Valitse oikeat ulkovuorilaudat

Ulkovuorilautojen materiaalit ja ulkonäkö vaihtelevat laidasta laitaan. Lue lisää erilaisista ulkovuorilaudoista tästä jutusta.

Puuta vai kuitusementtiä? Kemiallinen kyllästys vai luonnostaan kestävää puuta? Ulkovuorilaudoituksen voi tehdä eri materiaaleista.

Puuta vai kuitusementtiä? Kemiallinen kyllästys vai luonnostaan kestävää puuta? Ulkovuorilaudoituksen voi tehdä eri materiaaleista.

Talon ulkoseinät voi laudoittaa lukemattomilla eri tavoilla. Useimmat ulkovuorilaudat on tehty tavallisesta puusta, mutta markkinoilla on myös muita materiaaleja. Erikoiskäsittelyt ja painekyllästys suojaavat puuta homeelta ja lahottajilta.

Lue lisää täältä: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Näihin ulkovuorilautoja käytetään

PYSTYLAUDOITUS

Ulkovuorilaudat voi asentaa pystyyn. Jos laudoissa ei ole pontteja, niiden väliin jäte-tään raot, jotka peitetään kapeilla rimoilla. Tyyliä sanotaan lomalaudoituseksi.

LUE MYÖS: Näin teet ulkoseinän pystylaudoituksen

VAAKALAUDOITUS

Ulkovuorilaudat voi asentaa myös vaaka-suuntaan. Jos laudoissa ei ole pontteja, ne asennetaan pienellä limityksellä alhaalta ylöspäin.

OTSALAUDAT

Otsalaudat ovat aina sään armoilla. Voit harkita otsalautojen tekemistä pitkään kestävästä materiaalista kuten kesto-puusta tai kuitusementistä.

Miten ulkovuorilaudat asennetaan?

Ulkovuorilaudat kiinnitetään koolaus-lautoihin tai -rimoihin, jotta ilma pääsee kiertämään lautojen takana. Se on tärkeää, jotta seinän läpi tuleva kosteus tuulettuu tehokkaasti ulkoilmaan.

Lisäeristysremontissa vanhat ulkovuori-laudat ja koolausrimat puretaan pois, ja taloon tehdään uusi lisäkoolaus, jonka väleihin asennetaan uudet eristeet. Koolauksen paksuus riippuu lisäeristeiden paksuudesta. Lisäeristeiden päälle asennetaan tuulensuojalevyt tai -pahvi. Sen päälle asennetaan uudet koolausrimat ja ulkovuorilaudat.

LUE LISÄÄ: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Jos koolausrimat asennetaan pystyyn, niiden alareunaan kannattaa kiinnittää verkko, joka pitää hiiret, linnut ja muut eläimet pois seinän sisältä.

Erilaisia ulkovuorilautoja

KUUSI JA MÄNTY

Kuusi ja mäntylaudat ovat pientalojen yleisin ulkovuorausmateriaali. Lautojen käyttö alkoi lisääntyä, kun sahatavara syrjäytti hirsirakenteet. Maalatut laudat kestävät ulkoseinissä kymmeniä vuosia.

KESTOPUU

Painekyllästettyä puuta tehdään lähinnä männystä uittamalla sitä kemikaaleissa kovassa paineessa. Myös painekyllästetyt puut kannattaa maalata, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään.

LEHTIKUUSI JA SEETRI

Jotkut puulajit sisältävät luonnostaan niin paljon öljyä, ettei niitä tarvitse maalata tai öljytä. Öljyiset puulajit harmaantuvat ajan kuluessa, mutta niiden värin voi palauttaa milloin tahansa öljyämällä.

SUPERWOOD

Norjalainen menetelmä, jossa laudat käsitellään ilman perinteisiä kyllästys­ aineita ja raskasmetalleja. Kyllästysaine tunkeutuu joka puolelle puuta eikä jää vain pintakerroksiin.

LÄMPÖPUU

Lämpöpuuta tehdään kuumentamalla lautoja useaan otteeseen 225 asteen lämmössä. Se poistaa puusta sokerit, joita sienet tarvitsevat elääkseen. Useita värivaihtoehtoja ja puulajeja.

KEBONY

Erittäin kovaa puuta, jota tehdään kylläs­ tämällä puuta sokerintuotannossa käy­ tettävässä nesteestä. Puuta saa sahata vain poikkisuunnassa, sillä käsittelemätön sydänpuu lahoaa helposti.

KUITUSEMENTTI

Kuitusementtiä on käytetty perinteisesti julkisivu­ ja katelevyissä. Laudat tehdään kuitupitoisesta sementistä, johon lisätään väriaineita. Pinnassa voi olla puukuvio. Laudat kestävät säätä, tulta ja aikaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu