Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 fiksua melunvaimennusmateriaalia

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tuntuuko sinusta, että sanasi hukkuvat kaikuun ja taustameluun? Esittelemme seitsemän ääntä vaimentavaa materiaalia, jotka vaientavat hälinän ja parantavat akustiikkaa huomattavasti.

Anteeksi? Voisitko toistaa? Puhu kovempaa! MITÄ?!

Nykyaikaisen kodin sisustus on usein niin niukkaa ja pelkistettyä, että puhe hukkuu helposti taustaäänten alle. Kilisevät astiat, hälisevät lapset ja askelten äänet voivat puuroutua sietämättömäksi meluksi. Kovat ja tasaiset pinnat heijastavat ääntä tehokkaasti ja voivat saada huoneen kaikumaan korviahuumaavasti.

Äänet puuroutuvat hälinäksi

Äärimmäinen esimerkki kaikuvasta huoneesta on tyhjä kirkko, jossa jokainen askel kaikuu 10–15 sekuntia. Kirkkosalin pitääkin kaikua, mutta kotona kaiun pitäisi kestää korkeintaan puoli sekuntia. Kodin akustiikkaa voi parantaa pehmeillä materiaaleilla, joissa on huokoinen pinta. Epätasaiset pinnat imevät äänen sisäänsä sen sijaan, että heijastaisivat sen takaisin.

Pehmeät materiaalit ovat ratkaisu

Perinteiset keinot kuten matot, verhot ja seinävaatteet parantavat kodin akustiikkaa jonkin verran, mutta ääntä vaimentavat rakennusmateriaalit poistavat kaiun kokonaan ja lopullisesti. Kotona voi olla hiljaista kuin huopatossutehtaassa.

IKKUNAT: Eripaksuiset ikkunalasit vähentävät melua.
LATTIA: Lattia imee askelten ääniä.
SEINÄT: Taideakustiikka hivelee sekä silmiä että korvia.
KATTO: Vaahtomuovi, hienovaraiset kattopaneelit ja kokonaiset ääntä eristävät katot vaimentavat hälinän tehokkasti.

LUE MYÖS: 10 meluongelmaa: Tässä ovat ratkaisut

Mikä on jälkikaiunta-aika?

Jälkikaiunta-aika on aika, jossa äänen voimakkuus laskee 60 desibeliä alkuperäisestä. Esimerkiksi käsien taputuksesta kuuluva ääni kaikuu huoneessa sitä pitempään, mitä enemmän tilassa on kovia ja sileitä pintoja. Myös huoneen koko vaikuttaa kaiun kestoon. Tavallisessa asunnossa, jossa on kolme metriä korkeat huoneet, jälkikaiunta-ajan pitäisi olla noin 0,4-0,6 sekuntia.

Kuvassa näkyy, miten ääni liikkuu huoneessa. Sininen viiva tarkoittaa suoraa ääntä, punaiset viivat ovat epäsuoria heijastumia eli kaikuja.

Katto: Tehokkain ase kaikua vastaan

Ääntä vaimentava katto on kaikkein paras keino kaikua vas-taan. Vaimentava katto lyhentää kaiun 0,4-0,6 sekuntiin, mikä on sopiva aika normaaliin asuinhuoneistoon.

Markkinoilla on paljon erilaisia akustiikkalevyjä, joiden ominaisuudet ja ulkonäkö vaihtelevat valmistajasta riippuen. Troldtekt-levyt on tehty puusta ja sementistä. Levyjen kanssa on helppo työskennellä, ja ne ovat eräs halvimmista markkinoilla olevista tuotteista.

Troldtekt-levyjen asentaminen on yksinkertaista. Levyt ovat lujia, kevyitä ja maalattavia, eivätkä ne murru helposti. Alla olevasta asennusohjeesta näkyy, että levyt ruuvataan kiinni koolauslautoihin 60 sentin välein. Troldtektin levyvalikoimaan ja erilaisten levy-jen ominaisuuksiin voi tutustua Troldtektin maahantuojan Sisustus-Nummen kotisivuilla.

Mihin levyjen teho perustuu?

Millinpaksuisista puulastuista ja sementistä tehty sekoitus ei ole pehmeä. Levyjen vaimentava vaikutus perustuu pehmeyden sijaan avoimeen pintarakenteeseen, joka estää ääniaaltoja palaamasta huoneeseen. Rosoinen pinta heijastaa äänet lastujen väliin ja tukahduttaa sen levyn takana oleviin eristeisiin. Suomessa myydään kolmenlaisia Troldtektlevyjä. Silein levy on tehty millinpaksuisista lastuista ja karkein laatu kolme milliä paksuista suikaleista. Kaikki levyt vaimentavat ääntä yhtä tehokkaasti.

Suunnittele aluksi, miten levyt jakautuvat kattoon kaikkein parhaiten. Minimoi hukka ja tee reunimmaisista paloista samanko-koiset molemmilla puolilla huonetta.

Ruuvaa koolaus-laudat kattoon. Lautojen pitää olla vähintään 22 mm paksuja ja 95 milliä leveitä. Kiinnitä laudat kattoon 600 millin jaolla.

Kiinnitä levyt Troldtektin puulle ja teräkselle tar-koitetuilla ruuveilla. Ruuvaa levyt kiinni vähintään 60 sentin välein ja vähintään 2,5 senttiä levyn reunasta.

Seinät: Kuvataulut parantavat akustiikkaa

Kaikuvan keittiön, ruokailutilan tai kylpyhuoneen äänimaailman voi korjata helposti rakenteita muuttamatta muutamalla ääntä vaimentavalla taululla. Taulujen valmistajat lupaavat, että huoneen jälkikaiku-aika lyhenee puoleen sekuntiin, jos tauluilla peitetään vain viisi prosenttia seinien pinta-alasta. Vähempikin riittää muuttamaan huoneen akustiikan paremmaksi. Taulujen käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti, sillä ne ovat kohtuullisen kalliita. Oikein sijoitetut taulut vaimentavat melua tehokkaasti, vaikka niitä ripustetaan seinille vain yksi tai kaksi kappaletta.

Internet on vaihtoehtoja täynnä. Kirjoita Googleen hakusanaksi ääntä vaimentava taulu tai akustiikkataulu, ja näytölle ponnahtaa kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja.

Seinä/katto: Halpa ja tehokas äänenvaimennin

Jos et välitä hiukkaakaan estetiikasta ja ulkonäöstä, mutta haluat vaimentaa kaikuvan huoneen mahdollisimman pian, sijoita rahasi 40 milliä paksuihin vaahto-muovimattoihin. Vaahtomuovimatot ovat suosittuja studioiden äänenvaimentimia, joten niitä myydään musiikkiliikkeissä ja musiikkitarvikkeisiin erikoistuneissa verkkokaupoissa.

Verkossa mattoja myy esimerkiksi saksalainen Thomann.

Lattia: Korkkimatto nielee äänet sisäänsä

Jokainen askel kajahtaa lattian pinnasta jonkin verran, ellei kotona hiivitä varpaillaan tai kuljeta huopatossuissa. Mitä enemmän elämää ja askelia, sitä enemmän lattia kaikuu. Ja mitä enemmän kaikua, sitä heikommin puheääni kuuluu. Korkkilattia on vanha ja hyvä keino askelten äänten vaimentamiseen.

Sana korkkilattia tuo monen mieleen jotain vanhanaikaista ja elähtänyttä. Nykyaikaiset korkkilattiat ovat kuitenkin kerrassaan upeita sisustuselementtejä, joiden pinnat vaihtelevat kirkkaista vä-reistä puulattiaa muistuttaviin kuoseihin. Nykyisissä korkkilattioissa on useita kerroksia, jotka vaimentavat iskuja ja ääntä. Korkkilattia ei paranna akustiikkaa yhtä paljon kuin kattoon kiinnitetyt akustiikka-levyt, mutta estää tehokkaasti melun syntymistä.

Näin korkkilattia toimii
Nykyaikaiset ääntä vaimentavat korkkilattiat on tehty useasta eri ker-on Korkkikerrokset ovat lähes poikkeuksetta rakenteen pohjassa ja keskellä. Korkki vaimen-keskellä. askelia tehokkaasti, ja kovatkin äänet imeytyvät lattian sisään.

Katto: Kattoon sulautuvat akustiikkalevyt

Äänieristämisessä on nyrkkisääntö, jonka mukaan eristeet kannattaa sijoittaa korvan korkeudelle ja sitä ylemmäs. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko katto pitäisi peittää ääntä eristävällä materiaalilla. Muutama huomaamaton akustiikkalevy vähentää huoneen kaikua merkittävästi. Valkoiset akustiikkalevyt ovat suhteellisen halpoja. Esimerkiksi Parocin Prafon-akustiikkalevyt maksavat alle 40 euroa neliö. Royal Viva A-levyt ovat mitoiltaan 1200x600x30 milliä. Valkoiset peruslevyt on tarkoitettu alunperin julkisiin tiloihin, mutta mikään ei estä käyttämästä niitä kotona. Levyjen pinnassa on joko lasikuituhuopa tai lasikuitukangas. Levyt asennetaan kattoon liimalla. Ota huomioon, että levyjä ei voi purkaa ehjinä.

Seinä: Pidä taustamelu ulkona

Epäterveellinen äänimaailma ei aina johdu asunnon sisällä syntyvistä äänistä tai huonosta akustiikasta. Usein melu kantautuu kotiin seinien ulkopuolel-ta liikenteestä, rakentamisesta ja teollisuudesta. Meluisessa ympäristössä asumisviihtyvyyttä voi parantaa desibeli-ikkunoilla.

Ääntä eristävissä ikkunoissa on kaksi eripaksuista lasia, jotka värähtelevät ääniaaltojen vaikutuksesta eri tahtiin. Epätahtisuus vähentää kaikumista.

Useimpien ikkunatehtaiden valikoimassa on myös ääntä vaimentavia vaihtoehtoja. Ääntä vaimen-tavat ikkunat ovat keskimäärin noin 20 prosenttia kalliimpia kuin tavalliset.

Seinä: Taideakustointi

Äänenvaimennus voi olla taidetta. Markkinoilla on useita kotimaisia taideakustiikan valmistajia, joiden mallistot vaihtelevat erilaisista tauluista ja paneeleista moniosaisiin taideteoksiin.

Kuvassa näkyvä Vuolle-taideakustiikkalevy on tehty Konton materiaalista. Levy on 85-prosenttisesti pintaturvetta ja 15 prosenttisesti polyesteria. Taide-akustiikan hinta vetää melkein vertoja maalaustai-teelle. Esimerkiksi 180x120 sentin Vuolle-akustiikkalevy maksaa noin 750 euroa. Toisaalta pienimmät, noin 60x60 sentin taulut maksavat vain 95 euroa kappale.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): 7 fiksua melunvaimennusmateriaalia
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin