Näin suojaat tammilevyn

Tammi näyttää hyvältä mutta käyttäytyy eri tavalla kuin monet muut puulajit. Se tarkoittaa, että tammilevy pitää käsitellä oikein, jotta pinnasta tulee kestävä. Väärin suojattu tammilevy tummuu nopeasti. Onneksi tammilevy on helppo suojata oikein ja kestävästi oman maun mukaan.

Tammen käsittely

Kannattaako tammi suojata lakalla, öljyllä vai saippualla?

Ennen kuin aloitat

1. Hio pöytälevy pituussuunnassa jyväkoon 150 hiomapaperilla. Imuroi huolellisesti, jotta kaikki hiomapöly lähtee pois.

2. Puhdista pöytälevy puunpuhdistusaineella. Laimenna pesuainetta suhteessa 1:20. Anna puun kuivua kokonaan.

LUE LISÄÄ: ”Uusi” pöytä 4 vaiheessa

Pöytälevyöljy

Pöytälevyöljy tekee pinnasta silkkisen himmeän sekä korostaa tammen luontaista hehkua ja vuosirenkaita. Öljy voi olla esimerkiksi valkoista, mustaa tai kirkasta.

1. Sekoita öljy ja levitä sitä pensselillä tasainen ja peittävä kerros puun syiden suuntaisesti. Öljyä myös levyn tausta vähintään yhteen kertaan.

2. Anna öljyn imeytyä levyyn noin 30 minuutin ajan, jos huoneen lämpötila on noin 20 astetta. Voit levittää lisää öljyä kohtiin, jotka imevät paljon öljyä.

3. Hiero öljy puuhun kiillotustyynyllä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla puuvillapyyhkeellä.

4. Odota tunti ja tee uudestaan vaiheet 1, 2 ja 3.

5. Öljyä pöytälevy vähintään kahteen kertaan. Pöytälevy on käyttövalmis 24 tunnin päästä. Ensimmäisen vuorokauden aikana levy ei kestä vettä. Öljyn kovettuminen kestää viikon, joten käsittele levyä varovasti.

Kalustelakka

Lakkaaminen tekee levystä kestävän ja syventää sen hehkua. Kalustelakka on himmeää tai puolikirkasta.

1. Käsittele tammilevy aluksi kahteen kertaan pöytälevyöljyllä edellisen kohdan ohjeiden mukaan. Käsittelemätöntä tammilevyä ei kannata lakata, sillä se voi aiheuttaa tummia laikkuja, jotka lähtevät pois vain hiomalla.

2. 24 tunnin kuluttua: Hio pinta kevyesti levyn pituussuunnassa. Levitä ensimmäinen lakkakerros lyhytkarvaisella telalla tai pensselillä.

3. 4 tunnin kuluttua: Hio levy jyväkoon 180 tai 240 hiomapaperilla. Pyyhi hiomapöly pois huolellisesti.

4. Lakkaa uudestaan. Lakka kovettuu kokonaan kolmessa vuorokaudessa.

Saippua

Saippua vaalentaa puuta hieman ja antaa sille upean, luonnollisen sävyn. Voit käyttää pöytälevyn pintakäsittelyyn eläinrasvasta tehtyjä saippualastuja tai juoksevaa soijapohjaista saippuaa. Tässä käytetään nestesaippuaa. Saippuaa pitää annostella sopivasti, sillä tammilevy tummuu, jos saippuasekoitus on liian väkevää.

1. Sekoita vesi ja saippua. Tässä käytetään valkoista saippuaa, joka sekoitetaan lämpimään veteen suhteessa 1:10. Anna veden viiletä haaleaksi tai kylmäksi.

2. Pyyhi pöytälevy pituussuunnassa rätillä tai sienellä. Pyyhi ylimääräinen saippua pois kuivaksi väännetyllä kankaalla. Anna puun kuivua muutaman tunnin ajan.

3. Toista saippuakäsittely (vaihe 2) vielä kaksi kertaa. Jätä viimeinen käsittely mielellään seuraavaan päivään.

Venelakka

Kiiltävä venelakka antaa puulle kestävän, peilikirkkaan pinnan. Puun pitää olla täysin kuivaa ennen lakan levittämistä. Imuroi ja pyyhi pinta huolellisesti, sillä pienetkin pölyhiukkaset näkyvät lakan alta.

1. Levitä ensimmäinen kerros lakkapensselillä tai -telalla, jossa on lyhyet karvat. Anna lakan kuivua noin 16 tuntia 20 asteen lämmössä.

2. Välihio pinta jyväkoon 180 hiomapaperilla. Poista hiomapöly.

3. Levitä toinen lakkakerros.

4. Levitä viimeinen lakkakerros noin 16 tunnin kuluttua.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöydät