Näin teet tukevan sokkelin

Jos sokkeli seisoo tukevasti paikallaan ja on tarkasti vaakasuora, sen päälle on vaivatonta rakentaa. Sokkeli onkin kaappeja rakennettaessa hankkeen tärkein työvaihe – riippumatta siitä, onko työstökohteena keittiön, olohuoneen tai varaston kaappi. Näytämme, miten rakennat tukevan sokkelin ja miten saat sen vaakaan.

Sokkeli on paikallaan ja se on rakennettu niin, että sen läpi voidaan vetää johtoja ja taipuisia vesiputkia.

Sokkeli on paikallaan ja se on rakennettu niin, että sen läpi voidaan vetää johtoja ja taipuisia vesiputkia.

Keittiökaappien sokkelit

Keittiön alakaapit asennetaan sokkelin varaan. Sokkelien pitää olla vankkaa tekoa, jotta ne kestävät kaappien painon. Sokkeli viimeistelee keittiön ja peittää kaappien alle jäävän raon.

Tässä jutussa opit rakentamaan tukevan ja vaakasuoran keittiön sokkelin.

3 tapaa rakentaa sokkeli

1. Voit mitata ja sahata sokkelin sen sivukappaleen, joka on liian korkea. Näin kaikki sokkelin sivut seisovat suoraan alustalla. Näytämme tämän menetelmän vaihe vaiheelta seuraavalla sivulla.

2. Voit kiilata sokkelin käyttämällä kiiloja tai välikkeitä. Kun sokkeli on vaaterissa, kiinnitä kiilat (kts. vinkki). Edessä kiilaus piilotetaan listalla tai peitelaudalla (piilosokkeli).

3. Jos sokkelia on kiilattava paljon, rakoa ei voida peittää listalla. Tällöin on sahattava ylimääräinen sokkeliin kiinnitettävä sokkelilauta, joka myötäilee lattiaa.

Näin rakennat sokkelin

1. Tukipalat liimataan ja ruuvataan kiinni sokkelin etuosan taakse ja takaosan eteen. Niihin kiinnitetään sokkelin poikittaiskappaleet. Tukipalojen sijasta voi käyttää pieniä kulmarautoja.

2. Poikittaiskappaleet ruuvataan kiinni. Jos ruuvit kiinnitetään lastulevypalaan, esiporaa ja käytä ohuita ruuveja. Poikittaiskappaleet asennetaan niin, että ne eivät osu lattiaan tai kaapin pohjaan.

3. Sokkelikappaleet yhdistetään ja sokkeli asetetaan lattialle, jotta se saadaan vaateriin. Asenna se huolellisesti TÄYSIN suoraan. Tämän jälkeen sokkelin päälle on helppo asentaa kaappeja.

4. Kun sokkeli on kaikkiin suuntiin vaaterissa, voit merkitä sen osan sokkelista, joka sahataan pois. Käytä välikettä ja lyijykynää, jos käytössäsi ei ole suuntapiirrintä (kätevä apuväline merkitsemiseen).

5. Pura sokkeli, jotta voit sahata merkkiviivaa pitkin pistosahalla. Kun kaikki neljä sivua on sahattu, sokkeli kootaan jälleen.Nyt sokkeli myötäilee lattiapintaa joka puolelta.

6. Kiinnitä sokkeli seinään. Välikkeellä tai muutamalla bitumihuovan kaistaleella taataan, että kosteus ei siirry seinästä suoraan sokkeliiin. Sokkeli kiinnitetään lattiaan 60 cm:n välein.