Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Kiinteä, vaakasuora sokkeli on keittiön rakentamisen tärkein edellytys ja onnistumisen tae.

Lue lisää: Rakenna itse kokonainen keittiö

Myös uusien talojen lattiat ovat enemmän tai vähemmän vinoja ja viettävät eniten seinien lähellä. Vinous näkyy keittiön kaappeissa ja työtasoissa, ellei sokkeli ole täysin vaakasuora. Sokkeli on myös oiva keino peittää tiiviisti lattian ja alakaapin välinen tila.

Sokkeli vai irtojalat?

Irtojalat kuuluvat moneen nykyaikaiseen keittiön. Useimmat toimivat kohtuullisen hyvin, mutta irtojalat eivät ole yhtä vakaita kuin kiinteät sokkelit. Erittäin vinolla lattialla jalkojen säätämiseen menee enemmän aikaa kuin kiinteän sokkelin rakentamiseen. Myös sokkelin suoristamiseen pitää toki käyttää aikaa.

Keittiön sokkeli: useita vaihtoehtoja

Keittiön sokkelit voi rakentaa usealla eri tavalla. Koko sokkelin voi sahata lattian muotojen mukaiseksi, jotta alusta on mahdollisimman iso ja vakaa. Toinen tapa on kiilata sokkeli vaakasuoraan ja peittää kiilat pienellä listalla tai toisella sokkelilevyllä. Sokkeli kannattaa joka tapauksessa koota ensin ja kiilata lopuksi vaakasuoraan. Siten on helppo nähdä, kuinka paljon sokkelia pitää sahata.

Tee itse -keittiö vaihe vaiheelta

Artikkelissa luodaan täydellisen katsaus uuden keittiön rakentamiseen. Ohjeissa käydään läpi sokkelin tarkka säätäminen, ala- ja yläkaappien kokoaminen, pöytälevyn ja tiskialtaan asentaminen sekä laatikoiden ja ovien säätäminen. Kaikki vaiheet käydään läpi perusteellisesti kuvien kera.