Näin teet ulkoseinän pystylaudoituksen

Pohjoismaisten puutalojen julkisivu verhoillaan usein rimalaudoituksella. Katso tästä, miten teet itse ulkoseinän pystylaudoituksen

Ulkoseinän pystylaudoitus

Talojen ja piharakennusten ulkoseinissä on usein pystylaudoitus tai lomalaudoitus. Pystylaudoitusta näyttää ajattomalta, ja sitä pitää huoltaa maalaamalla kuten muitakin puuseiniä.

Pystylaudoitus on ollut suosittu ulkovuoraustapa jo pitkään. Sen suosio perustuu suurelta osin helppouteen ja konstailemattomaan ulkonäköön. Tällä videolla näytetään, miten teet itse ulkoseinän pystylaudoituksen.

Tee näin

Lautojen väliin jätetään noin 2 cm:n rako. Työ sujuu helpommin ja nopeammin, jos käsillä on 2 cm:n levyinen apupala, jolla etäisyys mitataan.

Vaikka käyttäisitkin apupalaa, kannattaa tarkistaa silloin tällöin, että laudat ovat vaaterissa. Kun laudat ovat paikallaan, kiinnitetään listat. Ne kiinnitetään kahden laudan väliin, jolloin rako jää niiden alle piiloon.Tässä käytetään 6 cm:n levyistä listaa, joka tulee kummaltakin puolelta 2 cm laudan päälle, mikä on vähimmäismitta.

LUE LISÄÄ: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!

Lista tukee samalla laudat runkoon, ja siksi se ruuvataan niiden keskelle. Ruuveja ei siis kiinnitetä lautojen läpi. Tässä tarvitaan ruuveja, joiden pituus on noin kaksi kertaa lautojen paksuus.Listojen kiinnitysruuvien on ulotuttava yhtä syvälle runkoon kuin lautojenkin ruuvit. Siksi niiden pitää olla lautojen paksuuden verran pidempiä.

LUE LISÄÄ: Näin asennat ulkoverhouksen

Muista käyttää ruostumattomia ruuveja, jos puu on kyllästettyä kuten tässä, ja muista myös tarkistaa kaiken aikaa, että listat ovat suorassa. Tällainen lautavuoraus on siisti ja nopeatekoinen, ja hyvä suoja tuulta ja tuiskua vastaan.

LUE LISÄÄ: Ulkovuorilaudat - Katso, millaisia lautoja kannattaa käyttää!

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu