Pane ruohonleikkuri huippukuntoon

Bensaruohonleikkuri näyttää kuluneelta jo muutaman kesän jälkeen. Konetta ei kuitenkaan kannata vaihtaa heti uuteen ja kalliiseen leikkuriin. Käytä pari tuntia kuluneiden osien vaihtamiseen, jotta saat koneen uudelleen huippukuntoon.

Anna ruohonleikkurille lisävuosia: Kone kuntoon

Ruohonleikkuri pitää puhdistaa silloin tällöin kunnolla, jotta se pysyy kunnossa pitkään. Lue tästä jutusta, miten ruohonleikkuria pitää huoltaa.

Kaikki tietävät, että pihatyökalut pitäisi puhdistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lehdet tippuvat puista. Silti harva tekee niin. Ruohonleikkurit ja muut pihatyökalut työnnetään varastoon ja otetaan ulos toukokuussa, kun piha alkaa taas vihertää.

LUE MYÖS: Täältä löydät uusimman ruohonleikkuritestimme (bensaruohonleikkurit) ja täältä uusimman akkuruohonleikkuritestin.

Ruohonleikkuri näyttää talven jäljiltä pahemmalta kuin muutamaa kuukautta aiemmin. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, sillä näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan kuusi tapaa, joilla pidät ruohonleikkurisi puhtaana ja kunnossa.

Näytämme myös, miten teroitat:

  • lapion
  • moottorisahan
  • oksasakset
  • kirveen

Näiden ohjeiden avulla pihatyökalusi kestävät vielä yhden kesän.

Ruohonleikkuri

Irrota tulpan hattu

Sytytystulpan hattu kannattaa irrottaa ennen remontin aloittamista, jotta kone ei käynnisty vahingossa. Kone ei saa lähteä käyntiin siinä vaiheessa, kun terää irrotetaan tai kiinnitetään koneeseen.

Hio terä

Ruohon leikkaaminen on kovaa työtä, joka kuluttaa terää. Oksanpätkät, pikkukivet ja hiekka tekevät terään lovia ja tylsyttävät sen ennen pitkää. Onneksi terän teroittaminen on melko helppoa. Terän voi yleensä teroittaa 3-4 kertaa ennen vaihtamista, jos sitä ei hiota kerralla liikaa.

1

Avaa ruuvi kiintoavaimella, jako avaimella tai hylsyllä, jotta saat terän irti. Ruuvi saattaa olla tiukassa, jos sitä ei ole avattu pitkään aikaan. Suihkuta ruuviin voiteluainetta, anna sen vaikut­ taa muutaman minuutin ajan ja kokeile uudestaan.

2

Hio terä penkkihiomakoneella tai kulmahiomakoneella. Hio terää niin paljon, että kolot katoavat. Älä kuiten kaan hio niin paljon, että terä kuluu liikaa. Terän voi hioa sitä useammin, mitä enemmän sitä on jäljellä.

3

Tarkista tasapaino työntämällä ruuvimeisseli keskireiän läpi. Terän pitää olla tasapainoinen, jotta se ei pidä tar peettoman kovaa ääntä. Jatka hiomista, kunnes terä on tasapainossa.

Vaihda ilmansuodatin

1

Irrota ilmansuodattimen kansi. Suodatin on helppo irrottaa kotelosta. Yleensä koko kotelon voi irrottaa ja puhdistaa pohjaa myöten. Varo, ettei moottoriin mene likaa.

2

Kostuta ilmansuodatin moottoriöljyllä, sillä se lisää suodattimen tehoa. Purista yli­ määräinen öljy pois suodattimesta pyyhkeen mutkassa ja asenna suodatin takaisin.

Puhdista leikkuri

Ruohonleikkurin pohja pitää puhdistaa silloin tällöin, jotta kone pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään. Puhdistaminen pidentää veto hihnan ja muiden liikkuvien osien käyttöikää.

1

Irrota karkein lika. Käytä puun- tai muovinpalasta, sillä metallilasta naarmuttaa terää helposti.

2

Irrota mahdolliset kannet, jotta pääset käsiksi pohjaan. Kannen alla voi olla paljon ruohoa, joka estää moottoria ja vetohihnaa pyörimästä tehokkaasti.

3

Sumuta pohjaan puhdistusainetta ja lämmintä vettä, jotta pinttynyt lika irtoaa helposti.

4

Pyyhi lika pois talouspaperilla, kun puhdistusaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan. Puhdistamiseen ei kannata käyttää rättiä, sillä sitä ei saa enää puhtaaksi.

5

Puhdista huolellisesti vetohihnan alapuoli ja muut liikkuvat osat sekä niiden ympäristö.

6

Puhdista lopuksi ruohonleikkurin ulkopuoli. Se on sama tehdä nyt, kun kaikki puhdistusvälineet ovat esillä.

Vaihda sytytystulppa

Sytytystulppa kannattaisi periaatteessa vaihtaa joka kesä, jotta moottori käynnistyy mahdollisimman helposti. Jos käytät vanhaa tulppaa, tarkista, etteivät sen elektrodit ole täynnä nokea ja pinttymiä ja ettei tulpassa ole muita vikoja.

Vaihda öljyt ja bensat

Ruohonleikkurissa ei ole öljynsuodatinta, joten öljyt pitää vaihtaa joka kesä. Suodattimen puuttuminen tarkoittaa, että mahdolliset epäpuhtaudet pysyvät öljyssä ja voivat vahingoittaa mäntää. Öljy on helppo imeä pois tankista öljypumpulla. Niitä myydään tavalli­ sissa rautakaupoissa.

