Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Väkivahva asennusliima

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Asennusliimalla on helppo kiinnittää koukkuja, peilejä ja listoja. Nykyaikaiset asennusliimat ovat todella vahvoja ja kestävät jopa 295 tonnin painon neliömetriä kohti. Älä kuitenkaan liimaa mitä tahansa, sillä liimattua esinettä voi olla vaikea irrottaa.

Asennusliimalla kiinnittäminen

Asennusliima on väkivahvaa. Katso, miten kiinnität painavat esineet.

Asennusliimalla on erityisominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voi käyttää todella monipuolisesti. Asennusliima tarttuu melkein kaikkiin materiaaleihin joitakin muoveja ja kumeja lukuun ottamatta.

Asennusliiman ote pitää myös silloin, kun liimattavan esineen ja alustan välissä on pieni rako. Asennusliima on joustavaa, ja se säilyttää lujuutensa esineiden tärinästä ja liikkeistä huolimatta.

Asennusliiman paras ominaisuus on hyvä kantavuus. Esimerkiksi Bostikin Maxi Bond Xtreme-asennusliima kestää 295 tonnin painon neliömetriä kohti. Kannattaa silti muistaa, ettei vahvinkaan liima sovi kiinnittämiseen, jos alusta ei kestä esineen painoa.

Näihin asennusliima sopii hyvin

Asennusliima tarttuu lähes kaikkiin huolellisesti puhdistettuihin pintoihin. Asennusliimaa kannattaa käyttää etenkin kylpyhuoneessa, sillä sen avulla laatat ja vesieriste pysyvät ehjinä.

Mihin asennusliimaa käytetään?

Asennusliimaa peilin asentamiseen

1. Peili on helppo kiinnittää seinään asennusliimalla. Älä kuitenkaan laske sen varaan, että saat peilin myöhemmin irti kokonaisena.

Asennusliimalla käsipyyhekoukut seinään

2. Käsipyyhekoukut on helppo liimata seinään rikkomatta laattoja.

Asennusliimalla kiinnittäminen

3. Jalka- ja peitelistat voi kiinnittää asennusliimalla.

Wc-pöntön liimaaminen asennusliimalla

4. Wc-pöntön voi liimata kiinni lattiaan. Lattialämmitys ja viemärit pysyvät ehjinä, kun rakenteisiin ei tarvitse porata reikiä.

Valitse oikea asennusliima

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia asennusliimoja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Jotkut asennusliimat kestävät enemmän liikettä ja tärinää kuin toiset, joillakin voi liimata metallia metalliin, osa kestää kovaa kuumuutta ja tietyt asennusliimat kovettuvat nopeasti.

ERILAISIA ASENNUSLIIMOJA

Asennusliima sisäkäyttöön

SISÄKÄYTTÖÖN
Vesiliukoinen asennusliima sopii muun muassa jalkalistojen, sisäverhouslautojen sekä kipsi- ja lastulevyjen kiinnittämiseen. Vaatii imevän alustan. Käyttöaika noin 10 minuuttia. Kovettuu noin 4 päivässä.

Asennusliima ulkokäyttöön

ULKOKÄYTTÖÖN
Ulkoliimaa voi käyttää jopa 15 asteen pakkasella sekä märillä ja kylmillä pinnoilla. Sopii myös sisäkäyttöön. Käyttöaika noin 15 minuuttia, kovettuu noin vuorokaudessa.

Läpinäkyvää asennusliimaa

LÄPINÄKYVÄ
Tämä asennusliima on läpinäkyvää, joten se soveltuu pintasaumoihin. Asennusliimaa voi käyttää sekä sisällä että ulkona muun muassa lasin, metallin, puun, betonin ja peilien liimaamiseen.

Todella vahva asennusliima

TODELLA VAHVA
Täydellinen valinta painavien esineiden kuten kivi- ja katelevyjen liimaamiseen sekä pienille liimapinnoille. Tarttuu käytännössä kaikkiin materiaaleihin sekä sisällä että ulkona ja toimii myös veden alla.

Eristävä asennusliima

ERISTÄVÄ
Erittäin vahva, joustava ja eristävä asennusliima, joka tarttuu moniin materiaaleihin. Eri värivaihtoehtoja (musta, valkoinen ja sinkki). Sopii ulko- ja sisäkäyttöön sekä märille pinnoille.

Kipsilevyille tarkoitettu asennusliima

KIPSILEVYILLE
Kipsilevyjen asentamiseen tarkoitettu asennusliima säästää aikaa ja ruuveja. Asennusliimaa voi käyttää sekä puu- että teräsrankojen kanssa. Asennusliima tarttuu myös betoniin ja muoviin.

Kaksi perustyyppiä

Oikean asennusliiman valinta voi olla vaikeaa, sillä erilaisia asennusliimoja on paljon. Karkeasti jaoteltuna markkinoilla on kahdenlaisia asennusliimoja. Molempiin ryhmiin kuuluu erilaisia asennusliimoja, joiden lujuus, kovuus, kovettumisaika ja muut ominaisuudet vaihtelevat. Putkilon tekstit kannattaa lukea huolellisesti ennen ostamista.

  • Polymeeriliima:
    Vahvempi ja kalliimpi liimatyyppi. Sopii lähes kaikille materiaaleille ja useimmille alustoille, sekä imeville että tiiviille pohjille.

  • Akryylipohjainen liima:
    Usein halvempaa kuin polymeeriliima. Akryyliliimaa voi käyttää vain, jos toinen tai molemmat (liimattava esine tai alusta) imevät nestettä. Sopii parhaiten sisäkäyttöön.

Vaikea irrottaa

Asennusliimalla kiinnitettyä esinettä on vaikea saada irti ehjänä. Yleensä joko esine tai seinä menee rikki. Mitä vahvempaa asennusliima on, sitä vaikeampaa esineen irrottaminen on. Sen takia asennuksiin kannattaa käyttää liimaa, joka kestää suunnilleen yhtä kovaa vetoa kuin liimattava esine.

Märän asennusliiman voi poistaa tärpätillä tai puhdistusbensiinillä. Kovettunut asennusliima on pakko poistaa mekaanisesti esimerkiksi hiomakoneella tai monitoimityökalulla.

Joskus esineen voi leikata irti seinästä rautalangalla. Kääri rautalangan molemmat päät esimerkiksi ruuvimeisseleiden ympärille, käytä meisseleitä kahvoina ja ”sahaa” liima poikki.

Liimaa niin että pysyy

Asennusliima tarttuu kiinni kunnolla ja toimii oikein vain siinä tapauksessa, että toisiinsa liimattavat pinnat ovat pölyttömiä ja rasvattomia.

Vahvinkaan asennusliima ei kestä raskaampaa painoa kuin alusta, johon liimaa levitetään. Jos kiinnitettävä esine on liian raskas, se voi repiä rappauksen tai tapetin irti seinästä tai pahimmassa tapauksessa viedä mukanaan ison palasen kipsilevyä.

Miten asennusliimaa käytetään?

Asennusliiman alusta puhdistetaan

1. Harjaa huolellisesti pois pöly, rasva ja muu lika sekä liimattavasta esineestä että seinästä.

Asennusliiman levittäminen pensselillä

2. Levitä asennusliimaa pitkillä pensselinvedoilla joko seinään tai esineeseen. Levyt ja peilit liimataan levittämällä asennusliimaa niiden taakse. Liimanorojen päät pitää jättää avoimiksi, jotta ilma pääsee kiertämään levyn ja seinän välissä. Asennusliimaa pitää levittää sitä tiheämmin, mitä enemmän voimaa esineen kiinnittämiseen tarvitaan.

Asennusliimalla liimatun esineen tukeminen

3. Kevyet esineet kiinnitetään painamalla niitä seinää vasten 5–10 minuutin ajan, mutta raskaat esineet pitää tukea tai kiinnittää liiman kovettumisen ajaksi. Yleensä kovettuminen kestää 1–2 vuorokautta.

Asennusliiman pursottaminen klöntteinä

4. Asennusliimaa voi käyttää myös epätasaisen seinän tasoittamiseen. Purista levylle 2–3 senttiä korkeita liimaklönttejä ja paina levy kiinni seinään. Voimakkaasti vettä imevät alustat kuten betoni kannattaa pohjustaa ennen liimaamista, jotta asennusliima tarttuu kunnolla kiinni.

Erityistä

Ensimmäiset asennusliimat sisälsivät orgaanisia liuottimia. Nykyaikaisten asennusliimojen ainesosat eivät ole myrkyllisiä juoksevassa tai kovettuneessa muodossa.

Asennusliima säilyy avaamattomana vähintään vuoden, jos patruunaa säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa. Avatussa putkilossa asennusliima säilyy hyvällä tuurilla muutaman kuukauden, jos pakkaus suljetaan tiiviisti ja säilytetään viileässä.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä ohjeita ja apua oikean liiman valintaan ja käyttämiseen.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin