.

ERILAISIA ASENNUSLIIMOJA

Asennusliima: Sisäkäyttöön

SISÄKÄYTTÖÖN
Vesiliukoinen asennusliima sopii muun muassa jalkalistojen, sisäverhouslautojen sekä kipsi- ja lastulevyjen kiinnittämiseen. Vaatii imevän alustan. Käyttöaika noin 10 minuuttia. Kovettuu noin 4 päivässä.

Asennusliima: Ulkokäyttöön

ULKOKÄYTTÖÖN
Ulkoliimaa voi käyttää jopa 15 asteen pakkasella sekä märillä ja kylmillä pinnoilla. Sopii myös sisäkäyttöön. Käyttöaika noin 15 minuuttia, kovettuu noin vuorokaudessa.

Asennusliima: Läpinäkyvä

LÄPINÄKYVÄ
Tämä liima on läpinäkyvää, joten se soveltuu pintasaumoihin. Liimaa voi käyttää sekä sisällä että ulkona muun muassa lasin, metallin, puun, betonin ja peilien liimaamiseen.

Asennusliima: Todella vahva

TODELLA VAHVA
Täydellinen valinta painavien esineiden kuten kivi- ja katelevyjen liimaamiseen sekä pienille liimapinnoille. Tarttuu käytännössä kaikkiin materiaaleihin sekä sisällä että ulkona ja toimii myös veden alla.

Asennusliima: Eristävä

ERISTÄVÄ
Erittäin vahva, joustava ja eristävä liima, joka tarttuu moniin materiaaleihin. Eri värivaihtoehtoja (musta, valkoinen ja sinkki). Sopii ulko- ja sisäkäyttöön sekä märille pinnoille.

Asennusliima: Kipsilevyille

KIPSILEVYILLE
Kipsilevyjen asentamiseen tarkoitettu erikoisliima säästää aikaa ja ruuveja. Liimaa voi käyttää sekä puu- että teräsrankojen kanssa. Liima tarttuu myös betoniin ja muoviin.

Kaksi perustyyppiä

Oikean asennusliiman valinta voi olla vaikeaa, sillä erilaisia liimoja on paljon. Karkeasti jaoteltuna markkinoilla on kahdenlaisia asennusliimoja. Molempiin ryhmiin kuuluu erilaisia liimoja, joiden lujuus, kovuus, kovettumisaika ja muut ominaisuudet vaihtelevat. Putkilon tekstit kannattaa lukea huolellisesti ennen ostamista.

  • Polymeeriliima: Vahvempi ja kalliimpi liimatyyppi. Sopii lähes kaikille materiaaleille ja useimmille alustoille, sekä imeville että tiiviille pohjille.
  • Akryylipohjainen liima: Usein halvempaa kuin polymeeriliima. Akryyliliimaa voi käyttää vain, jos toinen tai molemmat (liimattava esine tai alusta) imevät nestettä. Sopii parhaiten sisäkäyttöön.

Vaikea irrottaa

Asennusliimalla kiinnitettyä esinettä on vaikea saada irti ehjänä. Yleensä joko esine tai seinä menee rikki. Mitä vahvempaa liima on, sitä vaikeampaa esineen irrottaminen on. Sen takia asennuksiin kannattaa käyttää liimaa, joka kestää suunnilleen yhtä kovaa vetoa kuin liimattava esine.

Märän asennusliiman voi poistaa tärpätillä tai puhdistusbensiinillä. Kovettunut asennusliima on pakko poistaa mekaanisesti esimerkiksi hiomakoneella tai monitoimityökalulla.

Joskus esineen voi leikata irti seinästä rautalangalla. Kääri rautalangan molemmat päät esimerkiksi ruuvimeisseleiden ympärille, käytä meisseleitä kahvoina ja ”sahaa” liima poikki.

Liimaa niin että pysyy

Liima tarttuu kiinni kunnolla ja toimii oikein vain siinä tapauksessa, että toisiinsa liimattavat pinnat ovat pölyttömiä ja rasvattomia.

Vahvinkaan liima ei kestä raskaampaa painoa kuin alusta, johon liimaa levitetään. Jos kiinnitettävä esine on liian raskas, se voi repiä rappauksen tai tapetin irti seinästä tai pahimmassa tapauksessa viedä mukanaan ison palasen kipsilevyä.

Miten asennusliimaa käytetään?

Asennusliima: Harjaa huolellisesti pois pöly, rasva ja muu lika sekä liimattavasta esineestä että seinästä.

1. Harjaa huolellisesti pois pöly, rasva ja muu lika sekä liimattavasta esineestä että seinästä.

Asennusliima: Levitä liimaa pitkillä pensselinvedoilla joko seinään tai esineeseen.

2. Levitä liimaa pitkillä pensselinvedoilla joko seinään tai esineeseen. Levyt ja peilit liimataan levittämällä liimaa niiden taakse. Liimanorojen päät pitää jättää avoimiksi, jotta ilma pääsee kiertämään levyn ja seinän välissä. Liimaa pitää levittää sitä tiheämmin, mitä enemmän voimaa esineen kiinnittämiseen tarvitaan.

Asennusliima: Tue painavat esineet siksi aikaa, että liima kuivuu.

3. Kevyet esineet kiinnitetään painamalla niitä seinää vasten 5–10 minuutin ajan, mutta raskaat esineet pitää tukea tai kiinnittää liiman kovettumisen ajaksi. Yleensä kovettuminen kestää 1–2 vuorokautta.

Asennusliima: Asennusliimaa voi käyttää myös epätasaisen seinän tasoittamiseen.

4. Asennusliimaa voi käyttää myös epätasaisen seinän tasoittamiseen. Purista levylle 2–3 senttiä korkeita liimaklönttejä ja paina levy kiinni seinään. Voimakkaasti vettä imevät alustat kuten betoni kannattaa pohjustaa ennen liimaamista, jotta liima tarttuu kunnolla kiinni.

Erityistä

Ensimmäiset asennusliimat sisälsivät orgaanisia liuottimia. Nykyaikaisten asennusliimojen ainesosat eivät ole myrkyllisiä juoksevassa tai kovettuneessa muodossa.

Asennusliima säilyy avaamattomana vähintään vuoden, jos patruunaa säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa. Avatussa putkilossa liima säilyy hyvällä tuurilla muutaman kuukauden, jos pakkaus suljetaan tiiviisti ja säilytetään viileässä.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä ohjeita ja apua oikean liiman valintaan ja käyttämiseen.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Väkivahva asennusliima
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin