Tuhoeläimet

Puutarhassa on monia erilaisia tuholaisia, jotka voivat vaivata sekä sisällä että ulkona. Tuholaisia on erilaisia, ja niistä pitää hankkiutua eroon eri konsteilla. Tällä sivulla autamme sinua pääsemään eroon tuholaisista kuten rotista, hiiristä, hedelmäkärpäsistä ja hyttysistä. Lue lisää erilaisista tuholaisista ja siitä, miten pääset niistä lopullisesti eroon!

  Tuholaisten torjunta

  Talon- ja pihanomistajana on lähes mahdotonta välttää pieniä ja isoja tuholaisia, jotka tunkeutuvat sisätiloihin tai tekevät tuhoja pihalla.

  Löydät tästä jutusta apua niin hiirten, rottien, hedelmäkärpästen kuin hyttystenkin torjuntaan.

  Mitä tuhoeläimet ovat?

  Tuhoeläimet aiheuttavat haittaa ihmisille, talolle ja pihalle. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eläimet rikkovat omaisuutta tai pilaavat elintarvikkeita.

  Tuhoeläimiä ovat muun muassa:

  • Koit, jotka syövät tekstiilejä.
  • Torakat ja luteet, jotka syövät elintarvikkeita, purevat ihmisiä ja tekevät jätöksiä sänkyihin ja muihin huonekaluihin.
  • Muurahaiset, kaivavat tunneleita terassien alle ja tunkeutuvat sisään taloon.

  Tällä tuhoeläinsivulla kerrotaan paljon vinkkejä, joilla pääset eroon kaikenlaisista tuhoeläimistä.

  Kodin tuhoeläimet

  Kun asut viihtyisässä, turvallisessa ja mukavassa kodissa, ei ole harvinaista, että kodistasi tulee myös hyvä turvapaikka monenlaisille tuholaisille.

  Ei ole häpeällistä, että kotonasi on tuholaisia - se tarkoittaa vain sitä, että kotisi on eläimille todella mukava paikka, koska siellä on lämmintä ja ruokaa.

  Erilaiset tuholaiset talossa

  Kodissasi ei ole paikkaa, josta tuholaiset eivät pidä. Tuholaisia voi siis olla keittiössä, kylpyhuoneessa, vaatekaapissa, makuuhuoneessa ja jopa verstaassa.

  Jos esimerkiksi huomaat talosi verstaassa pieniä, nakerrettuja reikiä, sinun on suhtauduttava asiaan hyvin vakavasti, sillä kyseessä voivat olla tupajumit tai jäärät.

  Lue lisää täältä: Näin torjut tupajumit ja -jäärät

  Tupajumit ja jäärät eivät ole sinänsä vaarallisia ihmiselle, mutta ne voivat aiheuttaa isoja vahinkoja puurakenteille.

  Jos löydät kylpyhuoneestasi pieniä hyönteisiä, kyseessä on luultavasti sokeritoukka tai paperitoukka.

  Sekä sokeritoukat että paperitoukat ovat hyvin pieniä ja suhteellisen vaarattomia. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa suurta vahinkoa kodissasi, jos ne alkavat syödä esimerkiksi kirjoja tai tapetteja.

  Nämä pienet eläimet voivat olla merkki siitä, että kodissa on liikaa kosteutta, joten on tärkeää löytää syy niiden ilmaantumiselle.

  Lue lisää sokeritoukista ja paperitoukista täältä.

  Keittiön tuhoeläimet

  Keittiöstäsi tulee väistämättä herkullinen ruokakomero kaikenlaisille pienille ja suurille tuholaisille.

  Saatat esimerkiksi löytää muurahaisia ryömimässä keittiön tiskipöydällä tai sokerikulhossa. Se voi vaikuttaa harmittomalta, mutta se voi olla haitallista ihmisen terveydelle.

  LUE LISÄÄ: Muurahaisten häätäminen - tee näin!

  Jos roska-astia on seisonut liian kauan tai hedelmät ovat alkaneet käydä, voit melkein taata, että hedelmäkärpäset hyökkäävät pian sinne.

  Nämä pienet lentävät otukset voivat olla rasittavia, mutta onneksi voit helposti tehdä omat hedelmäkärpäsloukut ja päästä niistä eroon.

  Lue täältä, miten päästä eroon hedelmäkärpäsistä: Näin pääset eroon banaanikärpäsistä

  Tuhoeläimet katolla

  Oletko kuullut välikatolta rapinaa? Silloin kannattaa toimia nopeasti.

  Hiirille, rotille ja näädille riittää pieni halkeama, jotta ne pääsevät välikatolle.

  Kotisi ympäristössä on aina rottia ja hiiriä, koska ne elävät luonnossa ja viemäreissä. Hiiret ja rotat aiheuttavat suuren terveysriskin, joten on suhtauduttava vakavasti, jos kotonasi on hiiriä tai rottia.

  Jos tontillasi on rottia, muista aina ilmoittaa siitä kunnalle.

  Lue lisää hiiristä ja rotista täältä:
  Rotta pääsee aina sisään
  Pidä rotat loitolla!
  Näin pääset hiiristä eroon!
  Rotat vilistävät taloon juuri nyt!

  Jos kotiisi ei ole tunkeutunut hiiriä tai rottia, kyseessä voi olla näätä.

  Näätä ei sinänsä ole vaarallinen ihmiselle, mutta se voi silti olla kiusallinen melun vuoksi ja koska se syö mielellään eristeitä. Lisäksi näädänpesä haisee pahalta, koska eläin jättää piilopaikkaansa jätöksiä ja raatoja.

  Lue lisää näädästä täältär: Näin häädät näädän välikatolta

  Pihan tuhoeläimet

  Kaikki tuholaiset eivät pääse sisään. Sen sijaan jotkut tuholaiset käyttävät puutarhaa kotinaan.

  Saatat esimerkiksi huomata tuholaisia nurmikollasi. Jos näet nurmikosta nousevia pieniä maakasoja, syy saattaa olla kontiaisissa.

  Kontiainen voi olla sinulle ärsyttävä, vaikka se on itse asiassa vaaraton. Se syö hyönteisiä ja möyhentää maata, joten siitä on myös hyötyä.

  Nurmikon pienet multakasat voivat olla peräisin myös vesimyyrästä, joka muistuttaa hieman kontiaista. Kontiaisen ja vesimyyrän ero on kuitenkin siinä, että vesimyyrät ovat kasvissyöjiä. Ne eivät siis syö matoja ja hyönteisiä, vaan käyttävät ravinnokseen juuria, hedelmiä ja muuta vihreää.

  Vesimyyrä viihtyy kosteikkojen läheisyydessä, mutta jos nurmikossa on multakasoja ja kasvimaa on syöty tyhjäksi, voi olla hyvä ajatus tutkia, onko pihalla vesimyyriä.

  Lue lisää täältä: Vesimyyrät - näin pidät ne loitolla

  Paarmat purevat sekä ihmisiä että eläimiä.

  Voit lukea paarmojen torjunnasta tästä jutusta:
  Paarmat – näin pidät verenimijät loitolla

  Ovatko kaikki tuhoeläimet vaarallisia?

  Kaikki tuholaiset eivät ole vaarallisia ihmisille.

  Jos ne aiheuttavat terveysriskin esimerkiksi kulkemalla ruoan seassa tai jättämällä ulosteita kotiin, se voi olla hyvin vakavaa ja haitallista ihmisten terveydelle.

  Jotkin tuholaiset vahingoittavat vain huonekaluja ja ovat kiusaksi ihmisille. Toiset tuholaiset aiheuttavat vahinkoa vain puutarhassa ja kiusaavat kotieläimiä.