Akkuporakone, pistosaha, multicutteri ja sirkkeli. Näiden neljän tarvekalun avulla kirvesmies Henrik Læssøe pystyy siihen, mistä me muut vain haaveilemme: hän saa tehtyä työnsä niillä työkaluilla, jotka alun perin otti mukaansa.
Ammattimaiseen suoritukseen tarvitaan toki paljon muutakin; muutenhan kuka tahansa voisi muuttua ammattimieheksi pelkän muistilistan avulla.
LUE LISÄÄ: Esittelyssä erilaiset työkalupakit
Ylivertainen kokemus auttaa
Kirvesmies saa muutamassa vuodessa enemmän kokemusta rakentamisesta kuin hartiapankkirakentaja koko elämänsä aikana. Kokemuksen lisäksi työssä auttaa oikea koulutus:
"Minut on koulutettu näkemään asiat kolmiulotteisina. Koulutuksessa katseltiin monta päivää kuvia ja yritettiin hahmottaa, miltä rakenteet näyttävät nurjalta puolelta. Kuvittelemalla ja hahmottelemalla voidaan ennakoida monta ongelmaa, jotka tulevat muuten vastaan rakentamisen aikana", Læssøe sanoo.
Hänen mielestään ennakointi on kirvesmiehen työssä kaikkein keskeisintä. Myös me muut voimme suoriutua töistä fiksummin ja nopeammin:
"Käytä kymmenen minuuttia siihen, että piirrät sen, mitä aiot tehdä. Sen jälkeen olet paljon paremmin valmistautunut", Læssøe neuvoo.
LUE LISÄÄ: Tämän vuoksi mutterinväännin on rakentajan luottotyökalu
Nämä työkalut seuraavat kirvesmiestä joka työmaalle. Ne myös hoitavat yhdeksän työtä kymmenestä. Näillä välineillä rakentaminen ja remontit sujuvat helposti.
1. PORAKONE/RUUVARI
BOSCH GSR 18 V-LI: Ei ole yllätys, että porakone/ruuvinväännin on yksi nykypäivän tärkeimmistä työkaluista. Käytännössä se on jo kauan sitten ohittanut vasaran, joka yhä symboloi useimmille rakentamista. Ruuvit ovat korvanneet naulat. Jos ollaan aivan rehellisiä, kirvesmiehen pakkiin kuuluu toinenkin, ruuvaamiseen sopiva kone.
18 voltin akkukoneella voi tehdä periaatteessa kaikki poraus- ja ruuvaustyöt, mutta se on varsin painava. Pienempi ja kevyempi malli sopii paremmin pelkkään ruuvaamiseen. Jos töitä aikoo tehdä vanhaksi asti, pitää ajatella myös työssä jaksamista.
Lue lisää: Testissä 18 V porakone-ruuvinvääntimet
2. JIIRISIRKKELI
BOSCH GCM 8 SJL: Aika on rahaa ja tarkkuus on lopputuloksen kannalta ratkaisevan tärkeää. Näillä perusteilla katkaisu/jiirisirkkeli on yksi tärkeimmistä työkaluista monella työmaalla.
Sirkkeli pitää yhdistää tukevaan pöytään, jossa on paljon säätömahdollisuuksia. Pöydässä pitää olla hyvät tuet sahattaville puille, minkä lisäksi siinä on oltava säädettävät pituusrajoittimet.
Älä käytä sirkkeliä polvillasi lattialla tai tue sahattavia puita maalipurkkien ja työkalupakkien päälle. Se johtaa vain vaikeuksiin.
Lue lisää: Testi: Katkaisu- ja jiirisirkkelit
LUE LISÄÄ: Tämän takia työkalulaukku on kätevä!
3. PISTOSAHA
GST 160 CE: Oikeilla terillä pistosaha tekee työn kuin työn. Ei ole väliä, sahataanko sillä puuta, metallia, muovia, tiiltä vai jotain muuta materiaalia.
Siksi pistosaha kulkee aina timpurin mukana. Kirvesmiehen mielestä sankakahvamalli on ainoa oikea pistosaha, sillä konetta joutuu usein kääntelemään ja materiaaleja on sahattava joskus takapuolelta.
Sankakahvamallilla sahausjäljen seuraaminen onnistuu paremmin.
Lue lisää: Testi: Pistosahat
4. MULTICUTTERI
GOP 300 SCE: Monitoimityökalu eli multicutteri on uusi tuttavuus kirvesmiehen työkalupakissa. Siitä on kuitenkin tullut jo lähes korvaamaton.
Koneeseen saa monenlaisia teriä, joten sillä voi leikata ja hioa useimpia materiaaleja. Sillä myös yltää paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Se tekee parissa sekunnissa työt, joihin ennen meni taltalla useita minuutteja.
Lue lisää: Testi - Monitoimityökalut
TÄRKEÄT KÄSITYÖKALUT
KÄSITYÖKALUT: Koneet ja ruuvit eivät yksin riitä. Timpurin listalle kuuluu vielä kuusi työkalua:
- Mattoveitsi katkaistavalla terällä (jotta lähellä on aina hyvin leikkaava terä)
- Lyijykyniä (timpurinkynä ja tavallinen lyijykynä tarkkuutta vaativiin töihin)
- Käsisaha (joskus sillä on helpompi työskennellä kuin koneilla)
- Korvatulpat ja suojalasit (korvatulpat ovat kiinni sangassa.)
- Mittatikku tai –nauha
- Ruuvilajitelma 4 x 50, 4 x 70, 5 x 60, 5 x 80 og 5 x 100 mm.