3 vinkkiä kylmenneen patterin korjaamiseen

Älä vaivu epätoivoon, jos lämpöpatteri ei toimi, vaikka termostaatti olisi kierretty täysin auki. Patteri on helppo saada taas lämpimäksi. Katso tästä, kuinka se onnistuu.

Johdanto

Onko patteri kylmänä, vaikka oletkin kääntänyt termostaatin täysille?

Ongelma on täysin tavallinen, ja ongelman voi ratkaista helposti itse. Näytämme tässä miten teet sen.

Tee itse: Korjaa kylmä patteri

Jos lämpöpatteri ei toimi, tarkista aluksi, ovatko putket lämpimät. Jos putket ovat kylmät, ongelma on lämpökattilassa tai kiertovesipumpussa. Jos putket ovat lämpimät, vika on termostaatissa, ja se on helppo korjata itse.

Säästät paljon rahaa ratkaisemalla yksinkertaisen ongelman itse, mutta saat myös apua lvi-asentajalta. Muista ottaa yhteyttä vuokranantajaan, jos asut vuokralla, ennen kuin aloitat patterin korjaamisen itse.

Patteri ei toimi

Jos patteri ei lämpene tai patteri lämpenee vain yläosasta, on ongelmalle silloin nämä 3 tyypillisintä syytä.

  1. Patterissa on ilmaa
  2. Termostaatin venttiilineula on juuttunut kiinni
  3. Tiivistepesä pitää vaihtaa

Näytämme, miten korjaat ongelman itse.

LUE LISÄÄ: Näin kiertovesipumppu toimii

Ohjeet

01
Ratkaisu numero 1: Patterin ilmaaminen 4 Vaihe

Jos patteri lämpenee vain yläosasta ja patterin alaosa on kylmä, voi se johtua siitä, että patterissa on ilmaa. Kun patterissa on ilmaa, patterin vesi ei pääse liikkumaan vapaasti ja lämmittämään koko patteria. Kun tämä tapahtuu, patteri ei silloin lämpene kunnolla. Jos patteri lämpenee vain yläosasta, täytyy sinun ilmata patteri. Tämä on helppo tehdä itse.

NÄIN TEET SEN:
Aloita ensin sulkemalla kiertovesipumppu. Jos asut vuokra-asunnossa, on hyvä ottaa yhteyttä vuokranantajaan, ennen kuin aloitat ongelman korjaamisen itse. Jos pumppua ei pysty sulkemaan, aloita kohdasta 2.

Kylmän patterin lämmitys 1

Käännä patterin termostaatti 5:lle tai suurimmalle mahdolliselle asetukselle.

Patterin ilmaaminen 2

Ruuvaa ilmausruuvia auki kunnes ilma alkaa tulla ulos. On hyvä pitää rätti tai ämpäri valmiina venttiilin ympärillä tai alla.

Käännä patteriventtiiliä 3

Kun patterista alkaa tulla vettä ilman sijasta, sulje venttiili.

Kylmän patterin ilmaaminen 4

Kun ilma on ulkona, patterin pitäisi lämmetä taas normaalisti. Säädä lämpö pienemmälle.

02
Ratkaisu numero 2: Virtaa venttiiliin 3 Vaihe

Useimmissa tapauksissa ongelmat johtuvat siitä, että termostaatin takana oleva pieni venttiilineula on juuttunut kiinni kesän aikana. Yritä aluksi painaa neula pohjaan, jotta se lähtee taas liikkeelle. Jos painaminen ei auta, koputa venttiilin reunaa kevyesti, jotta mahdolliset kalkkijäämät lähtevät liikkeelle.

Korjaa kylmän patterin termostaatti 1

Irrota termostaatti. Vanhoissa malleissa termostaatti on yleensä kiinnitetty kuusiokoloruuvilla.

Korjaa kylmän patterin termostaatti 2

Paina pientä, termostaatin takana olevaa neulaa. Pohjaan juuttunut ruuvi voi lähteä liikkeelle kevyellä hieromisella.

Koputa kylmän patterin ventiilin kylkeen 3

Koputa venttiilin kylkeen kevyesti esimerkiksi jakoavaimella, jos neula on edelleen pohjassa. Koputtaminen voi irrottaa mahdolliset kalkkikerrostumat ja muut epäpuhtaudet.

03
Ratkaisu numero 3: Vaihda venttiili 3 Vaihe

Jos neula ei lähde liikkeelle ja patterit ovat yhä kylmiä, joudut vaihtamaan osan venttiilistä. O-rengastiivistepesiä on kahta eri kokoa, joten tarkista, että ostat venttiiliin sopivan mallin. Veden tuloa ei tarvitse katkaista tiivistepesän vaihdon takia, sillä vettä tihkuu korkeintaan muutama pisara.

Kylmän patterin ventiilin vaihto 1

Ruuvaa tiivistepesä irti jako- tai kiintoavaimella. Venttiilistä voi vuotaa muutama pisara vettä, mutta veden voi kuivata nopeasti esimerkiksi käsipyyhkeellä.

Vaihda kylmän patterin venttiili tiivistepesä 2

Paina tiivistepesän takana olevaa pientä levyä. Jos venttiilin läpi tihkuu vettä, tukos johtuu tiivistepesästä, ja se pitää vaihtaa. Kun tiivistepesä on poistettu, veden pitäisi alkaa kiertää.

Uusi tiivistepesä kylmän patterin ventiiliin 3

Ruuvaa uusi tiivistepesä paikoilleen.
Kiristä se kevyesti käsin ja varmista, ettei pesän läpi tihku vettä. Tarkista, että neula painuu pohjaan asti ja estää veden virtaamisen. Virtauksen kuulee selvästi.

Video

Tällä videolla näytämme miten korjaat patterin, jos patteri ei lämpene kunnolla. Videolla näet myös, kuinka helposti voit vaihtaa patteriventtiilin itse.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.