Upea harmaa terassi

Jos olet kyllästynyt puhdistamaan, hiomaan, öljyämään joka ikinen vuosi ja käsittelemään sitä levänestoaineella, jatka lukemista!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
90 €/ 3 l

Muutaman viikon päästä jopa painekyllästetty puu saa kauniin silkinharmaan ilmeen, joka muistuttaa jalopuuta.

Johdanto

Sioo on hieman arvoituksellinen nimi erikoiselle piidioksidipohjaiselle puunsuojalle. Nimi on johdettu aineen kemiallisesta lyhenteestä SiO2.

Yleensä puuterassit käsitellään öljyllä, mutta tämän uutuustuotteen kanssa toimitaan toisin.

Käsittely on kaksivaiheinen: ensin terassipinnat kyllästetään (pohjustetaan) ja sen jälkeen viimeistellään.

Jo tässä vaiheessa on pakko myöntää, että työ on hieman tylsää, ja uurastuksen tuloksetkin näkyvät vasta viikkojen päästä. Mutta tuloksia kannattaa odottaa! Pinnasta tulee nimittäin upean silkinharmaa, ja tuiki tavalliset painekyllästetyt terassilaudat alkavat näyttää arvokkaalta jalopuulta.

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Terassin käsittely Sioolla

Käsittely käynnistyy perinteiseen tapaan: puupinnat pestään ja niiden annetaan kuivua. Sen jälkeen levitetään lähes väritön puunsuoja-aine, joka saa laudat näyttämään vain märiltä.

Kun pinta on jälleen kuiva, mikä aurinkoisena kesäpäivänä tapahtuu muutamassa tunnissa, siirrytään kakkosvaiheeseen.

Tämänkään tuloksena ei tosin synny mitään erityistä silmäniloa. Loppukäsittely on kuin rasvattomalla maidolla pesua, ja kun pinta on kuivunut, työstä ei näy juuri mitään merkkejä.

LUE LISÄÄ: Kestopuu - kätevää vai myrkyllistä?

Suojaa homeelta, lialta ja levältä

Työ palkitsee tekijänsä vasta viikkojen kuluttua, jolloin puu alkaa hiljalleen muuttua tyylikkään harmaaksi ja saa tehokkaan suojan likaa, hometta, levää ja hyönteisiä vastaan. Valmistajan mukaan käsittely kestää jopa 10 vuotta.

Lataa koko artikkeli, niin saat työohjeet.

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

Ensi alkuun terassi on pestävä. Terassin likaisuudeseta riippuen voi olla hyvä käyttää puupuhdistetta, joka auttaa lian ja levän irrottamisessa. Esimerkissä käy-tetään Flüggersin tehokasta puupesuainetta, ja pinnat käydään läpi korkeapai-nepesurilla matalaa painetta käyttäen.

Pesun jälkeen pinnat huuhdotaan huolellisesti vedellä, jotta puuhun ei jää pesuainejäämiä. Terassi saa sitten kui-vua vuorokauden, jonka jälkeen se käsitellään Sioo-tuotteella. Ainetta voi käyt-tää useimpiin puulajeihin. Esimerkissä sitä käytetään tavallisiin painekyllästet-tyihin terassilautoihin.

1

Hyvä lopputulos edellyttää, että puupinnat ovat puhtaat. Lian ja levän poistoon voi käyttää joko kunnon kuurausharjaa tai terassipesuria matalalla paineella, kuten kuvassa.

2

Puunsuoja-aine on lähes väritöntä. Odota, kunnes puu on kuivunut pesun jäljiltä ja levitä sitten runsaasti puun-suojaainetta siveltimellä tai telalla. Levitä aine huolellisesti, jotta pinnalle ei jää nestettä.

3

Sivele aikaisintaan parin tunnin päästä toinen puunsuojakerros. Puu kyllästetään jälleen. Jos nestettä on pinnalla vielä 30 min kuluttua, pyyhi se pois tai levitä tasaiseksi siveltimellä.

4

Kun puunsuoja on kuivunut (aikaisintaan 4 tunnin kuluttua), aloita loppukäsittely. Sivele maidonvalkoista säänsuoja-ainetta sopiva määrä ja levitä se pintaan siveltimellä tai telalla tasaisesti, jotta saat kaikki pinnat varmasti kyllästettyä.

5

Kun puu on kyllästetty, työ on tehty. Valmistaja tosin suosittelee, että loppukäsittely toistetaan 6-14 kk:n kuluttua, kun puu on kovettunut. Tämä takaa, että käsittely kestää vuosia.

Vie aikaa

Esimerkin 60 m2:n terassi käsiteltiin päivässä, tähän sisältyivät myös kuivumisajat.

Hinta

Puun- ja säänsuoja-aineet maksavat noin 90 €/ 3 l. Menekki noin 8-12 m2/l. Lisätietoja: Sioo Wood Protection AB www.sioo.se Tuotteella ei tällä hetkellä ole suomalaista jälleenmyyjää

Vaikeusaste

Käsittely on helppoa. Aine levitetään siveltimellä tai harjalla, ja työkalut pestään vedellä.

Video

TEKNIIKAT: Terassin puhdistus

Pesuaine ja hankaaminen puhdistavat pintaa syvemmältä

Video

TEKNIIKAT: Puuterassin öljyäminen

Vaatii vain pensselin ja puuvillapyyhkeen

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi