Rakenna pihalle ykkösluokan kanakoppi

Kanat viihtyvät mainiosti itse rakennetussa kanakopissa. Ne voivat mellastaa vapaasti koko pihalla, kun isäntäperhe on kotona. Nyt kanoilla on myös kaksi munintapesää, orsi ja aitaus, johon ne voivat mennä milloin haluavat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
2.000 euroa

Johdanto

Ykkösluokan kanakoppi

Nyt on kanoilla mainiot oltavat! Mukavuuksiin kuuluu kanakoppi nukkumaorsineen, hyvät munintapesät ja suojaisa pikku kanatarha, johon kanat pääsevät vapaasti aina halutessaan. Kanaporras toimii kulkutienä ulos ja sisään. Toisin kuin maailman miljoonat häkkikana- ja teurasbroilerit, perheen hoivailema kanaparvi on joukko yksilöitä, joiden luonteenpiirteet ihminen oppii tuntemaan. Ne touhuilevat virkeästi pihamaalla, kuopsuttelevat pensaiden juurella ja napsivat suuhunsa ötököitä ja marjoja.

Rakenna toimiva ja tarkoituksenmukainen kanakoppi

Kananhoitajat halusivat kanoille parhaat mahdolliset elinolot kesäksi. Tee Itse -lehden avustajan neuvoilla suunniteltiin ja rakennettiin kanakoppi ja kanatarha. Hyviä neuvoja saatiin myös siipikarjayhdistyksen asiantuntijoilta. Kanakoppi näyttää hyvältä ja se on lisäksi siisti, lujatekoinen ja kanojen tarpeet täyttävä. Erityisen paljon kanat tuntuvat arvostavan mukavaa ortta, joka asennettiin munintapesien yläpuolelle.

Kanakopin piirustukset

Kanakopin rakennusohjeissa on myös rakennuspiirustukset. Piirustuksesta voi olla apua, vaikka moni rakentaja alkaa mitata ja sahata osia saman tien. Piirustus auttaa hahmottamaan, miltä valmis kanakoppi näyttää.

Piirustus auttaa välttämään virheet ja säästämään kalliita materiaaleja. Piirustuksen avulla kaikki levyt on helppo sahata valmiiksi ennen rakentamista, mikä helpottaa työn tekemistä.

Halpa kanakoppi

Tämä kanakoppi on ensiluokkainen, joten se ei ole maailman halvin vaihtoehto. Voit rakentaa kanakopin myös halvemmalla. Ellet ole varma, pidätkö kanoja pihallasi myös ensi kesänä, voit aloittaa tarhaamisen pienemmällä ja halvemmalla kanakopilla kuin näissä ohjeissa näytetään.

Voit käyttää hyödyksi näiden ohjeiden neuvoja. Koppiin ei välttämättä tarvita mineriittilevyä pitämään ketut loitolla, sillä maahan upotettava teräsverkko ajaa saman asian. Eikä koppiin ole pakko rakentaa ovia, joiden kautta munat voi kerätä talteen kopin ulkopuolelta.

Halpa kanakoppi kierrätystavarasta

Kanakopin voi rakentaa halvalla käyttämällä kierrätettyä tavaraa. Vanhat katelevyt sopivat kanakoppiin mainiosti, joten uutta huopakattoa ei tarvita. Kanakopin ikkunat voi korvata esimerkiksi vanhalla pleksilasilla.

Kaikkein halvin kanakoppi syntyy esimerkiksi naapurin vanhasta leikkimökistä. Nosta mökki ilmaan, rakenna sisälle orsi ja pari munintapesää, pihalle aitaus ja halpa kanakoppi on valmis.

Löydät alta lisää ideoita erilaisten kanakoppien rakentamiseen.

Kanatarhan rakentajan on hyvä tietää nämä asiat:

  • Kaavoitetulla taajama-alueella kanalan luvanvaraisuus kannattaa tarkistaa kunnan terveysviranomaisilta.
  • Kukon varhaisaamun kieunta voi panna naapurisuhteet lujille. Kanojen kotkotus toisaalta tuskin häiritsee ketään. Keskustele hankkeestasi naapureiden kanssa etukäteen. Kanat pärjäävät ja munivat mainiosti myös ilman kukkoa.
  • Kanat ovat karaistuneita. Ne tarvitsevat vettä ja ruokaa, mutta tarkenevat kevytrakenteisessa kanalassa syksyyn saakka. Pakkasta kanat eivät kestä. Kanalan pitää olla vedoton.
  • Jokaista kanaa kohti olisi hyvä olla tilaa noin 0,5 neliömetriä. Jos kanat pääsevät vapaasti jaloittelemaan ulkotarhassa, kanakoppi voi olla pienempi. Kanat ovat luonteeltaan sosiaalisia, joten suunnittele kanakoppi, johon mahtuu vähintään kolme kanaa. Tehotuotannon häkkikanaloissa kanat asuvat ahtaasti, mutta luomukanaloissa kanaa kohti varataan enemmän tilaa sekä jaloittelumahdollisuus. Kotipihan kanakoppi ja kanatarha saavat kernaasti olla vielä luomusäädöksiäkin tilavammat.
  • Kanat käyttävät useimmiten yhteisiä munintapesiä.. Yksi pesä riittää neljälle tai viidelle kanalle. Tämänkokoiselle kanaparvelle kaksi pesää on jo ylellisyyttä.
  • Kanala vetää puoleensa hiiriä ja rottia. Lattia kannattaa siksi nostaa reilusti maanpinnan yläpuolelle ja ruuat säilyttää astioissa, joihin jyrsijöillä ei ole pääsyä.
  • Kanalassa on oltava ikkuna, mutta se ei saa liian suuri. Älä suuntaa ikkunaa etelään, ettei sisälämpötila nouse liian korkeaksi.

Kanakoppi rakenteilla. Tässä katon kolmea ruodetta “pidennetään” kattolipan jatkoksi. Ruoteiden päälle kiinnitetään jaloittelutarhan katosverkko.

Lisävinkkejä pihakanojen pidosta innostuneille

Kanakoppi pitää kanat turvassa ketuilta: Kanojen ja niiden hoitajan kannalta on tärkeää, että kanoilla on kanakoppi ja aidattu kanatarha, jossa ne ovat turvassa ketuilta ja lähistön kissoilta silloin, kun omistajat eivät itse ole paikalla. Musita, että kanat tarvitsevat kopissa ollessaan ruokaa ja raikasta vettä, koska ne eivät pääse nokkimaan ruokaa pihalta.

Varmista, että kanat ulkoilevat

Kun olette itse kotona, päästä kanat ulos ja sulje kanakoppi. Näin kanat saavat liikuntaa ja samalla napsivat pihasta mieluisaa syötävää madoista ruohonkorsiin ja hyönteisistä omeniin.

Ulkoillessaan kanat myös lannoittavat nurmikkoa - kanankakkahan on tunnetusti mitä mainiointa lannoitetta! Kun kanakoppi siivotaan, kakka kannattaa kerätä talteen ja käyttää kukkamaan lannoitteena. Muista kuitenkin laimentaa se veteen, etteivät kukkaset saa liian väkevää lannoitetta.

Talvinen kanakoppi

Jos kanakoppi on riittävän hyvin eristetty, kanat voivat asua siellä myös talvella. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kanoilla on jatkuvasti raikasta vettä. Tarkista, että vesi ei pääse jäätymään.

Rakenna siirrettävä kanakoppi

Jos kanat liikuskelevat vapaina pihamaalla, voit rakentaa pienen, siirreltävän kanakopin ja asettaa sen sellaiseen puutarhan nurkkaan, jossa kanoja on helppo pitää silmällä. Katso täältä, kuinka siirreltävä kanakoppi rakennetaan: Kanoista on iloa ja hyötyä

Ohjeet

01
Lattia ja seinät 10 Vaihe

Tee Itse -lehden puutyöavus-taja teki seinäelementit ja lattian omassa vertaassaan ja kuljetti ne sitten paikalle, jossa hän pystytti kanalan tontinomistajan kanssa.

Seinät tehtiin pinnoitetusta ulkokäyttöön tarkoitetusta 12 mm vanerista. Seinälevyt jäykistettiin 45 x 45 mm ri-makehikoilla.

Lattia on 15 mm vaneria. Sen runkopalkit tehtiin 50 x 100 mm soirosta.

Seinät ja lattia tehdään piir-roksen mitoilla erillisiksi elemen-teiksi, mielellään etukäteen, sisätiloissa. Kun luukut sahataan levyistä irti, ne sopivat hyvin aukkoihinsa. Tukirimat naula-taan levyyn 50 mm nauloilla.

Betoniset kulmakivet ovat 50 cm korkeat. Ne upotetaan maahan noin 20 cm syvyyteen. Routivassa paikassa kivet eivät pysy suorassa ja samalla korkeudella, mutta kanala on tarvittaessa helppo oikaista nostamalla ja panemalla kulmien alle levynpaloja.

Puun ja betonipilarien väliin pannaan bitumikermiä. Raken-nustarvikeliikkeissä voi olla sopi-via betonilohkoja kulmapilareik-si. Ne on helppo valaa itsekin tai tehdä perustusharkoista.

Seinäelementit nostetaan pystyyn ja kiinnitetään kulmista. Takaseinä on lattian levyinen, luukkupääty peittää takaseinän reunan. Seinälevyjen alareunat ulottuvat 5 cm lattiaa alemmas.

Seiniä kiinnitetään kuvassa lattiaan 70 mm yleisruuveilla alareunan kehysriman läpi. Käytännöllisempää ja paljon halvempaa on naulata ne kiinni.

Luukut ja ovet voi asentaa etukäteen tai paikalla. Varastotila ja munintapesät on helpoin-ta tehdä, kun runko on pystyssä. Sopivan valokuvan saamiseksi kaksi seinää on jo kiinnitetty.

Varastotilan seinän (F1) ylä- ja alareuna vahvistetaan rimoilla. Seinälevy kiinnitetään lattiaan ja seinään rimojen läpi ja päälle naulataan kopin kansi (F2).

Munintapesät kootaan 50 mm ruuveilla ja kiinnitetään varastokopin päälle. Pesät voi nostaa kannelle irtonaisina, jol-loin ne on helpompi puhdistaa.

Munintapesien oviluukut kiinnitettiin alareunaan asenne-tuilla saranoilla. Sen ansiosta on helppo seisaaltaan kurkistaa, onko pesiin ilmestynyt munia.

Ikkunalasi painetaan rimojen muodostamaan huullokseen ja kiinnitetään esimerkiksi 15 x 27 mm listoilla, jotka naulataan kiinni seinän runkorimoihin.

02
Katto ja räystäät 9 Vaihe

Pikku kanalan katto ei ole korkealla, joten aikuinen mies vaikuttaa melkein jätti-läiseltä sitä tehdessään.

Kattona on kokonainen, vakiomittainen 15 mm vane-rilevy. Se ulottuu kolmella si-vulla vajan yli 10 cm leveäksi räystääksi ja toisessa päädys-sä se ulottuu noin 114 cm verran tarhan ylle.

Kattolevy vahvistetaan reunoihin kiinnitettävillä runkorimoilla kuten seinät-kin. Pitkien sivujen reunari-mojen (T3) yläsivua on viis-tettävä vähän, jotta ne saa kiinnitettyä pystysuoraan. Päätyjen lyhyempien rimojen (T4) päät sahataan poikki vastaavaan kulmaan.

Levyn yläpintaan asennettiin sekä kolmiolistat (T5) et-tä reunalista (T13) ennen kattolevyn nostamista kol-men kattokannattimen pääl-le. Kannattimet (T2) kiinni-tettiin ensin seinien päälle. Kattolevy reunustettiin räys-täslaudoilla, jotka sahattiin vasta, kun suuret osat oli asennettu ja kiinnitetty toisiinsa. Tällöin lautojen piir-roksessa annetut mitat voi sovittaa todelliseen mittaan.

Vesikatteeksi asennettiin bitumikermi eli kattohuopa.

Kattolevyn kannatinrimat (T2) kiinnitetään 70 mm ruuveilla tai halvemmin 100 mm nauloilla. Reunimmaiset rimat asennetaan suoraan seinien päälle ja keskimmäinen niiden puoliväliin.

Kattolevyn (T1) alapintaan kiinnitettiin tukirimat (T3 ja T4) ja yläpuolelle kolmio- (T5 ja T6) ja reunalistat (T13). Kolmiolista vaikuttaa ulkonäköön, mutta vaikeuttaa kermin kiinnitystä.

Katon kolme räystästä ulot-tuu 10 cm sivuseinien ja taka-päädyn yli ja 114 cm mitalta tarhan päälle. Kattolevyt kiinni-tetään kannatinrimoihin 50 mm nauloilla tai ruuveilla.

Katon ja päädyn välisen raon päälle naulataan 19 x 100 mm lauta (T11) kumpaankin pää-tyyn. Lautoihin sahattiin lovet vasta, kun katto oli kiinnitetty, joten mitat saatiin tarkasti.

Katon reunarimaan alaräys-tääseen kiinnitetään yksi räys-täslauta (T10), joka on saman-mittainen kuin vanerilevy. Se kiinnitetään reunarimaan kätevimmin 50 mm nauloilla.

Eturäystääseen kiinnitetään kaksi räystäslautaa. Ensin naula-taan/ruuvataan kiinni ulompi (T8) ja sisempi (T11) sen taakse. Ne sahattiin vanerilevyn pitui-siksi vasta kiinnityksen jälkeen.

Katon kannatinrimoja jatkettiin tarhan kattorimoiksi kolmella 45 x 45 mm rimalla (G1, tarvikeluettelo seuraavalla sivulla). Tarhan verkkoa kannattelevat rimat kiinnitetään kattorimojen alapintoihin 70 mm ruuveilla tai 100 mm nauloilla. Tarhaosan puutavara (ainakin pylväät) saa olla painekyllästettyä.

Päätyjen räystäslaudat teh-dään eturäystään tavoin kahdes-ta laudasta. Ulompi (T7) sahataan laudan paksuuden verran katto-levyä pidemmäksi. Sisempi (T9) sovitetaan väliin.

Bitumikermi kiinnitetään huo-panauloilla. Se vedetään kol-miolistojen yli ja naulataan kiinni räystäslautoihin. Kulman suojaksi voi kiinnittää teräslevys-tä taivutetut räystäslistat.

03
Kanatarha ja verkko 9 Vaihe

Tarhan seinät tehtiin lintu-häkkiverkosta. Näin kanojen seuraksi ja perheen iloksi tar-haan pääsevät kesäaikana lentelemään myös pienet lemmikkilinnut.

Lintuhäkkiverkkoa oli saatavana 100 cm leveänä, joten tarhan pylväät sijoitettiin 101 cm välein keskeltä keskelle mitattuna. Ylhäällä verkko kiinnitettiin kattorimoihin. Alhaalla verkkoa tukevat ala-osan vaakapuut.

Verkko ei estäisi ketun pääsyä tarhaan maan rajas-ta, joten kanavarkaan yrityk-sille tehtiin sulku kaivamalla koko tarhan alaosaan helmat kuitusementtilevystä, joiden alareunat upotettiin 30 cm syvyyteen.

Pylväille kaivetaan kuopat niin, että niiden etureuna tulee samaan linjaan kanalan ulko-seinän kanssa. Kuopat tehtiin maakairalla rakennuspaikan pehmeään hiekkamaahan.

Ensimmäinen kuitusementti-levy (G9) sulkee kanalan lattian ja maan välin. Levy upotetaan 30 cm syvälle maahan ja ruuva-taan lattian runkoon kiinni.

Pylväiden yläpäihin sahattiin kattorimojen lovet. Ne naula-taan tai ruuvataan pylväisiin. Tukikehikon pysty- ja vaakasuun-nat tarkistetaan vesivaa’alla.

Kanalan päädyssä verkko ja kuitusementtilevy kiinnitettiin kahteen pystyrimaan (G7), jotka kiinnitettiin samaan linjaan kanalan kulman kanssa.

Pystypylväisiin lovetaan tarhan alareunan vaakarimat, joihin verkko kiinnitetään. Tarhan kulmapylväät yhdiste-tään yläpäistä laudalla (G6).

Ovikehikon pystyrima (G8) upotettiin sentin verran yläkan-natinrimaan ja alarimaan. Kulmaliitokset vahvistettiin lisäksi vanhoista ikkunoista tutuilla kulmalevyillä.

Lintuhäkkiverkko levitetään runkopylväiden ja katon yli ja nidotaan pylväisiin, kannatin-rimoihin ja alaosan vaakarimoi-hin. Verkon voi kiinnittää myös aspeilla tai pikkunauloilla.

Kuitusementtilevyjen alareu-nat upotetaan kettujen varalta maahan. Ne kiinnitetään ruostu-mattomilla 50 mm ruuveilla pys-typylväisiin ja vaakarimaan.

Ovikehikko kootaan kulma-helojen avulla. Vinotuki (G13) asennettiin kehikon valmistumisen jälkeen. Ovi saranoitiin tässä tapauksessa kanalan puoleiseen pystyrunkorimaan.

Materiaalit

LATTIA

15 mm vaneria
• lattia (A1), 1000 x 1200 mm

50 x 100 mm soiroa
• 2 palkkia (A2), 1200 mm
• 3 palkkia (A3), 900 mm
• 4 nauhaa (A4), 300 mm
• 4 kiveä (A5) tai harkkoja

ETUSEINÄ JA OVI

12 mm vaneria
• seinä (B1), 1200 x 1400 mm

45 x 45 mm rimaa
Seinä:
• 1 rima (B3), 365 mm
• 1 rima (B4), 320 mm
• 1 rima (B5), 275 mm
• 2 rimaa (B6), 980 mm
• 2 rimaa (B7), 1110 mm

Ovi:
• 2 rimaa (B8), 925 mm
• 2 rimaa (B9), 455 mm

Lisäksi
• 2 lehtisaranaa, 50 x 50 mm
• haka, salpa tai lukko

PÄÄTY JA KOLME LUUKKUA

12 mm vaneria
• seinä (C1), 1024 x 1400 mm (sahataan yläreunastaan vinoksi katon kaltevuuskulmaan, takaseinän korkeus on 1250 mm)

45 x 45 mm rimaa
Seinä:
• 1 rima (C4), 1000 mm
• 1 rima (C5), 910 mm
• 1 rima (C6), 1015 mm
• 2 rimaa (C7), 560 mm
• 1 rima (C8), 1110 mm
• 1 rima (C9), 1260 mm

Varastoluukku:
• 2 rimaa (C10), 505 mm
• 2 rimaa (C11), 465 mm

Lisäksi
Varastoluukku:
• 2 lehtisaranaa, 50 x 50 mm
• liukusalpa tai haka

Munintapesän luukut:
• 4 lehtisaranaa, 150 x 250 mm
• 2 liukusalpaa

TAKASEINÄ

12 mm vaneria
• seinä (D1), 1200 x 1250 mm

45 x 45 mm rimaa
• 3 rimaa (D2), 1110 mm
• 1 rima (D3), 610 mm

TARHAN PUOLEINEN PÄÄTY

12 mm vaneria
• seinä (E1), 1024 x 1400 mm (C1)

45 x 45 mm rimaa
• 1 rima (E2), 1000 mm
• 1 rima (E3), 910 mm
• 1 rima (E4), 1015 mm
• 1 rima (E5), 1260 mm
• 1 rima (E6), 1110 mm
• 2 rimaa (E7), 645 mm
• 2 rimaa (E8), 350 mm

15 x 27 mm listaa
• 2 lasilistaa (E9), 420 mm
• 2 lasilistaa (E10), 590 mm

Lisäksi

• 3 mm lasia, 415 x 615 mm
• 2 lehtisaranaa, 150 x 250 mm
• 1 haka

VARASTO

15 mm vaneria
• kansilevy (F1), 365 x 1000 mm
• seinä (F2), 700 x 1000 mm

45 x 45 mm rimaa
• 2 rimaa, 910 mm

MUNINTAPESÄT

15 mm vaneria
• 3 sivua (G1), 300 x 300 mm
• 3 palaa (kansi G2, pohja G3 ja takaseinä G4), 300 x 800 mm
• etureuna (G5), 100 x 800 mm

KANAPORRAS

15 mm vaneria
• aluslevy (H1), 250 x 1000 mm 33 x 33 mm kolmiolistaa
• 10 pienaa (H2), 250 mm

LISÄKSI

• 50 mm nauloja tai ruuveja
• 100/70 mm nauloja tai ruuveja
• 4 perustusharkkoa
• 3 mm lasi, 415 x 625 mm

KATTO

15 mm vaneria
• 1 kattolevy (T1), 1220 x 2440 mm

45 x 45 mm rimaa
• 3 kannatinta (T2), 2350 mm
• 2 reunarimaa (T3), 2440 mm
• 2 reunarimaa (T4), 1110 mm

45 x 45 mm kolmiolistaa
• pitkän sivun lista (T5), 2440 mm
• 2 listaa päätyihin (T6), 1220 mm

22 x 150 mm lautaa
• 2 ulompaa räystäslautaa (T7), 1300 mm
• 1 ulompi räystäslauta (T8), 2440 mm

22 x 100 mm lautaa
• 2 sisempää räystäslautaa (T9), 1220 mm
• 2 räystäslautaa (T10 ja T11), 2440 mm

19 x 100 mm lautaa
• 2 päätyjen peitelautaa (T12), 1020 mm

Lisäksi
• räystään peitelista (T13), teräslevyprofiilia, 2440 mm
• bitumikermikatetta (T14), rulla (tarve noin 3 m2)
• räystään peitelista (T15), kulmaprofiilia, teräslevyä, pituus noin 5 m.

TARHA

45 x 45 mm rimaa
• 5 rimaa (G1 ja G4), 3230 mm
• 1 rima (G5), 1024 mm
• 2 rimaa (G7), 1600 mm
• 1 rima (G8), 1480 mm

25 x 100 mm lautaa
• 1 päätylauta (G6), 1050 mm

75 x 75 mm rimaa
• 3 pylvästä (G2), 2400 mm
• 3 pylvästä (G3), 2100 mm

Lisäksi
• noin 15 m lintuhäkkiverkkoa, silmäkoko 12 x 12 mm, leveys 1000 mm
• 2 kulmahelaa, 1580 x 1580 mm

AITAUKSEN HELMA

6 mm kuitusementtilevyä
• 2 levyä (G9), 650 x 1000 mm
• 6 levyä (G10), 550 x 1000 mm

OVI JA VERKKO

45 x 45 mm rimaa
• 2 rimaa (G11), 1370 mm
• 2 rimaa (G12), 495 mm
• 1 vinotuki (G13), n. 1430 mm

25 x 100 cm lautaa
• 1 vastalauta (G14), 690 mm

Lisäksi
• 4 kulmahelaa, 120 x 120 mm
• 2 saranaa, 50 x 50 mm
• haka tai salpa

Vie aikaa

1 viikko

Hinta

2.000 euroa

Piirustus

Lattia ja seinät

Lattia ja seinät

Katto ja räystäät

Katto ja räystäät

Kanatarha ja verkko

Kanatarha ja verkko

Video

TEKNIIKAT: Kaksikerroksinen kattohuopa

Kaksi liimapohjaista huopakerrosta tekevät katosta tiiviin

TEKNIIKAT: Huopakaton reunapellit

Asenna huopakatto oikein kolmiorimojen avulla

VINKIT: Leikkaa huopaa helposti

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kanakoppi