Rakenna kätevä kanikoppi kevyistä moduuleista

Tässä saat ohjeet yksinkertaiseen ja moduulirakenteiseen kanikoppiin, joka on helppo purkaa ja siirtää. Kanikoppi on myös helppo purkaa talveksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
150 euroa

Johdanto

Tässä artikkelissa rakennamme kevyen ja siirrettävän kanihäkin, jota voi käyttää myös juoksutilana koko kesän.

Artikkelissa selitetään vaihe vaiheelta, miten saat muunnettua perusmateriaalit seitsemäksi tyylikkääksi kehikoksi, jotka yhdistetään siipiliitoksilla ja suojataan rullaverkolla.

Rakenna helposti siirrettävä kanikoppi

Kanikoppi on rakennettu seitsemästä kevyestä moduulista, jotka on helppo koota ja purkaa ilman toisen apua. Voit siis siirtää kanikoppia pihalla, jotta karvaiset ystäväsi saavat optimaaliset olosuhteet koko päiväksi.

Rakennusohjeiden lisäksi artikkeli sisältää kattavan materiaaliluettelon ja yksityiskohtaiset, mittojen mukaiset rakennuspiirustukset, joihin voit tukeutua.

Ohjeet

01
Tee osat valmiiksi 5 Vaihe

Tämä kanikoppi koostuu seitsemästä erillisestä rungosta, jotka on tehty viidestä rimasta. Projektin ensimmäinen vaihe on tehdä valmiiksi 35 osaa, joita tarvitaan elementtien tekemiseen. Osat sahataan 45x70 millin höylätystä rimasta. Viisi seinäelementtiä ovat yhtä isoja, ja ne tehdään samanlaisista osista (A ja B). Kolme yläkehikkoa ovat hieman isompia, ja ne tehdään samanlaisista osista (C ja D).

Lopuksi osat pitää tehdä valmiiksi lapaliitoksia varten. Siihen tarvitaan pistosahaa, talttaa ja hiomapaperia. Kaikki liitokset ovat samanlaisia.

1

Aloita sahaamalla seinä- ja katto-osat (A, B, C, D). Voit käyttää käsisahaa tai pistosahaa, jos olet huolellinen ja sahaat tarkasti suorassa. Katkaisu­ ja jiirisirkkeli on paras vaihtoehto.

2

Piirrä lapaliitosten paikat. Piirrä osien päihin ja keskelle (A, B, C, D) 7x7 sentin kokoiset neliöt. Jatka viivoja reunoille puun puoliväliin asti (tässä 2,25 senttiä).

3

Poista merkitty kohta. Sahaa pistosahalla puolivälissä olevan alueen reunaviivoja pitkin. Poista viivojen väliin jäävä alue taltalla.

4

Päätyliitokset on helpompi tehdä. Osia (A, B, C, D) ei tarvitse veistää taltalla, sillä riittää, että ne sahataan.

5

Varmista, että kaikki on kunnossa. Sahaa osat ja tarkista, että ne sopivat yhteen. Siisti pinnat tarvittaessa hiomapaperilla.

02
Liimaa osat yhteen 4 Vaihe

Kehykset on helppo koota sen jälkeen, kun lapaliitokset on sahattu valmiiksi. Liitoksiin tarvitaan periaatteessa vain liimaa, mutta voit asentaa sisäpuolelle pienet ruuvit, jotka eivät jää näkyviin.

Levitä liimaa molempiin osiin ja purista ne vastakkain. Voit tehdä kerralla niin monta liitosta kuin pystyt puristamaan yhteen. Tärkeintä on, että teet kaikki saman kehikon liitokset samalla kertaa.

1

Yhdistä osat liimalla. Levitä molemmille pinnoille tasainen kerros puuliimaa.

2

Kokoa kaikki liitokset. Aseta pitkät osat (A ja C) työpöydälle parin poikittaisen riman varaan noin 3-5 senttiä pöydän yläpuolelle. Asettele lyhyet osat poikittain liitosten päälle.

