Hyllykkö vinokaton alle

Paras tapa saada hyllytilaa vinokaton alle on rakentaa itse hyllykkö. Tilan saa näin hyödynnettyä mahdollisimman tarkkaan ja hyllykön hinta jää kohtuulliseksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Hyllykkö tehdään mdflevyistä ja listoista. Hyllylevyt liimataan, naulataan kiinni ja tuetaan listoilla.

Johdanto

Vinokattoinen huone voi olla hyvin kodikas mutta on aniharvoin kovin käytännöllinen. Usein seinänvierustalla olevat tilat jäävät hukkakäyttöön. Onneksi asian voi ratkaista rakentamalla itse hyllykön.

Kohteeseen rakennetaan hyllykkö, joka on 245 cm leveä, 130 cm korkea ja 105 cm syvä. Rakentamiskäytäntö on sama riippumatta hyllykön koosta.

Ensimmäiseksi otetaan mitat. Mitoista tehdään tarkat piirustukset, joiden pohjalta voidaan laatia hankintaluettelo.

Yläkerran lattia ei varsinkaan vanhemmissa taloissa välttämättä ole täysin suora. Tämä on syytä ottaa huomioon ohjeiden kuvaamalla tavalla.

Ohjeet

01
Mittaa huolellisesti 2 Vaihe

1

Ensimmäisen päädyn (A) mittaus tehdään ottamalla mitat 1, 2, 3 ja 4. Kuvan hyllykkö työntyy 105 cm vinoseinustasta ulospäin. Lattiaan tehdään ohut merkkiviiva 105 cm:n kohdalle, jotta hyllyn voi rakentaa tämän linjan mukaan.

2

Mittaa korkeus lattiasta kattoon oikeassa kulmassa. Tämä onnistuu parhaiten pitämällä nivelmittaa suorassa linjassa vesivaa’an avulla.

02
1. Pääty ja hylly 7 Vaihe

Kun mitat, työpiirustukset ja tarvikkeet ovat ulottuvilla, työt voidaan aloittaa.

Ensin tehdään pääty (A), joka tulee keskelle hyllykköä. Jos lattia on suora ja vaaterissa, mitat voi siirtää mdf-levylle.

Jos lattia sen sijaan on vino, täytyy pituuteen laskea hieman lisävaraa, jotta pituuksia voi myöhemmin oikaista. Kohteessa lisättiin pohjan pituuteen senttimetri, mutta lisäystarve voi olla suurempikin. Kun hieman ylipitkä pääty on sahattu, se asetetaan tarkasti paikoilleen ja kiilataan suoraan. Lattian kaltevuus siirretään kiilan ja lyijykynän avulla päätyyn, jonka jälkeen sen voi oikaista pistosahalla.

1

Aseta mdf-levy kahdelle pukille ja tue sitä tarvittaessa parilla rimalla alapuolelta. Nyt käytettiin ohjainkiskollista sahaa, mutta levyyn voi kiinnittää myös ohjurin ja ajaa pyörösahaa sitä pitkin.

2

Tee päädystä hieman ylisuuri, kiilaa se suoraan ja tee siihen merkinnät, jos lattia on hyvin vino. Piirrä oikaisulinja kiilalla ja lyijykynällä levyn alareunaan ja sahaa vinous pois pistosahalla.

3

Kulmahyllyjä kannattelevat listat (15 x 33 mm) kiinnitetään taka- ja päätyseinään ennen kuin ensimmäinen pääty asetetaan paikalleen. Nämä listat kiinnitetään niin, että hylly tulee 20 cm lattiatasoa ylemmäksi.

4

Aseta ensimmäinen pääty seinälistaa vasten. Leikkaa apulista, joka sopii päätyseinään ja varmista, että päätykappale on suorassa kulmassa vinoseinään nähden. Aseta pääty pystyyn ja tee merkinnät, jotta tiedät, mihin kohtaan pääty tulee.

5

Pursota asennusliimaa päädyn vinopinnalle ja aseta se paikalleen merkintöjen mukaan seinälistaa vasten. Naulaa pääty kiinni seinälistaan ja naulaa tarvittaessa päädyn yläosa seinään kiinni.

6

Päätyyn kiinnitetään 15 x 15 mm neljännespyörölista samalle korkeu-delle kuin seinälistat ja 40 mm päädyn etureunasta sisäänpäin. Liimaa ja naulaa listat kiinni pienillä uppokantanauloilla (35 mm).

7

Sahaa ensimmäinen hyllylevy (C) niin, että se sijoittuu 2 mm päädyn etureunasta sisäänpäin. Ennen kuin hylly asetetaan paikoilleen, sivele liimaa listojen ympärille. Naulaa sitten hylly kiinni.

03
Tee seuraava osio 4 Vaihe

Kun ensimmäinen pääty (A) ja hylly (C) ovat paikoillaan, voit aloittaa hyllykön toisen osion teon. Työvaiheet ovat samat kuin aikaisemmin: pääty (A1) sahataan ja oikaistaan tarvittaessa.

Seinälista kiinnitetään seinään ja pääty asetetaan seinälistalle, jonka jälkeen se säädetään vaateriin. Ennen kuin ylin hylly (B) asennetaan, kannattaa korkeus merkitä päätyyn keskikappaleen (D) avulla.

Huomaa myös, että ylähyllyillä ei ole apulistaa vinoseinällä. Se olisi liian hankalaa, ja ne pysyvät kyllin tukevasti paikoillaan keskilevyn ja päädyn tai seinän neljännespyörölistan avulla.

1

Käytä keskikappaletta (D) apuna neljännespyörölistan asennuksessa. Lista kannattelee ylimpiä hyllyjä, ja se asennetaan päätyihin ja seinään.

2

Sahaa ylähyllyjen levyt (B). Näille listoille ei ole tukilistoja vinoseinällä, vaan niitä kannattelevat keskikappale (D) ja neljännespyörölistat.

3

Keskikappale (D) kiinnitetään asennusliimalla vinoseinää vasten tulevan kappaleen päälle. Sillä aikaa hyllyjä vasten tuleviin pintoihin levitetään valkoista puusepänliimaa.

4

Keskihyllyt (D) työnnetään nyt paikoilleen. Aseta pieni apulista lattialle kannattelemaan alinta hyllyä sillä aikaa, kun liima kuivuu.

04
Viimeistele pääty 2 Vaihe

Jotta saadaan tila hyödynnettyä ja vielä lisää hyllytilaa, valmistettiin ylimääräinen hyllykkö, joka tulee perusosion vasemmalle puolelle. Jos haluat tehdä päätyhyllykön, aloita liimaamalla ja naulaamalla etuosa (F) suoraan kulmaan päätypalan päälle (A1).

Hyllyjen kannattelemiseksi päätyyn kiinnitetään neljännespyörölistat. Lopuksi kiinnitetään hyllylevyt liimalla ja nauloilla.

Esimerkissä valittiin 15 cm leveä etulevy, mutta voit tietenkin itse päättää etulevyn ja hyllyjen leveyden olemassa olevan tilan mukaan ja siitä riippuen, millaisia tavaroita hyllyille laitetaan.

1

Aloita asentamalla etulevy (F) suoraan kulmaan päädyn (A1) päälle. Levy liimataan ja naulataan kiinni. Tämän jälkeen päädyn päälle kiinnitetään neljännespyörölistat hyllyjen kohdille.

2

Hyllyt sahataan ja kiinnitetään liimalla ja nauloilla. Muista tehdä hyllyistä 2 mm kapeammat kuin etuosan (F) etureuna myös tässä päässä hyllykköä.

05
Pohjusta ja maalaa 2 Vaihe

Kun liima on kovettunut, hyllykkö valmistellaan maalaamista varten. Naulojen reiät ovat niin pienet, että ne on helppo täyttää ja peittää maalilla, joten niitä ei tarvitse tasoittaa.

Sen sijaan kaikkiin sahattuihin reunoihin on hyvä levittää ohut kerros kemiallista puutasoitetta. Näin vältytään siltä, että maali imeytyy mdf-levyyn. Kun kemiallinen puu on kuivunut, pinta hiotaan ja kaikki hyllykön reunat ”murretaan” palalla hienoa hiomapaperia. Paras tulos syntyy, jos kulmat ja reunat maalataan siveltimellä ja suuret pinnat telalla.

1

Kaikki mdf-levyjen sahareunat sinetöidään kemiallisella puu-massalla. Näin vältytään maalin imeytymiseltä mdf-levyyn.

2

Kun pinnat on hiottu, hyllykkö voidaan pohjustaa ja maalata. Isot pinnat on helpoin maalata telalla, reunat ja kulmat siveltimellä.

Materiaalit

Mdf-levyä, 16 mm (122 x 244 cm), yht. 3 kpl

 • 2 päätyä (A ja A1)
 • 2 ylähyllyä (B)
 • 2 alahyllyä (C)
 • 2 keskikappaletta (D)
 • Etukappale (F)
 • 3 hyllyä etukappaleen takana (G1-G3)

Lisäksi:

 • 15 x 33 listaa, yht. 4,8 metriä
 • 15 x 15 mm neljännespyörölistaa, yht. 8 metriä
 • Asennusliimaa
 • Valkoista puusepänliimaa
 • Kemiallista puumassaa
 • 25 mm ja 50 mm:n nauloja
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • Saha + ohjainkisko
 • Katkaisusaha
 • Naulain

Vie aikaa

Pari päivää + maalaamiseen tarvittava aika.

Hinta

Noin 150 € + maalaus.

Vaikeusaste

Keskivaikeasta vaikeahkoon. Tärkeintä on ottaa mitat huolella ja sahata osat tarkasti.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

VINKIT: Sahaa sirkkelillä apulevyn läpi

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Kirjahyllyt