Rimalaudoitus

Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Tässä runkoon kiinnitetään 25 cm leveitä lautoja niin, että yksi ruuvi tulee toiseen sivuun. Ruuvin voi sijoittaa myös laudan keskelle, mutta silloinkin kuhunkin lautaan tulee vain yksi ruuvi.

Lautojen väliin jätetään noin 2 cm:n rako. Työ sujuu helpommin ja nopeammin, jos käsillä on 2 cm:n levyinen apupala, jolla etäisyys mitataan.

Vaikka käyttäisitkin apupalaa, kannattaa tarkistaa silloin tällöin, että laudat ovat vaaterissa. Kun laudat ovat paikallaan, kiinnitetään listat. Ne kiinnitetään kahden laudan väliin, jolloin rako jää niiden alle piiloon.Tässä käytetään 6 cm:n levyistä listaa, joka tulee kummaltakin puolelta 2 cm laudan päälle, mikä on vähimmäismitta.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Lista tukee samalla laudat runkoon, ja siksi se ruuvataan niiden keskelle. Ruuveja ei siis kiinnitetä lautojen läpi. Tässä tarvitaan ruuveja, joiden pituus on noin kaksi kertaa lautojen paksuus.Listojen kiinnitysruuvien on ulotuttava yhtä syvälle runkoon kuin lautojenkin ruuvit. Siksi niiden pitää olla lautojen paksuuden verran pidempiä.

LUE LISÄÄ: Näin asennat ulkoverhouksen

Muista käyttää ruostumattomia ruuveja, jos puu on kyllästettyä kuten tässä, ja muista myös tarkistaa kaiken aikaa, että listat ovat suorassa. Tällainen lautavuoraus on siisti ja nopeatekoinen, ja hyvä suoja tuulta ja tuiskua vastaan.

LUE LISÄÄ: Ulkovuorilaudat - Katso, millaisia lautoja kannattaa käyttää!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu