3 VÄLTTÄMÄTÖNTÄ sähkösahaa

Jätä käsisaha muinaismuistoksi työkalutaulua koristamaan ja ota käteen verkkovirralla tai akulla toimiva saha! Jokaista nikkarointitehtävää varten löytyy sähkösaha. Nyt esittelemme kolme tärkeintä.

Sekä verkkovirralla että akun voimalla toimivat sähkösahat ovat välttämättömiä nikkarin työkaluja. Jos verstaalta löytyy pistosaha, pyörösaha ja monitoimileikkuri, muunlaisia sahoja et juuri edes tarvitse.

Käsisahalla poikki rouhitut lankut, kivistävät hartiat ja otsalta kihoavat hikihelmet voi nyt unohtaa: jos terassille pitää sahata nippu lautoja, työ sujuu sähkötyökaluilla nopeasti. Säästät siis sekä aikaa että voimiasi, kun ostat sähkösahan.

1. PISTOSAHA

Markkinoilla on kahdenlaisia pistosahoja – kuvassa on toinen malli, jota pidetään moottorin kohdalta kiinni. Toisessa mallissa on erillinen sankamallinen kädensija. Jos sahaat paljon, kuvan malli on suositeltavampi, kun taas kädensijallinen malli on ensisijaisesti tarkoitettu harrastekäyttöön.

Pistosaha on erinomainen leikattaessa kaarevia linjoja; sillä voi sahata mitä monimutkaisimpia kuvioita. Sahalla voi yhtälailla katkoa lautoja kuin tehdä reiän keittiön pöytälevyyn allasta varten. Pistosahalla voi sahata myös vinoon, mutta sitä ei ole ensisijaisesti tarkoitettu vinosahaukseen.

Pistosahanteriä on monenlaisia, ja oikein valitulla terällä voi sahata kaikkea keraamisista laatoista ja metallista puuhun, akryyliin ja vaahtomuoviin. Parhaan hyödyn sahasta saa, jos siinä on portaaton nopeudensäätö ja jos terässä on heiluritoiminto, joka nopeuttaa työtä.

Hyvä nikkarin pistosaha heltiää noin 135 eurolla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi: Pistosahat

2. PYÖRÖSAHA

Jos sahaat sekä levytavaraa että lautatavaraa pitkittäissuunnassa, pyörösaha on verraton työkalu. Sillä syntyy pitkiä yhdenmukaisia viiltoja, ja työn jälki on suorastaan kiiltävän tarkkaa. Sahaussyvyyttä voi säätää siten, että terä ei mene kokonaan sahattavan kappaleen läpi, ja terää voi kallistaa 45 astetta esimerkiksi smyygien katkaisua varten. Asteikkojen on oltava erittäin selkeät ja säätöjen tarkat, jotta työn jäljestä tulee siistiä ja kulmista halutunlaiset.

Terän halkaisijan tulisi olla 185–190 cm, jotta 45 mm:n puutavaran sahaaminen 45 asteen kulmassa onnistuu. Joidenkin pyörösahojen terää voi painaa sahattavaa kappaletta vasten siten, että sahauksen voi aloittaa kappaleen keskeltä.

Hintahaitari on melkoinen (80–400 euroa), mutta jo 200 eurolla saa hyvän sahan.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi – Pyörösahat

3. MONITOIMILEIKKURI

Monitoimileikkuri eli multikutteri on nikkareiden ja puuseppien uusin paras kaveri. Siitä on moneksi: se on yhtälailla sähköinen taltta kuin tehokas hiomakone, mutta laitteella voi myös sahata monia materiaaleja puusta keramiikkalaattoihin ja metalliin.

Sahatessa laitteen terä tekee erittäin nopeaa sivuttaista heiluriliikettä.

Hinnat vaihtelevat 100:n ja 600 euron välillä, ja tarjolla on sekä verkkovirralla että akulla toimivia laitteita.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi – Monitoimityokalulla

Muut lukevat juuri nyt …