Kipsilevyt

Kipsilevyjä pitää käsitellä aivan eri tavalla kuin puulevyjä. Kerromme tässä jutussa, miten.

TAVALLISET KIPSILEVYT
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt 1. Voit halutessasi piirtää ruuvien paikat levyyn jo työpöydällä. Levyn reunassa ruuvit pitää kiinnittää 20 sentin välein, keskellä 30 senttiä etäisyys riittää.
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt2. Kiinnitä levy väliseinätolppiin. Voit käyttää ruuvaamiseen joko nauharuuvinväännintä ja nauharuuveja tai tavallista porakonetta ja kipsilevyruuveja.
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt3. Mittaa kipsilevyt tarkasti, jos katon ja seinän rajaan ei tule listoja. Suora linja on helppo tasoittaa siistin näköiseksi. Tee levystä 5–8 milliä liian lyhyt, jotta se mahtuu paikoilleen.
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt4. Ruuvaa levyjen reunat väliseinätolppiin 20 sentin välein. Jos väliseinän runko on tehty teräsrangoista, kiinnitä ruuvit limittäin, jotta rangan kantavuus ei heikkene.
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt5. Keskelle huonetta päättyvän väliseinän kipsilevy pitää leikata poikki väliseinätolpan tasosta. Leikkaa levyn taustapahvi rikki, jotta levy katkeaa siististi.

NIKSI: LISÄÄ LUJUUTTA

Kaksinkertainen kipsilevyseinä on yksinkertaista lujempi. Nykyään kaupoissa myydään kipsitulppia, joiden avulla pelkkään kipsiin voi ripustaa verrattain painavia esineitä.

Alemman kipsilevyn tilalle kiinnitetty vanerilevy lisää kiinnitysmahdollisuuksia entisestään. Vaneriin voi ripustaa tauluja ja kevyitä hyllyjä ilman minkäänlaisia tulppia.

Erittäin raskaat esineet kuten taulutelevisot ja kirjahyllyt pitää kiinnittää tulpilla, jotka tarttuvat kipsilevyn taakse. Tulpat pitävät esineet seinässä ällistyttävän lujasti.

KUITUKIPSILEVYT
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt 1. Kaikissa kuitukipsilevyissä ei ole syviä reunaohennuksia. Levyt painetaan tiukasti vastakkain ja kiinnitetään väliseinärunkoon erikoiskoville kipsilevyille tarkoitetuilla ruuveilla.
Kipsilevyt- tavalliset kipsilevyt2. Kuitukipsilevyt liimataan yhteen erikoisliimalla. Liima levitetään levyn reunaan juuri ennen seuraavan levyn asentamista. Levitä liimaa sen verran, että se puristuu ulos saumasta.
KIPSILEVYTYÖKALUT JA –MATERIAALIT
Kipsilevyt - kipsiruuvitKIPSILEVYRUUVIT Kipsilevyt pitää kiinnittää oikeilla ruuveilla. Mustat on tarkoitettu teräsrangoille. 1. kerros kiinnitetään 25 millin ja toinen 35 millin ruuveilla. Messinkiruuvit sopivat puulle, 30 millin ruuvi 1. kerrokseen ja 41 millin ruuvi toiseen.
Kipsilevyt - levyhissi LEVYNOSTIN Levynostin on täydellinen väline kipsilevykaton rakentamiseen. Hissi nostaa levyt tarkasti oikeaan paikkaan ja pitää ne katossa ruuvaamisen ajan. Hissien hinnat alkavat noin 120 eurosta. Niitä voi myös vuokrata.
Kipsilevyt - levypoljin LEVYPOLJIN Kipsilevyt pitää nostaa irti lattiasta, jotta betonin kosteus ei nouse levyyn. Levyä on vaikea kannatella ilmassa ruuvaamisen aikana. Levyt voi nostaa ilmaan polkimen avulla, jolloin molemmat kädet jäävät vapaiksi työskentelyyn.
Kipsilevyt - kipsiruuvinväänninKIPSIRUUVINVÄÄNNIN Kipsiruuvinväännin on kallis hankinta. Siitä on kuitenkin iso apu, jos ruuveja pitää ruuvata erittäin paljon.
Kipsilevyt - syvyysrajoitinkärkiSYVYYSRAJOITINKÄRKI Tavallisella porakoneella pitää porata varovasti, jotta ruuvit eivät painu liian syvälle. Ruuvit on helppo upottaa oikeaan syvyyteen syvyysrajoittimella.

TÄRKEÄÄ!

Kipsilevyruuvit pitää upottaa juuri oikeaan syvyyteen, jotta levyt pysyvät kiinni seinässä.

Kipsiruuvin kannan pitää upota sen verran levyn pinnan sisään, että sen voi tasoittaa piiloon. Kanta ei saa kuitenkaan painua niin syvälle, että se rikkoo levyn pinnassa olevan kartongin. Jos ruuvi painuu liian syvälle, se ei kanna lainkaan. Silloin ei auta muu kuin ruuvata toinen ruuvi edellisen viereen oikeaan syvyyteen.

UPOTA RUUVIT OIKEAAN SYVYYTEEN
Kipsilevyt: Ruuvit oikeaan syvyyteen 1. Oikeaan syvyyteen upotettu ruuvi pitää levyn paikallaan ja on helppo peittää tasoitteella.
Kipsilevyt: Ruuvit oikeaan syvyyteen2. Jos ruuvi painuu liian syvälle, kartonki menee rikki, eikä ruuvi kannattele levyä lainkaan.