Erittäin kestävät piilokiinnitetyt hyllyt

Haluatko piilokiinnitetyt hyllyt, jotka oikeasti kestävät käyttöä? Ne pitää rakentaa itse. Valtaosa valmishyllyistä on liian heppoisia, jotta niiden päälle voisi kasata tavaraa, eikä osa kestä edes omaa painoaan. Tässä jutussa rakennettavat hyllyt kuitenkin kestävät.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
25 euroa

Johdanto

Ilman näkyviä kiinnitysrautoja seinällä leijuva hylly on upea ilmestys. Huonekaluvalmistajat ja sisustussuunnittelijat ovat samaa mieltä, joten markkinoilla on paljon erilaisia piilokiinnitettäviä hyllyjä huokeaan hintaan. Valitettavasti vain osa niistä kestää käyttöä.

Monet ostohyllyt ovat heppoisia

Piilokiinnitetyt hyllyt ovat haastavia, sillä niitä ei tueta alhaalta tai takaa. Kiinnitysrautojen pitää olla hyllyn sisällä, mutta ratkaisu vääntää rautoja voimakkaasti alaspäin. Jos hylly kiinnitetään seinään vain yhdellä tulpalla ja ruuvilla, hylly painuu vinoon jo melkein omasta painostaan. Hyllylle nostettavat lautaset tai kukkaruukut muuttuvat helposti kasaksi sirpaleita.

Näin teet lujat piilokiinnitetyt hyllyt

Älä yritä saada hyllyä kestämään parin pienen raudan ja ruuvin avulla, vaan jaa hyllyn paino laajemmalle seinään. Poraa seinään syviä reikiä ja upota niihin pitkät kierretangot. Poraa hyllyihin reiät ja työnnä ne paikoilleen kierretankoihin. Hyllystä tulee siten vahvempi ja tavallaan osa seinää, eikä alaspäin suuntautuva vääntö kohdistu heiveröiseen kiinnitysrautaan. Kierretangot ovat huomattavasti vahvempia.

Vaatii hieman osaamista

Raudat pitää kiinnittää huolellisesti hyllyihin ja seinään. Kerromme tässä jutussa ohjeet, joilla kiinnität tangot seinään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan sekä pari neuvoa, joilla työt sujuvat tarkasti. Saat piilokiinnitetyt hyllyt, jotka kestävät!

Ohjeet

01
Tee näin 8 Vaihe

1

Poraa hyllyn takareunaan reiät hyllyä kannatteleville kierretangoille, jotka työnnetään lau dan (X) läpi. Lauta on ruuvat-tu kiinni, sillä sitä käytetään pora-ohjaime na seinässä. 10 cm syvät reiät on tehtävä täysin suoraan.

2

Sahaa kierretangot ja työn nä ne hyllylevyyn. Tarkista, että tangot ovat tarkasti suorassa kulmassa. Jos näin ei ole, on parasta porata uusi rei kä lähelle pieleen mennyttä.

3

Kiinnitä ohjainlauta (X) seinään kohtaan, johon hylly halutaan ripustaa. Teippaa lauta päädyistä kiinni ja tue sitä puristimilla ja jäykistäjillä, jotta se ei valu alaspäin.

4

Poraa seinään reiät ohjainlaudan (X) reikien läpi. Poraa tarkasti vaakasuo raan ja suorassa kulmassa sei nään nähden. Suorakulma aut taa poraussuunnan hallinnassa.

5

Puhdista reiät huolellisesti pölystä. Pölynimuri poistaa valtaosan pölystä, mutta reiät on parasta puhaltaa lopuksi puhtaaksi. Jalkapallon pumppu on hyvä väline tähän.

6

Rakenna kierretangoille tuki, joka pystyy pitämään tangot vaaka-asennossa liiman kovettumisen ajan. Työnnä kaikki tangot reikiin ja tarkastele, miten saat ne pysymään täysin suorassa - ja vedä tangot ulos.

7

Vala kierretangot kiinni. Pursota reikiin liimaa saumapistoolilla ja kierrä heti tangot liimaan. Liima kovettuu nopeasti, joten työskentele ripeästi, jotta liima ei ehdi kovettua pistooliin.

8

Työnnä hylly kierre-tankoihin ja naputtele se paikalleen käyttäen apuna lyöntipalikkaa. Yleensä hyllyä ei tarvitse liimata kiinni tankoihin, sillä tankojen kierteet riittävät pitämään hyllyn paikoillaan.

Materiaalit

• 1 hylly (tässä saarnilankku)
• 6 kierretankoa, 12 mm, á 20 cm 2 pitkää kierretankoa (katkaise rautasahalla), ohjainlauta
• Liima-ankkurimassaa (tässä 1 Expandet-patruuna)

Vie aikaa

Pari tuntia

Hinta

Noin 25 € + hylly

Vaikeusaste

Helppo ja mutkaton tehtävä, jos seuraat ohjeitamme.

Video

VINKIT: Korjaa kierretanko

VINKIT: Pölypussi porauspölylle

VINKIT: Suojaa kierrettä

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …