Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Roilot täytetään laastilla sen jälkeen, kun niihin on asennettu ruostumattomat harjateräkset.

Roilot täytetään laastilla sen jälkeen, kun niihin on asennettu ruostumattomat harjateräkset.

Ennen halkeaman korjaamista on tärkeää selvittää, mistä talon vajoaminen johtuu. Painuminen pitää pysäyttää, jotta seinä ei halkea uudestaan korjaamisen jälkeen.

Talon seinään voi tulla halkeama monesta syystä. Perustukset voivat vajota ajan myötä epätasaisesti eri kohdista, mikä voi johtaa seinän halkeamiseen.

Vajoamat voivat johtua myös maaperän kosteusmuutoksista, jos perustuksiin pääsee aiempaa enemmän vettä. Vesi ei ole välttämättä peräisin omalta tontilta, vaan se saattaa tulla myös naapurista. Talo voi vajota myös lähellä tehtävien kaivausten, tietöiden tai kovan tärinän takia. Kysy apua ammattilaiselta, ellet ole varma vajoaman syystä.

Tässä jutussa korjattava halkeama oli syntynyt jo ennen kuin nykyiset asukkaat muuttivat taloon. Halkeama paljastui remontin yhteydessä, kun vanha tapetti revittiin irti seinästä. Tapetti oli ehjä, joten talo ei ollut vajonnut enää viime aikoina. Sen vuoksi ulkoseinä voitiin korjata ilman lisätutkimuksia.

Lataa ohjeet

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten pysäytät seinän halkeamisen. Roilojen jyrsiminen ja täyttäminen ei ole vaikeaa, mutta siinä pitää ottaa huomioon muutamia asioita.

Kerromme, miten:

  • selvität, kuinka laaja vaurio on
  • jyrsit seinään roilot
  • asennat roiloihin harjateräkset ja täytät roilot laastilla.