Pysäytä seinän halkeaminen

Talon seinään tullut halkeama kannattaa ottaa vakavasti. Ota selville, mistä halkeaminen johtuu ja pysäytä talon vajoaminen, ennen kuin korjaat seinän. Saat seinästä kestävän ja tasaisen, kun korjaat sen tämän jutun ohjeiden mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
80 euroa

Johdanto

Selvitä vajoamisen syy

Ennen halkeaman korjaamista on tärkeää selvittää, mistä talon vajoaminen johtuu. Painuminen pitää pysäyttää, jotta seinä ei halkea uudestaan korjaamisen jälkeen.

Talon seinään voi tulla halkeama monesta syystä. Perustukset voivat vajota ajan myötä epätasaisesti eri kohdista, mikä voi johtaa seinän halkeamiseen.

Vajoamat voivat johtua myös maaperän kosteusmuutoksista, jos perustuksiin pääsee aiempaa enemmän vettä. Vesi ei ole välttämättä peräisin omalta tontilta, vaan se saattaa tulla myös naapurista. Talo voi vajota myös lähellä tehtävien kaivausten, tietöiden tai kovan tärinän takia. Kysy apua ammattilaiselta, ellet ole varma vajoaman syystä.

Tässä jutussa korjattava halkeama oli syntynyt jo ennen kuin nykyiset asukkaat muuttivat taloon. Halkeama paljastui remontin yhteydessä, kun vanha tapetti revittiin irti seinästä. Tapetti oli ehjä, joten talo ei ollut vajonnut enää viime aikoina. Sen vuoksi ulkoseinä voitiin korjata ilman lisätutkimuksia.

Valitse taloon sopiva laasti

Roilojen täyttämiseen käytettävän laastin pitää olla mahdollisimman samanlaista kuin talon vanhan muurauslaastin.

Ennen 1950-lukua rakennetut tiilitalot on muurattu kalkkilaastilla, mutta uudempien talojen muuraamiseen on käytetty sementtipitoista laastia.

Rauta-kaupan myyjät osaavat yleensä auttaa sopivan laastin valinnassa ja tunnistavat laastin tyypin, jos otat mukaasi palan vanhaa laastia.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

Aloita poistamalla irtolaasti halkeaman ympäriltä, jotta näet selvästi, kuinka iso se on. Tiiliseinän halkeama muistuttaa yleensä portaita. Piirrä roilojen paikat halkeaman molemmille puolille, jotta seinästä tulee kestävä.

Harjateräkset asennetaan joka kolmanteen laastisaumaan. Roiloista tehdään 65 senttiä pitkät, jotta harja­ teräkset mahtuvat paikoilleen. Merkitse roilojen paikat selkeästi, jotta et sahaa vahingossa tiiliä.

Halkeama seinässä: Poista rappaus halkeaman kohdalta 1

Poista rappaus halkeaman kohdalta, jotta tiilten saumat tulevat näkyviin. Poista laastia sen verran, että pystyt piirtämään roilojen paikat.

Halkeama seinässä: Piirrä merkit laastisaumojen kohdalle 2

Piirrä merkit laastisaumojen kohdalle. Harjateräkset asennetaan joka kolmanteen vaakasaumaan. Se riittää ison halkeaman korjaamiseen.

Halkeama seinässä: Piirrä viivat merkkien välille 3

Piirrä viivat merkkien välille saumojen jyrsimistä varten. Käytä vatupassia, jotta viivoista tulee vaakasuorat.

02
Jyrsi roilot 6 Vaihe

Kaikki laastisaumat jyrsitään pois halkeaman kohdalta ja sen vierestä. Myös pystysaumat poistetaan.

Jos et ole käyttänyt saumajyrsintä aiemmin, aloita sopivalta työskentelykorkeudelta, seiso tukevasti ja harjoittele koneen käyttöä kaikessa rauhassa.

Kun olet jyrsinyt saumat, poista kaikki irtolaasti huolellisesti, jotta uusi laasti tarttuu kunnolla kiinni tiiliin.

Halkeama seinässä: Aloita jyrsimällä vaakasaumat 1

Aloita jyrsimällä vaakasaumat. Liikuta jyrsintä koko ajan eteenpäin, jotta roskat ja pöly menevät imuriin. Varo, ettet jyrsi tiiliä.

Halkeama seinässä: Nämä saumat jyrsitään 2,5 sentin syvyydeltä 2

Nämä saumat jyrsitään 2,5 sentin syvyydeltä. Voit jyrsiä myös syvemmältä, mutta se ei ole pakollista. Jotkut saumat pitää jyrsiä kahteen kertaan.

Halkeama seinässä: Poista laasti myös lyhyistä pystysaumoista 3

Poista laasti myös lyhyistä pystysaumoista. Niiden jyrsimiseen ei voi käyttää saumajyrsintä, mutta monitoimi-työkalu ja karbiditerä sopivat työhön hyvin.

Halkeama seinässä: Poista laasti myös lyhyistä vaakasamoista 4

Poista laasti myös lyhyistä vaakasamoista, jotka jäävät roilojen väliin. Poista laasti kaikista korjattavan alueen saumoista.

Halkeama seinässä: Puhdista saumat huolellisesti 5

Puhdista saumat huolellisesti, kun olet valmis. Aloita poistamalla isot laastinpalat harjalla.

Halkeama seinässä: Imuroi lopuksi kaikki saumat 6

Imuroi lopuksi kaikki saumat, jotta saat poistettua pienet roskat ja pölyn. Se on tarpeen, jotta uusi laasti tarttuu kunnolla kiinni ja korjattu kohta kestää pitkään.

03
Asenna raudat ja korjaa seinä 9 Vaihe

Nyt on aika asentaa harjateräkset roiloihin. Raudat kiinnitetään kestävällä laatoituslaastilla. Siten korjatusta kohdasta tulee erittäin vahva, eikä seinä halkea uudestaan.

Kun harjateräkset ovat laastin peitossa, anna sen kuivua noin tun-nin ajan, ennen kuin täytät saumat kokonaan. Tasoita seinä, kun laasti on kuivunut jonkin verran.

Halkeama seinässä: Kastele jyrsityt saumat vedellä 1

Kastele jyrsityt saumat vedellä ennen kuin asennat harjateräkset roiloihin. Käytä sumutinpulloa tai kalkkiharjaa. Vesi saa laastin tarttumaan paremmin alustaan.

Halkeama seinässä: Levitä laastia pitkiin roiloihin ja asenna raudat paikoilleen 2

Levitä laastia pitkiin roiloihin ja asenna raudat paikoilleen. Painele laasti roilon pohjalle kapealla saumaimella ja asenna raudat sen jälkeen.

Halkeama seinässä: Paina raudat 3

Paina raudat roilojen pohjaan asti kapealla saumaimella, jotta raudat tarttuvat lujasti kiinni laastiin.

Halkeama seinässä: Levitä lyhyisiin saumoihin laastia pensselillä 4

Levitä lyhyisiin saumoihin laastia pensselillä, jotta seuraavaksi levitettävä laastikerros tarttuu kunnolla kiinni. Sekoita laasti ja täytä saumat melkein kokonaan.

Halkeama seinässä: Kostuta ensimmäinen laastikerros märällä harjalla 5

Kostuta ensimmäinen laastikerros märällä harjalla, jotta pintakerros tarttuu kunnolla kiinni. Alempi laastikerros kuivuu yleensä parissa tunnissa.

Halkeama seinässä: Täytä saumat kokonaan 6

Täytä saumat kokonaan ja tasoita laastin pinta mahdollisimman hyvin. Käytä levittämiseen kapeaa saumainta.

Halkeama seinässä: Käytä isoa laastikauhaa isoilla pinnoilla 7

Käytä isoa laastikauhaa isoilla pinnoilla, jotta saat levitettyä laastin mahdollisimman tasaisesti.

Halkeama seinässä: Tasoita laasti hiertimellä 8

Tasoita laasti hiertimellä, kun pinta on kuivunut hieman ja muuttunut kiinteäksi. Liikuta hierrintä kiertoliikkeellä molempiin suuntiin, jotta pinnasta tulee tasainen.

Halkeama seinässä: Nyt seinä on korjattu ja pinta on tasainen 9

Nyt seinä on korjattu ja pinta on tasainen. Nyt seinä pitää enää maalata. Odota, että laasti kuivuu kunnolla, ennen kuin aloitat maalaamisen.

Materiaalit

 • 6 mm ruostumatonta harjaterästä
 • Laatoituslaastia
 • Laastia
 • Sementtiä
 • Hiekkaa

Erikoistyökalut

 • Saumajyrsin
 • Monitoimityökalu ja karbiditerä
 • Hierrin
 • Saumaimia

Vie aikaa

2 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 80 euroa.

Vaikeusaste

Roilojen jyrsiminen ja saumojen täyttäminen ei ole vaikeaa, mutta työssä pitää ottaa huomioon pari tärkeää asiaa. Varmista, ettei seinä halkea uudestaan, ja varo, ettet riko tiiliä saumajyrsimellä.

Vinkit & niksit

Työkalut roilojen jyrsimiseen

Laastisaumojen poistamiseen on kolme hyvää tapaa. Vanha laasti pitää poistaa, jotta korjattu kohta kestää.

Työkalu kannattaa valita sen mukaan, kuinka laajalta alueelta laastisaumat poistetaan. Mitä pitempi halkeama on, sitä helpompaa ja nopeampaa saumat on poistaa nykyaikaisilla työkaluilla. Muutaman laastisauman voi poistaa myös vasaralla ja meisselillä.

Halkeama seinässä: SAUMAJYRSIN

SAUMAJYRSIN on voimakas kone, joka on tarkoitettu nimenomaan laastisaumojen poistamiseen. Saumajyrsin on tehokas, mutta silläkin on omat rajoitteensa. Koneella voi jyrsiä vain pitkiä roiloja, ei esimerkiksi lyhyitä pystysaumoja. Sauma-jyrsintä pitää liikuttaa koko ajan, jotta se toimii oikein. Kone imee pölyn ja laastin sisäänsä. Saumajyrsimiä voi vuokrata.

Halkeama seinässä: MONITOIMITYÖKALU

MONITOIMITYÖKALU on erinomainen väline lyhyiden laastisaumojen jyrsimiseen. Voit kiinnittää koneeseen karbiditerän, joka sopii myös kivimateri-aaleille. Monitoimityökalu ei riko tiiliä, joten sitä on helpompi käyttää kuin sauma jyrsintä.

Halkeama seinässä: VASARA JA MEISSELI

VASARA JA MEISSELI saattavat tuntua vanhan aikaisilta, mutta ne sopivat laastisaumojen poistamiseen pieniltä alueilta. Työ on melko hidasta, mutta vasaran ja meisselin kanssa on helppo pitää silmällä sitä, missä tiilet ovat.

Korjausmateriaalit

Valitse oikeat materiaalit, jotta korjatusta kohdasta tulee luja ja kestävä.

Seinään upotettavien harjaterästen pitää olla ruostumattomia. Muuten seinään voi ilmestyä ruostetta. Myös harjaterästen kiinnitystapa vaikuttaa siihen, kuinka kestävä korjauskohdasta tulee. Laatoituslaasti on lujaa ja sopii harjaterästen kiinnittämiseen. Pintakerroksesta tulee vahva, kun laasti levitetään kostutettuihin saumoihin.

Halkeama seinässä: LEIKKAA 6 MILLIN HARJATERÄS

LEIKKAA 6 MILLIN HARJATERÄS 60 sentin pätkiksi. Voit katkaista teräkset voimapihdeillä tai kulmahiomakoneella.

Halkeama seinässä: SEKOITA LAATOITUSLAASTI

SEKOITA LAATOITUSLAASTI ja levitä sitä roiloihin, jotta harja­ teräkset tarttuvat tiukasti kiinni seinään.

Halkeama seinässä: SEKOITA LAASTI

SEKOITA LAASTI ja levitä sitä saumoihin. Käytä samannäköistä ja yhtä vahvaa laastia kuin seinässä on ennestään.

Halkeama seinässä: SUMUTA VETTÄ

SUMUTA VETTÄ saumoihin, ennen kuin täytät ne laastilla. Laasti tarttuu paremmin kosteaan alustaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Talo