Suojaudu murtovarkailta loman aikana

Kun sinä lomailet, murtovaras on töissä. Tyhjässä kodissa varkaiden on helppo tehdä tuhojaan. Älä ole kiltti varkaille, vaan tarkista kotisi murtosuojaus ja pidä huolta naapurisuhteista, sillä naapureista on iloa myös loman aikana.

Murtovaras

Lähdetkö turvallisin mielin lomalle ilman pelkoa murtovarkaista?

Lomakauden aikana asuntomurtojen määrä kasvaa. Kun koti on tyhjänä, varkaan on helppoa murtautua sisään asuntoon ja pakata kaikessa rauhassa arvoesineet mukaansa. Voisiko asialle tehdä jotakin?

Ehkä kaikki on jo kunnossa: Olet vakuuttanut kodin murtovarkauksien varalta. Olet lisäksi jo keskustellut naapureiden kanssa, ja asunnossa on hyvät lukot, murtovarmat ikkunat ja ovet, murtoja ehkäisevä valaistusjärjestelmä sekä ehkä jopa varashälytin. Jos kaikki tämä on hoidettu, voit matkustaa turvallisin mielin lomakohteeseen. Murtosuojaus on kunnossa, ja on hyvin todennäköistä, että kotisi säästyy tunkeilijoilta.

Jos et vielä ole käynyt läpi kaikkia toimenpiteitä, lue nämä vinkit:

Murtosuojaus kuntoon – kun loman alkuun on vielä yli viikko

Katsele kotiasi varkaan silmin: mistä aloittaisit, jos itse olisit murtovaras? Koettaisit ehkä päästä sisään vanhan, kuluneen kellarinoven, lukitsemattoman terassinoven tai katseilta suojassa olevien takapihan ikkunoiden kautta.

Tässä on hyvä paikka panna murtosuojaus kuntoon, jotta tunkeutujat eivät pääse sisään. Jo kolmen minuutin viive saa useimmat murtovarkaat antamaan periksi ja lähtemään pois.

Jos et voi suojata koko taloa, aloita ilmeisimmästä kohdasta: lukitsematon terassin ovi tai helposti murrettava, ja talon suojaisella puolella oleva ikkuna on helppo kohde varkaalle.

Lue lisää täältä: Varo varkaita – turvaa kotisi

Tarpeellinen murtosuojaus, kun loman alkuun on alle viikko

Vaikka et ehkä voikaan murtosuojata kotiasi täydellisesti, voit aina koettaa tehdä mahdollisen varkaan olon epävarmaksi:

  • Liitä kodin valaisimiin ajastimia, jotka sytyttävät ja sammuttavat valoja aivan kuin joku olisi kotona
  • Pyydä naapuria laittamaan hiukan roskia roska-astiaan ja tyhjentämään kotisi postilaatikko säännöllisesti
  • Älä jätä eteistä tai asuntoa täysin tiptop-kuntoisiksi – varas pelästyy elämän jälkiä ja luulee, että joku on kotona
  • Vedä makuuhuoneiden verhot eteen, jos huoneisiin on suora näkymä ikkunasta

Kullanarvoinen naapuriapu

Lomalta palaaja toivoo tietysti löytävänsä kodin koskemattomana. Ennen lähtöä kannattaa vielä jutella naapureiden kanssa, sillä tarkkaavainen naapuri on usein kaikkein paras turva murtovarkaita vastaan. Lähimpänä asuvia voit pyytää pitämään kotiasi silmällä lomasi aikana.

Tarkkaile myös kotikatusi kulkijoita, ennen kuin lähdet lomalle: tervehdi vastaantulijoita, katso kaikkia silmiin. Mahdollinen murtovaras ei halua tulla tunnistetuksi, ja murtoa suunnitteleva voi hyvässä lykyssä suunnata askeleensa muille metsästysmaille. Vartioimattomia ja loman ajaksi tyhjilleen jääneitä koteja kun valitettavasti riittää.

    Muut lukevat juuri nyt …