Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kestopuun uudet haastajat: superpuut

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Säänkestävät laudat voivat olla täysin myrkyttömiä. Uusilla tekniikoilla männystä syntyy yhtä kestäviä lautoja kuin trooppisista jalopuista ilman painekyllästystä ja haitallista kuparia.

Superpuut

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

Painekyllästetty mänty on ollut vuosikymmeniä ulkorakennelmien suosituinta puutavaraa. Siihen on syynsä, sillä kestopuu on halpaa ja kestää parhaimmillaan kymmeniä vuosia.

LUE LISÄÄ: Kestopuu - kätevää vai myrkyllistä?

Nykyiset kestopuut ovat ympäristöystävällisiä vanhoihin painekyllästettyihin puihin verrattuna, mutta kestopuun valmistamiseen käytetään edelleen kuparia. Ympäristöhaitat ovat panneet vauhtia uusien puunkäsittelymenetelmien kehittämiseen.

Toimitus suosittelee: Etikkakylpy antaa puulle supervoimat

Erittäin kestävää, myrkytöntä puuta

Puuta, jonka ominaisuudet muuttuvat käsittelyn seurauksena, kutsutaan modifioiduksi puuksi. Muunneltu puu on painekyllästettyä kalliimpaa, sillä muunnellun puun valmistaminen on mutkikkaampaa ja sitä tehdään pienemmissä erissä.

Markkinoilla on erilaisia muunneltuja puita, mutta niiden kaikkien valmistaminen perustuu kolmeen perustekniikkaan.

Kebony käsitellään furfuryylialkoholissa, paineessa ja lämmössä. Puun molekyylirakenne muuttuu siten, ettei se ime enää vettä. Accoya on käsitelty etikalla siten, etteivät puun alkoholimolekyylit sido kosteutta. Lämpökäsitelty puu lämmitetään niin kuumaksi, että sen vettä sitovat alkoholit palavat tai muuttavat muotoaan.

1. Kebony

OMINAISUUDET:
Kebony patinoituu kauniin harmaaksi ja on kestävä vaihtoehto trooppi-sille jalopuille. Lautojen raaka-aine on peräisin pohjoismaisista mäntymetsistä. Kebony voi kestää terassilla 25-30 vuotta ilman min-käänlaista pintakäsittelyä. Laudat säilyttävät muotonsa hyvin eri olosuhteissa. Lahottaja-sienet ja homeet eivät viihdy Kebonyssa, koska se ei ime juuri ollenkaan vettä.

TEKNIIKKA:
Norjassa kehitetty tekniikka, joka perustuu puun kyllästämiseen furfuryylialko-holin ja paineen avulla sekä puun kuivattami-seen yli sadan asteen kuumuudessa. Furfuryylialkoholi on sokerin tuotannossa syntyvä myrkytön ylijäämätuote. Prosessi muuttaa puun soluseiniä pysyvästi ja tekee puusta kovan.

HINTA:
22x142-millinen Kebonylauta maksaa noin 90 euroa neliöltä.

2. Accoya

OMINAISUUDET:
Accoyan väri on ainutlaatuisen vaalea, ja puu on ensiluokkaisen kestävää. Sillä on tavallisessa käytössä 50 vuoden takuu ja 25 vuoden takuu maassa sekä veden alla. Lautojen raaka-aine tulee kestävästi hoidetuista metsistä. Laudat ovat kokonaan kierrätettäviä.

TEKNIIKKA:
Laudat ovat asetyloitua mäntyä (Radiata pine). Puu on käsitelty ytimeen asti etikalla (etikkahappoanhydridilla) ja kuivatettu kovassa lämmössä. Muunneltu puu on kovaa ja painavaa, eikä se halkea yhtä helposti kuin käsittelemätön puu. Home- ja lahottajasienten on lähes mahdotonta elää Accoyan pinnalla tai tunkeutua sen sisään.

HINTA:
Accoya-terassilaudat maksavat noin 80 euroa neliöltä.

3. Lämpöpuu

OMINAISUUDET:
Lämpöpuussa on troop-pisia puulajeja muistuttava punaruskea hehku. Laudan pinta on toiselta puolen sileä, toiselta puolen uritettu. Useimmat laudat voi asentaa kummin päin tahansa. Lämpöpuu on kevyttä ja säilyttää muotonsa hyvin. Lautojen sahaaminen, poraaminen ja ruuvaaminen on erittäin helppoa.

TEKNIIKKA:
Jo viikingit käsittelivät puunsa tulella ja vedellä tehdäkseen niistä kestävämpiä. Samaa tekniikkaa käytetään edelleen. Kuumuus muuttaa puun solurakennetta ja tekee siitä vastustuskykyi-sen homeelle ja lahottajasienille. Lämpöpuuta kuumennetaan yli 160-asteiseksi ja kastellaan samaan aikaan vesihöyryllä. Vesi varmistaa, ettei puu syty tuleen. Lämpöpuun raaka-aine on kotimaista mäntyä.

HINTA:
Lämpöpuulaudat maksavat noin 25 euroa neliöltä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin