Lämpöpumpun valintaan pitää perehtyä. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu on paljon kalliimpi kuin ilma-ilmalämpöpumppu – mutta näitä kahta tyyppiä ei oikeastaan voi verrata toisiinsa. Toinen voi nimittäin korvata olemassa olevan keskuslämmityksen ja tuottaa lämmintä vettä lämpöpattereihin, lattialämmitykseen ja käyttövedeksi. Toisella voi lämmittää vain yhden huoneen ilmaa.
Kumpikin lämpöpumpputyyppi voi kuitenkin tulla tarpeeseen. Se riippuu täysin talostasi, tarpeistasi ja budjetistasi.
Selitämme tässä kahden lämpöpumpputyypin erot: ilma-ilma ja ilma-vesi. Saat vastauksen moniin kysymyksiin, joita saatat pohtia harkitessasi investointia.
Ilmavesilämpöpumppu: lämpöä koko taloon – ja lämmintä vettä suihkuun
Jos etsit vanhan keskuslämmityksen korvaajaa, ilmavesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto. Se pystyy tuottamaan jopa viisi kertaa enemmän energiaa kuin se kuluttaa sähköverkosta, joten jos sähkön hinta ei ole viisi kertaa korkeampi kuin aiempi energian hinta kilowattituntia kohden, säästät rahaa.
Lämpöpumppu lämmittää vettä ulkoilman avulla. Vesi voidaan sitten lähettää lattialämmitysjärjestelmiin ja lämpöpattereihin, ja sitä voidaan käyttää käyttöveden lämmittämiseen. Tämä edellyttää siis vesikiertoista keskuslämmitysjärjestelmää, mutta tämän lämpöpumpun avulla saat myös kaikenkattavan ratkaisun, aivan kuten vanhassa keskuslämmityksessä. Lämpöpumppu ei ole yhtä tehokas kuin esimerkiksi öljykattila, joten talossa on oltava mielellään hyvä eristys, ja voit joutua vaihtamaan patterit tehokkaampiin versioihin.
Lattialämmitys on selkeä etu, koska lämpöpumpun ei tarvitse silloin tuottaa yhtä lämmintä vettä kuin lämpöpattereihin.
Jos asut tavallisessa omakotitalossa, ilmavesilämpöpumppu ja sen asennus maksavat noin 15 000 euroa. Jos hankit uudet lämpöpatterit tai lattialämmityksen asennuksen yhteydessä, niiden kustannukset tulevat vielä ylimääräisinä.
Ilma-ilmalämpöpumppu: yhden huoneen lämmitys
Haluatko vain täydentää lämmitystä yhden tai kahden huoneen halvemmilla kustannuksilla vai etsitkö huoneiden lämpöpaneeleja edullisempaa lämmitystä? Tällöin ilma-ilmalämpöpumppu voi säästää paljon rahaa lämmityskustannuksissa.
Vakuuttava esimerkki tästä on lämpöpaneeleilla varustettu mökki: Kun lämpöpaneeli kuluttaa yhden kilowatin sähköä sähköverkosta, se tuottaa tasan yhden kilowatin verran lämpöä. Lämpöpumpun tuottama lämpimän ilman määrä voi sen sijaan olla 4–5 kilowattia. Pumppu voi siis parhaimillaan olla neljä–viisi kertaa tehokkaampi.
Toisaalta se puhaltaa lämmintä ilmaa vain yhdestä paikasta eli puhaltimella varustetussa huoneessa. Ilma-ilmalämpöpumppuja on saatavana kahdella sisäyksiköllä varustettuna, mutta se tulee kalliimmaksi eikä vielä ratkaise koko talon lämmityshaasteita. Lisäksi se ei voi lämmittää vettä. Sinulla täytyy siis edelleen olla lämminvesivaraaja, joka vie yhtä paljon energiaa kuin se tuottaakin. Toisin sanoen se ratkaisee vain osan lämmitystarpeistasi.
Hyvän ilma-ilmalämpöpumpun hinnat alkavat yleensä noin 2 000 eurosta asennus mukaan lukien, mutta tarjolla on myös halvempia ja kalliimpia malleja.
4 kysymystä lämpöpumpuista
**Miksi hyötysuhteellaon merkitystä?
Hyötysuhde kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöpumppu pystyy tuottamaan sähköverkosta saamaansa jokaista kilowattia kohti. Tehokkaan ilmavesilämpöpumpun hyötysuhteen pitäisi olla lähes 5.
Kuinka äänekäs se on?**
Moni ei ajattele melun aiheuttamia ongelmia: Kuvittele tiivis asuinalue, jossa kaikilla on seinässä meluisa lämpöpumppu. Silloin terassilla ei ole kovin rauhallista. Hiljaisen ilmavesilämpöpumpun melutaso voi olla jopa 50–55 dB, kun taas ilma-ilmapumppu pitää ääntä hieman enemmän, tavallisesti 55–60 dB hiljaisimmissa malleissa.
Voinko asentaa lämpöpumpun itse?
Et. Järjestelmän ulko- ja sisäosien liittämiseen tarvitaan asentajaa. Käytännössä lämpöpumppu on myös helpointa ostaa asentajalta, joka voi sitten hoitaa koko asennuksen.
Pitääkö lämpöpumppua huoltaa säännöllisesti?
Kyllä. Asentajan tulee tarkistaa lämpöpumppu kerran vuodessa. Ilma-ilmalämpöpumpun sisäyksikköön voit tehdä yksinkertaisia huoltotoimia itse.
6 kysymystä Ilmavesilämpöpumpusta
Voinko hankkia lämpöpumpun, jos minulla ei ole lattialämmitystä?
Ilmavesilämpöpumppu on sitä tehokkaampi, mitä vähemmän sillä tarvitsee lämmittää vettä. Lattialämmitys vaatii alhaisemman lämpötilan kuin lämpöpatterit, mikä on selvä etu. Mutta tehokkailla lämpöpattereilla se voi toimia myös. Tämä saattaa kuitenkin tarkoittaa, että jotkin tai kaikki patterit on vaihdettava.
Kuinka paljon säästän?
Käytössä lämpöpumppu on selkeästi edullisempi kuin pelkkä lämmitys 1:1-hyötysuhteella eli se saattaa olla jopa viidesosan halvempi. Lisäksi säästö riippuu suurelta osin nykyisestä lämmityslähteestäsi. Jos esimerkiksi käytät paljon polttopuita, vertaa puista maksamaasi hintaa kilowattitunneiksi muunnettuna sähkön hintaan. Ota huomioon myös lämpöpumpun hyötysuhde sekä investoinnin poistot.
Voiko lämpö-pumppu lämmittää vanhan talon?
Jos vanha talo on huonosti eristetty, se voi olla haastavaa. Anna energianeuvojan tarkistaa tilanne. Neuvonantaja neuvoo hyvin todennäköisesti aloittamaan lisäeristämisen, sillä se on aina kannattavin ratkaisu pitkällä aikavälillä.
Minne ulkoyksikön voi sijoittaa?
Ulkoyksikön on oltava mahdollisimman lähellä keskuslämmityslaitteistoa, johon se kytketään. Varmista kuitenkin 20–40 cm etäisyys seinään, jotta tärinää ei päädy taloon. Varmista myös, että ulkoyksikkö ei tule suoraan makuuhuoneen ikkunan alle, missä melu voi olla erityisen häiritsevää. Lisäksi on otettava huomioon naapurit, jotta he eivät altistu lämpöpumpusta tulevalle melulle.
Miten suuri pumpun tulee olla?
Laskelmien mukaan 140 neliömetrin kokoisen vuosina 1960–1979 rakennetun talon energiantarve on yleensä 7,5 kW. 6,2 kW lämpöpumppu voi lämmittää tällaisen talon. Lämpöpumpun koko riippuu siis talon energiantarpeesta. Pyydä pumpun toimittajaa tai asentajaa laskemaan sinulle sopiva koko.
Mitä se maksaa?
Hinta riippuu osittain talon (ja siten myös pumpun) koosta ja osittain siitä, pitääkö keskuslämmitysjärjestelmää muuttaa, kuten esimerkiksi vaihtaa lämpöpattereita. Tavallisen 150 neliömetrin omakotitalon kustannuksiksi tulee noin 15 000 euroa.
5 kysymystä ilma-ilmalämpöpumpusta
Miten suuri lämpö-pumpun tulee olla?
Oikean koon löytäminen juuri sinun taloosi vaatii konkreettista laskentaa. Asentaja voi auttaa sinua. Ilma-ilmalämpöpumppu voi usein kattaa 60 prosenttia lämmitystarpeesta. Lämpöpaneelit tai kamiina voivat lämmittää loput.
Kuinka monta huonetta se voi lämmittää?
Tehokas lämpöpumppu voi lämmittää useita huoneita sisäyksikön sijainnista huolimatta. Mutta se edellyttää, että ovet ovat auki muihin huoneisiin. Voit ostaa useita sisäyksiköitä sisältävän ilma-ilmalämpöpumpun kattaaksesi suuremman osan talosta, mutta se tulee tietysti kalliimmaksi.
Mitä se maksaa?
Lämpöpumppuja on saatavana noin 1 000 eurosta nelinkertaiseen hintaan tästä summasta. Hinta riippuu paljolti lämmitettävän tilan koosta, mutta tietysti myös laadusta, merkistä ja lisätoiminnoista.
Kuinka paljon säästän lämmityskuluissa?
Säästö riippuu monista eri tekijöistä, erityisesti talon lämmöntarpeesta. Jos kuitenkin vaihdat lämpöpaneelin, joka pystyy tuottamaan vain yhden kilowatin verran lämpöä saamaansa kilowattimäärää kohti, lämpöpumppuun, joka tuottaa samalla virtamäärällä 4–5 kilowattia, säästöpotentiaali on tietenkin melko suuri.
Kuinka kaukana ulko- ja sisäyksiköt voivat olla toisistaan?
Nyrkkisääntönä on, että ulko- ja sisäyksikön on oltava vähintään seitsemän metrin etäisyydellä toisistaan. Muussa tapauksessa energian hävikki on liian suurta . Mitä tiiviimpi, sitä parempi – mutta myös esimerkiksi melu on otettava huomioon. Et varmaankaan halua, että ulkoyksikkö on aivan makuuhuoneen ikkunan ulkopuolella.