Kestopuu - kätevää vai myrkyllistä?

Onko painekyllästetty puu eli kestopuu myrkyllistä, vai onko se loistava vaihtoehto koville ja kallille puulajeille? Lue vastaus täältä.

Painekyllästetty puu eli kestopuu sopii loistavasti rakenteisiin, jotka ovat kosketuksissa maan tai veden kanssa.

Painekyllästetty puu eli kestopuu sopii loistavasti rakenteisiin, jotka ovat kosketuksissa maan tai veden kanssa.

Painekyllästys jakaa mielipiteitä

Painekyllästetyn puun terveellisyydestä on erilaisia mielipiteitä. Useimmat pitävät kestopuuta erinomaisena rakennusmateriaalina, mutta jotkut pyrkivät välttämään sitä viimeiseen asti.

Mikä pitää paikkansa? Onko kestopuussa myrkkyjä, joista pitäisi pysyä kaukana?

Mitä kestopuu on?

Painekyllästetty puu eli kestopuu tehdään yleensä männystä upottamalla puu isoon tyhjiösäiliöön, jossa puusta imetään pois ilma ja kosteus. Sen jälkeen säiliö täytetään kyllästysnesteellä, joka imeytetään puuhun kovalla paineella. Oikein käytettynä painekyllästetty puu kestää ulkokäytössä vähintään 20 vuotta.

Kestopuu: Markkinoilla on vihreän kestopuun lisäksi myös ruskeaa kestopuuta.

Markkinoilla on vihreän kestopuun lisäksi myös ruskeaa kestopuuta.

Kotimainen kestopuu ja ulkomailta tuotu painekyllästetty puu

Painekyllästetyn puun ostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota alkuperämaahan.

Suomessa valmistettu kestopuu on kyllästetty tarkkojen säädösten mukaan, mutta ulkomaisessa puussa voi olla myös sellaisia myrkkyjä, joiden käyttö on Suomessa kielletty. Ulkomaisessa puussa voi olla kromia ja arseenia, jotka ovat terveydelle haitallisia. Samoja myrkkyjä voi olla myös kotimaisissa painekyllästetyissä puissa kuten vanhoissa sähkötolpissa.

Yhteispohjoismainen NTR-merkki on tae kestopuun laadusta. NTR on lyhenne sanoista Nordisk Træbeskyttelses Råd, joka valvoo painekyllästetyn puun laatua.

Kestopuun käyttäminen

NTR-merkittyä kestopuuta voi käyttää samalla tavalla kuin mitä tahansa puutavaraa. Kestopuun kanssa kannattaa käyttää työhanskoja, sillä ihon alle menneet tikut aiheuttavat enemmän märkimistä kuin tavallinen puu. Ulkomaisen painekyllästetyn puun kanssa kannattaa käyttää hengityssuojainta, jotta hengitykseen ei pääse kromiyhdisteitä.

Kestopuun maalaaminen

Kestopuuta voi maalata, mutta se ei ole pakollista. Toisaalta auringon uv-säteet haurastuttavat myös kestopuuta, joten pintakäsittelystä on hyötyä.

Kestopuu kannattaa suojata vasta, kun se on varmasti tarpeeksi kuivaa. Odota, kunnes puun kosteusprosentti on korkeintaan 18. Voit tarkistaa asian kosteusmittarilla. Maali ei pysy kiinni liian kosteassa puussa, sillä haihtuva kosteus työntää maalin irti, ja puu on pakko maalata uudelleen.

Kestopuu: Moni luulee, ettei kestopuuta tarvitse maalata. Auringon uv-säteet hajottavat myös suojaamattoman kestopuun pintaa, joten maalaaminen kannattaa.

Moni luulee, ettei kestopuuta tarvitse maalata. Auringon uv-säteet hajottavat myös suojaamattoman kestopuun pintaa, joten maalaaminen kannattaa.

Mihin kestopuuta kannattaa käyttää?

Kestopuu sopii erinomaisesti rakenteisiin, jotka ovat jatkuvassa kosketuksessa maan tai veden kanssa. Painekyllästetty mänty on paljon halvempi vaihtoehto kuin tammi tai muut kosteutta kestävät puulajit.

Kestopuu sopii myös otsalaudoiksi ja muihin korkealla oleviin paikkoihin, joihin on vaikea yltää. Kestopuun kanssa kannattaa käyttää A4-merkittyjä ruuveja, jotka ovat ruosteen- ja haponkestäviä. Kestopuun kupariyhdisteet voivat saada tavalliset ruuvit ruostumaan.

Mihin kestopuuta EI saa käyttää?

Kestopuuta saa käyttää vain ulkona. Kestopuuta ei saa käyttää kohopenkin rakentamiseen, jos siinä on tarkoitus kasvattaa vihanneksia tai yrttejä. Kaikessa painekyllästetyssä puutavarassa on aineita, jotka eivät sovi elimistöön. Yhdisteet voivat imeytyä kasvatusmultaan ja siitä kasveihin. Kestopuuta voi kuitenkin käyttää kasvilaatikon rakentamiseen, jos laatikon ja mullan väliin asennetaan suojaavat patolevyt.

Painekyllästettyä puuta ei kannata käyttää leikkimökkien pintarakenteisiin. Painekyllästettyä puuta ei saa myöskään polttaa, vaan ylimääräiset pätkät pitää viedä kierrätyspisteelle.

Kestopuun vaihtoehdot

Kestopuulle on paljon vaihtoehtoja, mutta ne ovat selvästi kalliimpia.

Kovat jalopuulajit kuten azobe, valeakaasia ja tiikki sopivat esimerkiksi tolpiksi, ja ne kestävät pitempään kuin tammi.

Markkinoilla on myös jalopuista tehtyjä terassilautoja, jotka kestävät pitkään vaihtelevassa säässä. Puuseiniin voi käyttää mäntyä, kuusta ja lehtikuusta, jotka kestävät pitkään, jos ne maalataan paksulla ja peittävällä maalilla. Jos käytät trooppisia jalopuita, tarkista, että niissä on FSC-ympäristömerkki.

    Lisää samasta aiheesta Puu