Häädä varkaat kameralla

Turvakamera on usein paras mahdollinen murtovakuutus. Varas murtautuu luultavasti jonnekin muualle, jos tietää tulevansa kuvatuksi. Jos varas murtautuu sisään kameroista huolimatta, tekijästä on elävää kuvaa ja kiinnijäämisen riski kasvaa.

Turvakameran ostajalla on mistä valita. Internet on väärällään valvontajärjestelmiin erikoistuneita verkkokauppoja, eikä hintakaan ole este, sillä kokonainen kamerajärjestelmä maksaa vain muutaman satasen.

Valvontajärjestelmien vertailu on kuitenkin vaikeaa.

Lue myös: Tehokas keino murtoja vastaan

Esimerkiksi kuvan laatua on hankala arvioida pelkän mainostekstin perusteella, vaikka laatu on turvakameran tärkein ominaisuus. Videolle tallentunut auto ei yleensä ratkaise rikosta, mutta rekisterinumero voi johdattaa suoraan varkaiden jäljille.

Yksi vaihtoehto on googlettaa kameran merkki ja mallinumero ja lukea verkosta englanninkielisiä käyttäjäarvioita. Arviot kertovat ainakin sen, ovatko muut asiakkaat olleet tyytyväisiä hankintaansa.

Kamera pitää asentaa oikein. Sen pitää osoittaa paikkaan, josta varkaat todennäköisimmin pyrkivät sisään. Kameran pitäisi näkyä mielellään tielle asti, jotta varkaat osaavat kiertää talon kaukaa. Eikä kamera saa kuvata naapurin tonttia tai yleistä tietä.

Jutussa opastetaan, millainen valvontakamera kannattaa hankkia ja mihin se pitää sijoittaa. Jutussa käydään läpi myös valvontakameroita koskeva lainsäädäntö.

3 asiaa, jotka pitää päättää ennen kameran ostamista

 1. VALOLLA VAI ILMAN?
  Pitääkö kameran toimia pimeässä? Pimeäkamera on luonnollisesti parempi vaihtoehto kuin vain virka-aikaan toimiva malli. Pitääkö kamerassa olla infrapunavalo?

 2. ANALOGINEN VAI DIGIKAMERA?
  Valvontakamera voi olla joko analoginen tai digitaalinen verkkoon kytketty kamera. Analogiset kamerat ovat digi kameroita halvempia, eikä analogiseen malliin tarvita kalliita erikoisjohtoja. Kuvan laatu ei ole kuitenkaan yhtä hyvä kuin digikamerassa.
  Digitaaliset kamerat ovat hieman analogisia kalliimpia ja vaativat toimiakseen kalliim-pia kaapeleita. Digikuvan laatu on kuitenkin hyvä ja samaan järjestelmään voi asentaa helposti useita kameroita. Digikuvaa voi katsoa sekä äly-puhelimella että tietokoneella, ja kamerat voi kytkeä kodin langattomaan sisäverkkoon.

 3. LANGATTOMASTI VAI KAAPELEILLA?
  Digitaalisen verkkokameran asentamiseen tarvitaan vain virtajohto, sillä kamera lähettää kuvaa langattoman verkon kautta.
  Kameran käyttöönotto voi olla langattomuudesta huolimatta vaikeaa. Jos koti-verkko on huono, kameran kuva voi pätkiä. Jos kameroita on paljon, ne voivat tukkia kotiverkon. Signaali voidaan myös estää ulkopuolelta.
  Vedä kameroille laaduk-kaat johdot, jos mahdollista. Peitä johdot metallilistan alle, jotta varkaiden on vaikea katkaista johtoja.

Millainen kamera?

Valvontakameroita on kahta perustyyppiä, dome- ja bullet-mallia.

Dome-kamerat ovat julkisista tiloista tuttuja pieniä kuplia, ja laatikkomaiset bullet-kamerat muistuttavat enemmän vanhanaikaisia videokameroita.

Molemmat mallit pystyvät periaatteessa samaan, mutta niiden ulottuvuudessa ja tarkkuudessa on eroja.

Bullet-kamera

Bullet-mallin kamera sopii parhaiten paikkoihin, joissa pitää kuvata kauas, kuten pihatien päähän. Bullet-kamera on helpompi asentaa kuin dome-malli, sillä sen kuvauskulmaa on helppo säätää tarpeen mukaan. Varkaiden on kuitenkin helpompi särkeä laatikon muotoinen kamera kuin kuplamalli.

Dome-kamera

Kuplaan piilotettu dome-kamera on bullet-kameraa huomaamattomampi vaihtoehto. Kamera kuvaa lähelle yhtä hyvin kuin bullet-malli, mutta kuvakulman kääntämiseksi kamera pitää irrottaa ja asentaa uudelleen.

Montako kameraa tarvitaan?

Näe ja tule nähdyksi. Valvontakameran asentamisessa noudatetaan kahta periaatetta.

Hyvin sijoitettu valvontakamera toimii ennaltaehkäisevästi, joten kamera pitää sijoittaa näkyvälle paikalle. Kameran pitää lisäksi kuvata todennäköisintä murtautumispaikkaa.

TALO, JOSSA ON YKSI HEIKKO KOHTA

Talossa on hyvät lukot ja murtosuojatut ovet, mutta varas pystyy työskentelemään rauhassa talon takapihalla. Valvontakamera kannattaa asentaa talon taakse, jotta kameroita kaihtamaton varas päätyy filmille.

TALO, JOKA SIJAITSEE MURROISTA KÄRSIVÄLLÄ ALUEELLA

Talo sijaitsee hieman syrjässä tai asuinalueella, jossa tehdään poikkeuksellisen paljon murtoja. Kamerat kannattaa asentaa pimeille alueille ja pihatien suuntaan. Pihatielle kannattaa asentaa mahdollisimman näkyvä kamera.

TALO, JONKA PIHALLA ON PALJON PIMEITÄ NURKKIA

Talo sijaitsee syrjäisellä paikalla suojassa naapurien katseilta, ja sisällä on arvotavaraa desing-huonekaluista lähtien. Kameroiden pitää kuvata kaikki mahdolliset murtautumispaikat ja saapumistiet. Koko julkisivu kannattaa kuvata selkeästi näkyvillä kameroilla.

Kameran rakenne

Multimedia

Hyvässä kamerassa on muutakin kuin korkea resoluutio.

Kameran pitää kestää iskuja ja kuvata huonossa valaistuksessa.

Myös asentamisen pitää olla helppoa.

Lue myös: Parhaat kamerat juuri nyt

Mitä laki määrää?

 • Kameralla saa kuvata vain oman kotirauhan piirissä olevaa aluetta eli käytän-nössä omaa tonttia. Naapurin tontti ei saa näkyä edes kuvan nurkassa.
 • Kameralla ei pidä kuvata ohikulkevaa tietä. Yleisen tien kuvaaminen ei ole välttämättä laitonta, mutta silloin liikutaan harmaalla alueella.
 • Jos kamerassa on mikrofoni, se voi tallentaa naapureiden ääniä. Silloin kameran omistaja syyllis-tyy rikoslain tarkoittamaan salakuunteluun.
 • Omalla pihalla kulkevia saa kuvata asiasta kertomatta. Kamerasta kertova kyltti ei ole pakollinen, mutta se voi estää murtoja tehokkaasti.
 • Jos epäilet, että naapuri kuvaa tonttiasi, ota asia puheeksi naapurin kanssa. Jos puhe ei auta, poliisi voi tarkistaa asian.