25 fiksua säilytysideaa

Taistelu kaaosta vastaan ei lopu koskaan, sillä kaikille tavaroille ei vain ole sopivia säilytyspaikkoja. Kaupoissa myydään valmiita säilytysjärjestelmiä, mutta jos haluat hyödyntää tilan mahdollisimman hyvin, joudut tarttumaan työhön itse.

Sotkut kuriin - kokosimme parhaat säilytysideat yhteen paikkaan.

Kokosimme yhteen parhaat ratkaisut, joilla voi tehdä lisää tilaa eteiseen, keittiöön, makuuhuoneeseen ja verstaaseen. Esittelemme:

  • 6 ratkaisua eteiseen
  • 6 ratkaisua keittiöön
  • 6 ratkaisua makuuhuoneeseen
  • 7 ratkaisua verstaalle

Työn iloa!

Eteiseen

Käytä taustaa

Liimaa peili puulevyyn, rakenna levyn ympärille kehikko ja kiinnitä peili seinään saranoilla. Voit käyttää peilin taustaa avaimien, sahanterien ja muiden pikku-tavaroiden säilytykseen.

Aloita kengistä

Kengät ovat siistin eteisen pahin vihollinen. Kerää kengät pois lattialta. Putkenpätkistä rakennettu kenkä-teline pitää eri parit järjestyksessä ja luo eteiseen paljon lisää säilytystilaa. Putkissa voi säilyttää myös laukkuja, huiveja, hanskoja ja pipoja.

Kaksipuolinen komero

Liukuovikomerossa on tilaa kengille, ulkovaatteille ja muille vaikeasti säilytettäville tavaroille. Komeroon voi piilottaa esimerkiksi pölynimurin, silityslaudan tai rikkalapion ja harjan. Tämän komeron etupuoli on otettu hyötykäyttöön ripustamalla siihen koukkuja sekä hyllyjä takkeja ja kenkiä varten. Tilaa ei voisi käyttää hyödyksi enää tehokkaammin.

Rakenna lisää tilaa

Joskus tilaa ei voi hyödyntää yhtään paremmin. Silloin pitää laajentaa. Tässä vanhan eteisen ulkopuolelle on rakennettu uusi eteinen.

Käytä korkeus hyväksi

Monessa eteisessä on katon rajassa yksi tai kaksi neliötä käyttämätöntä tilaa.

Nämä kaapit on rakennettu kattoon asti. Oven päälle rakennetulla hyllyllä säilytetään tavaroita, joita ei tarvita päivittäin. Tikkaita voi säilyttää seinällä siten, etteivät ne vie kallisarvoista tilaa.

Nyt välähtää!

Voit rakentaa eteiseen korkean, valaistun hyllytilan ja lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Saat lisää säilytystilaa, ja valo tekee eteisestä aiempaa suuremman näköisen.

Keittiöön

Jos keittiössäsi on tarpeeksi tilaa, olet yksi harvoista. Tällä aukeamalla on hyviä, tilaa lisääviä ideoita.

Kokoon taitettava ruokapöytä

Jos käytät ruokapöytää vain harjoin, voit vaihtaa sen kokoon taitettavaan ruokapöytään. Tämä pöytä on tehty 22 milliä paksusta MDF-levystä, joka on ruuvattu kiinni käännettäviin pyörölistoihin.

Pöytä ei vie tilaa, kun se taitetaan kokoon.

1 Ruuvaa kantava pyörö lista kiinni pöytä-levyn alapuolelle. Asenna lista seinään raudoilla, jotka antavat levyn kääntyä.

2 Ruuvaa pöydänjalat listaan, joka on kiinni saranoilla pöytälevyn etureunan alla. Kun pöytä taitetaan kiinni, jalat puristuvat kiinni rautaan.

Käytä sokkelia

Sokkelilaatikot ovat erinomainen keino loihtia keittiöön lisää tilaa. Ne on helppo rakentaa itse. Sokkelin etulevy pitää vain vaihtaa pois laatikon tieltä.

Purista tilaa lisähyllylle

Keittiön kaapeissa säilytettävät tavarat eivät yleensä täytä aivan koko kaappia. Jos kaapin yläosassa on muutama sentti tyhjää tilaa, voit asentaa siihen matalan verkkokorin.

Fiksu kaappi keittiökoneille

Rakenna keittiön hyllyn alle siisti kaappi leivänpaahdinta, sähkövatkainta ja kahvinkeitintä varten. Asenna kaappiin pistorasia, jotta virtajohdot eivät jää sotkuun keittiön pöydälle.

Nosta lasit ylös

Usein pienet yksityiskohdat ratkaisevat, kuinka helppo keittiötä on käyttää. Tämä idea ylösalaisin ripustetuista laseista on peräisin ravintolamaailmasta, mutta se sopii myös kotikeittiöön. Ratkaisu näyttää tyylikkäältä ja säästää tilaa.

Piilota tavarat ovien taakse

Keittiön yläkaappien päällä oleva tila on aivan liian arvokas hukattavaksi. Voit rakentaa varsinaisten kaappien päälle lisäkaapit, jotka täyttävät tilan kokonaan.

