Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Kantava vai ei-kantava väliseinä?

Jos harkitset väliseinän purkamista, tarkista ensimmäiseksi, onko se kantava vai ei-kantava väliseinä. Jos seinä ei ole kantava, se voi silti olla talon rakennetta jäykistävä.

Ei-kantavan ja ei-jäykistävän väliseinän voi purkaa ongelmitta. Sen sijaan kantavan tai jäykistävän väliseinän purkaminen voi johtaa vakaviin ongelmiin, ellei seinää korvata muulla kantavalla tai jäykistävällä rakenteella. Talo voi vaurioitua purkukuntoon tai jopa romahtaa kesken purkamisen.

Näin selvität, onko väliseinä kantava

Miten seinästä tietää, onko se kantava? Usein sen voi päätellä itse, mutta jos olet edes hieman epävarma, kysy ammattilaisen mielipide, ennen kuin tartut lekaan. Purkamisessa ei kannata ottaa riskiä muutaman sadan euron takia.

Nyrkkisääntö sanoo, että:

  • Kantava tai jäykistävä väliseinä on käytännössä aina yli 100 milliä paksu.

  • Kantava tai jäykistävä väliseinä on tehty yleensä tiilistä, betonista tai kevytbetonista.

  • Jos kattopalkit ovat seinän varassa, se on kantava tai jäykistävä. Palkkien ja kattoristikoiden tuennat voi yleensä nähdä välikatolta.

  • Jos seinä on talon harjan suuntainen, se tukee suurella todennäköisyydellä ristikoita tai kattopalkkeja eli on kantava.

Näin purat kantavat väliseinän

Jos olet tullut siihen tulokseen, että purettava väliseinä on kantava, ota yhteyttä ammattilaiseen. Voit noudattaa tässä jutussa kerrottuja periaatteita, mutta paraskaan opas ei voi ottaa kantaa tiettyä seinää koskeviin asioihin. Kantavan väliseinän paikalle pitää rakentaa jokin muu tuki ennen seinän purkamista. Tässä tapauksessa seinän viereen pystytetään paksu tolppa ja rautapalkki.

Raskasta työtä

Rautapalkin nostaminen katon rajaan ei onnistu käsivoimin, joten työhön tarvitaan palkin ja tolppien lisäksi hissi tai talja. Myös työkaverista tai kahdesta on suuri apu isojen esineiden käsittelyssä.

Katso kaikki vaihe vaiheelta – lataa ohje

Katso, miten purat kantavan väliseinän ja korvaat sen uudella kantavalla rakenteella. Saat perusteellisen, vaihe vaiheelta etenevän ohjeen, joka opastaa myös rautapalkin koteloimisessa.