10 tapaa parantaa kodin murtosuojaa

Pääseekö kotiisi pelkkää ruuvitalttaa käyttämällä? Tiedätkö joitakin heikkoja kohteita, jotka kaipaisivat lisäsuojaa varkaiden varalta? Kerromme 10 vinkkiä, joilla teet talostasi turvallisemman ja varkaille vaikeammin murtauduttavan.

Harkinta on paras turvatae

Kohenna kodin turvallisuutta tarpeen mukaan sen sijaan, että välittömästi investoisit hälytysjärjestelmiin, superlukkoihin ja muihin huippukalliisiin turvalaitteistoihin.

Tarkastele kotiasi varkaan silmin: Jos aikoisit murtautua omaan kotiisi, mieti, mitkä kohdat talosta on huonoimmin suojattu? Varkaat valitsevat yleensä helpoimman ratkaisun. Tämän vuoksi varkaan työstä kannattaa tehdä mahdollisimman hankalaa, jolloin hän todennäköisimmin valitsee jonkin helpomman kohteen.

Terassista kannattaa aloittaa, sillä usein varkaat tunkeutuvat taloon ja talosta ulos juuri terassin kautta. Varmista myös, että varas ei sisään päästyään pysty avaamaan ulko-ovia sisäpuolelta. Murtovaras etsii uloskäyntiä, josta on helppo pujahtaa ulos. Murtautuja kyllä aina pääsee taloon sisälle niin halutessaan, mutta mitä vaikeammaksi sisäänpääsyn tekee varkaalle, sen paremmin koti on turvattu.

10 tapaa parantaa kotisi murtosuojausta

1. Varmuuslukko ja vastalevy

Tavallinen vastalevy korvataan turvavastalevyllä.

ESTÄ LUKON AUKI PONNAHTAMINEN vaihtamalla varmempaan lukkomalliin, jossa on vankat teljet ja korkealaatuinen lukkosylinteri. Karmiin kiinnitetyn metallisen vastalevyn, johon teljet uppoavat, voi vaihtaa vankempaan turvavastalevyyn, joka vaikeuttaa murtautumista.

Tavallinen vastalevy kiinnitetään kahdella ruuvilla, ja jos var-kaalla on mukanaan vahva sorkkarauta, hän voi hajoittaa karmin. Turvavastalevy on vahvempi ja suojattu ylimääräisillä ruuveilla.

2. Ikkunalukot

Kiinnitä lukko ikkunan puitteeseen.

ESTÄ VARASTA PAKENEMASTA saaliineen varusta-malla houkuttelevimmat ikkunat lukoilla. Yleensä nämä ovat niitä ikkunoita, jotka ovat naapureiden ja ohikulki-joiden katseilta parhaiten piilossa. Näistä ikkunoista varas pääsee kulkemaan sisään ja ulos anastettu omai-suus kainalossaan. Lukot hankaloittavat ikkunoista kul-kemista, sillä niillä puitteet on kiinnitetty varmemmin karmiin. Muista piilottaa avain, mutta vain niin etäälle, että itse pääset siihen käsiksi. Älä lukitse pakoväylinä toimivia ikkunoita silloin, kun olet itse kotona.

Lukkomalleja on monia, mutta periaate on sama: lukko asennetaan ikkunapuitteen avattavaan osaan ja vastalevy karmin kiinteään osaan.

3. Ulkopuoliset lasilukot

Lasisalvat kiinnitetään ikkunapuitteeseen lasilistojen päälle.

VARMISTA, ETTÄ IKKUNALASIA EI VOI IRROTTAA, sillä tämä on suosituin murtautumiskeino. Kun varas irrottaa ikkunalasin, saattaa riittää, että hän poistaa ruuvitaltan avulla kaikki lasilistat, jonka jälkeen lasin voi nostaa pois. Nyt taloon on vapaa kulku. Lasisalpojen tai lasilistasalpojen asennuksen jälkeen lasilistoja ei enää voi irrottaa.

Jos salvat tämän lisäksi asennetaan yhteen suuntaan kier-tyvillä ruuveilla, lasit on kaikin tavoin varmistettu niiden irrot-tamista vastaan. Jos varas yhä haluaa päästä sisään, hänen on rikottava ikkuna. Tämä aiheuttaa melua ja on varkaalle iso riski. Salpoja on monta eri kokoa ja mallia. Ne asennetaan noin 30 cm:n keskinäisin etäisyyksin lasilistojen päälle.

4. Lukollinen kahva

Asenna uusi lukollinen (avaimella tai koodilla varustettu) kahva.

ESTÄ TERASSIN KAUTTA MURTAUTUMINEN ja sulje näin yksi yleisimmistä murtautumisreiteistä. Varkaat käyttävät hyvin usein juuri terassinovea murtautuessaan taloon. Lasi on helppo rikkoa, ja tavallisen mökkikahvan saa avattua helposti.

Vaihtamalla lukolliseen - joko koodilla tai avai-mella toimivaan - ovikahvaan suljet varkaalta murtautumisreitin. Piilota avaimet, mutta lukitse kahvat vain yöksi ja niiksi ajoiksi, jolloin et itse ole kotona.

5. Lukitse vääntämisen sijaan

Irrota kahva ja kiinnitä lukkosylinteri.

ÄLÄ ANNA VARKAAN PAETA pääoven kautta. Murtovaras varmistaa lähes aina itselleen ylimääräisen pakoreitin siltä varalta, että talon omistaja palaa yllättäen kotiin ja häiritsee työrauhaa. Ovi on helppo jättää raolleen, jos ovi on sisä-puolelta varustettu kahvalla. Jos kahvan vaihtaa avain-pesään, ovea ei voi avata, kun on itse poissa kotoa ja ovi on laitettu lukkoon. Tällainen talo ei enää houkuttele lähes-kään yhtä paljon murtovarkaita.

Varkaalla on suuria vaikeuksia poistua talosta 40 tuuman tv:n kanssa, jos ovista ei pääse ulos. Hieman kalliimpi vaihto-ehto on turvalukon käyttö, jolloin oven sisäpuolella oleva kahva toimii, kunnes ovesta on poistuttu ja ovi on asianmukaisesti lukittu.

6. Turvasäppi

TEE IKKUNOISTA ERITYISEN TURVALLISET varustamalla ne lapsilta suojatuilla säpeillä. Lapsilukot estävät varkaita poraamasta ulkoa päin ikkunanpuitteeseen ja listaan reikää ja työntä-mästä reiästä teräslankaa sisään säpin nosta-miseksi paikaltaan.

Turvasäpit saa kuitenkin avattua sisäpuolelta, ainakin aikuisen toimesta, joten tämä ratkaisu ei estä varasta käyttämästä ikkunaa pakotienä ulos. Säppiratkaisua kannattaakin täydentää ikkunalukolla, jos ikkuna sijaitsee naapureiden katseilta liiaksi piilossa.

7. Ylimääräinen turvahela

Paksumpi osa estää helan noston ulkoa päin teräslangan avulla.

HANKALOITA VARKAAN SISÄÄNTULOA varustamalla ikkuna turvahelalla. Yksi helan tarkoituksista on pitää ikkuna raollaan ilman, että lapset pystyvät avaamaan sitä sisäpuolelta tai varkaat ulko-puolelta. Pieni turvahela, jossa on pieni käännettävä paksumpi osa, takaa, että helaa ei voi nostaa ulkoapäin teräslangan pätkällä. Tällaisen mallin hankinta tekee varkaan elämästä tuskallista.

Älä koskaan jätä ikkunoita raolleen, kun lähdet kotoa pois, ei edes turvahelan varaan. Ne voidaan potkia tai vääntää irti.

8. Yksisuuntaiset ruuvit

Ruuveja voi kiertää vain oikealle, siis sisään päin.

HUIJAA VARASTA KÄYTTÄMÄLLÄ YHTEEN SUUNTAAN KIERTYVIÄ RUUVEJA - siis vain sisään päin kiertyviä ruu-veja. Ruuvia voi käyttää esimerkiksi lasilistojen kiinnittämi-seksi ikkunapuitteisiin. Voit käyttää niitä myös tässä esitte-lemiemme lukkojen ja säppien kiinnittämiseen. Tämän jälkeen varas ei voi esimerkiksi ruuvata ikkunanlukkoja irti ja irrottaa lasia. Ruuveja ei voi irrottaa tai kiertää tavallisella ruuvitaltalla. Jos itse haluaa ruuvit irti, on varustauduttava erikoisruuvi-taltalla.

Oikein hyvin varustautunut varas voi toki hankkia erikoisvälineitä tätä tarkoitusta varten, mutta kokemukset osoittavat, että harvoilla varkailla on ”työmatkalla” muka-naan muuta kuin pieni ruuvitaltta tai pieni sorkkarauta.

9. Tapit ikkunoihin ja oviin

Tappi isketään oven tai ikkunan takareunaan.

PYSÄYTÄ SINNIKÄS VARAS, joka rautasahalla varustautuneena on valmis sahaamaan ulko-ovien saranat poikki. Ovien ja ikkunoiden ulkopuoliset sarananosat ovat nimittäin melko haavoittuvia, sillä ne voidaan sahata poikki, jonka jälkeen oven saa avattua saranapuolelta. Työ vie aikaa, mutta tätä tapahtuu hiljaisilla mökkialueillla, jossa on rauhallista työskennellä itsekseen.

Tapit ovat terästappeja, joka asennetaan oveen tai kkuna-puitteen takareunaan. Karmiin porataan reikä, johon tapin vastakappale isketään sisään. Kun ovi tai ikkuna on suljettu, sitä ei voi nostaa ylös, vaikka saranat olisi sahattu poikki. Tämän jälkeen rautasahalla varustautunut varas jää auttamattomasti vaille tuloksia.

10. Kiertyvät kalterit kellarin ikkunoihin

Pyöreä terästanko kaltereiden sisällä vaikeuttaa niiden sahaamista katki.

TUOTA KETTERÄLLE VARKAALLE PÄÄNVAIVAA asentamalla kellarin ikkunoihin kalterit. Kellarin ikkunat sijaitsevat usein talon talona tai pensaiden peitossa, jolloin kettärän varkaan on helppo kulkea niistä.

Kalterit tuottavat varkaalle ongelmia. Kuvan teleskooppitangot ovat uusinta uutta markkinoilla, mutta kalterit voi valmistaa myös itse. Kun asetat 15 mm teräksisen tangon putken sisään, rautasahalla varustautunut varas saattaa päästä pyörivään putkeen käsiksi, mutta sahan hampaat eivät saa siitä kunnon otetta.

    Muut lukevat juuri nyt …