Valitse oikeat terassilaudat

Markkinoilla on PALJON erilaisia terassilautoja, mutta kaikki eivät sovi tarkoitukseen yhtä hyvin. Arvioimme yleisimmät puulajit.

Terassilautojen valitseminen ei ole helppoa, sillä markkinoilla on paljon vaihtoehtoja. Lue tästä artikkelista lisää suosituimmista kovista ja pehmeistä terassilaudoista.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Terassilaudat - Kovat puulajit

Kovista puulajeista tehdyt terassilaudat kestävät pitkään ja antavat terassille ylellisen vaikutelman. Tässä jutussa tarkastellaan lähemmin joitakin yleisimpiä kovia puulajeja.

Erilaisia kovia terassilautoja

TERASSILAUTA: TIIKKI
Tiikki on kovapuuksi pehmeää, mutta pohjoismaisiin havupuihin verrattuna kovaa puuta. Puu kestää hyvin luontaisten kyllästysaineidensa ansiosta. Halkeaa helposti, joten poraa ruuveille valmiit reiät.

TERASSILAUTA: TAMMI
Sydänpuu kestää pitkään, jopa 12–18 vuotta, vaikka sitä ei käsitellä mitenkään. Pintapuu alkaa lahota 4–6 vuodessa, joten halvat tammilaudat voivat tulla kalliiksi. Puu on kovaa ja sisältää parkkihappoja.

TERASSILAUTA: VALEAKAASIA
Valeakaasia on eurooppalainen vaihtoehto tiikille. Se on tiikkiä kovempaa ja lujempaa mutta kestää yhtä pitkään. Valeakaasian kanssa on helppo työskennellä. Ruuvinreiät pitää porata valmiiksi.

TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY SAARNI
Saarni muuttuu lämpökäsittelyssä kullanruskeaksi ja alkaa muistuttaa trooppisia puita. Samalla puu muuttuu kovemmaksi eikä ime yhtä paljon kosteutta. Lahoaa kuitenkin helposti.

TERASSILAUTA: IPE
Ipe on yksi raskaimmista, kovimmista ja kestävimmistä puulajeista. Puun värivaihtelut ovat selviä. Ipellä on hyvin hankala työskennellä. Ruuvinreiät on porattava valmiiksi.

TERASSILAUTA: MERBAU
Merbauta käytetään usein silloissa ja paalutuksissa, mikä kertoo puun lujuudesta ja kestävyydestä. Puu sisältää kumia, eikä se ime juuri lainkaan vettä. Sen kanssa on vaikea työskennellä.

Mittasuhteet

Kovat terassilaudat ovat usein ohuempia kuin pehmeät puulaadut. Pehmeät laudat ovat usein 28 milliä paksuja, kun kovapuulautojen yleisiä mittoja ovat esimerkiksi:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Terassilaudat

Vihreä ja ruskea kestopuu ovat ylivoimaisesti suosituimpia terassilautoja.

Markkinoilla on myös muita materiaaleja.

Lue, mikä sopii parhaiten juuri sinun terassillesi.

Erilaisia terassilautoja

TERASSILAUTA: SIPERIANLEHTIKUUSI
Lehtikuusi sopii terassilaudaksi korkean pihkapitoisuutensa ansiosta. Lehtikuusta ei ole pakko käsitellä. Käsittelemätön lehtikuusi muuttuu tasaisen harmaaksi noin vuodessa.

TERASSILAUTA: VIHREÄ KESTOPUU
Kotimainen kestopuu eli painekyllästetty puu on Suomen ylivoimaisesti yleisin terassimateriaali. Kestopuu on mäntyä ja joko vihreää tai ruskeaa. Vihreä väri tulee kyllästysaineen sisältämästä kuparista.

TERASSILAUTA: RUSKEA KESTOPUU
Ruskean kestopuun kyllästysaine ja -tekniikka ovat samoja kuin vihreällä kestopuulla. Ruskea väri syntyy kyllästysaineeseen lisättävästä väripigmentistä. Yhtä kestävää kuin vihreä kestopuu.

TERASSILAUTA: LÄMPÖKÄSITELTY MÄNTY
Lämpöpuu tehdään käsittelemällä puuta yli 160 asteen lämmössä. Lämpöpuu kestää hyvin sään vaihteluja eikä lahoa. Toisin kuin kyllästetyn puun, lämpöpuun pätkät voi polttaa.

TERASSILAUTA: MAALATTU KUUSI
Kuusen ja männyn solurakenne on erilainen, eikä kuusta voi painekyllästää. Kuusi sopii terassilaudaksi maalattuna. Rautakaupoissa myydään harmaaksi maalattua kuusiterassilautaa.

TERASSILAUTA: ORGANOWOOD
Ruotsalainen Organowood on molekyylitasolla muunneltua puuta. Mineraalipohjaiset aineet pitävät lahottajasienet erossa puun kuiduista. 10 vuoden lahoamattomuustakuu. Ei pala.

TERASSILAUTA: KEBONY (MÄNTY)
Norjalainen Kebony on alkoholissa, lämmössä ja kovassa paineessa käsiteltyä mäntyä. Tuotteessa ei ole myrkkyjä, ja se elää vain vähän. Muuttuu ilman öljyä tai maalia harmaaksi kuten lehtikuusi.

TERASSILAUTA: BAMBU
Hollantilaisen Moson kuumapuristettu bambu on kovaa ja kestävää terassilautaa. Kuumapuristus poistaa bambusta kasvin luonnollisen sokerin. Tuotteella on kymmenen vuoden takuu.

Mittasuhteet

Terassilautojen leveys vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen. Tavallinen terassilauta on 28 milliä paksu, urasta kiinnitettävä 26 milliä. Kaidepuut ovat 21-millisiä.

Tavallisimmat koot ovat:

28x95 mm 28x120 mm 28x145 mm
26x92 mm 26x117 mm
Muita mittoja:

21x95 mm

Lue lisää: Puuterassi

Muita eksoottisia puulajeja

Markkinoille tulee tasaisin väliajoin uusia puulajeja. Jotkut ovat markkinoilla vain vähän aikaa, mutta jotkut päätyvät osaksi pysyvää valikoimaa.

Cumaru, bilinga, jatoba ja bankirai ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Ne kaikki ovat kovia ja todella kestäviä puita.

Azobea on ollut markkinoilla pitempään, mutta satunnaisesti. Sitä on käytetty ratapölkkyinä ja satamien laitureina. Ajoittain markkinoille tulee azobelautoja. Azobe on yksi kovimmista puulajeista, ja se kestää hyvin kosteutta.

Mihin terassilautoja käytetään?

PUUTERASSIT JA -PORTAAT
Terassilautojen höylätty pinta ja pyöristetyt reunat sopivat erinomaisesti sekä terassien että portaiden rakentamiseen.

PENKIT
Terassilauta on hyvä ja usein halvin materiaali penkin tai muun vaakalaudoitettavan istuimen rakentamiseen.

KOHO- JA KUKKAPENKIT
Terassilaudoista voi rakentaa myös koho- ja kukkapenkkien sekä kasvilavojen reunoja. Lautojen sisäpuolen voi suojata kuitukankaalla tai muovilla.

PORTAISIIN
Kovia puulaatuja käytetään myös pieniin, kahden–kolmen askelman portaisiin. Kaikki kovat puulaadut kestävät käytössä pitkään, kun ne nostetaan irti maasta.

KORISTERAKENNELMIIN
Kovat puulaadut sopivat täydellisesti esimerkiksi vesipostin tai jonkin muun yksityiskohdan rakennusmateriaaliksi puutarhassa.

Miten terassilautoja käytetään?

Terassilaudat ruuvataan kiinni puurunkoon. Runko rakennetaan siten, että kaikki laudat ja lautojen päät saavat kunnon tuen. Runko tehdään käytännössä aina kestopuusta, sillä maan lähellä olevien lankkujen pitää kestää kosteutta. Runkopuiden välinen etäisyys riippuu lautojen paksuudesta.

LUE LISÄÄ: Kestopuu - kätevää vai myrkyllistä?

Terassilauta

On tärkeää, että runko tukee kaikkia lautoja

Terassilautoja ei asenneta koskaan kylki kylkeen, vaan niiden väliin jätetään pienet raot. Veden ja sulavan lumen pitää päästä valumaan lautojen välistä. Laudat kannattaa kiinnittää runkoon välikapuloiden ja linjalangan avulla. Välikapula pitää raot suunnilleen yhtä leveinä joka paikassa, mutta linjat kannattaa suoristaa tasaisin väliajoin langan avulla.

Toimitus suosittelee: TESTI: 7 vahvaa ruuvinväännintä

Terassilauta

Välikapulat pitävät lautojen välit samanlaisina.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi