Johdanto
Ohjeet
01
Väliaikainen tuki
3
Vaihe
Välikatto on tuettava ennen kantavan seinän purkua. Tämä on hyvin tärkeää, jotta vältytään onnettomuuksilta ja uusi rakenne saadaan toteutettua oikein. Vuokrasimme neljä pystytukea, jotka on helppo ruuvata sopivaan pituuteen.
Pystytuet kiinnitään ruuveilla sekä ylhäältä että alhaalta. Ruuvaamme ne vaakalautoihin emmekä suoraan lattiaan tai kattoon, jotta paino jakautuu tasaisemmin.
VINKKI: Tukina voi käyttää myös puutolppia, mutta niitä on vaikeampi hallita.
02
Pystytuen nosto
8
Vaihe
Poistamamme väliseinä toimi myös ulkoseinän jäykisteenä. Tämän tehtävän insinööri siirsi teräspilarille, joka piilotettiin ulkoseinään.
Metallimies katkaisi teräspilarin sopivaan pituuteen ja hitsasi siihen myös levyt, joilla pilarin saa kiinnitettyä välipohjan palkkiin ja perustaan siten, että vaakapalkki voidaan asettaa rakenteen päälle.
Pystypilari piilotettiin ulkoseinään. Leikkasimme sisäkuorimuuriin aukon, jotta saimme pilarin pystytettyä yleensä eristeillä täytettyyn ontelotilaan, ja rakensimme sisäseinän.
Pilarille leikattiin ja taltattiin aukko sisäpuoliseen kuorimuuriin. Työstä selviää vasaralla ja taltalla, mutta kovametalliterällä varustetusta puukkosahasta on paljon apua.
Ulkoseinää vasten asetetaan eristeet, jotta teräspilari ei muodosta kylmäsiltaa ja kerää kondenssia seinärakenteeseen. 30 mm:n polystyreenilevy - tai mineraalivilla - on minimivaatimus.
Pilari asetetaan muurin sisään. Jos tekijöitä on kaksi, toinen voi pitää pilaria tarkasti pystysuorassa painaen sitä eristettä ja välipohjapalkkia vasten sillä aikaa, kun toinen poraa reiän pilarin pohjalevyn läpi perustaan.
Kierretangot kiinnitetään laastilla perustaan, sillä kiviseinätulppa tai laajentuva pultti ei kiinnity Leca-harkkoihin. Kierretankoja kierretään ohjaten ne hitaasti reikään ja laastiin.
Pilarin yläpää kiinnitetään välipohjapalkkiin. Pulttiruuvien pituus sovitetaan tolpan, eristelevyjen ja välipohjapalkin mukaan.
VINKKI: Varaa aikaa esiporaamiseen. Se helpottaa ruuvaamista ja vahvistaa liitosta.
Sisäseinä rakennetaan pilarin etupuolelle ja laippojen väliin. Tässä on tilaa vain ohuelle laastikerrokselle pilarin etupuolella. Koska seinä ohutrapataan myöhemmin, tiiliskivien värillä ei ole väliä.
Sisä- ja ulkomuurin välissä oleva ontelotila täytetään eristeillä sitä mukaan kuin uusi sisäseinä nousee. Älä purista eristeitä yhteen mutta älä myöskään salli ontelossa olevan ilman liikkua vapaasti pilarin ympärillä.
03
Palkki nostetaan
5
Vaihe
Nyt on aika nostaa vaakapalkki ylös toisesta päästään uuden pilarin päälle ja toisesta päästä loppuväliseinän päälle.
Tämän kokoista palkkia ei nostele noin vain, joten vuokrasimme taljan, jonka kiinnitimme yhteen kattopalkkiin. Taljalla yksi saa nostettua palkin ylös ja toinen voi ohjata palkin paikoilleen.
Palkin tehtävänä on kantaa osa vanhojen palkkien painosta, jotta ne eivät vajoa, kun väliaikaiset tuet poistetaan. Palkki kiilataan ensin tiiviisti välipohjapalkkiin kiinni, ja jos palkin ympärille vielä jää ilmaa, tila täytetään kiiloilla tai tukipaloilla. Kaikki kontaktipinnat päällystetään aluskatehuovalla.
Uusi rautapalkki nostetaan taljalla, joka on ripustettu olemassa olevaan kattopalkkiin. Vaikka talja kantaa palkin painon, sen ohjaamiseen tarvitaan kaksi ihmistä. Pelkän taljan avulla palkkia ei saa ohjattua tarkasti oikealle paikalleen.
Kaikki kontaktipinnat vuorataan aluskatehuovalla, jotta välipohjan puupalkkien ja uuden rautapalkin väliin ei synny narisevaa ääntää - ei myöskään niissä kohdissa, joissa palkki lepää pilarin päällä ja olemassa olevan seinän päällä.
Rautapalkki kiilataan päädyistä kunnes se puristuu välipohjan puupalkkeja vasten. Jos palkkien väliin jää edelleen ilmaa, niihin voi asettaa kiiloja tai välipalikoita, jotta puupalkit eivät vajoa, kun väliaikaiset tuet poistetaan.
Rautapalkki kiinnitetään neljällä vahvalla helalla, jotka ruuvataan kiinni päällä oleviin puupalkkeihin. Helat kannattelevat palkkia sen aikaa, kun alempana seinää vasten olevat kiilat korvataan laastilla ja raudalla. Laastin kovetuttua helat poistetaan.
04
Palkki piilotetaan
5
Vaihe
Uusi rautapalkki on turvallisen oloinen, mutta kaunis se ei ole. Se ei ole myöskään hyvä kappale noin vain säilytettäväksi, mikäli tulipalo syttyy, sillä palkki kuumenee niin nopeasti, että se laajenee. Paksu puupalkki palaa lopulta läpikotaisin ja on tältä osin turvallisempi.
Tämän vuoksi rautapalkki verhoillaan aina palonkestävällä 20 mm:n kipsilevyllä. Kipsilevy kootaan kuin galvanoduista teräsprofiileista tehtävä laatikko. Liitokset suojataan itsekiinnittyvällä vahvikenauhalla ja tasoitetaan ennen kipsilevyn maalaamista. Ulkoseinät, joissa pilari piilotettiin ohuiden kuorien taakse, ohutrapataan. Keittiö ja olohuone ovat tämän jälkeen yhtenäistä tilaa.
Kulmaprofiilit kiinnitetään kattoon teräspalkin molemmin puolin. Varastosta löytyvät 20-30 mm:n pituiset ruuvit ovat ok, mutta helpoimmalla pääset, kun valitset pyöreäkantaiset ruuvit, jotka on tarkoitettu teräsprofiilien kiinnittämiseen puuhun.
Palonkestävät kipsilevyt kiinnitetään teräsprofiileihin. Käytämme teräkseen sopivia 35 mm:n kipsilevyruuveja. Ne on tarkoitettu kahta levykerrosta varten, mutta 20 mm:n levyä on vaikea kiinnittää teräkseen lyhyemmillä ruuveilla.
Kotelon pohja asetetaan kipsilevysivujen väliin. Pohja kiinnitetään samoihin teräsprofiileihin, joihin kipsilevysivutkin juuri kiinnitettiin. Ruuvaa pohja kiinni ulkopuolelta hauraan kipsilevyn läpi teräsprofiiliin.
Liitokset ja ruuvinkannat tasoitetaan sileiksi. Jotta liitokset eivät halkeilisi, ne vahvistetaan vahvikenauhalla. Kovettunut tasoitemassa hiotaan ja kotelo maalataan lopuksi.
Materiaalit
- Laippapalkki HEB 140
- Teräspilari, sis. metallityöt
- HE-ankkuri, pituus 175 mm (väh. kaksi diagonaalisesti asetettua ankkuria/liitos)
- 20 mm:n palonkestävää kipsilevyä, 1250 x 2000 mm (Knauf Fireboard)
- Teräskulmaprofiili, sinkattu, 30 x 30 mm
- Tasoitemassaa, 20 kg (Knauf Fireboard)
- Saumanauhaa, lasikuitu 50 mm, 25 m
- Kipsiruuveja teräkseen, 35 mm
- 3 säkkiä laastihiekkaa, á 15 l
- 40 kg:n säkki sementtiä
- Laastia kierretankoja varten
- Laajentuvaa laastia, 5 kg (Hey’di Rapid EX)
- 2 kierretankoa, á 150 x 12 mm sekä 4 mutteria ja 2 aluslevyä
- 2 pulttiruuvia 100 x 12 mm
- 30 mm:n eristelevyjä, esim. polystyreeniä, yht. noin 2400 x 200 mm
Jäykistämiseen työn aikana
- Pystytuet (ne voi vuokrata) tai 200 x 200 mm:n puutavaraa pystytukiin
- 200 x 200 mm:n puutavaraa painon jakamiseen ylä- ja alalinjoissa
Erikoistyökalut
- Puukkosaha
- Ketjutalja
Vie aikaa
Joitakin päiviä + kovettumisaika. Myös pintojen viimeistely vaatii aikaa.
Hinta
Yhteensä noin 650 €. Vaakapalkki ja pystypylväs maksoivat noin 200 € /kpl.
Vaikeusaste
Tarvitset sekä kokemusta että kykyä arvioida, milloin tarvitset ammattilaisten neuvoja.
Piirustus
Pilarit ja palkit muurin tilalle
Insinöörin ratkaisu siirtää kantavaan seinään kohdistuvan kuormituksen ulkoseinään piilotetulle teräspilarille ja välikaton alle asetetulle teräspalkille. Palkki lepää ulkoseinällä ja talon läpi kulkevan muuriseinän päällä. Pilari, palkki ja jäljelle jäävä väliseinän osa ottavat vastatakseen ullakon ja katon painon sekä jäykistävät ulkoseinää.

3D-malli
Video
Vinkit & niksit
Vakauttava seinä tuulta vasten
Kun tuuli puhaltaa taloon, neljä ulkoseinää eivät aina pysty yksinään vastustamaan tuulen puolen painetta ja suojan puolen imua, vaan ne tarvitsevat avukseen talon väliseiniä - ns. jäykistäviä seiniä. Usein nämä seinät ovat myös kantavia, mutta eivät aina.