Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaja vajan ja autotallin perustukset

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Voit valaa autotallin tai vajan perustukset nopeasti.

Vie aikaa
8 päivää
Hinta
1700 euroa

Johdanto

Vala itse vajan perustukset

Minikaivuri on vuokrattu ja kaikki on valmista vajan perustusten valamiseen. Näiden, 21 metriä pitkien perustusten valaminen kesti vain neljä tuntia.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Tee routasuojaus - autotallin tai vajan perustusten valaminen

Autotallin tai vajan perustukset pitää suojata roudalta. Käytä routasuojauslevyjä ja mursketta, joka estää routimisen.

Vaihda maat

Perustusten alla oleva irtomaa pitää kaivaa pois ja korvata hiekalla ja murskeella, jotta perustukset eivät vajoa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kaiva minikaivurilla

Voit säästää sekä aikaa että selkääsi vuokraamalla minikaivurin. Opit käyttämään kaivuria nopeasti, vaikka et olisi koskaan kokeillut sitä ennen. Kaivuri toimii loogisesti, ja työ alkaa sujua helposti parin kauhallisen jälkeen. Kaivurilla kaivaminen on joka tapauksessa lapiolla kaivamista nopeampaa.

Tarvitse myös vaihtolavan, ellei sinulla satu olemaan käyttöä monelle kuutiolle maata. Tässä projektissa pois siirrettävää maata kertyi 8 kuutiota. Vuokraa myös moottoroidut kottikärryt, ellei vaihtolava mahdu minikaivurin viereen.

LUE LISÄÄ: Kätevä autotalli valmiista osista

Täydelliset rakennusohjeet: Nopeat autotallin ja vajan perustukset

Artikkelissa kerrotaan vaiheittaiset ohjeet, joiden avulla valat autotallin tai vajan perustukset mahdollisimman nopeasti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Vala maailman helpommat perustukset

Ohjeet

Mittaa ja kaiva

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Mittaa ennen kaivamista. Vedä linjalangat ja kiinnitä ne paaluihin. Koska kaivannon pituus ja suunta on sovitettava vajan mukaan, kaivannon korkeus asetetaan vaaituskojeella. Yleensä mittanauha ja vesivaaka (tarv. naruvesivaaka) riittävät.

2

Kaiva pienoiskaivinkoneella. Sijoita lava kaivuupaikan lähelle. Jos pienoiskaivinkone ei ylety kuormaamaan lavalle, on helpointa ja nopeinta käyttää moottorikottikärryä, johon mahtuu lähes puoli kuutiometriä maata.

Perustuksen valu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Poista kaikki irtomaa kaivannosta. Tue sitten raudoitusraudat niin, että niiden alle jää kauttaaltaan vähintään 3 cm:n korkuinen tila betonille.

2

Taivuta raudoitusraudat kulmien ympäri niin, että perustuksen eri osat pysyvät hyvin yhdessä.

3

Betoni voidaan toimittaa suoraan paikalle betoniautolla. Täytä kaivanto maanpintaan asti. Painele rimaa märkään betoniin varmistaaksesi, että betonissa ei ole ilmakuplia. Sauvatäryttimellä betonin saa todella tiiviiksi.

4

Aseta märkään betoniin anturaharkot. Suunta ja pystysuoruus ovat tärkeitä seikkoja, korkeus säädetään myöhemmin. Tässä riittää, kun tilaa on lisäkerrokselle anturaharkkoja ja 2−10 cm:lle betonia.

5

Aiomme valaa betonia anturaharkkojen päälle. Siksi emme varmistaneet huolellisesti, että perustuksen yläreuna on vaakasuorassa. Riittää, että harkot ovat suorassa rivissä ja jokainen harkko pystysuorassa.

6

Suunta ja pystysuoruus tarkis-tetaan vesivaa'alla ja linjalangoilla. Jos rakennat valmiin perustuksen päälle, muista vetää harkkoja n. 10 mm taakse-päin, niin käytettävissä on myöhemmin tilaa sokkelirappaukselle.

7

Aseta 2. harkkorivi seuraavana päivänä ja lado se puoliksi limittäin edelliskerroksen kanssa. Aseta raudat rivin keskelle. Kiinnitä laudat molemmille sivuille, ensimmäinen linjalangan ja toinen vesivaa’an mukaan. Kiinnitä laudat puristimilla.

8

Harkkojen välit täytetään viimeisen kerran betonilla. Betonimäärä on tyypillisesti pienempi kuin ensimmäisellä kerralla, joten voit itse sekoittaa betonin myllyssä. Työntele rimaa betoniin, niin kuplat häviävät (tai vuokraa sauvatärytin).

9

Tasaa perustuksen yläpinta laudalla. Ennen kuin vedät lautaa poista ruuvipuristimet osasta laudoitusta. Aseta puristimet takaisin ennen kuin poistat seuraavat puristimet ja tasaat perustuksen seuraavan kohdan.

Sokkelin rappaus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Poista laudat seuraavana päivänä. Viikon kuluttua, säistä riippuen, voit muurata perustuksen päälle. Perustusten epätarkkuudet on tasoitettu vain vaihtelemalla betonikerroksen paksuutta. Betonikerros jää myöhemmin rappauksen alle.

2

Sekoita kalkkilaasti tehokkaaseen porakoneeseen liitetyllä vispilällä. Tässä käytetään valmista rappauslaastia, jonka karkeus on 0−2 mm. Jos tarvitset suuremman määrän, se kannattaa sekoittaa itse sementtimyllyssä.

3

Yleensä sokkeli rapataan vasta, kun muuri on valmis, mutta me teemme sen heti. Sokkeli rapataan aina kolmesti, ja ensimmäinen kerros hierotaan kalkkiharjalla. Rappaus on rappauslaastista ja vedestä sekoitettua ohutta velliä.

4

Levitä heti ensimmäisen kerrok-sen jälkeen "viskomalla" toinen, ohut (n. 3 mm paksu) rappauskerros, koska siten rappaus varmasti tarttuu alustaan. Tasaa kerros heti lastan taustapuolella. Anna kerroksen kuivua päivän ajan.

5

Poista seuraavana päivänä suurimmat epätasaisuudet muuraus- tai saumauslastalla mutta jätä pinta epätasaiseksi/karkeaksi. Näin se muodostaa hyvän pohjan päällimmäiselle rappauskerrokselle.

6

Levitä kolmas rappauskerros, joka on noin 7 mm paksu. Laastia on helpoin käsitellä, jos se ei ole liian paksua. Sen tulee olla koostumukseltaan paksun puuron tuntuista.

7

Silota kerros laudan tai hiertimen reunalla. Tasaa sokkelin alaosa muurauskauhalla niin, että se liittyy hyvin (tiiviisti) perustukseen. Rappauskerroksen taakse ei saa päästä vettä.

8

Anna kerroksen kuivua, kunnes se tuntuu sormissa kuivalta. Viimeistele se sitten tekemällä kiertäviä liikkeitä hiertimellä. Nyt sokkeli on valmis!

Materiaalit

21 metrin perustukseen:

• 9 m3 betonia
• Anturaharkkoja
• 12 mm:n raudoitusrautoja, 100 m
• 12 säkkiä rappauslaastia
• 10 säkkiä (à 40 kg) sementtiä
• 1 m3 hiekkaa

Lisäksi:
• Linjalankaa ja paaluja

Erikoistyökalut
• Pienoiskaivinkone
• Lava
• Kottikärryt

Vie aikaa

4–5 työpäivää pitkine taukoineen (kovettumisaika). Työaika kokonaisuudessaan väh. 7–8 päivää.

Hinta

Noin 1700 € + konevuokrat

Vaikeusaste

Tällä tavoin tehty perustus vaatii isojen koneiden käyttöä. Toisaalta raskaasta työstä pääsee näin helpommalla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pyörivää laseria

Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Vaja vajan ja autotallin perustukset
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin