Näin häädät näädän välikatolta

Näätä pesii mielellään välikatolle, jossa se rikkoo eristeitä ja levittää pahaa hajua ulostamalla ja raahaamalla pesälle raatoja. Onneksi voit häätää näädän itse ja estää sitä pesimästä samaan paikkaan uudestaan.

Näätä on yöeläin, joten sen huomaa usein vasta, kun on liian myöhäistä ja näätä on tehnyt pesän.

Näätää on vaikea nähdä myös siksi, sillä se välttelee ihmisiä. Sen sijaan näädän jätökset ja saaliseläinten raadot paljastavat sen helposti.

Kesällä näädän saattaa nähdä pihalla, kun aurinko nousee aikaisin eikä näätä ole vielä lopettanut saalistamista.

Näätä ei tee tuhoja pihalla, mutta talon ja piharakennusten räystäät kannattaa käydä läpi kolojen varalta, ennen kuin näätä ehtii pesiä.

Näätä välikatolla

Välikatolle muuttanut näätä penkoo eristeitä ja jättää jälkeensä jätöksiä.

Näädän häätäminen

Jos vahinko on tapahtunut ja näätä on muuttanut taloon, sen huomaa yleensä äänestä. Se voi olla pientä rapinaa, kovempaa tömistelyä tai vinkumista, joka pitää asukkaat hereillä öisin.

Näin voit häätää näädän itse

  • Näädästä lähtee kovempi ääni kuin hiiristä tai rotista. Jos jokin eläin myllertää välikatolla, voit varmistaa lajin levittämällä eläimen kulkureitille jauhoa ja verrata jälkiä näädän jäljistä otettuihin kuviin.
  • Näätä on yöeläin eikä pidä kovista äänistä, joten saatat päästä siitä eroon soittamalla musiikkia päivällä, kun eläin nukkuu. Voit yrittää häätää näädän myös ultraäänellä, jonka taajuus on 20 kHz. Ihmiskorva ei erota sitä, mutta äänessä on se huono puoli, että se voi ärsyttää myös kotieläimiä kuten kissoja ja koiria.
  • Näätä ja kissa jahtaavat samoja saaliseläimiä. Ne eivät ole parhaita kavereita vaan välttelevät toisiaan. Kissa tuskin ottaa yhteen näädän kanssa tai tappaa sitä kuten hiiriä ja rottia, mutta kissa voi saada näädän valitsemaan toisen talon.
  • Näätä ei pidä vahvoista tuoksuista kuten naftaliinista ja hirvensarviöljystä, mutta hajustaminen ei yleensä ajaa näätää tiehensä. Paha haju voi kuitenkin olla osatekijä, joka saa näädän vaihtamaan maisemaa yhdessä kovan musiikin kanssa.
  • Näätää voi häiritä myös kirkkaalla valolla. Jos päätät kokeilla näädän häätämistä valolla ja musiikilla, ne kannattaa sammuttaa välillä, jotta eläin ei ehdi tottua niihin.

LUE MYÖS: 6 vinkkiä: Näin vältät paperitoukat

Näädän metsästys

Näätä on riistaeläin, jota saa metsästää koko maassa elokuun alusta maaliskuun loppuun. Näätää ei saa häiritä rauhoitusaikana, joka kestää huhtikuun alusta heinäkuun loppuun.

Raudoitusajan ulkopuolella näädälle voi virittää elävänä pyydystävän loukun tai hetitappavan raudan. Näädän voi houkutella ansaan käyttämällä syöttinä esimerkiksi kananmunaa, jauhelihaa tai teurasjätettä. Elävänä pyydystävä loukku kannattaa tarkistaa useita kertoja päivässä.

Näädän voi ampua rauhoitusajan ulkopuolella, jos se on vähintään 150 metrin päässä asutuksesta tai yleisesti tiestä ja ampujalla on metsästyskortti.

Elävänä loukutetun näädän voi kuljettaa sopivan matkan päähän talosta ja vapauttaa metsään. Näätää ei kannata vapauttaa liian lähelle omaa taloa tai muuta rakennusta, jotta se ei pesi uudestaan välikatolle.

LUE MYÖS: Muurahaisten häätäminen - tee näin!

Estä näädän pesintä

Paras tapa estää näädän pesintä välikatolle on estää sen sisäänpääsy.

Näätä mahtuu sisälle kananmunan kokoisista aukoista, joten sen kokoiset ja sitä isommat reiät pitää tukkia.

Katto lahoaa ajan kuluessa, ja etenkin räystäille voi tulla aukkoja, joista näätä mahtuu sisään. Katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Näätä on vikkelä eläin, jolla on terävät kynnet, ja se pystyy kiipeämään jopa tiiliseinää pitkin. Näätä kiipeilee kuitenkin mieluiten aitojen ja muiden rakenteiden päällä, ja se voi kiivetä katolle myös syöksytorvia pitkin, jos sen ympärille ei asenneta levyä tai vastaavaa estettä.

Näätä osaa hypätä pitkälle, joten se voi päästä katolle suoraan pensaasta, puusta tai aidan päältä.

Joskus voi olla hyvä idea karsia puiden ja pensaiden oksia talon puolelta ja virittää aidan päälle ja puunrunkoihin esteitä, jotka vaikeuttavat näädän kiipeilyä.

Toimitus suosittelee: Näin torjut tupajumit ja -jäärät

Näätä räystäskourussa

Näätä voi nousta katolle puita, köynnäksiä ja syöksytorvia pitkin.

Lisää näädästä

Monet eläimet kaivavat kuoppia maahan, mutta näätä ei kuulu niiden joukkoon. Näätä voi kuitenkin pesiä hylättyyn ketunkoloon.

Jos nurmikkoon ilmestyy kuoppia, ne eivät ole näädän tekosia, vaan asialla voivat olla esimerkiksi rotat.

Mitä näätä syö?

Näätä on lihansyöjä, joka käyttää ravinnokseen enimmäkseen pieniä jyrsijöitä kuten hiiriä ja myyriä, oravia, lintuja ja niiden munia. Se syö myös sammakoita, hyönteisiä ja raatoja.

Kanalaan kohdistuneesta hävityksestä epäillään yleensä kettua, mutta näätä saattaa olla samalla asialla. Se jahtaa yleensä pienempiä lintuja, mutta sille kelpaavat myös isommat saaliit kuten kanat ja ankat.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Tuhoeläimet