Kipsilevyjen sahaus ja muotoilu

Kipsilevy on erinomainen rakennusmateriaali, ja juuri siksi eniten käytetty sisäseinä- ja kattomateriaali.. Kipsilevyjen työstäminen on myös melko helppoa, mutta kaunis lopputulos syntyy vain oikeiden työvälineiden avulla sekä riittävillä taidoilla. Tässä puuseppä näyttää, millaisia työvälineitä tarvitset ja miten niitä käytetään.

Nivelmitta, kipsiraspi, timpurin kynä, mittanauha, kulmaviivain ja katkoteräveitsi. Muita työvälineitä ei tarvita. Kipsilevyä on paljon helpompi leikata siististi kuin esimerkiksi vaneria. Kun sahauskohta on merkitty, tarvitaan vain kulmamittaa ja katkoteräveistä, jolla leikataan levyn toisen puolen ohut pahvikerros.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea kipsilevy

Kun se on tehty, pidät levyn katkaisukohtaa pidetään työtason reunalla ja painetaan alaspäin. Levy napsahtaa poikki juuri siitä, mistä pitääkin. Katkoteräveitsellä on helppo leikata pahvi levyn toiselta puolelta. Näin levystä saatiin juuri halutunkokoinen pala. Jos levyssä pitää olla aivan siistit ja sileät reunat, tarvitset vielä kipsiraspia. Hankaamalla reunaa kevyesti raspilla saat kauniin lopputuloksen.

Jos levy kiinnitetään esimerkiksi seinään, on reuna helppo viistota katkoteräveitsellä. Pidä veistä halutussa kulmassa ja vedä sitä tasaisesti reunaa pitkin. Kummankin levyn reuna viistotaan, ja levyt kiinnitetään vierekkäin niin, että väliin jää 1-2 mm. Silloin tasoitemassa uppoaa levyjen väliin ja saa aikaan kestävän liitoksen.

LUE LISÄÄ: Kipsilevyn asennus

Jos levystä on poistettava vain pieni pala, jota ei voi murtaa, voi levyä sahata tavallisella käsisahalla. Sekin on varsin helppoa. Käsisahalla on helppo sahata huokoista kipsilevyä, ja suora lopputulos on taattu.

Pahvi saattaa rispaantua hiukan, mutta sen voi siistä katkoteräveitsellä. Jos joudut sahaamaan levystä kulmapalan, käytä käsisahaa.Sillä tarvitsee sahata vain toinen sivu. Toisesta sivusta selviää jälleen helpommin kulmaviivaimella ja veitsellä.

Kun olet leikannut pahvin, taita levy tavalliseen tapaan ja leikkaa toisen puolen pahvi veitsellä.Myös pyöreän muodon sahaaminen sujuu kätevästi. Kun kuvio on piiretty, voi palan poistaa pistosahalla. Paras lopputulos syntyy kapealla terällä. Kipsilevyä voi myös taivuttaa pesuaineliuoksella.

Sekoita hiukan pesuainetta veteen ja sivele sitä koko levyn pintaan leveällä siveltimellä. Pesuaineen ansiosta vesi ei valu pois vaan pitää levyn kosteana pidempään. Hetken kuluttua levy alkaa taipua, ja voit itse päättää, miten kaarevaksi sen haluat. Voit nimittäin sivellä siihen lisää pesuvettä ja odottaa, kunnes levy on kaareutunut riittävästi. Tämä kipsilevy on 12,5 cm paksu, mutta voit käyttää myös 6,5 cm:n paksuista levyä, joka taipuu nopeammin.

LUE MYÖS: 3 HELPPOA vinkkiä: sileä katto

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä