Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin purat kantavan väliseinän

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kantavaa väliseinää ei pureta hetken mielijohteesta. Voit purkaa seinän itse, kunhan tartut toimeen oikein.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
650 euroa

Johdanto

Kantava vai ei-kantava väliseinä?

Jos harkitset väliseinän purkamista, tarkista ensimmäiseksi, onko se kantava vai ei-kantava väliseinä. Jos seinä ei ole kantava, se voi silti olla talon rakennetta jäykistävä.

Ei-kantavan ja ei-jäykistävän väliseinän voi purkaa ongelmitta. Sen sijaan kantavan tai jäykistävän väliseinän purkaminen voi johtaa vakaviin ongelmiin, ellei seinää korvata muulla kantavalla tai jäykistävällä rakenteella. Talo voi vaurioitua purkukuntoon tai jopa romahtaa kesken purkamisen.

Näin selvität, onko väliseinä kantava

Miten seinästä tietää, onko se kantava? Usein sen voi päätellä itse, mutta jos olet edes hieman epävarma, kysy ammattilaisen mielipide, ennen kuin tartut lekaan. Purkamisessa ei kannata ottaa riskiä muutaman sadan euron takia.

Nyrkkisääntö sanoo, että:

 • Kantava tai jäykistävä väliseinä on käytännössä aina yli 100 milliä paksu.
 • Kantava tai jäykistävä väliseinä on tehty yleensä tiilistä, betonista tai kevytbetonista.
 • Jos kattopalkit ovat seinän varassa, se on kantava tai jäykistävä. Palkkien ja kattoristikoiden tuennat voi yleensä nähdä välikatolta.
 • Jos seinä on talon harjan suuntainen, se tukee suurella todennäköisyydellä ristikoita tai kattopalkkeja eli on kantava.

Näin purat kantavat väliseinän

Jos olet tullut siihen tulokseen, että purettava väliseinä on kantava, ota yhteyttä ammattilaiseen. Voit noudattaa tässä jutussa kerrottuja periaatteita, mutta paraskaan opas ei voi ottaa kantaa tiettyä seinää koskeviin asioihin. Kantavan väliseinän paikalle pitää rakentaa jokin muu tuki ennen seinän purkamista. Tässä tapauksessa seinän viereen pystytetään paksu tolppa ja rautapalkki.

Raskasta työtä

Rautapalkin nostaminen katon rajaan ei onnistu käsivoimin, joten työhön tarvitaan palkin ja tolppien lisäksi hissi tai talja. Myös työkaverista tai kahdesta on suuri apu isojen esineiden käsittelyssä.

Pystytuet kannattelevat välikattoa, kunnes uudet palkit ovat valmiita vastaa-maan painon kantamisesta.

Välipohjapalkkeihin kiinnitetty ketjutalja helpottaa raskaan teräspalkin nostamista.

Vanha väliseinä jäykisti ulkoseinää. Nyt tämä tehtävä on pylväällä, joka upotetaan seinän ontelotilaan.

Keittiön ja olohuoneen välissä ollut vanha väliseinä on purettu, ja punaiset metallipilarit vastaavat välikaton kannattelemisesta. Raskas rautapalkki voidaan nyt nostaa rauhassa paikalleen.

Muurattu väliseinä jatkuu läpi talon, ja uuden palkin toinen pääty asetetaan sen päälle.

Vankka rautapalkki siirtää välikaton palkkien painoa sivuille, jossa palkit lepäävät tiiliseinän päällä.

Väliseinän poistolla keittiön ja olohuoneen yhdistelmästä syntyi mukavan suuri arkihuone, jossa voi tehdä ruokaa, ruokailla ja ihan vain oleskella. Asukkaat olivat valmiita poistamaan väliseinän saman tien, mutta onneksi apuun saatiin myös insinööri, joka varmisti ratkaisun turvallisuuden.

Ohjeet

Väliaikainen tuki

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Välikatto on tuettava ennen kantavan seinän purkua. Tämä on hyvin tärkeää, jotta vältytään onnettomuuksilta ja uusi rakenne saadaan toteutettua oikein. Vuokrasimme neljä pystytukea, jotka on helppo ruuvata sopivaan pituuteen.

2

Pystytuet kiinnitään ruuveilla sekä ylhäältä että alhaalta. Ruuvaamme ne vaakalautoihin emmekä suoraan lattiaan tai kattoon, jotta paino jakautuu tasaisemmin.
VINKKI: Tukina voi käyttää myös puu-tolppia, mutta niitä on vaikeampi hallita.

3

Vanha seinä hajotetaan. Tästä syntyy melua ja pölyä, joten hengitys-suojain ja suojalasit ovat välttämätön varustus. Etenemme varovaisesti, jotta emme vaurioita ohuen ulkoseinän kuorimuurin sisäpintaa tai väliseinän jatketta.

Pystytuen nosto

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Poistamamme väliseinä toimi myös ulkoseinän jäykisteenä. Tämän tehtä-vän insinööri siirsi teräspilarille, joka piilotettiin ulkoseinään.

Metallimies katkaisi teräspilarin sopivaan pituuteen ja hitsasi siihen myös levyt, joilla pilarin saa kiinnitettyä välipohjan palkkiin ja perustaan siten, että vaakapalkki voidaan asettaa rakenteen päälle.

Pystypilari piilotettiin ulkoseinään. Leikkasimme sisäkuorimuuriin aukon, jotta saimme pilarin pystytettyä yleensä eristeillä täytettyyn ontelotilaan, ja rakensimme sisäseinän.

1

Pilarille leikattiin ja taltattiin aukko sisäpuoliseen kuorimuuriin. Työstä selviää vasaralla ja taltalla, mutta kova-metalliterällä varustetusta puukko-sahasta on paljon apua.

2

Ulkoseinää vasten asetetaan eristeet, jotta teräspilari ei muodosta kylmäsiltaa ja kerää kondenssia seinä-rakenteeseen. 30 mm:n polystyreenilevy - tai mineraalivilla - on minimivaatimus.

3

Pilari asetetaan muurin sisään. Jos tekijöitä on kaksi, toinen voi pitää pilaria tarkasti pystysuorassa painaen sitä eristettä ja välipohjapalkkia vasten sillä aikaa, kun toinen poraa reiän pilarin pohjalevyn läpi perustaan.

4

Kierretangot kiinnitetään laastilla perustaan, sillä kiviseinätulppa tai laajentuva pultti ei kiinnity Leca-harkkoihin. Kierretankoja kierretään ohjaten ne hitaasti reikään ja laastiin.

5

Pilarin yläpää kiinnitetään välipohjapalkkiin. Pulttiruuvien pituus sovitetaan tolpan, eristelevyjen ja välipohjapalkin mukaan.
VINKKI: Varaa aikaa esiporaamiseen. Se helpottaa ruuvaamista ja vahvistaa liitosta.

6

Sisäseinä rakennetaan pilarin etupuolelle ja laippojen väliin. Tässä on tilaa vain ohuelle laastikerrokselle pilarin etupuolella. Koska seinä ohutrapataan myöhemmin, tiiliskivien värillä ei ole väliä.

7

Sisä- ja ulkomuurin välissä oleva ontelotila täytetään eristeillä sitä mukaan kuin uusi sisäseinä nousee. Älä purista eristeitä yhteen mutta älä myöskään salli ontelossa olevan ilman liikkua vapaasti pilarin ympärillä.

8

Pilaria, I-palkkia, ei kiinnitetä ennen kuin metallimies on tehnyt työnsä. Ensin hän hitsaa palkkiin vaakalevyn ja reiällä varus-tetun levyn, jotta pilari saadaan välipoh-japalkkiin kiinni. Alapäässä urallinen levy asetetaan kierretankoon.

Palkki nostetaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Väliseinän koko paino lepää punaisten pystytukien varassa, kun rautapalkkia nostetaan ylös.

Nyt on aika nostaa vaakapalkki ylös toisesta päästään uuden pilarin päälle ja toisesta päästä loppuväliseinän päälle.

Tämän kokoista palkkia ei nostele noin vain, joten vuokrasimme taljan, jonka kiinnitimme yhteen kattopalkkiin. Taljalla yksi saa nostettua palkin ylös ja toinen voi ohjata palkin paikoilleen.

Palkin tehtävänä on kantaa osa van-hojen palkkien painosta, jotta ne eivät vajoa, kun väliaikaiset tuet poistetaan. Palkki kiilataan ensin tiiviisti välipohja-palkkiin kiinni, ja jos palkin ympärille vielä jää ilmaa, tila täytetään kiiloilla tai tukipaloilla. Kaikki kontaktipinnat päällystetään aluskatehuovalla.

1

Uusi rautapalkki nostetaan taljalla, joka on ripustettu olemassa olevaan kattopalkkiin. Vaikka talja kantaa palkin painon, sen ohjaamiseen tarvitaan kaksi ihmistä. Pelkän taljan avulla palkkia ei saa ohjattua tarkasti oikealle paikalleen.

2

Kaikki kontaktipinnat vuorataan aluskatehuovalla, jotta välipohjan puupalkkien ja uuden rautapalkin väliin ei synny narisevaa ääntää - ei myöskään niissä kohdissa, joissa palkki lepää pilarin päällä ja olemassa olevan seinän päällä.

3

Rautapalkki kiilataan päädyistä kunnes se puristuu välipohjan puupalkkeja vasten. Jos palkkien väliin jää edelleen ilmaa, niihin voi asettaa kiiloja tai välipalikoita, jotta puupalkit eivät vajoa, kun väliaikaiset tuet poistetaan.

4

Rautapalkki kiinnitetään neljällä vahvalla helalla, jotka ruuvataan kiinni päällä oleviin puupalkkeihin. Helat kannattelevat palkkia sen aikaa, kun alempana seinää vasten olevat kiilat korvataan laastilla ja raudalla. Laastin kovetuttua helat poistetaan.

5

Kiilat poistetaan ja puhdistetaan laajentuvasta laastista molem-mista päistä. Painon jakamiseksi seinära-kenteelle asetetaan rautalevy - sekä alus-katehuopa palkkia vasten - laajentuvaan laastiin, joka täyttää tilan kovettuessaan.

Palkki piilotetaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Uusi rautapalkki on turvallisen oloinen, mutta kaunis se ei ole. Se ei ole myös-kään hyvä kappale noin vain säilytettä-väksi, mikäli tulipalo syttyy, sillä palkki kuumenee niin nopeasti, että se laaje-nee. Paksu puupalkki palaa lopulta läpi-kotaisin ja on tältä osin turvallisempi.

Tämän vuoksi rautapalkki verhoillaan aina palonkestävällä 20 mm:n kipsile-vyllä. Kipsilevy kootaan kuin galvanoi-duista teräsprofiileista tehtävä laatikko. Liitokset suojataan itsekiinnittyvällä vahvikenauhalla ja tasoitetaan ennen kipsilevyn maalaamista. Ulkoseinät, joissa pilari piilotettiin ohuiden kuorien taakse, ohutrapataan. Keittiö ja olohuone ovat tämän jälkeen yhtä yhtenäistä tilaa.

1

Kulmaprofiilit kiinnitetään kattoon teräspalkin molemmin puolin. Varastosta löytyvät 20-30 mm:n pituiset ruuvit ovat ok, mutta helpoimmalla pääset, kun valitset pyöreäkantaiset ruuvit, jotka on tarkoitettu teräsprofiilien kiinnittämiseen puuhun.

2

Palonkestävät kipsilevyt kiinnite-tään teräsprofiileihin. Käytämme teräkseen sopivia 35 mm:n kipsilevyruu-veja. Ne on tarkoitettu kahta levykerrosta varten, mutta 20 mm:n levyä on vaikea kiinnittää teräkseen lyhyemmillä ruuveilla.

3

Kotelon pohja asetetaan kipsilevysivujen väliin. Pohja kiinnitetään samoihin teräsprofiileihin, joihin kipsilevysivutkin juuri kiinnitettiin. Ruuvaa pohja kiinni ulkopuolelta hauraan kipsilevyn läpi teräsprofiiliin.

4

Liitokset ja ruuvinkannat tasoitetaan sileiksi. Jotta liitokset eivät halkeilisi, ne vahvistetaan vahvike-nauhalla. Kovettunut tasoitemassa hiotaan ja kotelo maalataan lopuksi.

5

Seinäpinta on ohutrapattu, teräs-palkki tasoitettu ja maalattu ja lattia-sauma kunnostettu. Nyt olohuone ja keittiö on yhdistetty.

Materiaalit

 • Laippapalkki HEB 140
 • Teräspilari, sis. metallityöt
 • HE-ankkuri, pituus 175 mm (väh. kaksi diagonaalisesti asetettua ankkuria/liitos)
 • 20 mm:n palonkestävää kipsilevyä, 1250 x 2000 mm (Knauf Fireboard)
 • Teräskulmaprofiili, sinkattu, 30 x 30 mm
 • Tasoitemassaa, 20 kg (Knauf Fireboard)
 • Saumanauhaa, lasikuitu 50 mm, 25 m
 • Kipsiruuveja teräkseen, 35 mm
 • 3 säkkiä laastihiekkaa, á 15 l
 • 40 kg:n säkki sementtiä
 • Laastia kierretankoja varten
 • Laajentuvaa laastia, 5 kg (Hey’di Rapid EX)
 • 2 kierretankoa, á 150 x 12 mm sekä 4 mutteria ja 2 aluslevyä
 • 2 pulttiruuvia 100 x 12 mm
 • 30 mm:n eristelevyjä, esim. polystyreeniä, yht. noin 2400 x 200 mm

Jäykistämiseen työn aikana

 • Pystytuet (ne voi vuokrata) tai 200 x 200 mm:n puutavaraa pystytukiin
 • 200 x 200 mm:n puutavaraa painon jakamiseen ylä- ja alalinjoissa

Erikoistyökalut

 • Puukkosaha
 • Ketjutalja

Vie aikaa

Joitakin päiviä + kovettumis-aika. Myös pintojen viimeistely vaatii aikaa.

Hinta

Yhteensä noin 650 €. Vaakapalkki ja pystypylväs maksoivat noin 200 € /kpl.

Vaikeusaste

Tarvitset sekä kokemusta että kykyä arvioida, milloin tarvitset ammattilaisten neuvoja.

Piirustus

Pilarit ja palkit muurin tilalle

Insinöörin ratkaisu siirtää kantavaan seinään kohdistuvan kuormituksen ulkoseinään piilotetulle teräspilarille ja välikaton alle asetetulle teräspalkille. Palkki lepää ulko-seinällä ja talon läpi kulkevan muuriseinän päällä. Pilari, palkki ja jäljelle jäävä väliseinän osa ottavat vastatakseen ullakon ja katon painon sekä jäykistävät ulkoseinää.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Kantava seinä

Rautatolpat tukevat kattoa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Väliaikaiset tuet

Tuet on säädetty pystysuoraan ja ruuvattu kiinni. Katto pitää tukea.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Terästolppa

Terästolppa on ulkoseinän sisällä ja kiinni kattopalkissa ja perustuksissa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Palkin asentaminen

Palkki on vaakatasossa uuden tolpan ja väliseinän varassa.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät puukkosahaa

Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

Vinkit & niksit

Vakauttava seinä tuulta vasten

Kun tuuli puhaltaa taloon, neljä ulkoseinää eivät aina pysty yksi-nään vastustamaan tuulen puolen painetta ja suojan puo-len imua, vaan ne tarvitsevat avukseen talon väliseiniä - ns. jäykistäviä seiniä. Usein nämä seinät ovat myös kantavia, mutta eivät aina.

Tuuli pyrkii painamaan ja imemään talon vinoon.

Väliseinä jäykistää pitkää ulkoseinää.

Vankankin talon pitkää seinä-rakennetta on usein jäykistet-tävä tuulta vastaan joko pila-rein, jotka yhdistetään kattoon ja perustaan, tai väliseinillä.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Näin purat kantavan väliseinän
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin