6 vinkkiä: Näin vältät paperitoukat

Mitä paperitoukat ovat, miten niiltä voi välttyä ja miten paperitoukan erottaa sokeritoukasta? Tässä jutussa kerrotaan, mistä ne tulevat ja miten niitä torjutaan. Annamme 6 vinkkiä, joilla voit välttää paperitoukkien invaasion.

Kodin pieni tuholainen

Paperitoukka saattaa tuntua pieneltä riesalta, mutta tuhoeläin on aina tuhoeläin riippumatta siitä, onko se iso kuten hiiri tai rotta tai pieni kuten sokeri- tai paperitoukka.

Sekä isojen että pienten tuhoeläinten torjumiseen on saatavilla apua.

Tässä jutussa kerrotaan paperitoukasta ja siitä, miten siitä pääsee eroon. Saat lisäksi 6 vinkkiä, joiden avulla vältyt paperitoukilta.

Klikkaa kysymystä ja pääset suoraan alempana olevaan vastaukseen.

Mitä paperitoukat ovat?

Paperitoukka (Ctenolepisma longicaudata) on pieni ja vaatimattoman näköinen hyönteinen, joka näyttää kylpyhuoneen lattialta tutulta sokeritoukalta.

Paperitoukka voi kuitenkin olla paljon pahempi tuholainen kuin sokeritoukka, vaikka ne näyttävät melkein samalta.

Sokeritoukka vai paperitoukka?

Paperitoukka on sukua sokeritoukalle, ja ne näyttävät melkein samalta.

Niiden suurin ero on koossa: paperitoukka on paljon isompi. Toinen tuntomerkki on, että paperitoukalla on pitkät tuntosarvet. Lisäksi paperitoukka on paljon tummempi kuin sokeritoukka. Paperitoukka on myös karvainen, toisin kuin sokeritoukka.

Jos näet sokeritoukkaa muistuttavan otuksen seinällä, kyse on varmasti paperitoukasta. Toisin kuin sokeritoukka, paperitoukka pystyy kiipeilemään pystysuorassa.

Lue lisää hopeatoukasta täältä.

Miltä paperitoukka näyttää?

Paperitoukka ja sokeritoukka näyttävät hyvin samanlaisilta, mutta niissä on myös eroja.

 • Paperitoukka on täysikasvuisena noin 2 senttiä pitkä, eli paljon isompi kuin sokeritoukka.
 • Paperitoukan perässä on 3 pitkää sukasta ja päässä kaksi pitkää tuntosarvea.
 • Paperitoukassa on joka puolella pieniä karvoja.
 • Paperitoukat ovat selvästi ruskeampia kuin hopeatoukat.
 • Paperitoukka osaa kiivetä pystysuoraa pintaa.

Mitä paperitoukka syö?

Paperitoukka on käytännössä kaikkiruokainen.

Se syö kaikenlaista kuivaa ja eloperäistä: kuolleita hyönteisiä, tapettia, pahvia ja paperia mutta myös jauhoja ja hiutaleita.

Se tarkoittaa, että paperitoukat leviävät yleensä joka puolelle taloa, kun sokeritoukat pysyttelevät enimmäkseen kylpyhuoneessa ja keittiössä.

Paperitoukkia voi löytyä jauhojen ja kaurahiutaleiden seasta, jos niitä ei säilytetä huolellisesti pakattuina.

Missä paperitoukat yleensä ovat?

Paperitoukat ovat Suomessa verraten uusi vitsaus. Eläin sai suomenkielisen nimensä vasta vuonna 2019, ja sen arvellaan tulleen maahan pahvilaatikoiden mukana. Toukka voi vaihtaa maata ja levitä uusiin asuntoihin myös vaatteissa ja huonekaluissa sekä kirjepostissa.

Paperitoukka viihtyy kuivassa ja pimeässä, toisin kuin sokeritoukka, joka pitää kosteasta ja viileästä ympäristöstä.

Paperitoukat lymyävät usein hyllyjen takana, listojen alla sekä kaikenlaisissa pienissä koloissa ja halkeamissa. Paperitoukka on suurimman osan elinkaarestaan melko pieni, joten se mahtuu melkein mihin tahansa.

Tällä lukijan kuvaamalla videolla näkyy pöydälle kiivennyt paperitoukka.

KATSO VIDEO:

Video

Onko paperitoukka vaarallinen?

Paperitoukka ei ole vaarallinen, mutta siitä on haittaa, sillä se voi tehdä reikiä kirjoihin ja vaatteisiin ja pilata elintarvikkeita.

