Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hio pöytälevy uuden veroiseksi

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vesi ja puinen keittiötaso on haastava yhdistelmä, joten puinen pöytälevy alkaa näyttää ajan mittaan rispaantuneelta. Oikealla hiomistekniikalla levy muuttuu uuden näköiseksi parissa tunnissa tunnissa.

Malta pari päivää, ennen kuin asetat levylle tavaroita, jotta öljy ehtii kovettua kunnolla.

Johdanto

Pöytälevyn hiominen ja öljyäminen on työtä, jonka useimmat osaavat tehdä. Siihen ei tarvita periaatteessa muuta kuin hiomapaperia ja sopiva hiomakapula, mutta jos pöytä on isompi kuin pari neliötä, se kannattaa hioa koneellisesti.

Pöytälevyn hiominen

Pese ja kuivaa pöytälevy ja käynnistä epäkeskohiomakone. Se on todellinen hiomamestari. Tasohiomakone ei hio yhtä syvältä, ja nauhahiomakone hioo vielä syvemmältä. Epäkeskohiomakone on paras vaihtoehto pöytälevyn hiomiseen. Lisäksi tarvitaan kolmiohiomakone tai hiomakapula nurkkien hiomiseen.

Pöytälevyn hiomisesta syntyy pölyä

Yhdistä epäkeskohiomakone pölynimuriin, jos mahdollista. Useimmissa epäkeskohiomakoneissa on pölynimuriliitin tai paikka, johon voi asentaa erikseen ostettavan liittimen. Ellet voi liittää hiomakonetta imuriin, peittele paikat huolellisesti, sillä pöly leviää ympäri taloa.

Öljy suojaa pöytää

Pöytälevy pitää öljytä hiomisen jälkeen, jotta se kestää rasvaa, likaa ja vettä. Öljyämätön levy imee kaiken sisäänsä.
Voit käsitellä pöytälevyn saippualla, lakalla, öljyllä tai vahalla. Keittiön pöytälevyyn sopii parhaiten öljy, sillä se ei sisällä ainesosia, jotka eivät kuulu ruokaan.

LUE LISÄÄ: Öljy on paras ja helpoin tapa pöytälevyn käsittelyyn

Öljyn levittäminen on tärkeää

On tärkeää, että levität öljyn tasaisesti pöytälevylle. Ilman oikeaa tekniikkaa pöytälevyyn voi tulla läikkiä tai liian paksuja kohtia, jotka tarttuvat kiinni sormiin. Sekä hiomistekniikka että öljyn levittäminen kerrotaan jutussa tarkasti.

Ohjeet

Pese ja hio levy täysin puhtaaksi

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Ennen kuin ryhdyt hiomaan pöytä-levyä, puhdista se liasta ja rasvasta ja anna sille aikaa kuivua kunnolla.

Työstä syntyy paljon pölyä. Poista siis kaikki tarpeeton, niin selviät puhdistamisesta helpommalla. Jotta levyyn ei jäisi painaumia, hio levyä koko alalta, eikä vain yhtä pientä aluetta kerrallaan.

Aloita karkeudella 120 ja hio koko levy ensin kevyesti. Näin näet pian, tarvitsetko karkeampaa paperia kolojen ja naarmujen poistamiseksi.

1

Poista rasva ja lika huolellisesti. Jos tarpeen, pese levy huolella edellisenä päivänä. Jos levy on kohtalaisen puhdas, voit vain pyyhkiä sen karkealla, kostealla liinalla ja ja antaa levyn kuivua kokonaan.

2

Hio karkealla ja sen jälkeen yhä hienommalla paperilla hyvällä epä kes­ ko hiomakoneella. Jos poistat koloja ja naar muja, aloita karkealla paperilla (40-60). Kar keasta paperista jää uria, joten hio ne pois yhä hienommalla paperilla (120-180).

3

Hio kulmat ja reunat kärkihioma­ koneella. Jos levy on hyvässä kunnossa ja vaurioitumaton, selviät ehkä hiomapalikalla. Tehokkaasta kärkihiomakoneesta on kuiten­ kin paljon iloa. Siirry taas karkeasta hienom ­ paan paperiin ja poista pöly säännöllisesti.

4

Hio levyn etureuna hiomapali­ kalla. Jos käytät työhön epäkesko hioma­ konetta, ole hyvin varovainen, sillä jos hiomakone keinahtaa vähänkin, levyn etureunasta tulee vino.

Hiero öljy puuhun useaan kertaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Poista kaikki hiontapöly, ennen kuin öljyät pinnan. Saat pinnasta vahvan, jos öljyät levyn useaan kertaan. Sivele öljyä ensin runsaasti pintaan, jotta puu imee sitä mahdollisimman paljon. Toinen öljyämiskerta sulkee loputkin raot.
Öljy nostaa puun kuidut pystyyn. Kun hierot kuidut puuhun hiontasienellä, ennen kuin kiillotat puun kuivalla liinalla, saat pinnasta täysin tasaisen.

TÄRKEÄÄ! Öljyinen liina voi syttyä tu -leen öljyn kovettuessa. Vie liinat esim. ulos maahan, kunnes öljy on haihtunut.

1

Poista hiontapöly huolellisesti. Parasta on imuroida ja kuivata pinta tämän jälkeen karkealla liinalla, jotta saat kaiken pölyn varmasti pois, ennen kuin öljyät levyn. Anna puun kuivua hieman.

2

Sekoita öljy perusteellisesti. Pöytälevyöljyyn on yleensä lisätty erilaisia aineita öljyn kovettumisen tehostamiseksi, joten sekoita öljy hyvin - erityisesti pigmentoitu öljy, jotta valkoiset pigmenttirakeet sekoittuvat tasaisesti koko öljymäärään.

3

Kaada levylle muutama pieni öljylätäkkö. Purkissa lukee, kuinka moneen neliömetriin öljy riittää. Määrä riippuu tietysti siitä, kuinka paljon levy imee. Tämä purkki riittää levyn uudel leen öljyä miseen muutaman kuukauden kuluttua.

4

Levitä öljy tasaisesti puuvilla lii-nal la. Syiden suuntaan, jos mahdollista, var sinkin jos käytät pigmentoitua öljyä, josta voi jäädä näkyviä uria. Anna öljyn imey tyä 15-30 min ja pyyhi kiiltävät läiskät pois.

5

Hankaa öljy puuhun tunnin ku luttua puun kyllästämiseksi. Kun hiot sie nellä tai hienolla märkähioma paperilla, pois tat ylös nousseet kuidut. Pyyhi lopuksi.

VINKKI: Hio hiontasienellä hyvin kevyesti seuraavana päivänä.

Materiaalit

• Puuöljyä (pöytälevyihin tarkoitettua puuöljyä, sävy valkoinen)

Työkalut

• Epäkeskohiomakone
• Kärkihiomakone
• Hiontapalikka
• Hiomapaperia, karkeus yl. 60-180
• Märkähiomapaperia tai hiontasieni
• Puhtaita liinoja

Vinkit & niksit

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin