Valitse oikea laasti

Tässä jutussa esitellään erilaisia laasteja.

Rautakaupan laastivalikoima on niin valtava, että oikean säkin valinta saattaa tuntua ylivoimaiselta tehtävältä.

Markkinoilla on lukemattomia erilaisia laasteja, ja valmistajat kutsuvat tuotteitaan eri nimillä. Lisäksi laasteilla on lempinimiä, ja ammattilaiset saattavat käyttävät termejä, joita ei löydy googlaamalla. Päätimme helpottaa laastin valintaa esittelemällä kahdeksan suosittua laastisekoitusta. Valmislaasteihin pitää lisätä vain vettä, joten ne säästävät aikaa ja vaivaa. Laastit ovat lisäksi tasalaatuisia ja aina saman värisiä, kun jauheen sekaan lisätään oikea määrä vettä.

Lue lisää: Sileä seinäpinta hetkessä

Vanhan seinän korjaamisessa on tärkeää muistaa, että ylemmän kerroksen pitää aina olla alempaa heikompi, jotta laasti pysyy kiinni seinässä. Useimmiten se tarkoittaa, että joka kerroksessa pitää olla vähemmän sementtiä kuin alemmassa.

Pintalaastin pitää läpäistä kosteutta alempaa laastia paremmin, ja ylemmän kerroksen hiekan pitää olla pienijyväisempää kuin alempana, jotta kosteus siirtyy pois rakenteesta ja haihtuu ilmaan.

Lataa taulukko ja opi tuntemaan laastit

Näissä tee se itse -ohjeissa on taulukko yleisimmistä laasteista. Esittelemme muun muassa kuivabetonin, muurauslaastin, rappauslaastin, saumalaastin, käsikipsilaastin ja saneerauslaastin.

Kerromme muun muassa:

  • mihin eri laasteja käytetään
  • mitä laastisäkkien numero- ja kirjainkoodit tarkoittavat
  • mitä aineita eri laasteissa on