Terassilauta: Mikä puu sopi parhaiten?

Höylätyistä laudoista rakentaminen on helppoa ja mukavaa.

Miten terassilautoja käytetään?

Terassilaudat ruuvataan kiinni puurunkoon. Runko rakennetaan siten, että kaikki laudat ja lautojen päät saavat kunnon tuen. Runko tehdään käytännössä aina kestopuusta, sillä maan lähellä olevien lankkujen pitää kestää kosteutta. Runkopuiden välinen etäisyys riippuu lautojen paksuudesta.

Terassilauta: Miten terassilautoja käytetään?

On tärkeää, että runko tukee kaikkia lautoja

LUE LISÄÄ: Kestopuu - kätevää vai myrkyllistä?

Terassilautoja ei asenneta koskaan kylki kylkeen, vaan niiden väliin jätetään pienet raot. Veden ja sulavan lumen pitää päästä valumaan lautojen välistä. Laudat kannattaa kiinnittää runkoon välikapuloiden ja linjalangan avulla. Välikapula pitää raot suunnilleen yhtä leveinä joka paikassa, mutta linjat kannattaa suoristaa tasaisin väliajoin langan avulla.

Toimitus suosittelee: TESTI: 7 vahvaa ruuvinväännintä

Terassilauta: Miten terassilautoja käytetään?

Välikapulat pitävät lautojen välit samanlaisina.

TÄRKEÄÄ!

Nykyinen kestopuu ei sisällä kromia, arseenia tai kreosoottiöljyä. Vanhoja puhelinpylväitä, ratapölkkyjä tai muita myrkyllisillä aineilla kyllästettyjä puita ei saa käyttää piharakentamisessa.

TERASSILAUDAT - KOVAT PUULAJIT

Kovista puulajeista tehdyt terassilaudat kestävät pitkään ja antavat terassille ylellisen vaikutelman. Tässä jutussa tarkastellaan lähemmin joitakin yleisimpiä kovia puulajeja.

ERITYISTÄ

Kovat puulajit kuluttavat työkaluja. Sekä sirkkelin että käsisahan terät kuluvat isossa terassiprojektissa. Terassin rakentamiseen kannattaa käyttää kahta porakonetta. Käytä toista porakonetta ruuvinreikien poraamiseen ja toista ruuvien ruuvaamiseen.

MITTASUHTEET

Kovat terassilaudat ovat usein ohuempia kuin pehmeät puulaadut. Pehmeät laudat ovat usein 28 milliä paksuja, kun kovapuulautojen yleisiä mittoja ovat esimerkiksi:

  • 19 x 150 mm
  • 21 x 145 mm
  • 26 x 141 mm
  • 26 x 193 mm

Muita eksoottisia puulajeja

Markkinoille tulee tasaisin väliajoin uusia puulajeja. Jotkut ovat markkinoilla vain vähän aikaa, mutta jotkut päätyvät osaksi pysyvää valikoimaa.

Cumaru, bilinga, jatoba ja bankirai ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Ne kaikki ovat kovia ja todella kestäviä puita.

Azobea on ollut markkinoilla pitempään, mutta satunnaisesti. Sitä on käytetty ratapölkkyinä ja satamien laitureina. Ajoittain markkinoille tulee azobelautoja. Azobe on yksi kovimmista puulajeista, ja se kestää hyvin kosteutta.

TERASSILAUDAT

Vihreä ja ruskea kestopuu ovat ylivoimaisesti suosituimpia terassilautoja. Markkinoilla on myös muita materiaaleja. Lue, mikä sopii parhaiten juuri sinun terassillesi.

ERITYISTÄ

Puuterassit pitää puhdistaa säännöllisesti levistä ja jäkälistä. Moni käyttää puhdistamiseen painepesuria, mutta kova paine ei tee hyvää pehmeille puulajeille. Puutarhaletku ja siihen yhdistetty suihkupää pesevät terassin tarpeeksi varovasti.

Mittasuhteet

Terassilautojen leveys vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen. Tavallinen terassilauta on 28 milliä paksu, urasta kiinnitettävä 26 milliä. Kaidepuut ovat 21-millisiä.

Tavallisimmat koot ovat:

28x95 mm 28x120 mm 28x145 mm 26x92 mm 26x117 mm Muita mittoja:

21x95 mm

Lue lisää: Puuterassi