Voiko portaat pelastaa?

Kyllä! Nämä portaat näyttävät pahasti kärsineiltä, mutta ne voi korjata. Kaikki irtokappaleet pitää poistaa, ennen kuin portaat voi pinnoittaa uudelleen. Portaat kestävät pitkään, kun ne laatoitetaan tai maalataan kovalla maalilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
100 euroa
Betoniportaat murenevat nopeasti sen jälkeen, kun niihin tulee reikä. Portaat pitää korjata mahdollisimman nopeasti, ennen kuin ne särkyvät kokonaan!

Betoniportaat murenevat nopeasti sen jälkeen, kun niihin tulee reikä. Portaat pitää korjata mahdollisimman nopeasti, ennen kuin ne särkyvät kokonaan!

Johdanto

Betoniportaat kuluvat jalkojen alla ja ilman lämpötilavaihteluiden takia. Jos betoniportaisiin tulee kolo, vahingot pahenevat nopeasti. Vesi imeytyy betoniin ja jäätyy, mikä johtaa siihen, että betoni alkaa lohkeilla. Se tarkoittaa, että reiät pitää korjata heti, ennen kuin ne kasvavat isommiksi.

Kaikki irtokappaleet pitää poistaa huolellisesti, ennen kuin kolot voi paikata. Ota huomioon, että kaikki irtokappaleet eivät näy päällepäin. Pinta voi näyttää hyvältä, vaikka se on irti alustasta. Huonosti kiinni olevat kohdat voi kuitenkin löytää koputtamalla portaita vasaralla. Jos laasti on irti, siitä kuuluu ontto ääni.

Jos korjattavat kohdat ovat pieniä, niitä kannattaa laajentaa isommiksi. Betoni pysyy kiinni sitä paremmin, mitä paksumpi kerros sitä levitetään.

Korjauslaastia saa valmiina jauheena, joka on helppo sekoittaa laastiksi veden kanssa.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea laasti

Pelasta kuluneet betoniportaat

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten korjaat kuluneet betoniportaat niin, että ne kestävät vielä pitkään. Työ sopii kaikille, mutta irtolaasti pitää poistaa huolellisesti, jotta uusi laasti tarttuu kiinni lujaan alustaan.

Näytämme, miten:

  • poistat irtolaastin
  • teet pohjatyöt ennen valamista
  • korjaat kolot ja hiot pinnat
  • maalaat portaat ja kaiteet
  • pinnoitat portaat laatoilla

Materiaalit

  • Pohjustetta ja korjauslaastia
  • Muottivaneria ja rimoja
  • 6 mm kierretankoa
  • 2-komponenttista epoksimaalia

Vie aikaa

Noin 2 päivää + kuivumisaika.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Työ sopii kaikille. Poista irtolaasti perusteellisesti, jotta saat lujan pohjan uudelle betonille.

Ohjeet

01
Pura irtolaasti 2 Vaihe

Irroneet kohdat pitää purkaa pois ennen uuden betonin levittämistä. Aluksi portaat kannattaa puhdistaa perusteellisesti, jotta kaikki vauriot tulevat näkyviin. Seuraavaksi pitää tarkistaa piilevät vauriot koputtamalla betonia vasaralla. Pinta on kunnossa, jos siitä kuuluu kova ja kirkas ääni. Jos portaasta kuuluu ontto kumahdus, laasti pitää irrottaa ja vaihtaa uuteen.

1

Pese portaat, jotta näet vaurioituneet kohdat selvästi. Pidä huoli, että multa, hiekka ja roskat lähtevät pois kaikista nurkista ja halkeamista.

2

Irrota irtolaasti muurarinvasaralla, poravasaralla tai vasaralla ja meisselillä. Jos jostakin kohdasta kuuluu ontto ääni, laasti pitää irrottaa, vaikka se näyttäisi ehjältä.

02
Tee pohjatyöt 3 Vaihe

Korjattavat kohdat pitää pohjustaa, ennen kuin niihin voi levittää uutta betonia. Pohjuste varmistaa, että betoni tarttuu kunnolla kiinni alustaan.

Jos askelmasta puuttuu iso pala kuten kokonainen nurkka, korjattava kohta pitää vahvistaa kierretangoilla. Kiinnitä askelmaan muutama kierre-tanko siten, että niiden päät pistävät ulos noin 3-4 senttiä. Betoni tarttuu kiinni kierretankoihin.

Käytä apuna muottivaneria

Betoniportaat ja sokkelin nurkat korjataan valumuotin avulla. Valu­ muotti pitää betonin paikallaan ja varmistaa, että korjatusta kohdasta tulee oikean muotoinen.

Valumuotin tekemiseen kannattaa käyttää oikeaa muottivaneria, sillä se ei ime kosteutta. Lisäksi muotti­ vanerissa on sileä pinta, joka ei tartu kiinni betoniin. Levyt irtoavat todella helposti kovettuneesta betonista, jos ne öljytään ennen valamista.

1

Levitä pohjustetta kaikkiin korjattaviin kohtiin pensselillä. Pohjuste tekee alus-tasta tiiviin ja varmistaa, että betoni tarttuu kunnolla kiinni.

2

Pohjusta huolellisesti. Levitä pohjustetta joka paikkaan ja varmista, ettei koloihin jää pieniä lammikoita.

3

Asenna valumuotti korjattavaa askelmaa vasten. Paina levy tiiviisti kiinni askelmaan ja portaiden reunaan. Mitoita levy siten, että sen yläreuna on samassa linjassa askelman pinnan kanssa.

03
Täytä kolot ja hio pinnat 3 Vaihe

Nyt on aika täyttää kolot korjauslaastilla ja tasoittaa pinnat.

Markkinoilla on paljon erilaisia korjauslaasteja. Portaisiin kannattaa käyttää pienirakeista betonia, joka kuivuu nopeasti ja kestää suoloja.

Kun kolot on täytetty, pinta pitää hiertää mahdollisimman tasaiseksi. Seuraavaksi betonin pitää kovettua. Se voi kestää monta päivää. Betoni ei saa kuivua liian nopeasti, joten portaat pitää peittää muovilla.

1

Sekoita betoni ja täytä kaikki kolot. Paina betoni kolojen pohjaan, jotta se tarttuu kunnolla kiinni. Nopeasti kuivuvaa laastia kannattaa sekoittaa vain vähän kerrallaan.

2

Hio pinta tasaiseksi hiomakivellä, kun betoni on kovettunut parin tunnin ajan. Kostuta pinta kevyesti ennen hiomista. Hio kiertoliikkeellä, kunnes pinta on tasainen.

3

Tasoita pinta kuivalla sienellä. Kun betoni on tasoitettu, sen pitää saada kovettua kaikessa rauhassa. Peittele portaat muovilla pariksi vuorokaudeksi.

04
Maalaa kaiteet 3 Vaihe

Näissä portaissa on metalli kaiteet, jotka kaipaavat kunnostusta. Poista kaikki vanha maali ja puhdista kaiteet perusteellisesti, jotta pinnasta tulee puhdas ja rasvaton. Hio pinta ennen maalaamista, jotta uusi maali tarttuu kunnolla kiinni.

1

Kaavi vanha maali pois veitsellä. Voit käyttää myös teräsharjaa.

2

Pyyhi pinta rasvasta spriillä tai selluloosaohentimella. Hio pinta sitä ennen kevyesti.

3

Maalaa kaide. Käytä nopeasti kuivuvaa metalli pohjustetta ja mustaa pintamaalia.

05
Maalaa portaat 2 Vaihe

Lopuksi portaat pitää maalata, jotta korjatut kohdat eivät pistä silmään. Nämä portaat maalataan kaksikom-ponenttisella epoksimaalilla, joka on yksi kestävimmistä maalityypeistä. Kestävyys on tärkeää, sillä portaisiin kohdistuu kova kulutus. Portaat pitää maalata usein, jos niihin käytetään tavallista maalia, mutta epoksi kestää pitempään.

Maali sekoitetaan kahdesta osasta, jotka ovat eri purkeissa.

1

Sekoita purkkien sisältö perusteellisesti yhteen. Valmistaudu maalaamaan heti, kun maali on sekoitettu, sillä se kovettuu nopeasti. Kovettumisaika lukee purkin kyljessä.

2

Maalaa portaat pensselillä tai telalla. Maalaamiseen kannattaa käyttää pensse-lilä, jos pinta on edes hieman epätasainen. Käytä halpaa pensseliä, jonka voit hävittää käytön jälkeen.

06
Päällystä portaat laatoilla 4 Vaihe

Betoniportaat kestävät kulutusta varsin hyvin myös sellaisinaan, mutta portaista tulee vielä kestävämmät, jos ne pinnoitetaan kovaksi poltetuilla laatoilla. Laatoitetut portaat voivat kestää jopa 50 vuotta, jos ne saumataan huolellisesti ja pidetään kunnossa niin hyvin, ettei kosteus pääse imeytymään saumoihin.

1

Levitä laasti. Käytä aluksi laastikauhaa ja levitä laasti tasaiseksi kerrokseksi laastikammalla. Sekoita laasti säkis- sä olevien ohjeiden mukaan.

2

Paina laatat kiinni laastiin. Upota laattoja hieman, jotta ne tarttuvat kunnolla kiinni. Kun kaikki laatat on asennettu, pyyhi pinnat rätillä ja puhtaalla vedellä. Poista laasti saumoista ja anna laastin kuivua vuoro-kauden ajan.

3

Levitä saumalaasti hierti-mellä viistosti laattojen yli, jotta saumat täyttyvät kokonaan. Pese pinnat puhtaalla vedellä.

4

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.