Seinälude - jäädytä ne hengiltä ja suojaa kotisi

Seinälude eli lutikka on verenimijä, joka piiloutuu rakoihin, halkeamiin ja sänkyyn. Lutikkahavainnot ovat lisääntymään päin, ja ne leviävät koteihin ulkomailta ja kierrätystavaran mukana. Luteet voi kuitenkin jäädyttää hengiltä kahdessa päivässä.

Lähikuva luteesta.
© Shutterstock

Mitä seinäluteet eli lutikat ovat?

Seinälude eli lutikka on 5-7 millin pitkä, punaruskea tuhoeläin, joka elää sängyissä ja sohvissa sekä seinien ja lattioiden raoissa ja halkeamissa. Ne pääsevät yleensä asuntoon matkalaukuissa ja repuissa ulkomaanmatkojen jälkeen tai kirpputorivaatteiden ja -huonekalujen mukana. Luteet imevät verta ja saavat ihon kutiamaan.

Luteiden aiheuttamat merkit kannattaa tuntea, jotta osaat torjua niitä oikeaan aikaan ja estää niiden leviämisen.

Miten luteista pääsee eroon?

Jos luteet ovat päässeet sisään repun tai matkalaukun mukana, voit hävittää sen panna sen pakkaseen yli kahdeksi vuorokaudeksi.

Luteet voivat selviytyä pakkasesta vaatteiden suojassa, jos ne on pakattu liian tiiviisti. Pidä huoli, että vaatteet ovat erillään ja tarpeeksi levällään, jotta niiden keskelle ei jää lämmintä ilmataskua.

Jos luteet ovat pesiytyneet kalusteisiin, ne voi olla pakko hävittää. Jos luteet ovat levinneet sänkyihin, huonekaluihin, rakoihin, listojen ja pistorasioiden taakse, niiden hävittämiseen tarvitaan ammattimainen tuholaistorjuja. Luteet eivät koskaan katoa itsestään!

Jos et tiedä, onko kyse luteista, lue lisää yleisimmistä tuntomerkeistä.

Yleisimmät oireet ja merkit luteista:

Ludeongelman yleisimpiin tuntomerkkeihin kuuluvat:

Havainnot elävistä luteista tai kuorista:

Eläviä luteita ja luteiden kuoria näkyy usein kalusteiden ja sohvien läheisyydessä. Luteen, sen munan tai toukan voi erottaa paljaalla silmällä.

Punaiset puremajäljet:

Jos ihollasi on aamulla punaisia ja kutiavia pisteitä, ne voivat olla merkki luteista. Jos jäljet ovat peräkkäin tai pienissä ryppäissä, kyse on melko varmasti luteenpuremista.

Verijäljet lakanoissa ja tyynyliinoissa:

Luteet elävät imemällä verta ja jättävät jälkeensä verijälkiä.

Mustat jätökset:

Patjan alla, listojen takana, raoissa ja halkeamissa voi näkyä pieniä mustia läiskiä. Ne viittaavat vahvasti luteisiin.

Imelä tai epämiellyttävä haju:

Jos luteita on paljon, niistä lähtee epämiellyttävä, imelä ja homeinen haju, jota on vaikea olla huomaamatta. Jos luteita on vain vähän, niiden haju voi muistuttaa korianteria, likaisia kenkiä tai mädäntyneitä vadelmia.

Jos havaitset näitä tuntomerkkejä, ota yhteys ammattimaiseen tuholaistorjujaan, joka osaa hoitaa ongelman.

Miten luteet leviävät?

Seinälude ei kuulu kotoperäiseen lajistoon kuten sokeri- ja paperitoukka, joten se tulee kotiin tavaroiden mukana. Lutikat leviävät:

Matkoilta: Ne voivat mennä matkalaukkuihin ja reppuihin ja levitä, kun tavarat puretaan.
Käytetyistä huonekaluista: Kierrätyssohvan mukana voi tulla parvi luteita, jotka leviävät joka paikkaan, kun sohva tuodaan uuteen kotiin.
Yhteisistä tiloista: Luteet voivat levitä hissistä, pesutuvasta, hotelleista ja vastaavista paikoista.
Vieraista: Kylässä käyvät vieraat voivat levittää luteita tietämättään esimerkiksi vaatteidensa mukana.

Miten luteita voi torjua?

Jos haluat estää luteiden leviämisen, muista nämä:

  1. Tarkista käytetyt huonekalut ja vaatteet, ennen kuin tuot ne sisälle.
  2. Säilytä matkalaukkuja telineellä, jotta ne eivät ole kosketuksissa luteiden valtaamien pintojen kanssa. Se on tärkeää etenkin lämpimissä maissa.
  3. Pese ja kuivaa kovassa lämmössär, jotta luteet kuolevat vaatteista ja lakanoista.
  4. Siivoa ja imuroi säännöllisesti, jotta saat poistettua mahdolliset hyönteiset ja estettyä niiden leviämisen.
  5. Tiivistä raot ja halkeamat, joihin luteet voivat piiloutua.
  6. Käytä hyönteisverkkoa nukkuessasi, jotta vältyt puremilta esimerkiksi matkoilla.

Kirppu, hyttynen vai lutikka?

Kirpunpurema voi näyttää iholla hyvin samanlaiselta kuin luteenpurema. Molemmista jää kutiseva paukama, mutta luteenpuremat ovat yleensä isompia, sillä ne purevat oikeastaan kahteen kertaan. Ensimmäisellä puraisulla lude ruiskuttaa ihoon puudutusainetta ja imee verta toisella.

Luteenpuremaa on vaikea huomata ja kutina voi alkaa vasta monta tuntia jälkeenpäin (joskus jopa viikon), mutta kirpunpuremat ja hyttysenpistot tuntuvat yleensä heti. Lude puree vain, kun uhri on paikallaan, kun taas kirput ja hyttyset voivat hyökätä myös liikkuvan ihmisen kimppuun.

Hyttynen ja kirppu pistävät vain kerran, ja luteen pureman havaitseminen kestää pitempään. Jos epäilet, että sängyssä on kirppuja, voit erottaa ne luteista siitä, että kirput hyppivät mutta luteet liikkuvat hitaasti pintaa pitkin.

Voiko lude selvitä hengissä pesukoneesta?

Lutikka voi selvitä elävänä pesukoneesta, jos veden lämpötila on alle 50 astetta. Vaatteet kannattaa pestä kuumemmassa tai panna pakkaseen kahdeksi vuorokaudeksi.

Voiko lude tarttua tukkaan?

Periaatteessa kyllä, mutta se ei ole tavallista.

Voiko luteet imuroida pois?

Luteiden imuroiminen voi tuntua hyvältä idealta, jos niitä näkyy sängyssä tai kalusteissa. Se ei toimi muurahaisia tai tupajumeja vastaan, eikä se auta myöskään lutikoiden torjunnassa, sillä tuholaiset palaavat takaisin, jos niiden asuinpaikka jää ennalleen. Patja voi olla täynnä luteenmunia, joten se pitää hävittää tai ottaa yhteyttä tuholaistorjujaan. Imurointi ei yksinkertaisesti riitä.

Paljonko luteiden hävittäminen maksaa?

Luteiden hävittäminen voi tulla kalliiksi, joten niiden pääsy taloon kannattaa estää.

Jos luteet ovat pesityneet kerrostalon tai rivitalon rakenteisiin, niiden hävittäminen kuuluu taloyhtiölle.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Tuhoeläimet