Unohda ruuvit ja liimaa

Moniin kohteisiin kannattaa käyttää naulojen ja ruuvien sijaan liimaa. Tällöin on kaikkein tärkeintä, että alusta on kunnossa.

LUE LISÄÄ: Kuinka ankkurointimassa toimii?

Liiman käytölle naulojen ja ruuvien sijaan on monta hyvää perustetta. Yleisin lienee se, että tällä vältetään reikien poraaminen alustaan, eikä pintaan jää naulan- tai ruuvinkantoja. Lisäksi liimaus sujuu nopeasti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Väkivahva asennusliima

Nykyään voi ostaa monia erilaisia valmiiksi maalattuja listoja, levyjä ja muita kappaleita, joita ei tarvitse jälki-käsitellä. Naulat tai ruuvien kannat ovat enemmänkin tiellä kuin avuksi.

Jos halutaan kartoittaa liiman huo-noja puolia, ensimmäisenä tulee mieleen kuivumisaika ja se, että kappaleita voi olla vaikea jälleen irrottaa alustaa vaurioittamatta. Sen sijaan liiman pitävyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä liimojen laatu on nykyisin erinomainen.

Nykyaikaiset asennusliimat ovat todella vahvoja ja kestävät periaat-teessa kaikkea. Rajoituksia sisältyy pikemminkin niihin kahteen pintaan, jotka liimalla on tarkoitus yhdistää. Ei esimerkiksi kannata liimata koukkua irtolaattaan tai jalkalistaa huokoiseen rappaukseen. Mutta myös hyvien ja kiinteiden alustojen päällyspinnalla on merkitystä oikeanlaisen liiman valin-nalle. Katso, miten valitset oikein!

Kahdenlaista asennusliimaa

Asennusliimojen valtavasta valikoimasta voi olla vaikea saada selvää, mutta hieman yleistäen voi sanoa, että tärkeintä on tunnistaa kaksi eri liimatyyppiä. Nämä molemmat jakaantuvat vielä lujuuden, kestävyyden, kovettumisajan yms. mukaan. Kun pysyttäydyt oikeassa liimatyypissä, onnistut työssäsi varmasti.

  1. Polymeeriliima (MS-modifioitu silaanipolymeeri tai hybridipolymeeri) on vahvinta ja kalleinta. Sitä voi käyttää useimpiin materiaalehin ja alustoihin - sekä imeviin että tii-viisiin. Liimaa on vaaraton käyttää eikä se vaadi hengityssuo-jainta tai sormien suojausta. Jos käytät jotakin vanhempaa polyuretaanipohjaista tuotetta, siinä on samat ominaisuudet, mutta muista, että PU-tuotteista haihtuu myrkyllisiä kaasuja, kunnes materiaali on läpikovettunut. Tuoreen polymeeri- ja polyuretaaniliiman voi poistaa bensiinillä tai tärpätillä, kovettuneen liiman vain mekaanisesti.
  2. Akryylipohjainen liima (vesipohjainen dispersioliima) on polymeeriliimaa edullisempaa, mutta vaatii, että vähintään toinen pinnoista on imevä. Sanotaan, että akryyliliima ”kuivuu” ja tarvitsee jotakin, joka imee siitä veden, kun taas polymeeri-liima ”kovettuu”. Akryylipohjaiset liimat sopivat myös parhaiten sisäkäyttöön. Tuore liima pestään vedellä, kovettunut puolestaan poistetaan mekaanisesti tai liuottamalla esim. asetonilla.

Ripustus

Sileille laatoille voi hyvin liimata esim. koukkuja.

Pienet kappaleet kuten koukut ja naulakot voi monessa tapauksessa ripustaa poraamatta ja ruuvaamatta. Liimasta on hyötyä varsinkin kylpy-huoneissa ja muissa kohteissa, joissa alusta on kovaa ja sileää. Tällöin ei tarvitse porata kovaan laattaan, joka voi haljeta, ja näin vältytään myös mahdollisen vesieristeen vaurioitumiselta.

Tee näin:
Alustan tulee olla puhdas ja rasvaton. Sivele kappaleelle liimaa ja paina se kiinni alustaan.

Sopiva asennusliima:
Käytä po-lymeeriliimaa kohteisiin, joissa kum-pikaan pinta (alusta tai kappale) ei ole kosteutta imevä. Puunaulakoille ja kosteutta imeville alustoille voi riittää laadukas akryyliliima.

Puu- ja kuitulevyt

Asennusliima sopii erinomaisesti ohuille puu- ja kuitulevyille, ja ensim-mäiset asennusliimat valmistettiin juuri tällaisiin tarkoituksiin. Jos aiot asentaa seinäpaneeleja tai uusia kattopinnan, ohuiden, kevyiden puu-levyjen suuret pinnat on kiinnitettävä liimalla. Nykyään liimoja on enemmän ja ne ovat parempia, eikä niissä ole lioutusaineita. Levytöihin ei tarvitse valita kalleinta liimaa. Levyjen kiinnityksessä on kuitenkin käytettävä oikeaa tekniikkaa.

Tee näin:
Sivele liima levylle tai alustalle. Tasaisille alustoille pursote-taan monta ohutta liimavanaa. Jos alusta on epätasainen, levitä liimaa vähemmän mutta paksummin vanoin. Levy painetaan paikalleen, eikä muuta kiinnitystä yleensä tarvita.

Sopiva asennusliima:
Et tarvitse vanhanaikaista, liuotinaineita sisältävää asennus-liimaa. Voit hyvin valita levytöihin halvan akryyliasennusliiman.

Täysin tasaisille pinnoille levite-tään ohuita liimavanoja.

Listat

Liimaa voi käyttää kaikenlaisten peitelisto-jen asennukseen, kun listan ei tarvitse kannatella muuta kuin oman painonsa. Tämä koskee sekä pieniä kynnyslistoja, jalkalis-toja että keittiötason reunalistoja. Muovilistat, MDF, alumiini ja muut muo-tonsa pitävät materiaalit ovat yhtä hyviä kohteita. Puulistat eivät aina ole täysin suoria ja voivat hieman vääntyä, joten ne saattavat tarvita lisäkiinnitystä.

Tee näin:
Pursota listaan yksi tai useampi pitkä, sopivan paksuinen liimavana. Paina lista paikalleen. Jos tarpeen, kiinnitä lista pienillä uppokantanauloilla tai teipillä.

Sopiva asennusliima:
Jos vain toinen pinnoista on imevä, voit käyttää laadukasta akryyliliimaa. Tiiviiseen alustaan, kuten laatalle kiinnitettävään alumiinin, kannattaa käyttää polymeeriliimaa.

Kipsilevyt

Toinen kipsilevy kannattaa kiinnit-tää liimalla ensim-mäisen levyn päälle.

Yleensä kipsilevyjen kiinnitykseen tarvitaan suuri määrä ruuveja ja pal-jon tasoitetyötä. Jos levyt asennetaan suoraan olemassa olevaan sei-nään tai toiselle levypinnalle, voit käyttää liimaa, ja jos kipsilevyt asennetaan puu- tai teräsrunkoon, asennusliiman käytöllä voidaan vähentää ruuvien tarvetta merkittävästi.

Tee näin:
Kiinteillä alustoilla liima sivellään levyyn tai alustaan 10-20 cm välisin vanoin. Levy painetaan paikalleen ja sitä tuetaan tarvittaessa kiiloilla. Muottirakenteissa liima levitetään muotille siksak-kuvioon. Levy painetaan paikalleen ja kiinnitetään muutamilla ruuveilla.

Sopiva asennusliima:
Kipsilevyille on kehitetty erikoisasennus-liimoja, mutta tehtävään voi käyttää myös tavallista akryyliasennusliimaa.

Auto ja vene

Autoihin ja veneisiin ei haluta poraus-reikiä, joten liima on hyvä vaihtoehto.

Nykyaikaiset liimat kestävät niin hyvin sadetta, että niitä voi käyttää myös autoihin ja ve-neisiin. Tarvitaan vahvaa polymeeri- tai polyuretaaniliimaa, kiinnitystä ja kovettumisaikaa.

Tee näin:
Puhdista kappale ja alusta liasta ja rasvasta. Sivele kappaleeseen liimaa, paina se alustaa vasten ja anna kiinnittyä. Anna liiman kuivua useamman vuorokauden.

Sopiva asennusliima:
Kosteuskovettuva polymeeriasennusliima tai polyuretaani-asennusliima/saumausaine, jonka tarttumisominaisuudet ovat hyvät.

Eristys

Liiman ansiosta vältytään tekemästä reikiä eristeisiin.

Polystyreenilevyt eli valkoiset solumuovipohjaiset eristemateriaalit eivät paina paljoa ja ne pysyvät hyvin muodossaan sileillä pinnoilla. Tämän ansiosta levyt voidaan liimata toisiinsa, seinään, julkisivuihin tai sokkeleihin. Liimaamalla välttyy rikkomasta eristystä tai vaurioittamasta esimerkiksi höyrynsulkua ruuveilla, nauloilla tai heloilla.

Tee näin:
Alustan tulee olla puhdas ja pölytön. Sivele asennusliimaa levylle tai alustalle ja tarvittaessa liitoksiin. Paina eristelevy paikalleen. Muuta kiinnitystä ei yleensä tarvita.

Sopiva asennusliima:
Useimmat liuotinaineettomat asennusliimat sopivat tehtävään.

Lasi/peili/teräs

Kiinnitä peili liimalla, niin saat sen tiukasti seinää vasten.

Polymeeripohjaiset asennusliimat ovat kuin tehtyjä sileille pinnoille, ja jo pari vanaa liimaa riittää kiinnittämään peilin altaan päälle tai ruostumattoman levyn lieden taakse. Liima pitää varmasti ja peili, lasi ja metallilevy pysyy tiiviisti seinää vasten.

Tee näin:
Puhdista alusta liasta ja rasvasta. Pursota peilin tai metallile-vyn taakse pystyvanoja noin 10 cm:n välein. Liimavanat eivät valu toisiinsa, joten ilma voi kiertää niiden välissä. Liimaa lasi vain reunoja pitkin. Jätä ylös ja alas hieman rakoa ilmanvaihdolle. Muuta kiinnitystä ei yleensä tarvita, sillä peili tai lasilevy eivät liu’u paikaltaan. Annan liiman kovettua pari vuorokautta, ennen kuin poistat kiinnityksen.

Sopiva asennusliima:
Polymeeriliima on oikea valinta, jos pinnat eivät ole imeviä. Jos alusta imee vettä, voit käyttää akryylipohjaista asennusliimaa.

Wc

Ennen WC-istuin pidettiin paikoillaan isoilla ruuveilla ja järeillä ruuvitulpilla. Nykyään WC-istuimen voi ostaa ilman ruuvinreikiä. Nykyaikaiset liimat nimittäin pitävät WC-istuimen tiukasti kiinni lattiassa. Liima helpottaa puhdistamista, ja vältyt näin myös poraamasta esim. lattialämmitykseen.

Tee näin:
Puhdista lattia kalkista, saippuasta ja muusta liasta. Aseta WC-istuin paikalleen ja kiinnitä sen jalan ympäri teippiä. Siirrä WC-istuin jälleen pois ja sivele kunnollinen liimavana lattiaan teipin reunaan. Poista ylimääräinen liima ja teippi ja anna liiman kovettua.

Sopiva asennusliima:
Polymeeri- tai polyuretaaniasennusliima, jonka tarttumisominaisuudet ovat hyvät.

1

Unohda tulpat ja ruuvit - liimaa WC-istuin kiinni.

2

Liima helpottaa puhdistamista, ja vältyt näin myös poraamasta esim. lattialämmitykseen.

    Lisää samasta aiheesta Liimat