Makuuhuoneeseen

Makuuhuoneessa lisää tilaa pitää etsiä sekä ylhäältä että alhaalta, niin sängyn alta kuin kaapin päältäkin.

Kirjahylly sängynpäätyyn

Eräs lukijamme veti sänkynsä hieman irti seinästä ja rakensi sängyn päätyyn kirjahyllyn vinon katon alle. Huoneeseen tuli lisää nukkumis- ja säilytystilaa. Käytännöllinen ratkaisu toimii myös siinä tapauksessa, ettei sänky ole vinon katon alla.

Nosta sänky parvelle

Voit hyödyntää sängyn alla olevan tilan täysin nostamalla sängyn irti lattiasta. Parvi sopii loistavasti korkeisiin huoneisiin. Parven rakentaminen on parasta mahdollista tilankäyttöä.

Taittosänky

Sänky on tiellä, jos makuuhuonetta käytetään välillä myös työntekoon. Itse rakennettu taitto sänky toimii hyvin ja luo 3,5 neliötä lisää tilaa.

Laajenna kaappia liukuovilla

Jos olet hankkinut makuuhuoneeseesi valmiin kaapin, sen päälle jää yleensä käyttämätöntä tilaa. Voit ottaa tilan käyttöön parin liukuoven avulla.

Komeroseinä

Markkinoilla on lukemattomia erilaisia valmiskaappeja. Voit rakentaa seinän sisään komeron, jos haluat välttää hukka tilan syntymisen kaappien päälle ja viereen. Rauta kaupoissa on erilaisia kisko-järjestelmiä, joiden avulla komeroihin voi rakentaa liukuovet.

Asenna kiskot kattoon ja lattiaan. Rautakaupoissa on erilaisia kiskoja. Valitse kiskot, jotka sopivat komeroosi.

Asenna pyörät itse rakennettujen ovien päälle ja pohjaan.

Voit päällystää ovet tapetilla tai maalata ovet haluamallasi värillä.

Hyödynnä sängyn alla oleva tila

Makuuhuoneen mittojen mukaan tehty sänky hyödyntää tilan täydellisesti. Tämän sängyn molemmilla puolilla on liukuovikaapit ja päädyssä sängyn mittainen vetolaatikko.

Sahaa osat 28 milliä paksusta MDF-levystä. Voit ostaa osat rauta-kaupasta valmiiksi sahattuina tai tehdä ne itse. Valmiiksi sahatut osat pitää vain kasata yhteen.

Tee liukuoviin urat sirkkelillä tai ylä jyrsimellä. Sahaa levyyn kolme vierekkäistä uraa. Siisti pohja 6 milliä leveällä taltalla.

Liimaa ja ruuvaa osat yhteen. Peitä ruuvit tasoitteella ja maalaa sänky.

Verstaaseen

Siisti ja hyvin toimiva verstas on parhaita lahjoja, jonka tee se itse -rakentaja voi antaa itselleen.

Hylly, jossa on tilaa kattotelineille

Katon rajaan rakennettu rengashylly sopii myös kattotelineiden säilyttämiseen. Sahaa viistot lovet kahteen laudanpätkään ja paina ne kiinni hyllyn reunaan. Sahaa lautojen päälle kattotelineiden mentävät lovet. Varmista, että laudat ovat vähintään 22 milliä paksut, jotta ne eivät taivu sivusuunnassa.

Koneet järjestykseen

Akkutyökalut lojuvat yleensä ympäri verstasta. Lataus- ja säilytyshylly on loistava ratkaisu etenkin siinä tapauksessa, että verstaassasi on eri työkalu-tehtaiden latureita, akkuja ja työkaluja. Kaikki koneet ja tarvikkeet pysyvät hyllyssä siistissä järjestyksessä.

Virtaa kelalta

Ripusta verstaan seinälle iso kela, jossa on pitkä virtajohto. Kela säästää paljon vaivaa, kun jatkojohdot eivät enää kiemurtele pitkin lattioita. Voit kääriä rullalle myös pitkän paineilma- tai puutarha letkun.

Pidä työkalut järjestyksessä

Työkalutaulun rakentami-seen ei kannata tuhlata aikaa, vaan se kannattaa ostaa valmiina. Työkalu-taulun kiinnittäminen verstaan seinään vie vain pari minuuttia. Voit kiinnittää koukut helposti haluamiisi paikkoihin.

Nosta puristimet pois tieltä

Puristimet ovat hankalan muotoisia ja vievät usein liikaa tilaa. Kattoon ripustettu teline pitää puristimet pois jaloista, mutta samalla kätevästi käden ulottuvilla. Telineeseen mahtuu helposti kymmeniä puristimia.

Järjestä listat ja putket

Jaa noin 40-senttinen pahviputki neljään osaan kolmella levynpalasella. Osastoitu putki pitää listat ja putket järjestyksessä ja käden ulottuvilla. Samalla putki vapauttaa kallisarvoista lattiatilaa hyllyille ja kaapeille.

Käytä kattoa

Voit kiinnittää verstaan kattoon laatikoita, joiden toisessa päässä on saranat. Alas taitettavat laatikot ovat loistava ratkaisu verstaan tila-ongelmiin.

Muut lukevat juuri nyt …