Näin tiivistät ulko-oven vaahdolla
Vaahto täyttää ulko-oven ja karmin välisen raon nopeasti. Muista jättää tilaa sauman viimeistelylle.
Vaahtoa käytetään yleisesti ulko-ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen, sillä vaahdon lämpöarvo täyttää nykyiset energiavaatimukset.
Vaahdon käyttäminen pitää kuitenkin hallita hyvin, kun sillä aletaan eristää ikkunoita ja ovia. Sauman sisä- ja ulkopuolelle pitää jättää tarpeeksi tilaa sauman pintamateriaaleille. Sisäpuolelle tarvitaan höyrynsulku ja ulko-puolelle tuulta, vettä ja valoa eristävä sauma.
Oikotietä ei ole. Kovettunutta vaahtoa on melkein mahdoton kaapia irti pintasauman tieltä.
Puhdista seinä huolellisesti. Harjaa seinästä vanha laasti ja muut roskat. Imuroi seinä, jotta se on varmasti täysin pölytön ja vaahto tarttuu kiinni mahdolli-simman hyvin.
Pursota ensimmäinen kerros vaahtoa karmin keskelle. Kierrä vaahdolla koko ikkuna. Ravista pulloa kunnolla ennen käyttöä. Varmista, että vaahto pysyy sauman keskellä eikä valu ulos kummaltakaan puolelta.
Tiivistä sauman sisäpuoli. Lisää kovettuneen vaahdon päälle sen verran vaahtoa, että saumanauha mahtuu sen pääl-le. Paina nauha kiinni vaahtoon.
Näin tiivistät välioven vaahdolla
Vaahto vähentää tehokkaasti huoneiden välistä melua ja vetoa. Vaahdota ja leikkaa kuivunut, ylimääräinen vaahto pois.
Välioven ja karmin rako kannattaa tukkia vaahdolla, jotta melu ei kantaudu huoneesta toiseen. Lisäksi vaahto auttaa ruuveja pitämään oven paikallaan.
Välioven vaahdottaminen on helpompaa kuin ulko-oven eristäminen vaahdolla, sillä pintasaumoille ei tarvitse jättää tilaa. Vaahto peitetään listoilla, joten vaahto saa pursuta ulos saumoista. Ylimääräinen, kovettunut vaahto on helppo leikata pois terävällä veitsellä.
Kostuta karmi ja runko-tolppa sumutinpullolla, jotta vaahto saa laajenemiseen tarvitsemansa kosteuden ja leviää mahdollisimman tasai-sesti. Puhdista pinnat, jotta vaahto tarttuu hyvin.
Purista sauman keskelle ohut kerros vaahtoa. Ravista pulloa huolellisesti. Tässä oven toisella puolella on lista, ja sauma täytetään toiselta puolelta. Toinen vaihtoehto on pursottaa sauman keskelle aluksi ohut vaahtokerros.
Leikkaa kovettunut vaahto pois. Asenna mattopuukkoon uusi terä ja leikkaa vaahto poikki varovasti karmin tasolta.
Täydellinen vaahto amatöörille
Rautakaupoissa myydään erilaisia vaahtoja. Suosi vaahtoa, jossa ei ole isosyanaatteja ja jota voi käyttää helposti ilman suojaimia.
Rautakauppojen vaahtohyllys-sä on tee se itse -rakentajalla täydellinen vaihtoehto. Osta pullollinen nykyaikaista, isosya-naatitonta rakennusvaahtoa ja ruuvaa se kiinni pistooliin.
Isosyanaatittoman vaahdon paras puoli on, että sitä voi käyttää ilman suojalaseja ja -käsineitä.
Muiden vaahtojen kanssa pitää käyttää haalaria, hanskoja, suojalaseja ja hengityssuojaimia. Ammattilaiset on koulutettu käyttämään vaahtoa oikein, mutta amatöörit käyttävät suojavarusteita valitettavan harvoin.
Isosyanaatiton vaahto laajenee hitaammin ja ennus-tettavammin kuin vanhat ja myrkylliset vaahdot. Vaahdon levittäminen ja määrän arvi-oiminen on helppoa etenkin pistoolilla, koska vaahto laajenee vain hieman. Vaahto ei yleensä pullista karmia, ja kovettunut vaahto on hieman joustavampaa kuin aiemmin.
4 perinteistä vaahtotyyppiä
Jos joudut käyttämään muita vaahtoja, tässä on perustietoa eri vaahtotyypeistä. 1-komponenttinen PU-asennusvaahto on perinteistä rakennusvaahtoa. Se on selvästi halvempaa kuin isosyanaatiton vaahto, mutta sen käyttäminen vaatii enemmän kokemusta ja paremmat suojat. 2-komponenttinen palovaahto on ainoa vaahto, joka estää palon leviämistä. Pakkasvaahtoa voi käyttää alle 5 asteen lämpöti-lassa. Kaivovaahto kestää vettä, ja sitä käytetään esimerkiksi kaivonrenkaiden liimaamiseen.