Rotta pääsee aina sisään

Rotat ovat ovelia, ja ne mahtuvat sisään pienistäkin raoista. Rottien määrä vaikuttaa lisääntyvän vuosi vuodelta leutojen talvien takia. Tarkista talon ja pihan kunto, jotta rottien on mahdollisimman vaikea päästä sisään taloon.

Rotta pääsee aina sisään

Rotta pääsee aina sisään

Rotat ovat jokaisen talonomistajan pahin painajainen. Pelkkä ajatus siitä, että rotat asuvat viemäreis-sä talon alla, aiheuttaa monelle kylmiä väreitä. Jos rotat pääsevät sisään, haitat voivat olla vakavia. Taloon päässeistä rotista on vaikea päästä eroon, sillä ne vaihtavat paikkaa nopeasti muun muassa viemäreiden kautta.

Rotat pitää ottaa vakavasti, sillä ne levittävät muun muassa leptospira-bakteeria, joka voi johtaa hengenvaaral-liseen Weilin tautiin. Lisäksi rotat voivat tehdä isoja aineellisia vahinkoja esimerkiksi nakertamalla sähköjohtoja.

Rottien määrän lisääntymisestä ei ole tarkkaa tutkimustietoa, mutta etenkin Helsingin rottaongelman pahenemisesta on puhuttu vuosia. Rotta on nykyään yleinen Suomessa etelärannikolta Pohjanlahdelle saakka.

Rottien torjunta on kiinteistönomis-tajan vastuulla, mutta rotista kannattaa tehdä ilmoitus omaan kuntaan torjunta-toimien tehostamiseksi. Talonomista toimien Talonomistajan tehtävä on huolehtia siitä, etteivät rotat pääse sisään. Viemärien pitää olla hyvässä kunnossa, eikä niissä saa olla halkeamia tai avoimia pistohaaroja. Rotat pääsevät sisään myös muualta kuin viemäreistä. Seuraavilla sivuilla näytetään yleiset kulkutiet, joiden kautta rottien tiedetään päässeen sisään.

Aivan aluksi pitää varmistaa, ettei talon ympärillä oleva pihamaa näytä seisovalta pöydältä.

Täältä rotat pääsevät sisään taloon

Rotat voivat päästä taloon rakojen, reikien ja viemärien kautta. Onneksi rottien kulkutiet on helppo tukkia. Katso kuvasta, mihin paikkoihin pitää kiinnittää huomiota ja mitä esteitä rottien suosikkireiteille kannattaa asentaa.

Täältä rotat pääsevät sisään taloon

1. REIÄT RITILÖISSÄ JA KANSISSA Jos kaivonkannet ja ritilät ovat rikki tai ne puuttuvat kokonaan, rotat pääsevät helposti viemäriin ja sitä kautta taloon.

2. AVOIMET TUULETUSPUTKET JA RITILÄT Rotat voivat päästä sisään raitisilmaputkesta, jos putken suulla ei ole ritilää. Varmista myös, ettei putkessa ole halkemia, sillä rotta mahtuu kahden sentin kokoisesta reiästä. Tarkista, että katolla olevassa viemärintuuletusputkessa on ritilä, sillä rotat voivat päästä viemäriin myös yläkautta.

3. RAOT SOKKELEISSA JA SEINISSÄ Pidä huoli, ettei seinissä ja sokkelissa ole reikiä tai halkeamia. Mahdolliset reiät kannattaa paikata mahdollisimman nopeasti. Se ehkäisee kosteus vahinkoja ja vähentää lämmityskuluja mutta estää myös rottien ja hiirien pääsyn sisään.

4. KAIVONKANNET Rotta jaksaa nostaa yli kilon painoisia esineitä, joten lattiakaivon ritilä on sille kevyttä tavaraa. Ritilän pitää olla kunnolla kiinni kaivossa. Varmis­ ta, että ritilät ovat tiukasti kiinni etenkin kellarin lattiakaivoissa.

5. KÄYTTÄMÄTTÖMÄT VIEMÄRIPUTKET Hulevesiviemärissä voi olla haaroja, jotka eivät ole käytössä. Kuivissa viemäreissä voi olla oksia, juuria ja muuta roskaa, joiden sekaan rotat tekevät pesiä.

6. PUUT JA PENSAAT Varmista, etteivät rotat pääse kiipeämään katolle puita ja pensaita pitkin. Rotat ovat hyviä kiipeä­ mään, ja ne pääsevät näppärästi katolle puun runkoa ja oksia pitkin. Suosittelemme leikkaa­ maan puut ja pensaat siten, että niiden oksat pvat vähintään 40 sentin päässä talosta.

7. VIEMÄRIPUTKET Viemäreihin voi asentaa rottaesteen. Se on tehty ruostumattomasta teräksestä, joten rotat eivät pysty jyrsimään sitä rikki. Toinen vaihto­ ehto on asentaa viemärin pystyosalle leveämpi pätkä, jotta rotta ei pysty tukemaan selkäänsä putkea vasten eikä pääse leveän kohdan ohi. Rottaeste estää rottia pääsemästä runkoviemäristä talon suuntaan, mutta ongelma on siinä, että rotat voivat olla valmiiksi rottaesteen väärällä puolella. Lisäksi rottaeste voi huonontaa veden virtausta viemäris sä, ja sen asennuttaminen voi tulla kalliiksi.

5 asiaa, joita rotat rakastavat

1. MAAHAN PUDONNEET HEDELMÄT Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että maahan pudonneet omenat ja päärynät sekä mä-tänevät kukat ovat herkkua rotille, jotka elävät enimmäkseen viemäreissä. Rotat etsivät ruokaa myös maan pinnalta, ja puutarha voi olla niille oikea ruokakomero. Puutarha kannattaa haravoida siistiksi säännöllisesti, ja maahan pudonneet hedelmät ja muut herkut kannattaa pitää pois rottien ulottuvilta.

2. RUUANTÄHTEET Komposti on rottien seisova pöytä. Ainakin siinä tapauksessa, että kompostiin tai tunkiolle heite-tään kypsennettyjä vihanneksi ja lihantähteitä. Pelkkä lehtikomposti ei houkuttele rottia ruokailemaan. Samaan kasaan voi laittaa myös raakoja vihanneksia kuten perunoita, porkkanoita ja purjon varsia. Jos haluat kompostoida kypsennettyjä ruuan-tähteitä, hanki komposti, jonka sisältöön rotat eivät pääse käsiksi. Niitä myydään rautakau-poissa, ja niiden hinnat alkavat noin 70 eurosta.

3. AVOIN LINTULAUTA Lintulaudalla pyrähteleviä lintuja on mukava katsella, mutta rotat on pidettävä erossa ruuasta kaikin keinoin. Lintulaudalle levitetyt linnunsiemenet ovat rotille kuin kauniista katetty pöytä. Rotat ovat hyviä kiipeämään ylös puita, oksia ja puisia sei-päitä pitkin. Lintulauta kannattaa pystyttää kapean muovi- tai terästolpan varaan sopivan matkan päähän puista ja pensaista. Maahan pudonneet siemenet pitää harjata pois, jotta ne eivät houkuttele rottia.

4. HYVÄT PIILOPAIKAT JA ROSKAKASAT Rotat tykkäävät suojaisista piilopaikoista, joten sotkuinen ympäristö vetää niitä puoleensa. Remontissa talon ympäristö täyttyy helposti kaikenlaisesta tavarasta ja kasoista, jotka ovat hyviä piilopaikkoja rotille. Talon ympäristö kannattaa pitää mahdollisimman siistinä.

5. KANALAT Kanakopit ja -tarhat ovat rottien herk-kukeitaita. Kananruoka houkuttelee rottia, joten kananrehuämpärin kansi on syytä pitää visusti kiinni. Kanakopin pohja kannattaa tukea hieman maan yläpuolelle, jotta rottien on vaikea päästä käsiksi ruokaan. Asenna pohjalle pienisilmäinen kanaverkko, jonka läpi rotat eivät mahdu. Silmän läpimitan pitää olla alle 2 senttiä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Talo