Mitä se on?

Kipsi on luonnollinen mineraali, ja kipsilevyt tehdään poltetusta kipsistä.

Kipsi: Kipsilevyt on tehty poltetusta kipsistä, joka on lämmitetty 120-180-asteiseksi.

Kipsilevyt on tehty poltetusta kipsistä, joka on lämmitetty 120-180-asteiseksi.

Kipsi eli kalsiumsulfaatti on luonnollinen mineraali, jota esiintyy suurimmassa osassa maailmaan. Rakennusteollisuus käyttää poltettua kipsiä muun muassa kipsilevyjen tekemiseen. Poltettu kipsi kuumennetaan 120-180-asteiseksi.

Mitä kipsilevyt ovat?

Markkinoilla on paljon erilaisia kipsilevyjä, mutta yleensä kipsilevyillä tarkoitetaan tavallisia rakennuslevyjä, joita käytetään seiniin, kattoihin ja väliseiniin.

Useimmat kipsilevyt ovat 13 milliä paksuja ja 120 senttiä leveitä. Yleisimmät pituudet vaihtelevat hieman yli kahdesta metristä kolmeen metriin. Kipsilevyissä on kova kipsiydin, jonka molemmilla puolilla on pahvikerros. Tavallisissa kipsilevyissä on niin sanotut reunaohenteet, jotka helpottavat levyjen tasoittamista.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään kipsilevyjä 5 minuutissa

Kipsi: Tässä rakennetaan väliseinään kipsilevyistä.

Tässä rakennetaan väliseinään kipsilevyistä.

Miten kipsilevyjä käytetään?

Kipsilevyjen käyttäminen on suhteellisen helppoa. Siihen tarvitaan vain lyijykynä, mattoveitsi, ruuvinväännin ja kipsiruuveja. Kipsilevyjen pintaan merkitään viiva, ja pintapahvi leikataan rikki viivaa pitkin mattopuukolla.

Leikkaamisessa kannattaa käyttää apuna linjaria, vatupassia tai suoraa lautaa. Leikkaaimisen jälkeen levy taitetaan poikki, ja taustapahvi leikataan mattopuukolla.

Tärkeät kipsilevyruuvit

Kipsilevyruuvit pitää asentaa sekä puutolppiin että teräsrankoihin oikeilla kipsilevyruuveilla. Kipsilevyruuvit on suunniteltu siten, että ne eivät riko pintapahvia kovin helposti.

Kipsilevyruuvin kanta pitää upottaa hieman levyn pinnan alapuolelle. Ruuvia ei saa vääntää liian syvälle, jotta pintapahvi ei mene kokonaan rikki. Kipsikärjenpidin on erinomainen työkalu, sillä sen kaulus estää ruuvia uppoamista liian syvälle.

Isojen kipsilevyjen siirtely voi olla raskasta, ja kipsilevykaton tekeminen on erityisen vaikeaa. Levyjen asentamisessa kannattaa käyttää apuna levynostinta. Asentamisen jälkeen kipsilevyt pitää tasoittaa ja tapetoida. Muista vahvistaa levyjen saumat paperista tehdyllä saumanauhalla.

LUE LISÄÄ: Kipsilevyt: Näin tasoitat saumat

Kipsi: Tässä tasoitetaan kahden kipsilevyn välistä saumaa.

Tässä tasoitetaan kahden kipsilevyn välistä saumaa.

Mihin muuhun kipsiä voi käyttää?

Kipsiä voi käyttää myös muuhun kuin seinien, kattojen ja väliseinien rakentamiseen. Kipsistä voi valaa esimerkiksi seinä- ja kattokoristeita sekä astioita. Märkätilakipsiä voi käyttää myös kylpyhuoneessa.

LUE MYÖS: 3 HELPPOA vinkkiä: sileä katto

    Muut lukevat juuri nyt …