3

Purista liitoskohdat kiinni. Varmista, että liitokset ovat tiiviitä, ja anna liiman kuivua.

4

Tee kaikki kehikot, ennen kuin jatkat eteenpäin. Yhteen seinään tarvitaan kaksi pitkää osaa (A) ja kolme lyhyttä osaa (B). Kattokehikot tehdään kahdesta pitkästä osasta (C) ja kolmesta lyhyestä osasta (D).

03
Kiinnitä verkot osiin 3 Vaihe

Pelkät kehikot eivät pidä pupuja häkissä. Sivuseiniin ja kahteen kattoon kiinnitetään sisäpuolelta pienisilmäiset kanaverkot. Verkosta leikataan sopivat palat sivuleikkureilla, ja verkot kiinnitetään kehikoihin isoilla niiteillä.

Kolmannen yläkehikon päälle asennetaan peitelaudat (E), jotka suojaavat kaneja auringolta ja sateelta. Laudat ruuvataan kiinni kehikkoon siten, että ne ovat samassa linjassa seinän kanssa.

1

Leikkaa verkosta sopivat palat. Muista, että sivu- ja yläkehikot ovat hieman erikokoiset.

2

Niittaa verkko kiinni kehikkoon. Voit käyttää myös nauloja. Niittien pitää olla vähintään yhtä paksuja kuin verkon.

3

Siisti pääty. Verkon pää pitää leikata siistiksi, jotta se ei revi ihoa rikki. Käytä sivuleikkureita.

04
Asenna saranat ja ohjainrimat 4 Vaihe

Viimeisessä vaiheessa kehikot kootaan yhteen valmiiksi kopiksi.

Tee kuusi tavallista (F) ja yksi pitempi ohjainrima (G) ja asenna ne kattoihin. Rimat pitävät huolen siitä, että kattoelementit pysyvät paikoillaan.

Lopuksi seiniin asennetaan saranat. Saranatappien pitää olla ulkopuolella. Myös kattoelementteihin asennetaan saranat.

1

Tee aluksi ohjainrimat (F ja G). Halkaise 2 metriä pitkä 25x125 millin lauta siten, että saat neljä 2,5 sentin levyistä rimaa. Sahaa niistä lyhyet (F) ja pitkä (G) ohjainrima.

2

Ruuvaa ohjainrimat (F ja G) yläkehikoiden alapuolelle. Ruuvaa lyhyet ohjainrimat (F) samaan linjaan yläkehikoiden reunan kanssa. Ruuvaa pitkä ohjainrima elementtiin, johon asennetaan vuorilaudat (E).

3

Asenna seiniin saranat. Jokaiseen seinään asennetaan saranat riman kapealle puolelle ja toiseen päähän leveälle puolelle. Saranat asennetaan ylös ja alas.

4

Asenna saranat yläkehikkoon. Ruuvaa saranat pitkien osien kapealle puolelle. Osien väliin tarvitaan kolme saranaa.

Materiaalit

45x70 mm höylättyä rimaa

  • 8 sivuseinän osaa (A) á 150 cm
  • 12 sivuseinän osaa (B) á 52 cm
  • 6 rungon yläosaa (C) á 160 cm
  • 9 rungon yläosaa (D) á 53 cm

25x125 mm lautaa

  • 4 peitelautaa (E) á 160 cm
  • 6 ohjainrimaa (F) á 40x2,5 cm
  • 1 ohjainrima (G) á 140x2,5 cm

Muuta

  • Kanaverkkoa
  • Hakasia
  • Puuliimaa ulkokäyttöön
  • 8 saranaa (H)
  • 3 reunasaranaa irtotapilla (J)

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Projektiin on helppo ryhtyä.

Piirustus

Multimedia

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Levitä liima pensselillä

Video

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarha