Ilma-ilmalämpöpumppu: Näin se toimii

Lämpöpumppu sopii täydellisesti viileiden tilojen tai esimerkiksi kesämökin lämmittämiseen. Lisäksi se takaa tehokkaan ilmanvaihdon. Ota selville, miten lämpöpumppu toimii.

Näissä tee se itse -ohjeissa tutustutaan ilmalämpöpumppuun ja sen toimintoihin. Voit lukea muun muassa, miten kylmyys muuttuu lämmöksi, miten lämpöpumppu kierrättää ilmaa ja vähentää kosteutta.

Ilmalämpöpumppu on tehokas, halpa ja ympäristöystävällinen tapa talon lämmittämiseen. Se ei ole pelkkä kehittynyt lämpöpuhallin, sillä ilmalämpöpumppu puhdistaa talon sisäilman monta kertaa vuorokaudessa ja pitää huonelämpötilan sopivana. Lisäksi laite poistaa ilmasta siitepölyä ja viilentää huoneita helteellä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksiköitä voi olla yksi tai useampia. Jos sisäyksiköitä on monta, ne asennetaan eri puolille taloa. Ilmalämpöpumppujen myyjät ja asentajat osaavat arvioida, tarvitaanko taloon yksi vai useampia ulkoyksiköitä. Se riippuu paitsi talon koosta, myös muista olosuhteista.

LUE LISÄÄ: Lämpöpumpun suoja: Näin teet sen itse

Ohjaus myös verkon kautta

Ilmalämpöpumppuja voi etäohjata perinteisellä kaukosäätimellä tai älypuhelimella. Lämpöpumppua voi käyttää vaikka maailman toiselta puolelta talon kotiverkon ja internetyhteyden avulla. Kehittyneimmät mallit toimivat täysin automaattisesti säätilan mukaan.

Halpaa energiaa - harkitse tarkasti!

120 neliön kokoisen esimerkkitalon sähköpatterit kuluttavat vuodessa 17436 kilowattituntia energiaa. Nykyaikainen ilmalämpöpumppu kuten Mitsubishi MSZ-LN Hero kuluttaa ihanneolosuh-teissa noin 3350 kilowattituntia sähköä. Todellinen hyötysuhde voi olla pohjoi-sessa pienempi kovien pakkasten takia, mutta ilmalämpöpumpulla voi joka tapauksessa säästää selvää rahaa.

Ilmalämpöpumpun ostamisessa ei kannata pihistellä. Verkkokaupoissa on halpoja ilmalämpöpumppuja, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Halpamallille voi olla vaikea löytää asentajaa, eikä työlle myönnetä takuuta. Jos pumppu menee rikki, verkko-kauppa voi haluta viallisen tuotteen takaisin. Se tarkoittaa, että asentaja pitää kutsua paikalle uudestaan, sillä kylmäaineita sisältävää laitetta ei saa irrottaa itse. Mikään ei edes takaa, että verkkokauppa hyvittää laitteen hinnan.

LUE LISÄÄ: Löydä taloosi edullisin lämmönlähde

Hinta ja laatu kulkevat yhdessä

Halvat ilmalämpöpumput eivät ole välttämättä kovin hyviä, ja monet mallit on tarkoitettu lämpimiin maihin. Kaikki ilmalämpöpumput toimivat hyvin kuivassa ja lämpimässä ilmastossa, mutta kylmissä ja kosteissa oloissa tarvitaan laitteisto, joka on suunniteltu ankaraan ilmastoon.

Pakkaseen tarkoitetetut pumput ovat muita kalliimpia. Emme halua puoltaa tiettyä merkkiä, mutta suosittelemme etsimään tietoa internetistä ja lukemaan käyttäjien ja asiantuntijoiden suosituksia.

Näin kylmyys muuttuu lämmöksi

Ilmalämpöpumppu ottaa talteen lämpöä myös kylmästä ilmasta. Tässä selitetään ilmalämpö­ pumpun toimintaperiaate.

Aluksi pumppu imee ulkoilmaa laitteen ulkoyksikköön. Sen sisällä on pitkä putki, jossa on nestemäistä kylmäainetta. Aine imee ulkoilmassa olevan lämmön itseensä myös silloin, kun lämpötilaeroa on vain muutaman asteen verran.

Lämmennyt kylmäaine kulkee jääkylmän kylmäaineen ohi, joka kaasuuntuu lämmetes-sään. Kaasu menee kompressoriin, jossa se tiivistyy ja muuttuu lämpimäksi. Lämmin kaasu siirtyy lämpöpumpun sisäyksikköön, jossa se menee lämmönvaihtimen ohi. Se ottaa talteen kaasussa olevan lämmön, lämmittää sisään tulevan ilman ja puhaltaa sen sisään. Viilentynyt kaasu palaa takaisin ulkoyksik-köön ja muuttuu taas nestemäiseksi.

Periaate on sama kuin jääkaapissa. Se selittää, miksi jääkaapin takana on lämmintä.

Näin kylmyys muuttuu lämmöksi

Siitepöly

Siitepölysuodatin on hyödyllinen lisävaruste, joka poistaa hengitys­ ilmasta esimerkiksi koivun siitepölyn.

