Yksinkertainen puupenkki

Penkin rakentamiseen tarvitset vain porakoneen, sahan ja puutavaraa. Materiaalit löytyvät tavallisista rautakaupoista. Yksinkertaista, halpaa ja helppoa. Katso, miten rakennat penkin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
100 euroa

Johdanto

Tämä penkki on täydellinen ja mukava lepotuoli aurinkoiseen paikkaan.

Voit rakentaa sen pitkässä viikonlopussa (kuivumisajat mukaan lukien). Materiaalit maksavat noin sata euroa.

Tämä penkki on yksinkertainen ja sopii myös aloittelijoille.

Yksinkertaiset materiaalit

Penkin tekemiseen tarvitaan vain muutamaa tavallista materiaalia: erikokoisia lankkuja, yksi tolppa ja ruuveja. Kaikkia materiaaleja myydään tavallisissa rautakaupoissa. Puut sahataan tässä jutussa katkaisu- ja jiirisirkkelillä, mutta voit käyttää myös tavallista käsisahaa. Osat yhdistetään toisiinsa eripituisilla ruuveilla.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Runko 5 Vaihe

Penkin jalat tehdään tolpasta, joka sahataan neljään 60 sentin pituiseen pätkään. Tolpat asennetaan penkin kulmiin ja yhdistetään toisiinsa kahdella lyhyellä ja kahdella pitkällä lankulla.

Vaakapuut asennetaan samaan linjaan jalkojen etureunan kanssa. Ne kiinnitetään pitkillä ruuveilla valmiiksi porattujen reikien läpi. Reikiä limitetään sen verran, etteivät ruuvit osu toisiinsa.

Pitkien vaakapuiden väliin asennetaan kaksi poikkipuuta, jotka tukevat istuinta.

1

Sahaa tolpasta neljä 60 sentin pituista jalkaa (A). Sahaa tolpat poikki suorassa kulmassa, jotta penkistä ei tule huojuva. Tässä käytetään apuna sahaustukea.

2

Poraa jalkoihin (A) valmiit ruuvinreiät vaakapuiden (B ja C) kiinnittämistä varten. Kohdista vaakapuiden alareuna 41 senttiä jalkojen pohjasta. Tee reiät 5 millin terällä ja upota ruuvinkannat 10 millin terällä.

3

Ruuvaa vaakapuut (B ja C) kiinni pitkillä, 6x150 millin ruuveilla. Aloita pitkistä vaaka­ puista ja asenna niiden jälkeen lyhyet.

4

Kiinnitä lyhyet vaakapuut (B) 6x150 millin ruuveilla. Käytä apuna puristimia, jotta osat pysyvät paikoillaan. Asenna ruuvit limittäin, jotta ne eivät osu toisiinsa.

5

Asenna poikkipuut (D) pitkien lankkujen väliin. Asenna kaksi lankkua noin 50 sentin välein, jotta istuimesta tulee tukeva. Kiinnitä poikkipuut molemmista päistä kahdella 6x100 millin ruuvilla.

02
Istuin ja selkänoja 8 Vaihe

Sekä istuin, selkänoja että sen takana oleva runko tehdään lankuista. Ne on helppo sahata sopivan mittaisiksi katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

Lyhyet runkolankut sahataan 15 asteen kulmassa, jotta selkänoja kallistuu hieman ja penkillä on mukava istua. Selkänojan keskelle asennetaan lisätuki. Selkänoja kiinnitetään pitkillä ruuveilla runkoon ja jalkoihin.

Käsinojat tehdään 45x120 millin lankuista, jotka yltävät hieman jalkojen ulkopuolelle.

1

Kiinnitä istuimen pitkät keskilankut (E) ruuveilla vaakapuihin (B). Käytä lankkujen välissä kahta 5 millin välikapulaa, jotta raoista tulee yhtä leveät.

2

Kiinnitä istuimen reunimmaiset lankut (F) pitkiin vaakapuihin. Ruuvaa lankut kiinni kolmella pitkällä ruuvilla keskeltä ja kum­ mastakin päästä.

3

Asenna selkänojan lankut (G ja H) väli­ kapuloiden avulla, jotta raoista tulee yhtä leveät. Mittaa selkänojan korkeus ja tee rungon reunimmaiset osat (J).

4

Merkitse ruuvien paikat osiin (J). Aseta osat selkänojan päälle ja merkitse reikien paikat suorakulman avulla. Sahaa osat 15 asteen kulmassa.

5

Poraa valmiit ruuvinreiät reunimmaisiin osiin (J), jotta lankut eivät halkea. Jokaiseen selkänojan lankkuun tehdään kaksi reikää. Poraa reiät 5 millin terällä ja tee ruuvin­ kannoille sopivat reiät 10 millin terällä.

6

Ruuvaa osat (J) selkänojan taakse lyhyillä ruuveilla. Selkänojan alemmat lankut (H) ovat lyhyempiä kuin ylemmät (G). Lyhyet lankut tulevat samaan linjaan lankun (J) kanssa.

7

Ruuvaa selkänoja kiinni runkoon. Kiinnitä selkänoja pitkillä ruuveilla alareunan läpi ja 6x100 millin ruuveilla jalkoihin.

8

Ruuvaa käsinojat (M) kiinni jalkoihin kahdella pitkällä ruuvilla. Käsinojiin on porattu valmiit reiät, ja ruuvinkannoille on tehty kolot. Sahaa käsinoja poikki 15 asteen kulmassa, jotta se sopii selkänojaa vasten.

03
Viimeistely 2 Vaihe

Jos haluat viimeistellä penkin siististi, voit tasoittaa kaikki ruuvinreiät puu­ kitillä. Hio penkki kertaalleen hioma­ paperilla, jotta pintaan ei jää tikkuja. Poista hiomapöly ennen maalaamista.

Tämä penkki käsitellään pohjustus­ öljyllä, joka suojaa puuta lahottajilta ja homeelta. Sen jälkeen penkki maala­ taan peittävällä ulkomaalilla.

1

Tasoita ruuvinreiät puukitillä. Anna kitin kuivua, hio se, tasoita ja hio uudelleen. Siten pinnasta tulee yhtenäinen ja hyvän näköinen.

2

Maalaa penkki. Levitä pintaan aluksi pohjustusöljyä, jossa on hometta torjuvia fungisideja. Maalaa penkki lopuksi pariin kertaan.

Materiaalit

100x100 mm tolppa:

 • 4 jalkaa (A) á 60 cm

45x95 mm lankkua:

 • 2 vaakapuuta (B) á 42,5 cm
 • 2 vaakapuuta (C) á 150 cm
 • 2 poikkipuuta (D) á 54 cm
 • 4 osaa (E) á 170 cm istuimeen
 • 2 osaa (F) á 149,6 cm istuimeen
 • 3 osaa (G) á 170 cm selkänojaan
 • 2 osaa (H) á 149,6 cm selkänojaan
 • 2 osaa (J) á 52 cm kehikkoon
 • 2 osaa (K) á 140,6 cm kehikkoon
 • 1 poikkituki (L), 43 cm

45x120 mm lankkua:

 • 2 käsinojaa (M) á 69,5 cm

Lisäksi:

 • Ruuveja, 6x100 ja 6x150 mm
 • Puukittiä
 • Pohjustusöljyä
 • Peittävää maalia tai kuullotetta

Vie aikaa

2-3 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 100 euroa.

Vaikeusaste

Tämä penkki on yksinkertainen ja sopii hyvin aloittelijalle.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Pihapenkki