1

Poista öljytikku. Öljy imetään pois samaa kautta kuin sitä lisätään.

2

Ime vanha öljy pois pumpulla. Jos imeminen on hankalaa, käännä leikkuri toisin päin. Täytä säiliö lopuksi uudella öljyllä.

3

Kaada vanha öljy tiiviiseen astiaan ja vie se kierrätyspisteelle. Älä laita öljyä tavallisten roskien sekaan.

4

Tyhjennä ruohonleikkuri vanhasta bensasta, jos olet käyttänyt konetta viimeksi viime kesänä. Älä käytä samaa pumppua kuin öljyn imemiseen, jotta bensatankkiin ei mene öljyä.

Vaihda vanha vaijeri

Kaasuvaijeri saattaa mennä poikki tai kulua puhki ajan kuluessa. Jos vaijerin päässä on kiinni juotettu erikois liitin, vanhan johdon tilalle pitää ostaa erikoisvaraosa. Jos vaijerissa on tavallinen pää, sen tilalle voi asentaa pyörän jarru­ vaijerin.

1

Kiinnitä uusi vaijeri aisaan nippusiteillä, kun olet irrottanut vanhan vaijerin.

2

Ruuvaa pää kiinni vaijeriin. Sen jälkeen voit kiinnittää uuden vaijerin kaasukahvaan ja koneeseen.

Lapio

Lapiota toimii tehokkaasti vain siinä tapauksessa, että sen kärki on tarpeeksi terävä. Vasta hiottu lapio leikkaa ruohoa ja pensaiden juuria kuin veitsi voita. Tällä sivulla näytetään, miten hiot lapion teräväksi. Muista öljytä lapion kärki teroittamisen jälkeen, jotta se pysyy kunnossa pitkään.

1

Puhdista lapio ruosteesta ja mullasta. Se on helppoa teräsharjalla. Voit käyttää puhdistamiseen myös rälläkkään kiinnitettävää harjaa.

2

Oikaise pahimmat lommot ja kohoumat vasaralla. Kiinnitä lapio ruuvipenkkiin ja lyö lapio suoraksi isolla vasaralla.

3

Hio kulmahiomakoneella, kun lapio on kunnolla kiinni ruuvipenkissä. Käytä lamellilaikkaa tai hiomalaikkaa.

4

Hio myös lapion toinen puoli kulmahiomakoneella. Kärjen pitää olla melko terävä, mutta liian terävä kärki särkyy helposti ja muuttuu uudestaan lommoiseksi.

Moottorisaha

Moottorisahan teräketjua ei irroteta teroittamista varten, mutta ketju pitää lukita paikalleen ennen viilaamista. Metsässä ketjun voi teroittaa sahaamalla puuhun loven ja painamalla ketjun kiinni siihen. Ketju on helppo hioa verstaassa kiinnittämällä laippa ja ketju ruuvinpenkkiin kahden puukapulan väliin. Viilaa on pidettävä oikeassa asennossa. Se onnistuu helposti noin 15 euron hintaisen viilaustuen avulla. Pyöröviilan halkaisijan pitää sopia ketjun hampaiden kokoon. Aloituskohta kannattaa merkitä ketjuun tussilla.

1

Tee viilalla 2-3 pitkää ja tasaista työntöä. Paina viilaa leikkauspintaa vasten ja käytä viilaustukea, jotta kulma pysyy oikeana. Viilaa kaikkia hampaita yhtä monta kertaa, jotta niistä tulee samanlaiset. Merkitse aloituskohta tussilla, jotta tiedät, milloin olet viilannut koko ketjun.

2

Tarkista muhaham-paiden korkeus. Muha hampaiden pitää olla 10 prosenttia lyhyempiä kuin leikkaavien hampai den. Aseta hampaiden päälle viivoitin tai muu suora esine ja tarkista, etteivät muhahampaat ole liian korkeita. Voit lyhentää muhahampaita lattaviilalla.

Kirves

Kirveen terä pitää hioa noin 20-25 asteen kulmassa. Yleensä terän voi hioa vesi hiomakivellä, mutta isot kolot pitää hioa pois penkkihioma­ koneella. Halkaisukirveen ei tarvitse olla terävä, sillä sen pitää vain vääntää klapit irti puusta. Riittää, että halkaisu­ kirveen terästä hiotaan pois isoimmat kolot.

1

Hio isot kolot pois penkkihiomakoneella. Pidä terää 20-25 asteen kulmassa ja liikuttele sitä edestakaisin penkkihiomakoneen terää vasten.

2

Teroita kirves vesihiomakivellä, joka on ollut vedessä 10 minuuttia. Liikuttele kirveen terää kiertoliikkeellä, kunnes se on terävä.

Raivaussakset

Tylsyneet raivaussakset on helppo hioa teräviksi. Jotkut sakset on suunnitel­ tu siten, että tylsynyt terä on helppo vaihtaa uuteen. Yleensä uutta terää ei tarvita, vaan rahat kannattaa sijoittaa hiomakiveen, jota voi käyttää myös sak­ sien, veitsien ja kirveiden teroittamiseen.

1

Irrota ruuvi, jotta saat terät irti toisistaan. Siihen tarvitaan yleensä kuusiokoloavain tai torx­ ruuvauskärki.

2

Hio terät molemmilta puolilta. Hiomakivessä on yleensä kaksi hiomapintaa. Aloita karkeammalla puolella ja viimeistele pinta sileäm­ mällä. Öljyä sakset, ennen kuin kokoat ne uudelleen.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ruohonleikkuri