Asennusliima: Listat ja paneelit voi liimata asennusliimalla.

Asennusliima on väkivahvaa. Katso, miten kiinnität painavat esineet.

Asennusliimalla on erityisominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voi käyttää todella monipuolisesti. Asennusliima tarttuu melkein kaikkiin materiaaleihin joitakin muoveja ja kumeja lukuun ottamatta. Asennusliiman ote pitää myös silloin, kun liimattavan esineen ja alustan välissä on pieni rako. Asennusliima on joustavaa, ja se säilyttää lujuutensa esineiden tärinästä ja liikkeistä huolimatta.

Asennusliiman paras ominaisuus on hyvä kantavuus. Esimerkiksi Bostikin Maxi Bond Xtreme-asennusliima kestää 295 tonnin painon neliömetriä kohti. Kannattaa silti muistaa, ettei vahvinkaan liima sovi kiinnittämiseen, jos alusta ei kestä esineen painoa.

Näihin asennusliima sopii hyvin

Asennusliima tarttuu lähes kaikkiin huolellisesti puhdistettuihin pintoihin. Liimaa kannattaa käyttää etenkin kylpyhuoneessa, sillä sen avulla laatat ja vesieriste pysyvät ehjinä.

Valitse oikea liima

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia asennusliimoja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Jotkut asennusliimat kestävät enemmän liikettä ja tärinää kuin toiset, joillakin voi liimata metallia metalliin, osa kestää kovaa kuumuutta ja tietyt liimat kovettuvat nopeasti.

Kaksi perustyyppiä

Oikean asennusliiman valinta voi olla vaikeaa, sillä erilaisia liimoja on paljon. Karkeasti jaoteltuna markkinoilla on kahdenlaisia asennusliimoja. Molempiin ryhmiin kuuluu erilaisia liimoja, joiden lujuus, kovuus, kovettumisaika ja muut ominaisuudet vaihtelevat. Putkilon tekstit kannattaa lukea huolellisesti ennen ostamista.

  • Polymeeriliima: Vahvempi ja kalliimpi liimatyyppi. Sopii lähes kaikille materiaaleille ja useimmille alustoille, sekä imeville että tiiviille pohjille.
  • Akryylipohjainen liima: Usein halvempaa kuin polymeeriliima. Akryyliliimaa voi käyttää vain, jos toinen tai molemmat (liimattava esine tai alusta) imevät nestettä. Sopii parhaiten sisäkäyttöön.

Vaikea irrottaa

Asennusliimalla kiinnitettyä esinettä on vaikea saada irti ehjänä. Yleensä joko esine tai seinä menee rikki. Mitä vahvempaa liima on, sitä vaikeampaa esineen irrottaminen on. Sen takia asennuksiin kannattaa käyttää liimaa, joka kestää suunnilleen yhtä kovaa vetoa kuin liimattava esine.

Märän asennusliiman voi poistaa tärpätillä tai puhdistusbensiinillä. Kovettunut asennusliima on pakko poistaa mekaanisesti esimerkiksi hiomakoneella tai monitoimityökalulla.

Joskus esineen voi leikata irti seinästä rautalangalla. Kääri rautalangan molemmat päät esimerkiksi ruuvimeisseleiden ympärille, käytä meisseleitä kahvoina ja ”sahaa” liima poikki.

Liimaa niin että pysyy

Liima tarttuu kiinni kunnolla ja toimii oikein vain siinä tapauksessa, että toisiinsa liimattavat pinnat ovat pölyttömiä ja rasvattomia.

Vahvinkaan liima ei kestä raskaampaa painoa kuin alusta, johon liimaa levitetään. Jos kiinnitettävä esine on liian raskas, se voi repiä rappauksen tai tapetin irti seinästä tai pahimmassa tapauksessa viedä mukanaan ison palasen kipsilevyä.

Erityistä

Ensimmäiset asennusliimat sisälsivät orgaanisia liuottimia. Nykyaikaisten asennusliimojen ainesosat eivät ole myrkyllisiä juoksevassa tai kovettuneessa muodossa.

Asennusliima säilyy avaamattomana vähintään vuoden, jos patruunaa säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa. Avatussa putkilossa liima säilyy hyvällä tuurilla muutaman kuukauden, jos pakkaus suljetaan tiiviisti ja säilytetään viileässä.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä ohjeita ja apua oikean liiman valintaan ja käyttämiseen.