VINKKI: Tarkista putket

Jos lämpöpatteri ei toimi, tarkista aluksi, ovatko putket lämpimät. Jos putket ovat kylmät, ongelma on lämpökattilassa tai kiertovesipumpussa. Jos putket ovat lämpimät, vika on termostaatissa.

1. Yritys. Virtaa venttiiliin

Useimmissa tapauksissa ongelmat johtuvat siitä, että termostaatin takana oleva pieni venttiilineula on juuttunut kiinni kesän aikana. Yritä aluksi painaa neula pohjaan, jotta se lähtee taas liikkeelle. Jos painaminen ei auta, koputa venttiilin reunaa kevyesti, jotta mahdolliset kalkkijäämät lähtevät liikkeelle.

TEE NÄIN:
Korjaa kylmä patteri 1. Irrota termostaatti. Vanhoissa malleissa termostaatti on yleensä kiinnitetty kuusiokoloruuvilla.
Korjaa kylmä patteri2. Paina pientä, termostaatin takana olevaa neulaa. Pohjaan juuttunut ruuvi voi lähteä liikkeelle kevyellä hieromisella.
Korjaa kylmä patteri3. Koputa venttiilin kylkeen kevyesti esimerkiksi jakoavaimella, jos neula on edelleen pohjassa. Koputtaminen voi irrottaa mahdolliset kalkkikerrostumat ja muut epäpuhtaudet.

LUE MYÖS: Miten termostaatti toimii?

2. Yritys. Vaihda venttiili

Jos neula ei lähde liikkeelle ja patterit ovat yhä kylmiä, joudut vaihtamaan osan venttiilistä. O-rengastiivistepesiä on kahta eri kokoa, joten tarkista, että ostat venttiiliin sopivan mallin. Veden tuloa ei tarvitse katkaista tiivistepesän vaihdon takia, sillä vettä tihkuu korkeintaan muutama pisara.

TEE NÄIN:
Korjaa kylmä patteri 1. Ruuvaa tiivistepesä irti jako- tai kiintoavaimella. Venttiilistä voi vuotaa muutama pisara vettä, mutta veden voi kuivata nopeasti esimerkiksi käsipyyhkeellä.
Korjaa kylmä patteri2. Paina tiivistepesän takana olevaa pientä levyä. Jos venttiilin läpi tihkuu vettä, tukos johtuu tiivistepesästä, ja se pitää vaihtaa. Kun tiivistepesä on poistettu, veden pitäisi alkaa kiertää.
Korjaa kylmä patteri3. Ruuvaa uusi tiivistepesä paikoilleen. Kiristä se kevyesti käsin ja varmista, ettei pesän läpi tihku vettä. Tarkista, että neula painuu pohjaan asti ja estää veden virtaamisen. Virtauksen kuulee selvästi.

Voit ladata koko ohjeen ilmaiseksi.

LUE LISÄÄ: Rakenna itse patterinsuojus