Paperitoukan hävittäminen on vaikeampaa kuin sokeritoukan.

Paperitoukat lisääntyvät nopeasti sen jälkeen, kun ne ovat asettuneet taloksi. Paperitoukat ovat siitä hankalia, että ne voivat levittäytyä koko taloon ja pilata kuivaruokia.

Paperitoukka on valonarka yöeläin. Sen takia toukkaa on usein vaikea havaita, ennen kuin niitä on paljon.

Paperitoukalla ei ole sisällä luontaisia vihollisia, ja ne ovat hyviä piiloutumaan, joten niiden torjuminen on vaikeaa.

Paperitoukan torjunta - miten?

Paperitoukasta on valitettavasti vaikea päästä eroon, kun se on päässyt asettumaan taloksi.

Perusteellinen ja säännöllinen siivoaminen voi auttaa, mutta usein paperitoukan häätämiseen tarvitaan ammattilaisten apua.

Yleisin torjuntakeino on levittää asuntoon ruoka-ansoja, joiden sisältämä myrkky tappaa toukan pikkuhiljaa. Paperitoukka voi kuitenkin elää 7 vuoden ikään, joten tulokset eivät näy heti.

Tuholaistorjujat tarjoavat palveluja paperitoukan hävittämiseksi.

Paperitoukkaa voi yrittää häätää myös itse. Kolojen tukkiminen estää niiden leviämistä, ja paperitoukkia voi tappaa kuumentamalla niitä hiustenkuivaajalla.

Miten paperitoukilta voi välttyä?

Paperitoukilta voi välttyä parhaiten olemalla tarkkana siitä, mitä kantaa sisälle.

Jos olet ollut lomalla, pese vaatteet heti, kun tulet kotiin. Pese myös puhtaat vaatteet. Jos tilaat tavaraa pahvilaatikossa, älä jätä sitä lojumaan. Jos ostat käytetyn kalusteen, tarkista se huolellisesti ötököiden varalta, ennen kuin tuot sen sisälle.

Paperitoukista on vaikea päästä eroon, joten ne kannattaa pitää pois asunnosta.

6 asiaa, joilla voit välttyä paperitoukilta

 1. Pidä ilmankosteus matalana.
 2. Tuuleta säännöllisesti.
 3. Pidä asunto lämpimänä.
 4. Imuroi ja pidä paikat siisteinä.
 5. Hävitä elintarvikkeet, joihin paperitoukat ovat päässeet.
 6. Pakkaa kuivaruuat kuten jauhot ja hiutaleet ilmatiiviisiin astioihin.

Jos löydät asunnostasi paperitoukkia, aloita vastatoimet mahdollisimman pian. Mitä nopeammin reagoit, sitä helpommin pääset niistä eroon.

LUE MYÖS: Näin torjut tupajumit ja jäärät

Tehokas tapa: Testituloksia Norjasta

Paperitoukka on piinannut norjalaisia jo pitkään, joten siellä on ehditty tutkia, mikä on tehokkain tapa niiden torjuntaan.

Syyskuussa 2019 Norjan kansanterveysinstituutti FHI julkaisi uuden tutkimuksen, jossa myrkky nimeltä Advion ant tai Advion Cockroach yhdistettynä huolelliseen siivoamiseen ennen myrkyttämistä osoittautui tehokkaimmaksi keinoksi.

Myrkkyä levitetään pieninä pisaroina listoihin ja muihin paikkoihin, joissa paperitoukat lymyävät. Tapaa on testattu niin kerrostaloissa, rivitaloissa, päiväkodeissa kuin kirjastoissakin. Siivous ja myrkyttäminen osoittautui tehokkaimmaksi tavaksi asumismuodosta riippumatta.

4-12 viikon kuluttua myrkyttämisestä paperitoukkien määrä oli vähentynyt yli 90 prosentilla. Osa tutkimuksista jatkuu edelleen, joten tulokset eivät ole vielä lopullisia. Kerrostalokohteessa ei ole kuitenkaan nähty paperitoukkia 28 viikkoon.

Johtopäätös on, että myrkyttäminen on tehokas tapa paperitoukkien torjuntaan ja pienikin määrä myrkkyä riittää. Hyviä tuloksia selittää myös se, että myrkkyyn kuolleet toukat päätyvät eloon jääneiden toukkien ruuaksi ja myrkyttävät ne välillisesti.

Linkki tutkimukseen: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

HUOM: Juttu on norjaksi.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Talo