Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin asennat kipsilevyt

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Väliseinien rakentaminen kipsilevyistä on nopeaa ja helppoa, kunhan hallitset oikean tekniikan. Samaa työtapaa voi käyttää kaikkien kipsilevyseinien rakentamiseen aina äänieristetyistä väliseinistä pieniin lisänurkkauksiin.

kipsilevyn asennus

Kipsilevyjä pitää käsitellä aivan eri tavalla kuin puulevyjä. Kerromme tässä jutussa, miten.

TAVALLISET KIPSILEVYT

Kipsilevyn asennus

1. Voit halutessasi piirtää ruuvien paikat levyyn jo työpöydällä. Levyn reunassa ruuvit pitää kiinnittää 20 sentin välein, keskellä 30 senttiä etäisyys riittää.

Kipsilevyn asennus

2. Kiinnitä levy väliseinätolppiin. Voit käyttää ruuvaamiseen joko nauharuuvinväännintä ja nauharuuveja tai tavallista porakonetta ja kipsilevyruuveja.

Kipsilevyn asennus

3. Mittaa kipsilevyt tarkasti, jos katon ja seinän rajaan ei tule listoja. Suora linja on helppo tasoittaa siistin näköiseksi. Tee levystä 5–8 milliä liian lyhyt, jotta se mahtuu paikoilleen.

Kipsilevyn asennus

4. Ruuvaa levyjen reunat väliseinätolppiin 20 sentin välein. Jos väliseinän runko on tehty teräsrangoista, kiinnitä ruuvit limittäin, jotta rangan kantavuus ei heikkene.

Kipsilevyn asennus

5. Keskelle huonetta päättyvän väliseinän kipsilevy pitää leikata poikki väliseinätolpan tasosta. Leikkaa levyn taustapahvi rikki, jotta levy katkeaa siististi.

NIKSI: LISÄÄ LUJUUTTA

Kaksinkertainen kipsilevyseinä on yksinkertaista lujempi. Nykyään kaupoissa myydään kipsitulppia, joiden avulla pelkkään kipsiin voi ripustaa verrattain painavia esineitä.

Alemman kipsilevyn tilalle kiinnitetty vanerilevy lisää kiinnitysmahdollisuuksia entisestään. Vaneriin voi ripustaa tauluja ja kevyitä hyllyjä ilman minkäänlaisia tulppia.

Erittäin raskaat esineet kuten taulutelevisot ja kirjahyllyt pitää kiinnittää tulpilla, jotka tarttuvat kipsilevyn taakse. Tulpat pitävät esineet seinässä ällistyttävän lujasti.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea kipsilevy

KUITUKIPSILEVYT

Kipsilevyn asennus

1. Kaikissa kuitukipsilevyissä ei ole syviä reunaohennuksia. Levyt painetaan tiukasti vastakkain ja kiinnitetään väliseinärunkoon erikoiskoville kipsilevyille tarkoitetuilla ruuveilla.

Kipsilevyn asennus

2. Kuitukipsilevyt liimataan yhteen erikoisliimalla. Liima levitetään levyn reunaan juuri ennen seuraavan levyn asentamista. Levitä liimaa sen verran, että se puristuu ulos saumasta.

KIPSILEVYTYÖKALUT JA –MATERIAALIT

Kipsilevyn asennus

KIPSILEVYRUUVIT
Kipsilevyt pitää kiinnittää oikeilla ruuveilla. Mustat on tarkoitettu teräsrangoille. 1. kerros kiinnitetään 25 millin ja toinen 35 millin ruuveilla. Messinkiruuvit sopivat puulle, 30 millin ruuvi 1. kerrokseen ja 41 millin ruuvi toiseen.

Kipsilevyn asennus

LEVYNOSTIN
Levynostin on täydellinen väline kipsilevykaton rakentamiseen. Hissi nostaa levyt tarkasti oikeaan paikkaan ja pitää ne katossa ruuvaamisen ajan. Hissien hinnat alkavat noin 120 eurosta. Niitä voi myös vuokrata.

Kipsilevyn asennus

LEVYPOLJIN
Kipsilevyt pitää nostaa irti lattiasta, jotta betonin kosteus ei nouse levyyn. Levyä on vaikea kannatella ilmassa ruuvaamisen aikana. Levyt voi nostaa ilmaan polkimen avulla, jolloin molemmat kädet jäävät vapaiksi työskentelyyn.

Kipsilevyn asennus

KIPSIRUUVINVÄÄNNIN
Kipsiruuvinväännin on kallis hankinta. Siitä on kuitenkin iso apu, jos ruuveja pitää ruuvata erittäin paljon.

Kipsilevyn asennus

SYVYYSRAJOITINKÄRKI
Tavallisella porakoneella pitää porata varovasti, jotta ruuvit eivät painu liian syvälle. Ruuvit on helppo upottaa oikeaan syvyyteen syvyysrajoittimella.

LUE LISÄÄ: Kipsiruuvinväännin helpottaa työskentelyä

TÄRKEÄÄ!

Kipsilevyruuvit pitää upottaa juuri oikeaan syvyyteen, jotta levyt pysyvät kiinni seinässä.

Kipsiruuvin kannan pitää upota sen verran levyn pinnan sisään, että sen voi tasoittaa piiloon. Kanta ei saa kuitenkaan painua niin syvälle, että se rikkoo levyn pinnassa olevan kartongin. Jos ruuvi painuu liian syvälle, se ei kanna lainkaan. Silloin ei auta muu kuin ruuvata toinen ruuvi edellisen viereen oikeaan syvyyteen.

UPOTA RUUVIT OIKEAAN SYVYYTEEN

Kipsilevyn asennus

1. Oikeaan syvyyteen upotettu ruuvi pitää levyn paikallaan ja on helppo peittää tasoitteella.

Kipsilevyn asennus

2. Jos ruuvi painuu liian syvälle, kartonki menee rikki, eikä ruuvi kannattele levyä lainkaan.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin