Testasimme
7 monitoimityökalut:
- BILTEMA MFT 18V
- BOSCH AdvancedMulti 18
- EINHELL Varrito LI
- MAKITA DTM52Z
- RYOBI R18MT-0
- SKIL 3650
- WORX wx696

BILTEMA MFT 18V
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: ei tiedossa
Hinta noin, pelkkä laite: 50 euroa

BOSCH AdvancedMulti 18
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: 2,8°
Hinta noin, pelkkä laite: 140 euroa

EINHELL Varrito LI
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: 3,2°
Hinta noin, pelkkä laite: 85 euroa

MAKITA DTM52Z
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: 3,2°
Hinta noin, pelkkä laite: 200 euroa

RYOBI R18MT-0
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: 3,2°
Hinta noin, pelkkä laite: 130 euroa

SKIL 3650
Värähtely: 17 000/min
Oskillaatio: 3,2°
Hinta noin, pelkkä laite: 140 euroa

WORX wx696
Värähtely: 20 000/min
Oskillaatio: 3,2°
Hinta noin, pelkkä laite: 75 euroa
Monitoimityökalut
Katkaisu-, hionta- ja sahaustarvikkeiden määrä on valtava, ja juuri se tekee monitoimityökalusta ”monitoimisen”. Lähes kaikkiin käyttötarkoituksiin löytyy sopiva terä tai hiomalaikka. Koneiden lisävarusteissa on erilaisia kiinnikkeitä.
Yleisin niistä on monitoimityökalun kehittäjän Feinin sekä Boschin käyttämä Starlock.
Monitoimityökalu selviää useimmista tehtävistä. Siksi leikkurista ei haluaisi luopua, kunhan sitä tottuu käyttämään.
Toimii lähes yhtä hyvin
Olemme keränneet tähän testiin seitsemän erilaista monitoimityökalua. Joissakin tapauksissa hintaerot ovat melko suuria, mutta kaikki laitteet ovat yleisesti ottaen yhtä tehokkaita.
Työn jäljessä ei myöskään ole eroa. Eroja on laitteiden laadussa ja työskentelyn mukavuudessa.
Näin testasimme
Hyvä ergonomia on tärkeää erityisesti silloin, kun konetta käytetään yli kolme minuuttia kerrallaan, sillä terä värähtelee jopa 20 000 kierrosta minuutissa.
Laajan lisävarustevalikoiman ansiosta työkalua on helppo käyttää tärkeimpiin tehtäviin.
Lisäksi toistuva pieni värähtely asettaa suuria vaatimuksia koneiden laadulle, sillä muutoin ne voivat hajota tärinän takia.
Olemme toki testanneet, kuinka tehokkaasti koneet toimivat. Seitsemän testattavan laitteen väliset erot ovat kuitenkin niin pieniä, että loppuarvosanassa niitä painotetaan vain kymmenen prosentin verran.

ARVOSANA
Lopullinen arvosana on näiden neljän ominaisuuden painotettu keskiarvo: ergonomia, toiminnot, laatu ja nopeus.

ERGONOMIA
Arvioimme, miten mukavia koneet ovat käyttää. Pitävä ote ja tehokas tärinänvaimennus ovat tärkeitä asioita.

TOIMINNOT
Testaamme muun muassa sen, kuinka helppoa on vaihtaa eri työkaluja käyttöön ja kuinka vaivatonta nopeuden tarkkaan säätäminen on.

LAATU
Arvioimme painikkeiden, liikkuvien osien ja materiaalivalintojen laadun sekä koneiden yleisen laadun.

NOPEUS
Testaamme, miten nopeasti koneilla voi leikata listan sekä hioa siitä 20 sentin verran maalia hiomapaperilla, jonka karkeusluokka on 120.
Tulokset

Makita DTM52Z
200 euroa
BILTEMA MFT 18V
50 euroa
BOSCH Advanced- Multi 18
140 euroa
Einhell Varrito LI
85 euroa
RYOBI R18MT-0
130 euroa
SKIL3650
140 euroa
WORX wx696
75 euroaLue lisää akkumonitoimityökaluista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Laatu on poikkeuksellista
Makita DTM52Z
Makitan ergonomia ja laatu ovat huippuluokkaa, joten se on testivoittaja. Se on testin kallein kone mutta varmasti hintansa arvoinen.
Makita onnistuu erottumaan edukseen, vaikka kaikki testattavat laitteet ovat likimain yhtä nopeita ja tehokkaita. Tämä johtuu erityisesti korkeasta laadusta ja ergonomiasta, joka on myös huippuluokkaa.
Monitoimityökalu on suunniteltu ammattikäyttäjille, jotka käyttävät laitetta usein. Vaikka hintaa kertyy eniten tässä testissä, niin testivoittaja on jokaisen euron arvoinen.
Huipputason ergonomia
Moottori on ripustettu koneen sisälle siten, että sen ja ulkokuoren välissä on kauttaaltaan tärinänvaimennus. Niinpä jatkuva pieni värinä vaimennetaan ennen kuin se tuntuu käsissä. Tasapainoisuuden ja miellyttävän kahvan ansiosta ergonomia on testin paras, vaikka laite on testin raskain.
Starlock-liitäntä, johon sopii sekä tavallinen Starlock, Starlock Max että Starlock Plus, on testin kestävin. Varusteet pysyvät lujasti paikallaan, mikä sallii koneen voiman ihanteellisen välittämisen. Se ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin käyttää.
Työkalujen vaihtokahvaa vetäessä sokka vapautuu liitännän keskeltä. Sokka on irrotettava kokonaan ennen kuin työkalu voidaan vaihtaa. Ratkaisu tuntuu hiukan oudolta.

Moottori on kiinnitetty tärinää vaimentavasti koneen sisälle. Monitoimityökalu ei siis tärise yhtä paljon käsissä kuin kilpailijansa.

Vankka Starlock-liitäntä varmistaa hyvän ja turvallisen otteen työkalusta, jolloin moottorin kierrokset siirtyvät tehokkaasti laikkaan ja muihin tarvikkeisiin.

Työvaloa on kallistettu niin, että se osoittaa työskentelyalueelle muutaman sentin päähän koneesta. Se sopii täydellisesti useimpien työkalujen pituuteen.
Hyvä ostos
Poikkeuksellista vastinetta rahalle
Biltema MFT 18V on testin selkeästi halvin laite. Pelkkä kone maksaa vain 50 euroa eli 150 euroa vähemmän kuin testivoittaja. Silti sekä ergonomia että laatu ovat kelvollista tasoa. Sillä pärjää jo hyvin testissä, jossa kaikki koneet ovat lähes yhtä tehokkaita. Myös Bilteman akkujen ja laturin hinta on kohtuullinen, joten vain 105 eurolla pääsee alkuun. Ainoastaan Einhellin kone on lähellä tätä hintaa, mutta testissä se pärjäsi huonommin.
Bilteman laite on ainoa, jossa käytetään vain avoimen OIS-liitännän työkaluja. Työkalut työnnetään työkaluliitännän alle koneen sivulta. Monitoimityökalussa ei voi käyttää yleisimpiä Starlock-työkaluja. Siksi voi olla hieman hankalaa löytää työkaluja erikoistehtäviin.
Bilteman koneen teho ja nopeus ovat täysin samaa tasoa kuin kilpailijoiden laitteissa. Se ei ole muita nopeampi eikä hitaampi – ja pisteitä kertyy lähes yhtä paljon kuin testivoittajalle.
KATSO TESTI:
Testissä 6 monitoimityökalua
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.