”Uusi” pöytä 4 vaiheessa

Pahasti kärsineen tammipöydän voi korjata, vaikka pinnat olisivat täynnä halkeamia, tahroja, likaa ja epätasaisuuksia. Puhdistamisen, hiomisen ja pintakäsittelyn jälkeen pöytä näyttää kuin uudelta!

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivää
Hinta
30 euroa

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten käsittelet pöydän uuden veroiseksi 4 vaiheessa. Näytämme, miten poistat:

1. HANKALAT TAHRAT

Jotkut tahrat ovat erityisen vaikeita, eivätkä ne lähde tavallisella pesuaineella. Niihin pitää käyttää tahranpoistoainetta.

2. LIAN

Pöydän pinnassa on erilaisia tahroja. Pöytä pitää pestä perusteellisesti maalattavan pinnan pesuaineella.

3. HALKEAMAT

Pöydän reunassa on pieniä rakoja. Halkeamat pitää täyttää liimalla, jotta raot eivät pistä silmään.

4. EPÄTASAISUUDET

Eri puolilla levyä on irtotikkuja ja pieniä epätasaisuuksia. Kaikki epätasaisuudet pitää hioa pois, kunnes pinta on aivan tasainen.

Ohjeet

01
Poista tahrat 3 Vaihe

Tammilevyn tahrojen poistamiseen tarvitaan tammelle tarkoitettua tahranpoistoainetta. Muille puulajeille voi käyttää maalattavan pinnan pesuainetta tavallista vähevämpänä liuoksena.

1

Suihkuta tahranpoistoainetta kuivalle, käsittelemättömälle pinnalle. Käytä kumi - hanskoja.

2

Anna tahranpoistoaineen vaikuttaa 30-60 minuuttia, jotta se painuu syvälle puuhun. Voit toistaa käsittelyn tarvittaessa.

3

Pyyhi tahrat puhtaalla ja märällä rätillä. Tahrat häviävät, kun pesuaine pyyhitään pois. Toista käsittely tarvittaessa.

02
Puhdista pöytä 3 Vaihe

Pura pöytä, jotta saat kunnos-tettua sen joka puolelta. Anna tahranpoistoaineen vaikuttaa pöytälevyyn ja puhdista sillä aikaa pöydän runko.

Kun pöytä on pesty ja pyyhitty perusteellisesti, kokoa se ja anna pöydän kuivua vuorokauden tai kahden ajan. Tärkeää: Älä jätä pöytää esimerkiksi kuuman patterin viereen, jotta puu ei halkea.

1

Levitä pesuainetta reilusti joka puolelle, jotta koko pöytä puhdistuu. Anna aineen vaikut­ taa 3-5 minuuttia. Voit levittää pesuaineen harjalla.

2

Harjaa puuta, kun se on kostunut kunnolla. Liikuta harjaa puun syiden suunnassa, jotta harjakset painuvat saumojen pohjaan asti.

3

Pyyhi likainen vesi pois puhtaalla ja märällä rätillä. Pyyhi likaista vettä pois koko ajan, jotta se ei ehdi imeytyä puuhun.

03
Liimaa halkeamat 3 Vaihe

Tätä pöytää on säilytetty varastossa, jonka lämpötila on vaihdellut huomattavasti. Puuhun on tullut pari pientä halkeamaa, kun puu on kuivunut.

Halkeamat voi korjata puuliimalla. Sitä puristetaan halkeamaan ruiskulla niin kauan, että halkeama on täynnä. Kun liima on kuivunut, pöytä pitää hioa tasaiseksi.

1

Sekoita liimaan vettä ja hieman sahanpurua. Liiman pitää olla niin juoksevaa, että se valuu halkeamaan. Tässä vettä tarvitaan melko paljon, sillä halkeama on kapea.

2

Purista halkeamaan liimaa. Työnnä neula niin syvälle kuin mahdollista, jotta halkeama täyttyy pohjasta ylöspäin. Sopivia ruiskuja myydään esimerkiksi apteekeissa.

3

Anna liiman kuivua vähintään tunnin ajan. On tärkeää, että liima kuivuu kunnolla, ennen kuin sitä aletaan hioa.

04
Hio pois epä­ tasaisuudet 3 Vaihe

Pöytä hiotaan syiden suun-taisesti. Syvien naarmujen kohdalta pitää hioa viistosti, mutta pinta kannattaa viimeis-tellä syiden suuntaisesti.

Hio pinta useaan kertaan, aluksi nauhahiomakoneella ja jyväkoon 60 hiomapaperilla. Sen jälkeen voit käyttää tasohiomakonetta ja jyväkoon 80 paperia ja viimeistellä pinnan jyväkoolla 100.

Poista lopuksi hiomapöly, jotta pinnasta tulee siisti.

1

Hio pöytälevy jyväkoon 60 hioma paperilla. Aloita pahiten kärsineistä paikoista, liimatuista halkeamista ja isojen tahrojen kohdalta. Älä hio liikaa yhdestä kohdasta, jotta puuhun ei tule kuoppia.

2

Hio reunat tasohiomakoneella tai epäkeskohiomakoneella. Aloita jyväkoolla 60, vaihda paperin karkeus kokoon 80 ja viimeistele pinta jyväkoon 100 hiomapaperilla.

3

Pinta on nyt hiottu kokonaan. Tammi on kovaa, joten levyn hiominen vie oman aikansa. Hio käsin paikat, joihin hiomakone ei mahdu. Voit kääriä hioma­ paperin puukapulan ympärille.

05
Näin pidät pöydän kunnossa 4 Vaihe

Hiottu pöytä hylkii likaa ja pysyy hyvässä kunnossa pitkään, kun sen pinta suojataan oikein. Tämä pöytä käsiteltiin hiomisen jälkeen saippualastuilla. Jos pöytää ei suojata, se muuttuu nopeasti likaiseksi.

1

Levitä saippualiuos pöytään. Aloita käsit-tely pöydän rungosta ja harjaa saippua kunnolla puun uurteisiin esimerkiksi lattia harjalla. Harjaa puun syiden suuntaisesti paikoissa, joissa se on mahdollista. Jos saippuasekoitus on liian kuivaa, paksua tai tahmeaa, voit lisätä siihen hieman vettä ja sekoittaa uudestaan. Kun saippua on vetäytynyt noin 20 minuuttia, voit pyyhkiä sen pois kostealla rätillä.

2

Saippuoi pöytälevy. Aloita alapuolelta ja käännä pöytä sen jälkeen oikein päin. Käsittele pinta erityisen hyvin, sillä se kuluu eniten. Muista käsitellä myös levyn reunat. Pyyhi saippua pois kostealla rätillä, kun se on vetäytynyt noin 20 minuuttia.

3

Kaavi ylimääräinen saippua pois, kun puun pinnalla ei näy enää vaahtoa. Käytä esimerkiksi kovasta muovista tehtyä kaavinta, jotta levyn pintaan ei tule naarmuja.

4

Pyyhi pöytä kuivaksi väännetyllä rätillä. Huuhtele rätti välillä puhtaalla vedellä. Kostuta koko pöytälevy, jotta pinta ei jää läikikkääksi.

Materiaalit

• Maalattavan pinnan pesuainetta
• Tahranpoistoainetta tammelle
• Puuliimaa
• Saippualastuja

Vie aikaa

Noin päivän ilman kuivumisaikoja.

Hinta

Noin 30 euroa

Vaikeusaste

Hyvä projekti aloittelijalle. Työ sopii kaikille.

Erikoistyökalut

Lääkeruisku

Vinkit & niksit

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Huonekalut