Ilmalämpöpumppu suodattaa sisään tulevasta ilmasta paljon hiukkasia. Ilmalämpöpumppu kerää pölyä tuloilmasta, mutta siitepölysuodatin puhdistaa siitepölyä myös sisäilmasta.

Ilmalämpöpumppu puhdistaa ilmasta muutakin kuin pölyä ja hiukkaisia, sillä pumppu raikastaa pahanhajuista ilmaa. Siitä on hyötyä esimerkiksi ruuanlaitossa, jos liesituuletin ei jaksa imeä kaikkea käryä.

Tukkoon mennyt suodatin ei poista ilmasta pölyä ja siite pölyä. Vielä pahempaa on, että ilman puhaltaminen tukkoisen suodattimen läpi vie kaksinkertaisesti sähköä ja voi saada koneen ulkoyksikön jäätymään.

Suodatin kannattaa irrottaa ja imuroida parin viikon välein ja pestä tarvittaessa. Se on helppoa, sillä suodatin on sisäyksikön kannen takana. Suodattimen irrottaminen on yksinkertaista.

Siitepöly

Suodatin voi olla täynnä siitepölyä ja pölyä. Suodatin kannattaa pitää siistinä.

Ilmastointi

Kiertävä ilma pitää sisäilman hyvänä, levittää lämpöä tasaisesti huoneesta toiseen ja katosta lattiaan.

Ilma kiertää jatkuvasti siinä huoneessa, johon ilma­ lämpöpumpun sisäyksikkö on asennettu. Ilma on yhtä lämmintä katon ja lattian rajassa, ja huoneessa on mukava olla, jos sinne tulee ulkoa raitista ilmaa. Jat­ kuvasti kiertävä ilma pitää ottaa huomioon sisä yksikön asennuspaikan valinnassa, sillä päähän puhaltava ilma ei tunnu mukavalta.

Sisäyksikköä ei kannata asentaa nojatuolin päälle, sängyn yläpuolelle, ruokapöydän läheisyyteen tai muuhun paikkaan, jossa vietetään paljon aikaa. Myöskään lattiamallia ei kannata asentaa paikkaan, jossa oleskellaan koko ajan, sillä liian läheltä tuleva puhallus voi tuntua jaloissa vedolta. Lisäksi lattiamallit voivat saada villakoirat lentämään.

Hyvä sisäyksikön asennuspaikka on noin 50-60 senttiä lattian yläpuolella. Markkinoilla on nykyään myös niin tyylikkäitä pumppuja, ettei niitä tarvitse piilottaa.

Ilmastointi

Ilmalämpöpumppu, venttiilit ja ilmanpoisto pitävät sisäilman raikkaana.

Kosteus

Ilmalämpöpumppu ei kuivata ilmaa mutta pitää ilman liikkeessä ja estää kosteuden tiivistymisen seiniin ja kalusteisiin.

Markkinoilla on ilmaa kuivattavia lämpöpump-puja, mutta ne kuluttuvat suhteettoman paljon sähköä. Esimerkiksi kosteaan kellariin kannattaa asentaa mieluummin oikea sisäilman kuivaaja kuin lämpöpumpun sisäyksikkö. Oikea kuivaaja on halvempi ja tehokkaampi vaihtoehto.

Ilman kiertäminen parantaa jo itsessään sisäilman laatua, sillä kosteus ei pääse tiivisty-mään pinnoille.

Tuulettaminen on halvin keino päästä eroon kosteasta sisäilmasta. Muutaman minuutin läpiveto kolme kertaa päivässä tuulettaa talon tehokkaasti. Lämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa tuulettamisen ajaksi, jos läpiveto kestää vain muutaman minuutin kerrallaan.

Viilennys

Ilmalämpöpumppu on myös jäähdytyslaite, jolla voi viilentää talon sisäilmaa.

Kesällä ilmalämpöpumppua voi käyttää sisäilman viilentämiseen. Ota kuitenkin huomioon, että jäähdytys maksaa. Viilennys ei ole suhteettoman kallista talon lämmittämiseen verrattuna, mutta jo muutaman asteen viilennys näkyy selvästi sähkölaskussa.

Ikkunat ja ovet kannattaa sulkea viilennyksen ajaksi, ja viilennys kannattaa rajoittaa siihen huoneeseen, jossa ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on. Muuten lämpöpumppu tekee turhaa työtä, jonka vaikutus ei tunnu missään. Älä säädä sisälämpötilaa 5-8:aa astetta ulko lämpötilaa kyl-memmäksi. Ota huomioon myös se, että ulkoilmassa oleva kosteus alkaa siirtyä sisään talon rakenteiden läpi, jos sisällä on kylmempää kuin ulkona.

Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa muistaa, että kaikkia ilmalämpöpumppuja voi käyttä viilentämiseen, mutta kaikki ilmastointilaitteet eivät sovi lämmittämiseen.

Viilennys

Kaikkia ilmalämpöpumppuja voi käyttää viilentämiseen. Mieti tarkasti, mihin sisä yksikkö kannattaa sijoittaa, jotta jaloissa ei tunnu vetoa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lämpöpumppu