Rakenna itse upea vaatekomero

Ammattilaisen tekemä vaatekomero voi maksaa helposti parituhatta euroa. Jos olet kätevä käsistäsi etkä pelkää haasteita, voit tehdä komeron puoleen hintaan. Näytämme, miten teet itse vaatekomeron.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
600 euroa

Johdanto

Vaatekomeron rakentaminen ei ole aivan helppoa. Se vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, ja siihen kuluu myös paljon aikaa. Komeron rakentamisessa voi kuitenkin säästää todella paljon rahaa. Saat komeron, jonka olet suunnitellut ja rakentanut itse alusta asti. Eiköhän aloiteta!

Hanki levyt valmiiksi sahattuina

Komero on helpointa rakentaa mdf-levyistä, joita voi ostaa jokaisesta rautakaupasta. Jotkut rautakaupat sahaavat levyt pyynnöstä sopivan mittaisiksi. Siitä on hyötyä tässä projektissa. Voit sahata levyt myös itse, jos sinulla on siihen tarvittavat välineet.

Voit halutessasi rakentaa komeroon liukuovet, jotka vievät vähemmän tilaa kuin tavalliset, ulospäin aukeavat ovet. Liukuoviin tarvitaan kiskot ja pyörästöt, joita voi ostaa kaikista suurista rautakaupoista.

Tee komero mittojen mukaan

Itse rakennetussa vaatekomerossa on parasta se, että se sopii täydellisesti sille varattuun tilaan. Vaatekomero pitää kuitenkin rakentaa huoneen ehdoilla.

Se pätee varsinkin lattiaan, joka ei välttämättä ole täysin suora. Se pitää ottaa huomioon suunnittelussa ja sokkelin tekemisessä. Jos huoneessa on vino seinä, komero pitää sahata sen mukaan. Upotussaha ja ohjainkisko pääsevät työssä oikeuksiinsa, mutta sahaamiseen voi käyttää myös käsisirkkeliä ja sivuohjainta.

Päätä itse!

Parasta itse rakennetussa vaatekomerossa on tietysti se, että kaapin ulkonäön voi päättää itse.

Ohjeet

01
Sivut ja hyllyt 8 Vaihe

1

Voit hankkia kaikki levyt rakennus-tarvikeliikkeestä valmiiksi mittoihin sahattuina. Voit toki sahata levyt itsekin, mutta työ kannattaa vain, jos onnistut saamaan isot levyt erityisen edullisesti.

2

Sivulevyt ja päälli- ja alalevyt yhdistetään ensin liimalla ja sen jälkeen osat kiinnitetään toisiinsa itsesenkkaavilla uppokantaruuveilla. Esiporaa, jotta levyt eivät halkea.

3

Runko säädetään suoraan kulmaan. Voit käyttää isoa suorakulmaa kuten tässä tai tarkistaa rungon suoruuden kulmittain otetuilla ristimitoilla.

4

Hyllyjen etureunat pyöristetään, jotta ne eivät olisi niin terävät. Tämän voi tehdä hiomapaperilla, mutta yläjyrsi-men pyöristysterällä reunoista saa pyöreämmät ja siistimmät.

5

Rungon sivuihin merkitään hylly-levyjen paikat. Piirrä vastaavat merkit myös rungon sisäreunoihin. Hyllyjen luku-määrä ja keskinäiset etäisyydet määräyty-vät täysin omien tarpeidesi mukaan.

6

Kiinnitä jokainen hylly kahdella 4,0 x 50 mm:n ruuvilla. Sivujen ulko- ja sisäpuolilla olevien merkintöjen avulla saat hyllyt tarkasti oikeille paikoilleen.

7

Taustalevy naulataan kiinni. Pienet naulat (2,5 x 30 mm) isketään noin 10 cm:n etäisyyksin. TÄRKEÄÄ! Tarkista ensin, että runko on edelleen täysin suora.

8

Näkyvät sivut paklataan, jotta ruuvinreiät jäävät piiloon, kun kaappi maalataan ja yhdistetään muihin.

02
Vino seinä 3 Vaihe

1

Vinot seinät ja nurkat eivät ole ongelma. Kulmakaapin voi valmistaa tilaan sopivaksi. Tämä onnistuu helpoiten pyörösahalla, jossa on ohjauskisko, mutta tavallinen pyörösaha ja lauta käyvät myös.

2

Kaksi viiltoa pitkittäin ja yksi poikittain. Näin olet tehnyt kulman ja saanut kaksi kaltevaa pintaa 45 asteen kulmaan sahattuina. Tässä katkaisemme kulmasta 14 cm:n palan, mutta sinä sovitat mitat tietysti omaan kohteeseesi.

3

Sulje aukko levynpalalla. Voit käyttää sekä 19 mm:n tai 6 mm:n levyä. Ruuvaa tai naulaa levy paikoilleen.

03
Vino lattia 2 Vaihe

Jos lattiasi on täysin tasainen, kaapin alle ei välttämättä tarvita sokkelia ellet sitten itse pidä sitä muutenkin hyvänä ratkaisuna. Jos lattia on vino, sokkeli on tehtävä.

Sokkelin avulla kaappien alusta saadaan varmasti pinnaltaan täysin tasaiseksi, joten sokkeli on tietenkin saatava täysin vaateriin. Jos tässä ei onnistuta, kaapit asettuvat vinoon.

Lattian korkein kohta otetaan lähtö-kohdaksi, jonka mukaan sokkeli kiila-taan molempiin suuntiin vaateriin.

1

Kahden pitkän sivun väliin kiinnitetään välikappaleet. Ne ovat 50 cm pitkiä, joten sokkelin etureuna jää hieman kaapin alle piiloon. Välikappa-leiden etäisyys toisistaan on 60 cm.

2

Sokkeli ruuvataan lattiaan kiinni, kun olet varma, että sokkeli on varmasti vaakasuorassa. Voit hyödyntää pieniä muovikiiloja kuten me tässä.

04
Liukuovet 5 Vaihe

Liukuovet säästävät tilaa. Niiden ansios-ta ei myöskään tarvitse miettiä, miten paljon tilaa ovet vievät esimerkiksi sän-gyn vierustalla, sillä liukuovet eivät avaudu huoneeseen päin. Toisaalta tarvitset kiskojärjestelmän, joka tulee hieman kalliimmaksi kuin perinteiset oviin asennettavat saranat.

Kiskot, pyörät, helat ja muut tarvikkeet voi ostaa hyvin varustelluista rauta-tarvike- tai kiinniketarvikeliikkeistä.

Kannattaa myös kierrellä vertaile-massa, mitä kiskot maksavat kalusteliik-keissä, joissa niitä myydään koottavien kaappien mukana. Ehkä sinulla käy tuuri ja kiskot sopivat juuri sinun kaappeihisi.

1

Ylin kisko kiinnitetään ruuveilla kaapin päällilevyyn. Oviin kiinnitetyt pyörät kulkevat tätä kiskoa pitkin.

2

Alareunan ohjauskisko ruuvataan kiinni. Se ei kannattele ovia vaan ohjaa ovia liukumaan siten kuin pitää.

3

Kaikkien ovien alareunaan jyrsitään ura, johon ohjauskisko sopii. Aseta 6 mm:n urajyrsinterä jyrsimeen ja tee urasta muutamaa millimetriä kiskon pontin korkeutta syvempi.

4

Asenna oviin pyörät. Me jyrsimme vetimiä varten pienet upotukset jokaiseen oveen. Voit tietenkin jyrsiä oviin myös pelkät kahvanreiät.

5

Valmis kaappi on viimeistelty peite-listoin, jotka piilottavat kiskojärjes-telmän ja hieman raa’alta näyttävät mdf-levyn reunat. Nyt sinulla on mittoihisi tehty kaapisto, joka ei maksanut omaisuutta.

Materiaalit

22 mm:n mdf-levyä:

 • Sokkeli

19 mm:n mdf-levyä:

 • Sivut, hyllyt, ovet

6 mm:n mdf-levyä:

 • Taustalevy
 • Peitelistat

Lisäksi:

 • Ovien kiskojärjestelmä
 • 4,0 x 50 mm:n ruuveja
 • Puusepänliimaa
 • 2,5 x 30 mm:n nauloja
 • Pohja- ja pintamaalia
 • Tasoitetta

Erikoistyökalut

 • Yläjyrsin

Vie aikaa

Näiden kaappien valmista-minen (sis. maalaamisen) vei 3-4 päivää.

Hinta

Nämä kaapit: noin 600 €.

Vaikeusaste

Ei aivan vasta-alkajille, mutta jos olet huolellinen, tehtävä ei ole liian vaikea.

Piirustus

Kiinnitä valmiit osat yhteen

Kaapistorivi koostuu useista yksittäisistä kaapeista. Kaapit rakennetaan yksi kerrallaan ja kootaan sen jälkeen yhteen joko itsesenkkaavilla ruuveilla tai erityisillä kasausruuveilla.

Kiinnitä valmiit osat yhteen

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Vinkit & niksit

Sokkelin hieno etureuna

Jos lattiasi on kovin epätasainen, voit ratkaista ongelman tekemällä sokkeliin etureunan, joka myötäilee lattian epätasaista pintaa.

Ovet kulkevat kiskoilla

Liukuovien kiskojärjestelmät voivat olla erinäköisiä, mutta periaatteessa ne toimivat kuten näistä piirroksista näkyy.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …